Station Den Haag Centraal

Station Den Haag Centraal is het centraal station van Den Haag. Den Haag Centraal is met twaalf sporen het grootste kopstation van Nederland. Het werd geopend in 1973 net naast het oude station Den Haag Staatsspoor. Daarvan is het de opvolger, maar het biedt verbindingen in meer richtingen dan het oude station. Maar het is geen centraal station geweest in de zin dat het het enige belangrijke station was voor de stad. Want station Den Haag Hollands Spoor (HS) is altijd aantrekkelijker (meer treinen) gebleven als opstappunt voor de reizigers richting Rotterdam. En station Den Haag HS bleef tot in de jaren 2010 het enige station in Den Haag waar de internationale treinen stopten. Tenslotte had Den Haag Centraal (in tegenstelling tot Den Haag HS) tot 1996 geen rechtstreekse intercity-verbinding met station Amsterdam Centraal.

    Den Haag Centraal   
Station Den Haag Centraal in 2018
PlaatsDen Haag
AfkortingGvc
Opening29 mei 1976
Perrons7 (trein, gelijkvloers)
2 (metrostation, boven)
2 (tramplatform, boven)
3 (tramhaltes, Rijnstraat)
Perronsporen12 (trein) (Sporenschema)
2 (metro)
4 (tram, tramplatform)
4 (tram, Rijnstraat)
SpoorlijnGouda - Den Haag en aansluitingen in beide richtingen op de spoorlijn Amsterdam - Rotterdam
RandstadRailTramlijnen  3   4 
Metrolijn  E 
Tramlijn 2   6   9   15   16   17 
Stadsbus
20 | 22 | 24 | 27 | 28 | 29
Streekbus
43 t/m 46 & 144

90
Schoolbus
685
Qliner
380 | 381 | 383 | 385
Nachtbus
N1 | N2 | N6
Vervoerders
- Treinvervoerder
- Metrovervoerder
- Tramvervoerder
- Busvervoerder
Reizigers91.437 (2018)[1] per dag
Coördinaten52° 5 NB, 4° 19 OL
Externe link NS-stationsinformatie

Portaal    Openbaar vervoer

Den Haag Centraal is het begin- en eindpunt van alle treinen die er komen. Doorgaande treinen komen er niet. Treinen tussen Amsterdam en Rotterdam via Den Haag, waaronder die van het nachtnet, stoppen op station Den Haag HS. De infrastructuur laat nauwelijks toe dat treinen van Leiden naar Rotterdam via Den Haag Centraal rijden en bovendien is het noodzakelijke kopmaken tijdrovend. Alleen 's nachts met het Nachtnet had Den Haag Centraal sinds 1986 een doorgaande treindienst, die er moest kopmaken. Sinds de dienstregeling voor 2009 stoppen de Nachtnettreinen echter in Den Haag HS en rijden ze niet meer via Den Haag Centraal.

Sinds 29 mei 2000 wordt het station door NS niet meer aangeduid als Den Haag CS, maar als Den Haag Centraal.

Geschiedenis

Rhijnspoor en Staatsspoor

De voorganger van Den Haag Centraal was Station Den Haag Staatsspoor, hier getekend door Vincent van Gogh, dat in 1870 werd geopend als Station Rhijnspoor en in de jaren 1970 werd vervangen door het huidige station.

Het oudste station van Den Haag is Den Haag Hollands Spoor (HS), dat aan de 'Oude Lijn' Amsterdam – Rotterdam ligt en in 1843 werd geopend door de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HSM). Het werd net buiten de bebouwde kom aangelegd, toen zelfs buiten de gemeentegrenzen, op het grondgebied van Rijswijk.

In 1870 opende de Nederlandsche Rhijnspoorweg-Maatschappij (NRS) een tweede station voor de verbinding van Den Haag naar Gouda en Utrecht. Dit station kwam aan een andere zijde van de stad te liggen. In 1890 werd de concessie van de Rijnspoorweg ontbonden en overgenomen door de Staatsspoorwegen (SS). Den Haag Rijnspoor werd omgedoopt in station Den Haag Staatsspoor.

Nieuwbouw

Toen de Nederlandse Spoorwegen (NS) in de jaren zestig een centraal station voor Den Haag wilde bouwen, lag het vanuit spoorwegexploitatie het meest voor de hand dat te doen op de plek van Den Haag HS. Hier kwamen immers de doorgaande treinen van de Oude lijn van Amsterdam naar Rotterdam. Het in die tijd veelbesproken Plan Jokinen uit 1962 wees ook in die richting, maar werd door de verregaande stedebouwkundige implicaties nooit in overweging genomen. De (pas eind jaren zestig aangelegde) enkelsporige verbindingsboog van rangeerterrein Binckhorst naar Den Haag HS moest dan worden verdubbeld, station SS zou worden opgeheven en alle treinen zouden van, naar of via Den Haag HS rijden. De gemeente Den Haag verzette zich hiertegen, omdat zij graag een station dichter bij het centrum wilde. Bovendien gaf de bebouwing rond het station HS weinig ruimte voor een grootschalige uitbreiding van sporen, perrons en gebouwen 'in de breedte'.

Dit leidde tot het besluit het Centraal Station te bouwen op de plek van Den Haag SS. Door de NS werd samen met de gemeente Den Haag op 25 maart 1970 een nieuw plan gepresenteerd, dat 190 miljoen gulden zou gaan kosten.[2] Hiervan zou de gemeente 120 miljoen gulden voor haar rekening nemen en de NS zou de overige 70 miljoen financieren.[3] Later verminderde de NS haar aandeel in de kosten, doordat ze een deel van haar aandeel in de financiering, liet overnemen door het Shell Pensioenfonds.[4]

Het in de jaren 70 opgeleverde stationsgebouw; 2009.

Het nieuwe station werd aan de voorzijde gedomineerd door een groot kantoorgebouw met twee doorgangen, naar een ontwerp van stationsarchitect Koen van der Gaast. In zijn ontwerp was ook een ondergronds metrostation op het Koningin Julianaplein opgenomen, waar een semi-metrolijn naar Scheveningen zou moeten vertrekken.[3] Dat plan werd niet uitgevoerd.

In 27 september 1973 was de bouw zover gevorderd dat het eerste deel officieel geopend kon worden door de toenmalig Minister van Verkeer en Waterstaat en de burgemeester van Den Haag. Er is toen ook een gedenkplaat onthuld van de opening. Het station werd toen in gebruik genomen voor de treinen naar Gouda, Utrecht en verder. Station Staatsspoor kon worden gesloten en gesloopt om ruimte te maken voor de verdere bouw van het nieuwe station. Om verbindingen in alle richtingen mogelijk te maken werden bogen aangelegd:

  • in 1975 een verbindingsboog van Den Haag Laan van NOI naar Den Haag Centraal;
  • later de enkelsporige Schipholboog tussen Den Haag Laan van NOI en station Den Haag Mariahoeve, onder het viaduct waar de Hofpleinlijn de Oude lijn passeerde, om aan de oostelijke (rechter)zijde van het spoor richting Leiden uit te komen;
  • in 1976 een dubbelsporige verbindingsboog van Den Haag HS naar Den Haag Centraal (1976), die de al sinds 1871 bestaande enkelsporige verbinding tussen de stations Staatsspoor en Hollands Spoor verving, die voornamelijk diende voor het overbrengen van materieel.[5]

Door deze bogen en het (ten opzichte van het oude station) grotere aantal perrons kon Den Haag Centraal vanaf 1975 ook treinen ontvangen uit de richting Leiden en Rotterdam Hofplein. Bovendien werd in dat jaar ook het busplatform in gebruik genomen. In 1976 kon het station ook treinen verwerken uit de richting Delft, en Rotterdam Centraal en verder. In dat jaar werd ook het nieuwe Centraal Station voltooid door de oplevering van het tramstation. Op 28 mei van dat jaar werd de officiële openingshandeling verricht door prinses Beatrix en prins Claus.[6]

Het station was voorbereid op de komst van meer treinen door de opening van nieuwe spoorlijnen:

  • Vanaf 1977 voor de sprinters naar Zoetermeer via de Zoetermeerlijn, die in 1979 volledig in gebruik werd genomen.
  • Vanaf 1981 zijn ook treinen vanuit Den Haag Centraal gaan rijden (via Leiden) naar de in dat jaar geopende Schiphollijn.

Centrale treinaanwijzer

Rond mei 1975 is er een grote centrale treinaanwijzer in gebruik genomen. Het was toen uniek in Nederland. Dit was een versie waarbij elke vertrekkende trein op een aparte kolom stond vermeld. Het bord viel daarom zeer breed uit (driemaal een perronbreedte), en nam een aanzienlijk deel van de oost-wand van de hal in beslag. In de jaren 1990 is de aanwijzer vervangen door een uitvoering die qua techniek en omvang vergelijkbaar was met de veel kleinere hal-aanwijzer in Utrecht. Deze treinaanwijzer werd geplaatst aan de andere kant van de hal, boven de loketten. In latere jaren is deze hal-aanwijzer verwijderd.

Verbouwing

De nieuwbouw van Den Haag Centraal, gezien vanaf het Anna van Buerenplein.

Den Haag Centraal werd in de jaren 2010 fors verbouwd. Dat was noodzakelijk vanwege de komst van RandstadRail, maar vooral omdat het aantal reizigers was toegenomen tot ongeveer 250.000 per dag. Dit project Den Haag Nieuw Centraal was onderdeel van het project Den Haag Nieuw Centrum.

Het station kreeg vier gelijkwaardige ingangen en een transparant uiterlijk. De opvallende dakconstructie (ongeveer 120 bij 100 meter en 22 meter hoog) is opgetrokken van glas en staal. In de hal is veel ruimte voor winkels en restaurants. Het oude winkel- en kantorencomplex Babylon naast het station is verbouwd tot New Babylon.

Den Haag is een van de Nieuwe Sleutelprojecten (NSP's) van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, samen met Amsterdam Zuid, Arnhem Centraal, Breda, Rotterdam Centraal en Utrecht Centraal. Mede vanwege de aansluiting op de HSL-Zuid investeert het ministerie extra in deze stations omdat ze beschouwd worden als visitekaartjes van Nederland voor de internationale treinreiziger. Ook in de directe omgeving van het station wordt, mede daarom, flink gebouwd. Naast bouwer ProRail zijn de NS en de gemeente Den Haag partners bij de realisatie van het project.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) en de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen hebben op maandag 1 februari 2016 het vernieuwde Den Haag Centraal geopend.[7]

Dienstregeling

Het station wordt in de dienstregeling 2020 door de volgende treinseries bediend:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
700 Intercity Den Haag Centraal Schiphol Airport Amsterdam Zuid Almere Centrum Lelystad Centrum Zwolle Groningen Vormt tussen Den Haag Centraal en Zwolle een halfuursdienst met serie 1800. Vormt tussen Lelystad Centrum en Leiden Centraal samen met de 1800 een scheve kwartierdienst met de serie 2400. Vormt tussen Zwolle en Groningen een halfuursdienst met serie 500. Stopt tussen Zwolle en Groningen alleen 's morgens vroeg en 's avonds laat op alle stations.
1100 Intercity Den Haag Centraal Den Haag HS Delft Rotterdam Centraal Breda Tilburg Eindhoven Centraal Stopt niet in Schiedam Centrum en Rotterdam Blaak; via HSL.
1700 Intercity Den Haag Centraal Gouda Utrecht Centraal Amersfoort Centraal Deventer Hengelo Enschede Vormt tussen Den Haag Centraal en Amersfoort Centraal een halfuursdienst met serie 11700. Vormt tussen Amersfoort Centraal en Enschede een halfuursdienst met serie 1600.
1800 Intercity Den Haag Centraal Schiphol Airport Amsterdam Zuid Almere Centrum Lelystad Centrum Zwolle Meppel Leeuwarden Vormt tussen Den Haag Centraal en Zwolle een halfuursdienst met serie 700. Vormt tussen Lelystad Centrum en Leiden Centraal samen met de 700 een scheve kwartierdienst met de serie 2400. Vormt tussen Zwolle en Leeuwarden een halfuursdienst met serie 600.
2000 Intercity Den Haag Centraal Gouda Utrecht Centraal Amersfoort Centraal Rijdt niet na 21:00 uur. Rijdt in het weekend niet naar Amersfoort. Rijdt in de spits soms door naar Deventer.
2100 Intercity Amsterdam Centraal Haarlem Leiden Centraal Den Haag Centraal Rijdt niet na 22:00 uur. Vormt tussen Den Haag Centraal en Leiden Centraal een kwartierdienst met series 700/1800. Vormt tussen Leiden Centraal en Amsterdam Centraal een kwartierdienst met serie 2200.
4600 Sprinter Den Haag Centraal Leiden Centraal Schiphol Airport Amsterdam Sloterdijk Amsterdam Centraal In Amsterdam C. gekoppeld aan serie 14600 van/naar Zwolle.
5000 Sprinter Den Haag Centraal Den Haag HS Delft Schiedam Centrum Rotterdam Centraal Dordrecht Rijdt niet 's avonds na 20:00 en in het weekend. Vormt tot 20:00 een kwartierdienst met de 5100.
5100 Sprinter Den Haag Centraal Den Haag HS Delft Schiedam Centrum Rotterdam Centraal Dordrecht Vormt tot 20:00 een kwartierdienst met de 5000.
6300 Sprinter Den Haag Centraal Leiden Centraal Heemstede-Aerdenhout Haarlem Rijdt na 20:00 uur en in het weekend tussen Leiden Centraal en Haarlem.
6800 Sprinter Den Haag Centraal Gouda Gouda Goverwelle Rijdt niet 's avonds en in het weekend
6900 Sprinter Den Haag Centraal Gouda Utrecht Centraal Geldermalsen 's-Hertogenbosch
11700 Intercity Amersfoort Schothorst Amersfoort Centraal Utrecht Centraal Gouda Den Haag Centraal Vormt tussen Den Haag Centraal en Amersfoort een halfuursdienst met serie 1700

Bus, tram en RandstadRail

Boven de treinsporen werd een groot busplatform gebouwd, met op hetzelfde niveau ook een viersporig semi-metro-tramstation (CS-Hoog) van de HTM. Aan de noordkant van het tramstation werd tevens een tramkeerlus aangelegd boven een parkeergarage om de trams komende van de stad te laten keren. Daarnaast zijn er tramhaltes op straatniveau (CS-Laag) aan de zuidkant van de stationshal. Het tramstation ligt in het verlengde van de tramtunnel en is verbouwd voor de komst van RandstadRail. De oorspronkelijke vier zijperrons hebben plaats gemaakt voor twee eilandperrons en de parkeergarage met keerlus verdween. Ook het busplatform werd verbouwd en tijdens de werkzaamheden was maar de helft van het platform beschikbaar en halteerden de buslijnen in omgekeerde richting. Onder het dak van het busstation, geopend op 1 november 2019, stoppen de bussen in de richting van de stationshal.

Tram en RandstadRail (HTM)

Perron Lijn Bestemming Via Opmerkingen
Den Haag Centraal, tramplatform/tramstation (hoog)
A  3  Den Haag Loosduinen Tramtunnel, Prinsegracht, HMC Westeinde, Bomen-/Vruchtenbuurt, Bohemen Rijdt tijdens de spits tot de halte De Savornin Lohmanplein.
 4  Den Haag De Uithof Tramtunnel, Prinsegracht, HMC Westeinde, Rustenburg en Oostbroek, Leyenburg, Bouwlust
Den Haag Monstersestraat Tramtunnel, Prinsegracht, HMC Westeinde Spitslijn.
B  2  Den Haag Kraayenstein Tramtunnel, Prinsegracht, HMC Westeinde, Nieuw Eykenduynen, Oud Eik en Duinen, Houtwijk, Loosduinen
 3  Den Haag Loosduinen Tramtunnel, Prinsegracht, HMC Westeinde, Bomen-/Vruchtenbuurt, Bohemen Spitslijn.
Den Haag De Savornin Lohmanplein Tramtunnel, Prinsegracht, HMC Westeinde, Bomen-/Vruchtenbuurt Rijdt alleen op zondag van 12:00 tot 17:00 uur.
 6  Den Haag Leyenburg Tramtunnel, Prinsegracht, Schilderswijk, Haagse Markt, Transvaalkwartier, Rustenburg en Oostbroek
C  2  Leidschendam Ternoot, Bezuidenhout, Laan van NOI, Voorburg 't Loo, Essesteijn, Leidsenhage
 6  Leidschendam Noord Ternoot, Bezuidenhout, Haagse Hout, Station Mariahoeve, Essesteijn, Leidsenhage
D  3  Zoetermeer Centrum Beatrixkwartier, Laan van NOI, Voorburg 't Loo, Leidschendam-Voorburg, Forepark, Leidschenveen, Zoetermeerse Rijweg, Voorweg, Centrum-West, Seghwaert, Zoetermeerse Krakeling
 4  Lansingerland-Zoetermeer Beatrixkwartier, Laan van NOI, Voorburg 't Loo, Leidschendam-Voorburg, Forepark, Leidschenveen, Zoetermeerse Rijweg, Voorweg, Centrum-West, Seghwaert, Oosterheem
Den Haag Centraal, Rijnstraat (laag)
E  9  Scheveningen Noord Malieveld, Koninginnegracht, Madurodam, Westbroekpark, Circustheater, Kurhaus
 16  Den Haag Statenkwartier Korte Voorhout, Buitenhof, Centrum, Zeeheldenkwartier, Kunstmuseum/Museon
F  15  Nootdorp Korte Voorhout, Buitenhof, Centrum, Bierkade, Waldorpstraat/Station Hollands Spoor, Laakkwartier, Rijswijk, Hoornbrug, Broekpolder, P+R Hoornwijck, Ypenburg
G  17  Wateringen Rijswijkseplein, Station Hollands Spoor, Laakkwartier, Spoorwijk, Plaspoelpolder, Rijswijk Station, In de Bogaard, Eikelenburg, Wateringse Veld
H  9  Vrederust Kalvermarkt-Stadhuis, Bierkade, Station Hollands Spoor, Stationsbuurt, Zuiderpark, Moerwijk, Winkelcentrum Leyweg, Morgenstond
 16  Wateringen Kalvermarkt-Stadhuis, Bierkade, Station Hollands Spoor, Laakkwartier, Spoorwijk, Station Moerwijk, Moerwijk, Winkelcentrum Leyweg, Morgenstond, Hoge Veld, Wateringse Veld

Bron: HTM

Bus

Den Haag Centraal, busplatform/busstation (hoog)
Perron Lijn Bestemming Via Vervoerder Opmerkingen
I Alles HTM, EBS, Arriva Centrale uitstaphalte.
J 24 Den Haag Kijkduin Centrum, Kneuterdijk, Plein 1813, Javastraat, Vredespaleis, Duinoord, Kunstmuseum/Museon, HagaZiekenhuis, Vogelwijk, Bohemen HTM
28 Den Haag Zuiderstrand Centrum, Kneuterdijk, Plein 1813, Javastraat, Vredespaleis, World Forum, Westduinweg
K 22 Den Haag Duindorp Centrum, Kneuterdijk, Plein 1813, Javastraat, Madurodam, Kurhaus, Scheveningen
L 24 Station Den Haag Mariahoeve Haagse Hout, Mariahoeve
27 Station Den Haag Mariahoeve Haagse Hout, Mariahoeve Spitslijn en sneldienst.
M 20 Duinzigt Malieveld, Benoordenhout, HMC Bronovo, Waalsdorperweg
29 Den Haag Oude Waalsdorperweg Malieveld, Benoordenhout, HMC Bronovo, Waalsdorperweg Rijdt alleen in de ochtendspits.
N 22 Rijswijk De Schilp Station Hollands Spoor, MegaStores, Laakkwartier, Rijswijk Station, In de Bogaard, Steenvoorde Overdag buiten de spits rijden de helft van de ritten niet verder dan Station Rijswijk.
29 Station Rijswijk Station Hollands Spoor, MegaStores, Laakkwartier Rijdt alleen in de middagspits.
O 27 Randveen Station Hollands Spoor, Haagse Markt, De la Reyweg, Winkelcentrum Leyweg, Bouwlust Spitslijn en sneldienst.
28 Station Voorburg Binckhorst
P 45 Leiden, Centraal Station Beatrixkwartier/Bezuidenhout, Voorburg (Station, Station Leidschendam-Voorburg), GGZ Rivierduinen, Voorschoten, Station Lammenschans, Breestraat Arriva & EBS
46 Voorschoten, Vlietwijk Beatrixkwartier/Bezuidenhout, Voorburg (Station, Station Leidschendam-Voorburg), Leidschendam (HMC Antoniushove, Leidsenhage, GGZ Rivierduinen) EBS Rijdt niet na 22:00 uur.
Q 43 Leiden, Centraal Station Bezuidenhout, Marlot, Wassenaar (De Kieviet, van Oldenbarneveltweg, Maaldrift), Haagse Schouw, Universiteit Leiden
44 Wassenaar, Duinrell Bezuidenhout, Marlot, Wassenaar (De Kieviet, van Oldenbarneveltweg) Rijdt niet na 19:00 uur en in het weekend.
R 380 Alphen aan den Rijn, Station Haagse Poort, Voorburg, Zoetermeer (Station/Mandelabrug), Kruisweg, Hazerswoude-Dorp, Hazerswoude-Rijndijk, Flemingweg, Europalaan Arriva Rijdt alleen in de spits.
381 Alphen aan den Rijn, Station Haagse Poort, Voorburg, Zoetermeer (Station/Mandelabrug), Kruisweg, Hazerswoude-Dorp, Hazerswoude-Rijndijk, Avifauna, Het Oude Ambacht, Troubadourweg Rijdt alleen in de spits.
383 Krimpen aan den IJssel, Busstation/Rotterdam, Capelsebrug Haagse Poort, Voorburg, Zoetermeer (Station/Mandelabrug), Kruisweg, Moerkapelle, Zevenhuizen, Rotterdam (Metro Nesselande), Nieuwerkerk aan den IJssel (Zilvermos, Reigerhof, Station), Capelle aan den IJssel (Metro De Terp, Metro Centrum) Den Haag wordt alleen tijdens de spits door deze lijn bediend.
S 90 Lisse, De Nachtegaal Wassenaar (Kerkehout, van Oldenbarneveltweg, Dr Mansveltkade/Duinrell), Katwijk aan den Rijn, Katwijk (Molentuinweg, Raadhuis, Vuurbaak, Biltlaan, Rijnsoever), Noordwijk, Noordwijkerhout, Keukenhofdreef Arriva
144 Wassenaar, Duinrell Van Oldenbarneveltweg EBS Rijdt alleen in de zomermaanden.
385 Sassenheim, Station Wassenaar (Kerkehout, Deijleroord), Valkenburg, Katwijk, Noordwijk, Voorhout Arriva Rijdt 's avonds en in het weekend alleen tussen Sassenheim en Noordwijk.
685 Oegstgeest, Leidsebuurt Wassenaar (Kerkehout, Deijleroord) Scholierenlijn, 's ochtends richting Oegstgeest, 's middags richting Den Haag.

Bron: HTM, EBS en Arriva - Zuid-Holland

Den Haag Centraal, Bezuidenhoutseweg
Lijn Bestemming Via Vervoerder Opmerkingen
N1 Mariahoeve/Scheveningen Haagse Hout, Mariahoeve, Kurhaus, Statenkwartier HTM Nachtbus, rijdt op vrijdag- en zaterdagnacht.
N2 Leidschendam/Voorschoten/
Wassenaar
Voorburg, Leidschendam-Voorburg, Leidschendam, Voorschoten
N6 Leidschenveen/Zoetermeer A12, Leidschenveen, Rotonde Houtkade, Hoflaan, Centrum-West, Oosterheem, Rokkeveen, Mandelabrug, A12
De metro die aankomt in Den Haag Centraal

Metrolijn E / RandstadRail (RET)

RandstadRail metrolijn E van de RET heeft als bestemming Slinge in Rotterdam-Zuid. Onder de naam Haags Startstation Erasmuslijn (HSE) is een viaduct gebouwd met twee perronsporen voor het begin- en eindpunt van lijn E. Dit zijn twee zijperrons voor de metro en een laag middenperron om in noodgevallen Randstadrailtrams uit Zoetermeer te kunnen laten keren. Voorheen gebruikte metrolijn E de noordelijkst gelegen sporen 11 en 12 op station Den Haag Centraal, die naar verwachting in 2020 weer door NS in gebruik worden genomen.

Er zijn verscheidene varianten bestudeerd om lijn E op het station aan te laten komen en te laten vertrekken. Door verwachte hoge kosten, logistieke problemen en verzwaring van de regels voor tunnelveiligheid is de 'tunnelvariant' niet uitgevoerd, maar een ander voorstel met een hoge fly-over boven het Prins Bernhardviaduct, waarbij het HSE boven het busplatform werd gebouwd. Op 22 augustus 2016 werd het HSE in gebruik genomen en daarbij omgedoopt tot Metrostation Den Haag Centraal.[8]

Lijn Van/Naar Opmerkingen
 E  Den Haag CentraalLaan van NOIVoorburg 't LooLeidschendam-VoorburgForeparkLeidschenveenNootdorpPijnacker CentrumPijnacker ZuidBerkel WestpolderRodenrijsMeijerspleinMelanchthonwegBlijdorpRotterdam CentraalStadhuisBeursLeuvehavenWilhelminapleinRijnhavenMaashavenZuidpleinSlinge Onderdeel van RandstadRail.

Commerciële vestigingen

Een restaurant in de stationshal.

Fotogalerij

Prins Bernhardviaduct

Het Prins Bernhardviaduct is een vaste verkeersbrug over de sporen en perrons van station Den Haag Centraal. Aan de zuidzijde zijn er trappen naar de perrons. Aan de noordzijde biedt het viaduct voor bussen en voetgangers toegang tot het busstation.

Trivia

  • Station Den Haag Centraal had in de oude situatie onder het NS-personeel de bijnaam "sjoelbak". De sporen liepen namelijk dood onder een overkapping en vanuit de cabine van een treinmachinist zag het station er als een sjoelbak uit.
Zie de categorie Den Haag Central station van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
RandstadRail

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.