Binckhorst (wijk in Den Haag)

De Binckhorst is een wijk in Den Haag. De wijk was in de tweede helft van de twintigste eeuw voornamelijk een industrie- en bedrijventerrein met in de eenentwintigste eeuw als belangrijkste overblijfsel de betoncentrales. Vanaf begin jaren 90 zijn daar hoogwaardige kantoren bijgekomen. De gemeente Den Haag zet zich vanaf 2009 in om een deel van de bedrijven te vervangen door enkele duizenden woningen.

Binckhorst
Wijk in Den Haag
Kerngegevens
GemeenteDen Haag
StadsdeelLaak
Coördinaten52°4'8"NB, 4°20'28"OL
Oppervlakte146 ha.  
Inwoners (2017)1.610[1]
Foto's
Een deel van de Binckhorsthaven (2008)
Portaal    Den Haag

De Binckhorst wordt begrensd door de spoorlijn Den HaagGouda (en de A12), de spoorlijn AmsterdamRotterdam, de Trekvliet en de Broeksloot. De wijk grenst aan de Haagse wijken Laakkwartier en Stationsbuurt plus de plaats Voorburg.

Indeling

De Binckhorst is nog altijd (2020) een gemengd bedrijventerrein. Er zijn kantoorlocaties zoals een kantoor van KPN[2] en het voormalige gebouw van het Internationaal Strafhof aan de Maanweg maar ook veel kleinschalige bedrijfsgebouwen in het noordelijk deel van het gebied. Ongeveer in het midden ligt de rooms-katholieke Begraafplaats Sint Barbara, waar veel woonwagenbewoners begraven liggen,[3] ernaast lag een kleine woonwijk. Op de Binckhorst staan twee grote bedrijfsverzamelgebouwen: Bink 36 en de Caballero Fabriek.

Kasteel de Binckhorst

De belangrijkste as is de Binckhorstlaan die het gebied in twee delen splitst. Aan de ene zijde ligt de Trekvliet met enkele kleine havens, deze wordt door de gemeente Den Haag Trekvlietzone genoemd. Aan de andere zijde de grotere Binckhorsthaven waar de twee betoncentrales gebruik van maken voor de overslag. Het deel dat het dichtst bij het centrum van Den Haag ligt, wordt ook wel Binckhorst-Noord genoemd.

Geschiedenis

Binckhorst is een historische naam: sinds 1308 bestaat Kasteel de Binckhorst. Van 1563 to 1678 werd het bewoond door het geslacht Snouckaert. Het huidige kasteeltje —gebouwd in 1727— stond tot begin 2019 enigszins verborgen aan de Binckhorstlaan. In het kasteel is een privékliniek voor plastische chirurgie gevestigd.

De Binckhorst is in 1907 van de gemeente Voorburg geannexeerd, waarna de ontwikkeling van het gebied tot bedrijventerrein is gestart. In de dertiger jaren is als werkgelegenheidsproject de Binckhorsthaven er aangelegd. Voor het ophogen van de terreinen langs de havens werd deels gebruik gemaakt van duinzand, dat beschikbaar kwam doordat een deel van het duinlandschap in het Sint Hubertuspark moest wijken, voor een verbreding van de Raamweg tussen de Waalsdorperweg en de Kwekerijweg.[4] De meeste bedrijfspanden zijn pas na de Tweede Wereldoorlog gebouwd.

Transformatie

In 2009 werd een bestemmingsplan vastgesteld, waarin de transformatie van het zuidelijke deel van Binckhorst tot Nieuw Binckhorst Zuid wordt omschreven. Het wordt een gemengd woon-, werk- en leefgebied met —volgens de gemeente— "mondiale allure en hoogstedelijke kwaliteit".[5] Tussen 2010 en 2019 is een flink aantal bedrijfspanden gesloopt om plaats te maken voor woningen gecombineerd met bedrijven, industrie en de Victory Boogie Woogietunnel. Hierdoor zijn het kasteel en de begraafplaats weer zichtbaar vanaf de hoofdweg: in plannen van de gemeente zullen beide met een nieuwe groenzone verbonden worden tot het Binckhorstpark. Diverse kantoorgebouwen hebben in dezelfde periode een woonbestemming gekregen; zoals delen van het voormalige hoofdkantoor van KPN en het complex van de Staatsdrukkerij.

Na de kredietcrisis

Door de kredietcrisis is van dit bestemmingsplan alleen de Victory Boogie Woogietunnel tot uitvoering gekomen. De Binckhorst kende zelfs de komst van een uitbreiding van autobedrijven;[6] een sector die —mede door aansturing van de gemeente— in eerste instantie bijna verdwenen was. Wel zijn er enkele kantoorpanden omgebouwd tot appartementen. Hierdoor is de bevolking sinds 2015 ruim verzesvoudigd.[7] Er is maart 2019 een nieuw omgevingsplan (bestemmingsplan 2.0) vastgesteld.[8][9] Verschillende plannen met woontorens (tot 140 meter) zijn gepresenteerd.[10] Voor een betere vervoersontwikkeling is een vrije busbaan voorzien, in 2020 wordt besloten hoe deze zal worden omgebouwd tot tramlijn.[11]

Galerij

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.