Station Zoetermeer

Station Zoetermeer is een van de drie spoorwegstations van Zoetermeer en ligt aan de spoorlijn Gouda - Den Haag. Het station vormt een geheel met Driemanspolder, de halte van RandstadRail die aan de andere kant van de autosnelweg A12 ligt.

    Zoetermeer   
Stationstoegang aan de zijde van wijk Rokkeveen
PlaatsZoetermeer
AfkortingZtm
Opening15 mei 1973
Perrons2
Perronsporen2 (Sporenschema)
SpoorlijnGouda - Den Haag
RandstadRail 3  (Driemanspolder, andere kant brug)
Stadsbus
71 | 72 | 74
R-net
170

455
Qliner
380 | 381 | 383
Nachtbus
N6
Vervoerders
- Treinvervoerder
- Tramvervoerder
- Busvervoerder &
&
Reizigers5044 (2018)[1] per dag
Coördinaten52° 3 NB, 4° 29 OL
Externe link NS-stationsinformatie

Portaal    Openbaar vervoer

Geschiedenis

Het station werd geopend op 15 mei 1973, maar in 1992 met de Floriade volledig vervangen, inclusief de bijbehorende brug. Op dat moment was de nieuwe wijk Rokkeveen volop in aanbouw, en daarom was enerzijds een grotere brug over spoor en A12 nodig om beide stadsdelen te verbinden, en anderzijds een ruimer opgezet station.

De sporen van het station zijn genummerd 3 en 4, omdat de naastgelegen halte Driemanspolder op de Zoetermeer Stadslijn de sporen 1 en 2 bevatte. De huidige halte van RandstadRail is niet meer voorzien van spoornummering, maar de nummers 3 (voor de richting Den Haag Centraal) en 4 (voor de richting Gouda - Utrecht Centraal) zijn gebleven.

Het loket is sinds 1 april 2006 gesloten. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij de diverse kaartautomaten die in de stationshal aanwezig zijn.

Ligging

Het station ligt direct naast de autosnelweg A12 en is met de overdekte voet- en fietsbrug, de Nelson Mandelabrug, verbonden met de halte Driemanspolder van RandstadRail (tot 3 juni 2006 de Zoetermeer Stadslijn). Het station is niet gesitueerd in het centrum van Zoetermeer, maar ligt in de wijk Rokkeveen. De voet- en fietsbrug zorgt voor de verbinding van het station naar de wijken van Zoetermeer aan de zuidkant van de autosnelweg A12.

Intercitystatus

De gemeente Zoetermeer zou graag zien dat intercity's op station Zoetermeer gaan stoppen. In januari 2007 kondigde wethouder Pieter Smit aan de Nederlandse Spoorwegen opnieuw te verzoeken station Zoetermeer de intercitystatus te geven.[2] Tijdens de Floriade in 1992 had het station tijdelijk de intercitystatus.

Er was enige tijd sprake van een mogelijke stop van de intercity's tussen Utrecht en Den Haag. Dit vanwege de komst van het station Lansingerland-Zoetermeer, dat alleen op een robuuste en veilige manier inpasbaar leek te zijn indien de intercity's een extra stop maken (omdat anders de intercity's en sprinters te dicht op elkaar zullen rijden door de extra rijtijd die de sprinter dan nodig heeft).[3]

Toekomst

Het huidige station is reeds voorbereid op een mogelijke spoorverdubbeling van de spoorlijn Gouda - Den Haag, zo is de liftschacht naar het nog niet gerealiseerde derde perron al aanwezig.

Faciliteiten

  • Twee gratis bewaakte fietsenstallingen
  • Liften naar de perrons
  • Kiosk
  • Standplaats voor Treintaxi
  • SOS/Info-zuilen op perrons
  • Gratis parkeergelegenheid rondom het station.

Treinen

Het station wordt in de dienstregeling 2020 door de volgende treinseries bediend:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
6800 Sprinter Den Haag Centraal Zoetermeer Gouda Gouda Goverwelle Rijdt niet 's avonds en in het weekend
6900 Sprinter Den Haag Centraal Zoetermeer Gouda Utrecht Centraal Geldermalsen 's-Hertogenbosch

Buslijnen en RandstadRail

De volgende sneltram- en buslijnen van Arriva, EBS, HTM en RET stoppen op station Zoetermeer:

Lijn Route Via Vervoerder Opmerkingen
RandstadRail
 3  Zoetermeer, Centrum-West - Den Haag, Loosduinen Voorweg Hoog, Seghwaert, Centrum-West, Voorweg Laag, Zoetermeerse Rijweg, Leidschenveen, Forepark, Leidschendam-Voorburg, Voorburg 't Loo, Laan van NOI, Beatrixkwartier, Centraal Station, Tramtunnel, Prinsegracht, HMC Westeinde, Bomen-/Vruchtenbuurt, Bohemen HTM Te bereiken bij halte Driemanspolder.
Stadsdienst Zoetermeer
71 Centrum-West - Centrum-West Station, Rokkeveen, Station Oost, Dorp EBS Ringlijn in één richting, tegengesteld aan lijn 72.
72 Centrum-West - Centrum-West Dorp, Station Oost, Rokkeveen, Station Ringlijn in één richting, tegengesteld aan lijn 71.
74 Centrum-West - Lansinghage Station, Station Oost Spitslijn.
Qliner
380 Den Haag, Centraal Station - Alphen aan den Rijn, Station Voorburg, Zoetermeer, Kruisweg, Hazerswoude, Hazerswoude-Rijndijk Arriva Alleen in de spits.
381 Den Haag, Centraal Station - Alphen aan den Rijn, Station Voorburg, Zoetermeer, Kruisweg, Hazerswoude, Hazerswoude-Rijndijk Alleen in de spits.
383 Den Haag, Centraal Station - Krimpen aan den IJssel, Busstation/Rotterdam, Capelsebrug Voorburg, Zoetermeer, Kruisweg, Moerkapelle, Zevenhuizen, Rotterdam, Nieuwerkerk aan den IJssel, Capelle aan den IJssel Zoetermeer - Den Haag alleen in de spits.
R-net
170 Zoetermeer, Centrum-West - Rodenrijs, Metrostation Station Zoetermeer, Station Zoetermeer Oost, Station Lansingerland-Zoetermeer, ZoRo-busbaan, Berkel en Rodenrijs RET Zo-Ro bus.
455 Zoetermeer, Centrum-West - Delft, Station Pijnacker, Delfgauw, TU Delft (Noord) EBS
Nachtnet Den Haag
N6 Den Haag Centrum → Den Haag Centrum Centraal StationLeidschenveen → Zoetermeer HTM Alleen vrijdag- en zaterdagnacht.
  • RandstadRail 3 stopt bij halte Driemanspolder.
  • Alle Qliners stoppen aan de weerszijden van de A12.
  • Alle overige buslijnen stoppen bij de haltes ten zuidwesten van de kruising Zuidweg/Mahatma Gandhisingel.
Zie de categorie Zoetermeer train station van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.