Station Leiden Centraal

Station Leiden Centraal is het grootste spoorwegstation in de Zuid-Hollandse stad Leiden (aan de zuidoostelijke kant van de stad ligt station Leiden Lammenschans en aan de zuidwestelijke kant, op de grens van de gemeenten Leiden en Voorschoten, ligt station De Vink).

    Leiden Centraal   
Station Leiden Centraal (Centrumzijde)
PlaatsLeiden
AfkortingLedn
Opening15 juni 1843
Perrons3
Perronsporen6 (waaronder 2 kopsporen) (Sporenschema)
Spoorlijn(en)Oude Lijn
Schiphollijn
Woerden - Leiden
Vervoerders
- Treinvervoerder
- Busvervoerder &
Reizigers79.376 (2018)[1] per dag
Coördinaten52° 10 NB, 4° 29 OL
Externe link NS-stationsinformatie

Portaal    Openbaar vervoer

Vorige stationsgebouwen

Gezicht op het middengedeelte met ingang en de rechtervleugel van het Station Leiden, gezien van het Stationsplein naar het noorden. Glasnegatief, eind 19e eeuw.
Westelijke toegang (zeezijde)
Zicht op het station vanaf spoor 5a
Ingang nieuwe fietsenstalling aan de zeezijde.
Station Leiden (ca. 1970)
Gebied rond het station: Stationsplein, en aan de zeezijde wat nu het Boerhaavedistrict heet (ca. 1920-1940)
Station Leiden (ca. 1900)
Goederenloods Station Leiden (ca. 1885)
Gezicht op het middengedeelte met ingang gezien vanaf het Stationsplein naar het noordwesten.
Internationale Beneluxtrein in 1986 (derde station). Er was hier toen slechts één doorrijspoor.
Het huidige station Leiden Centraal met dubbeldekkertrein naar Lelystad; 16 augustus 2014.

Het eerste station Leiden werd geopend op 15 juni 1843 aan de Oude Lijn, de eerste spoorlijn van de HIJSM. Het oorspronkelijke stationsgebouw werd in 1879 vervangen door een nieuw gebouw van Dirk Margadant. Omdat er enig oponthoud was in het doortrekken van de lijn vanaf de spoorbrug over de Haarlemmertrekvaart in 1842, werd er een provisorisch station aangelegd aan de oostzijde van de spoorbrug. Hier vertrok op 17 augustus 1842 de eerste trein van Leiden naar Amsterdam.

In 1955, toen de spoorlijn omhoog werd gebracht, werd het station van Margadant vervangen door een ander gebouw, ontworpen door H.G.J. Schelling. Het werd gekenmerkt door een grijze betonnen bouw, die in die jaren ook werd toegepast bij de stations van Arnhem, Enschede, Hengelo en Zutphen. Er waren veel pilaren in de hal en de gangen. Via een trap kon de hoofduitgang bereikt worden. Voor het doorgaande autoverkeer, dat direct voor het station langs reed, werd in de vroege jaren negentig een tunnel aangelegd.

Huidig station

Aanleiding

Tot aan de jaren 1970 was Leiden een station aan de Oude Lijn waar alleen overgestapt kon worden op de Spoorlijn Woerden - Leiden maar met het gereedkomen van een verbindingsboog (bij Station Den Haag Laan van NOI) naar het toen nieuwe Station Den Haag Centraal in 1975 werd de rol van station Leiden als overstapstation groter: reizigers moesten in Leiden voortaan een keus maken of ze, zoals voorheen, naar Station Den Haag HS wilden reizen of naar Station Den Haag Centraal (toentertijd heette het Den Haag CS), waarbij eventueel in Leiden overstapt moest worden.

Tegen het einde van de 20e eeuw waren er twee grote spoorweguitbreidingen rond Leiden.

  • Door de Schiphollijn, geopend in 1981, die na de indienststelling van de Westelijke tak van de Ringspoorbaan in 1986 een tweede verbinding gaf met Amsterdam Centraal, werd Leiden, ook voor de noordelijke richtingen, een belangrijk spoorwegknooppunt met veel overstappende reizigers.
  • Door het drukke treinverkeer op de Schiphollijn was het traject Leiden – Den Haag een flessenhals geworden, zodat het viersporig werd gemaakt. Hierdoor werd een spooruitbreiding van het station noodzakelijk, die in 1995 werd uitgevoerd.

Na de komst van de Schiphollijn werd het station van Schelling te klein voor het steeds groeiende aantal reizigers, vooral de hal en de tunnel naar de perrons. Het huidige stationsgebouw van architect Harry Reijnders is het vierde en werd in 1996 opgeleverd.

Stationsgebouw

Het gebouw is in 1987 ontworpen door NS-architect Harry Reijnders. Het voor die tijd futuristische ontwerp bestaat uit witte vakwerkconstructies. Kenmerkend is de entree, bestaande uit een gebogen witte schelp. Op 4 mei 1996 is het nieuwe gebouw officieel geopend.[2] Aanvankelijk werd bij de hoofdingang een grote, aparte ruimte voor de kaartverkoop geopend. Met de komst van de kaartautomaten in de stationshal blijkt deze ruimte, die door het hoge plafond maar moeilijk te verwarmen was, grotendeels overbodig. De vloer van het station bestond oorspronkelijk uit wit en lichtblauw gekleurde tegels. Hoewel deze vloer een lichte aanblik gaf, bleken de eerste problemen al snel: bij nat weer werd de tegelvloer snel glad. In het voorjaar van 2009 kwam er een nieuwe vloer, bestaande uit de standaard grijze vloertegels, zoals die tegenwoordig gebruikt worden bij vervanging van vloeren of nieuwbouw van stations.

Aan de voorzijde (centrumzijde) van het station bevinden zich een busstation en de taxibrug met daaronder een verdiepte fietsenstalling. Het doorgaande autoverkeer wordt hier onderlangs geleid in de in 1997 geopende Stationspleintunnel. Aan de achterzijde (zeezijde) is een verdiepte (gratis) bewaakte fietsenstalling met ruimte voor ruim 2000 fietsen.

Sporen en perrons

Sinds de verbouwing bestaat het station uit een perron met twee kopsporen 1 en 2, twee eilandperrons met de sporen 4 en 5 (centrumzijde) respectievelijk 8 en 9 (zeezijde) en vier niet-perronsporen 3, 6, 7 en 10. Het kop-perron is in de loop van de jaren 1970 gebouwd: treinen naar Alpen aan de Rijn en Utrecht hoefden daarna geen gebruik meer te maken van de eilandperrons zodat daar ruimte beschikbaar kwam voor treinen vanuit het toen nieuwe Den Haag Centraal en later ook naar Schiphol. Het eilandperron aan de zeezijde werd met de verbouwing van 1996 in westelijke richting opgeschoven. Daardoor kwam er ruimte om het doorgaande midden-spoor te verdubbelen tot de sporen 6 en 7, zodat internationale treinen zoals de Thalys, en de Beneluxtrein die sinds 1998 hier niet meer stopte, konden passeren. De twee eilandperrons zijn zodanig verlengd dat twee achter elkaar staande treinen ieder apart kunnen worden afgehandeld, dankzij wisselverbindingen met de aangrenzende sporen (overloopwissels). Hierdoor stoppen sommige treinen aan de noordkant van het station buiten de overkapping, op afstand van de trappen, de liften en de centrale stationshal.

Naam

Toen het nieuwe station werd geopend claimde de gemeente dat haar station, in reizigersaantallen het vijfde van Nederland, recht had op de aanduiding Centraal station. NS besloot toen de vijf stations met de grootste reizigersaantallen (Amsterdam CS, Utrecht CS, Den Haag CS, Rotterdam CS en Leiden) de toevoeging 'Centraal' te geven. In 1997 werd het station Leiden Centraal gedoopt, de rest volgde op 29 mei 2000.

OV-chipkaart

In 2007 zijn poortjes geplaatst. Het OV-chipkaartgebied bestaat uit de perrons en het grootste deel van de stationstraverse met winkels en horeca. De lokettenhal en een aantal winkels vallen er buiten het OV-chipkaartgebied. De kaartautomaten zijn buiten en binnen het OV-chipkaartgebied geplaatst. Ondanks protesten, onder meer van de gemeente Leiden, zijn in april 2016 de poortjes gesloten, zodat men alleen nog met een geldig vervoerbewijs of een passagekaart onder het station door kan lopen.

De gemeente Leiden, die de stationstunnel ziet als een belangrijke voetgangersverbinding tussen het centrum en de bebouwing achter het station (met onder meer het Leids Universitair Medisch Centrum en het Level-gebouw), had bezwaar gemaakt tegen de voorgenomen afsluiting met poortjes voor niet-reizigers. De NS heeft verplaatsing van de poortjes naar onderaan of bovenaan de trappen onderzocht, maar deze plaatsen bleken niet geschikt.[3] De NS biedt een gratis passagerecht, maar men zal als borg een instaptarief van € 20 moeten betalen. Bij een langer verblijf dan zestig minuten is men dit bedrag kwijt. Op 29 augustus 2011 heeft de gemeente besloten op te treden tegen de poortjes omdat ze zonder vergunning zijn neergezet en omdat het bestemmingsplan aangeeft dat de stationshal een voetgangerstraverse is.[4]

Proefstation Leiden

In 2007 werd station Leiden Centraal een proefstation voor de nieuwe "wereldstations" van de Nederlandse Spoorwegen, een stationsconcept voor stations waar hogesnelheidstreinen stoppen.[5] Op het station werden ideeën daarvoor beproefd. Leiden Centraal moest hiervoor worden verbouwd en dit was eind 2009 gereed. Niet iedereen toonde zich enthousiast over de verbouwingsplannen. De gemeente Leiden liet de bouw zelfs korte tijd stilleggen omdat vergunningen ontbraken. De bezwaren van de architect van het gebouw, Harry Reijnders, waren fundamenteler en richtten zich vooral tegen de versmalling van de centrale hal.[6]

RijnGouwelijn

Door wijzigingen in het politieke beleid en doordat de bekostiging niet rond kwam, wordt de RijnGouwelijn, een lightrailverbinding van Gouda naar Katwijk/Noordwijk via Leiden Centraal, niet aangelegd.

Knooppunt

Station Leiden Centraal is een knooppunt van OV-verbindingen. Door het gereedkomen van de HSL Zuid in 2009 en het verleggen van de Beneluxtrein over die HSL in 2018 wordt het station, inclusief de doorrijsporen, niet meer gebruikt door internationale treinen.

Spoorlijnen

Er komen de volgende spoorlijnen samen:

Het station wordt in de dienstregeling 2020 door de volgende treinseries bediend:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
700 Intercity Den Haag Centraal Leiden Centraal Schiphol Airport Amsterdam Zuid Almere Centrum Lelystad Centrum Zwolle Groningen Vormt tussen Den Haag Centraal en Zwolle een halfuursdienst met serie 1800. Vormt tussen Lelystad Centrum en Leiden Centraal samen met de 1800 een scheve kwartierdienst met de serie 2400. Vormt tussen Zwolle en Groningen een halfuursdienst met serie 500. Stopt tussen Zwolle en Groningen alleen 's morgens vroeg en 's avonds laat op alle stations.
1400 Intercity Utrecht Centraal Amsterdam Centraal Schiphol Airport Leiden Centraal Den Haag HS Rotterdam Centraal Nachtnet. De treinserie 21400 voor de trajectverlengingen Rotterdam Centraal – Eindhoven en Utrecht Centraal – Eindhoven rijden uitsluitend in de nachten volgend op vrijdag en zaterdag. In het eerste deel van de nachten volgend op woensdag en donderdag stopt de trein in Gouda in plaats van Delft. Daarnaast worden bussen ingezet op het traject Rotterdam Centraal – Delft – Den Haag HS.
1800 Intercity Den Haag Centraal Leiden Centraal Schiphol Airport Amsterdam Zuid Almere Centrum Lelystad Centrum Zwolle Meppel Leeuwarden Vormt tussen Den Haag Centraal en Zwolle een halfuursdienst met serie 700. Vormt tussen Lelystad Centrum en Leiden Centraal samen met de 700 een scheve kwartierdienst met de serie 2400. Vormt tussen Zwolle en Leeuwarden een halfuursdienst met serie 600.
2100 Intercity Amsterdam Centraal Haarlem Leiden Centraal Den Haag Centraal Rijdt niet na 22:00 uur. Vormt tussen Den Haag Centraal en Leiden Centraal een kwartierdienst met series 700/1800. Vormt tussen Leiden Centraal en Amsterdam Centraal een kwartierdienst met serie 2200.
2200 Intercity Amsterdam Centraal Amsterdam Sloterdijk Haarlem Leiden Centraal Den Haag HS Delft Schiedam Centrum Rotterdam Centraal Dordrecht Roosendaal Vlissingen Vormt tussen Amsterdam Centraal en Leiden Centraal een kwartierdienst met serie 2100. Vormt tussen Leiden Centraal en Dordrecht een kwartierdienst met serie 2400. In de spits vanaf/tot Roosendaal gecombineerd met serie 12200.
2400 Intercity Lelystad Centrum Almere Centrum Amsterdam Zuid Schiphol Airport Leiden Centraal Den Haag HS Delft Schiedam Centrum Rotterdam Centraal Dordrecht Rijdt niet na 22:00 uur. Vormt tussen Lelystad Centrum en Leiden Centraal een scheve kwartierdienst met de series 700/1800. Vormt tussen Leiden Centraal en Dordrecht een kwartierdienst met de serie 2200. Een trein (2421) stopt niet te Amsterdam Zuid
3300 Sprinter Leiden Centraal Hoofddorp Schiphol Airport Zaandam Purmerend Hoorn Hoorn Kersenboogerd Vanaf 20:00 uur niet tussen Leiden Centraal - Hoofddorp.
3700 Intercity Dordrecht Rotterdam Centraal Schiedam Centrum Delft Den Haag HS Leiden Centraal Schiphol Airport Amsterdam Zuid Utrecht Centraal 's-Hertogenbosch Eindhoven Centraal Helmond Venlo Rijdt alleen 's avonds en op zondag. Vervangt de 2400 en de 3500.
4600 Sprinter Den Haag Centraal Leiden Centraal Schiphol Airport Amsterdam Sloterdijk Amsterdam Centraal In Amsterdam C. gekoppeld aan serie 14600 van/naar Zwolle.
6300 Sprinter Den Haag Centraal Leiden Centraal Heemstede-Aerdenhout Haarlem Rijdt na 20:00 uur en in het weekend tussen Leiden Centraal en Haarlem.
8800 Intercity Leiden Centraal Alphen a/d Rijn Woerden Utrecht Centraal Vormt tijdens de spits tuusen Leiden Centraal en Alphen aan den Rijn een kwartierdienst samen met de serie 8900.
8900 Sprinter Leiden Centraal Alphen a/d Rijn Rijdt alleen in de brede spits. Vormt een kwartierdienst met de serie 8800.

Busstation

Station Leiden Centraal is een knooppunt voor het stads- en streekvervoer. In het busstation hebben de buslijnen in principe een eigen vertrekperron, maar wanneer deze vol is (twee bussen), kan de chauffeur uitwijken naar een perron naast het geplande perron. De vertrekplaats wordt door een dynamisch reizigersinformatiesysteem toegewezen en aangeduid op grote vertrekstaten.

In het kader van de herontwikkeling van het stationsgebied wilde de gemeente Leiden in 2016 het busstation verplaatsen naar de andere kant van de sporen.[7] Hiertegen rees veel verzet en de provincie ging niet akkoord met het bekostigen van de verplaatsing.[8][9]

De exploitatie van bijna alle lijnen is in handen van Arriva. De lijn 43 wordt door EBS geëxploiteerd, lijn 45 wordt geëxploiteerd door Arriva en EBS.

De volgende lijnen komen bij het centraal station:

Lijn Route Via Platform Bijzonderheden
Stadsdienst Leiden
1 Station De VinkLeiderdorp, Alrijne Ziekenhuis Stevenshof, Centraal Station, Station Lammenschans, Leiderdorp B/E
2 Station De VinkLeiderdorp, Oranjewijk Stevenshof, Centraal Station, Breestraat, Station Lammenschans, Leiderdorp, Alrijne Ziekenhuis B/E
3 Station De VinkLeiden, Merenwijk Fortuinwijk, Station Lammenschans, Breestraat, Centraal Station, LUMC, Groenoord B/E
4 Station De VinkLeiden, Merenwijk Fortuinwijk, Breestraat, Centraal Station, LUMC, Groenoord B/E
5 Leiden, Centraal Station – Voorschoten, Starrenburg Haagweg-Noord, Noord-Hofland, Vlietwijk, Station Voorschoten A
6 Leiden, Centraal Station – Leiderdorp, Leyhof Binnenstad, De Waard, De Kooi, Rietschans, Buitenhof A
7 Leiden, Centraal Station – Zoeterwoude-Rijndijk, Heineken Binnenstad, Roomburg E
8 Leiden, Centraal Station – Oegstgeest, Haaswijk Alrijne Ziekenhuis G
602 Leiden, Centraal Station → Leiden, Opaalstraat F Rijdt 1x per dag (alleen maandag t/m vrijdag)
630 Leiden, Centraal Station → Leiden, Universiteitsterrein F Rijdt 3x per dag (alleen maandag t/m vrijdag)
Streekvervoer Leiden
20 Leiden, Centraal Station – Noordwijk, Duinpark Oegstgeest, Rijnsburg F Rijdt daarna verder als lijn 21.
21 Leiden, Centraal Station – Noordwijk, Duinpark Oegstgeest, Rijnsburg F Rijdt daarna verder als lijn 20.
30 Leiden, Centraal Station – Katwijk, ESA ESTEC Torenvlietbrug, N206 (Valkenburg), Katwijk aan den Rijn, Katwijk-Noord, Space Expo F
31 Leiden, Centraal Station – Katwijk, Boulevard-Zuid Torenvlietbrug, N206 (Valkenburg), Katwijk aan Zee, Vuurbaakplein F
37 Leiden, Centraal Station – Katwijk, Raadhuis Corpus, Oegstgeest, Rijnsburg, Katwijk aan den Rijn, Katwijk-Noord D
38 Leiden, Centraal Station – Katwijk, Raadhuis Torenvlietbrug, Valkenburg, Katwijk aan den Rijn E
43 Leiden, Centraal Station – Den Haag, Centraal Station Universiteit Leiden, Haagse Schouw, Wassenaar (De Kieviet, van Oldenbarneveltweg, Maaldrift), Marlot, Bezuidenhout G
45 Leiden, Centraal Station – Den Haag, Centraal Station Breestraat, Station Lammenschans, Voorschoten, GGZ Haagstreek, Station Leidschendam-Voorburg, Voorburg Station, Voorburg, Beatrixkwartier/Bezuidenhout B Wordt gereden door EBS en Arriva.
50 Leiden, Centraal Station – Haarlem, Station Oegstgeest, Warmond, Sassenheim, Lisse, Hillegom, Bennebroek, Heemstede D
56 Leiden, Centraal Station – Leimuiden, Tuinderij Leiderdorp, Oud Ade, Rijpwetering, Nieuwe Wetering, Roelofarendsveen, Oude Wetering, Leimuiderbrug A
57 Leiden, Centraal Station – Nieuw-Vennep, Station Oegstgeest, Voorhout, Noordwijkerhout, Hillegom, Station Hillegom, Beinsdorp D
169 Leiden, Centraal Station – Alphen aan den Rijn, Station Zoeterwoude-Rijndijk, Hazerswoude-Rijndijk, Koudekerk aan den Rijn A
182 Leiden, Centraal Station – Alphen aan den Rijn, Station Leiderdorp, Hoogmade, Woubrugge, Ter Aar A
183 Leiden, Centraal Station – Alphen aan den Rijn, Station Leiderdorp, Hoogmade, Woubrugge D
187 Leiden, Centraal Station – Boskoop, Station Zoeterwoude-Rijndijk, Hazerswoude-Rijndijk, Hazerswoude-Dorp B
210 Leiden, Centraal Station – Oegstgeest, Poelgeest G Ochtendspitslijn als aanvulling op lijn 510
221 Leiden, Centraal Station – Noordwijk, Duinpark Valkenburg, Katwijk aan den Rijn G 's Ochtends richting Noordwijk, 's middags richting Leiden
230 Leiden, Centraal Station → Katwijk, ESA ESTEC Valkenburg, Katwijk aan den Rijn F Ochtendspitslijn als aanvulling op lijn 30
250 Leiden, Centraal Station – Lisse, Keukenhofdreef Sassenheim G Spitslijn
256 Weteringbrug, Lisserweg → Leiden, Centraal Station Oude Wetering, Roelofarendsveen, Rijpwetering, Oud Ade, Leiderdorp H Spitslijn, alleen uitstappen
365 Leiden, Centraal Station – Schiphol, Airport/Plaza Leiderdorp, Roelofarendsveen, Weteringbrug, Hoofddorp, De Hoek D Qliner
400 Leiden, Centraal Station – Zoetermeer, Centrum-West Zoeterwoude, Stompwijk C R-net
410 Leiden, Centraal Station – Leiderdorp, Alrijne Ziekenhuis De Kooi C R-net
510 Leiden, Centraal Station – Oegstgeest, Poelgeest G Belbus
800 Leiden, Centraal Station – Zoetermeer, Centrum-West Zoeterwoude, Stompwijk A Nachtbus, nachtversie van R-netlijn 400, stopt op alle haltes.
854 Leiden, Centraal Station – Lisse, Keukenhof H Sneldienst, rijdt alleen wanneer Keukenhof open is.
876 Leiden, Centraal Station → Zevenhuizen, Willem-Alexander Baan ? Rijdt alleen tijdens roei-evenementen op de Willem-Alexander Baan
Zie de categorie Leiden Centraal van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.