Station Rotterdam Noord

Station Rotterdam Noord is een station in de Rotterdamse deelgemeente Noord, gelegen aan de spoorlijn Rotterdam CentraalGouda. Het ligt aan de vroegere Ceintuurbaan op dezelfde plaats als de vroegere halte Hillegersberg, die in 1899 geopend werd.

    Rotterdam Noord   
PlaatsRotterdam
AfkortingRtn
Opening4 oktober 1953
Perrons2
Perronsporen2 (Sporenschema)
SpoorlijnUtrecht - Rotterdam
Tramlijn(en) 4   8 
Streekbus174
NachtbusB17 (BOB-bus)
Vervoerders
- Treinvervoerder
- Tramvervoerder
- Busvervoerder
Reizigers2431 (2018)[1] per dag
Coördinaten51° 57 NB, 4° 29 OL
Externe link NS-stationsinformatie

Portaal    Openbaar vervoer

Met de verlegging van het treinverkeer uit de richting Gouda van station Rotterdam Maas naar het Centraal Station via deze route, werd station Rotterdam Noord op 4 oktober 1953 geopend. Het ligt na een spoorviaduct over de Bergweg die vlak daarna in de Straatweg overgaat, de verbindingsweg van de stad met Hillegersberg; het viaduct is het bovenstuk van het zogeheten Muizengaatje.

Het station is van architect Sybold van Ravesteyn, die het station in de stijl van de Nieuwe zakelijkheid heeft ontworpen. Het stationsgebouw is niet meer als zodanig in gebruik en is nu een Café. Café ‘t Viaduct heeft zich daar gehuisvest sinds december 2017. Het stationsgebouw staat tussen de spoorbaan en een viaduct in de autosnelweg A20.

Naast de sprinters van NS hebben ook de tramlijnen 4 en 8 hier een halte, alsmede buslijn 174 en BOB-bus B17 van de RET.

In de nabijgelegen oude goederenloods is een Radiomuseum gevestigd.

Treinen

Het station wordt in de dienstregeling 2020 door de volgende treinseries bediend:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
4000 Sprinter Uitgeest Zaandam Amsterdam Centraal Breukelen Woerden Gouda Rotterdam Noord Rotterdam Centraal
7700 Sprinter Rotterdam Centraal Rotterdam Noord Gouda Gouda Goverwelle Rijdt alleen in de spits.
14000 Sprinter Utrecht Centraal Gouda Rotterdam Noord Rotterdam Centraal Rijdt alleen 's morgens vroeg en alleen richting Rotterdam.

Zie ook

Het stationsgebouw aan de perronzijde.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.