Station Voorburg

Station Voorburg is een spoorwegstation in Voorburg, gelegen aan de spoorlijn Gouda - Den Haag. Het verzorgingsgebied van station Voorburg omvat naast Voorburg ook de kantoren in de Haagse Binckhorst.

    Voorburg   
PlaatsVoorburg
AfkortingVb
Opening1 mei 1870
Perrons1 (Eilandperron)
Perronsporen2 (Sporenschema)
SpoorlijnGouda - Den Haag
Stadsbus23 | 26 | 28
Streekbus45 & 46
Vervoerders
- Treinvervoerder
- Busvervoerder &
Reizigers1885 (2018)[1] per dag
Coördinaten52° 4 NB, 4° 22 OL
Externe link NS-stationsinformatie

Portaal    Openbaar vervoer

Historie

Het station werd op 1 mei 1870 geopend. Het oorspronkelijke stationsgebouw en emplacement lagen op maaiveldniveau, met enkele zijsporen, waaronder een losweg. In deze periode was het hele stationsgebied erg landelijk, getuige foto's uit die tijd. De Vliet werd overspannen door een draaibrug, die na elektrificatie van het Middennet in 1938 stroomloos bereden moest worden, omdat hierboven geen rijdraad was opgehangen. Over de Parkweg, die begint bij het station, reed tot 9 november 1961 de elektrische tram van de Noord-Zuid-Hollandsche Tramweg-Maatschappij (NZH), die de lijn in 1924 had overgenomen van de Maatschappij tot Exploitatie van Tramwegen (MET) die de lijn met stoomtrams exploiteerde. Beide lijnen verbonden Den Haag, Voorburg, Leidschendam en Voorschoten met Leiden.

Hoewel het (nog) niet bewezen is, zou de toenmalige spoorwegmaatschappij, de Nederlandsche Rhijnspoorweg-Maatschappij, een door Voorburg afgedwongen verplichting hebben gehad, elke trein bij het station te laten stoppen. Dit zou te maken hebben met een voor Voorburg zeer belangrijke inwoonster, de Oranjetelg Prinses Marianne. Zij zou op ieder moment van de dag gebruik moeten kunnen maken van deze nieuwe vervoersverbinding. Ook haar belangrijke binnen- en buitenlandse gasten kon zij dan gemakkelijk ontvangen. Aangezien de eerste telefoonverbinding pas in 1880 in Nederland tot stand kwam, was er geen directe communicatie mogelijk om een trein op verzoek te laten stoppen. Deze verplichting werd tot ver in de twintigste eeuw gehandhaafd.

Op station Voorburg stopten voorheen alle intercitytreinen tussen Utrecht en Den Haag, maar niet de sneltreinen. De oorzaak hiervan zou een oud verdrag zijn tussen de toenmalige gemeente Voorburg en de Nederlandse Spoorwegen, waarbij de NS toestemming werd gegeven het station te bouwen, mits hier intercity's zouden stoppen. In ruil daarvoor zou Voorburg het stukje land van Hofwijck aan de Spoorwegen hebben gegeven. Diepgaand archiefonderzoek heeft echter niets aan bewijs opgeleverd. Sinds 10 december 2006 is de IC-stop in Voorburg geschrapt, en stoppen er eerst alleen nog stoptreinen en later alleen sprinters.

Op 9 december 2011 werd de halte van tram 10 bij het station opgeheven. De sporen en bovenleiding bleven echter wel liggen ten behoeve van omleidingen.

Huidige station

In 1988 werd het huidige viaductstation geopend, direct naast het Marianneviaduct van de A12. Onder het viaduct loopt de Vliet. Naast het spoortalud aan de oostzijde ligt de villa Hofwijck, het oude buiten van Constantijn Huygens. Het huidige station is voorzien van een kiosk en P+R-terrein. Ten behoeve van voor- en natransport halteren diverse lokale en regionale busverbindingen onder of nabij het station.

Buslijnen

De volgende buslijnen stoppen op station Voorburg:

Perron Lijn Bestemming Via Vervoerder Opmerkingen
Stadsdienst Den Haag
A 26 Den Haag Kijkduin (Deltaplein) Binckhorst, Station Hollands Spoor, Megastores, Laakkwartier, Station Moerwijk, Zuiderpark, Leyenburg, Loosduinen HTM Rijdt in de avond en het weekend alleen tussen Station Hollands Spoor - Kijkduin.
B 23 Den Haag Colijnplein
(/Kijkduin (Deltaplein))
Diaconessenhuis, Rijswijk Station, In de Bogaard, De Schilp, Moerwijk, Zuiderpark, Winkelcentrum Leyweg, Leyenburg, Vruchtenbuurt, Bohemen
E 23 Scheveningen Noord Voorburg, Station Laan van NOI, Bezuidenhout, Benoordenhout, HMC Bronovo, Kurhaus
F 28 Den Haag Zuiderstrand Binckhorst, Centraal Station, Centrum, Kneuterdijk, Plein 1813, Javastraat, Vredespaleis, World Forum, Westduinweg
Streekvervoer Haaglanden/Zuid Holland-Noord
C 45 Den Haag, Centraal Station Voorburg, Beatrixkwartier/Bezuidenhout Arriva (alleen lijn 45)
EBS (lijnen 45 en 46)
46 Den Haag, Centraal Station Voorburg, Beatrixkwartier/Bezuidenhout Rijdt niet na 22:00 uur.
D 45 Leiden, Centraal Station Station Leidschendam-Voorburg, GGZ Rivierduinen, Voorschoten, Station Lammenschans, Breestraat
46 Voorschoten, Vlietwijk Station Leidschendam-Voorburg, Leidschendam (HMC Antoniushove, Leidsenhage, GGZ Rivierduinen) Rijdt niet na 22:00 uur.

Bediening

Tot de dienstregeling 2007, waarin de opzet van de dienstregeling door NS veranderd is, stopten zowel stoptreinen als intercity's op dit station. Tegenwoordig stoppen hier uitsluitend sprinters.

Alleen spoor 2 beschikt over een CTA. Spoor 1 heeft er geen, sinds de treinen die daar stoppen uitsluitend naar Den Haag Centraal gaan en omdat er bij spoor 1 maar een zeer beperkt aantal reizigers zijn die de trein instappen.

Het station wordt in de dienstregeling 2020 door de volgende treinseries bediend:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
6800 Sprinter Den Haag Centraal Voorburg Gouda Gouda Goverwelle Rijdt niet 's avonds en in het weekend
6900 Sprinter Den Haag Centraal Voorburg Gouda Utrecht Centraal Geldermalsen 's-Hertogenbosch
Het station, zuidzijde. De spiegelvijver was onderdeel van Hofwijck. Bij een recente verbouwing zijn deze vijvers verwijderd.
Het oude station rond 1925

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.