La Place

La Place is een keten van eetgelegenheden. Het heeft vestigingen in meer dan 80 Nederlandse plaatsen. Tevens heeft La Place vestigingen in Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Spanje, de Verenigde Staten en Indonesië. Een deel wordt geëxploiteerd door franchisenemers. La Place is tevens een merknaam van drie restaurantformules en een winkelformule. La Place ontvangt jaarlijks vijftien miljoen gasten (peiljaar 2016). Supermarktketen Jumbo is sinds 2016 eigenaar van La Place.

La Place
La Place in V&D Nijmegen
Grootaandeelhouders
Motto of slagzinZo Smaakt Versgemaakt
Rechtsvormbesloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid
Oprichting1987
Oprichter(s)Paul Bringmann
EigenaarJumbo Groep Holding BV
HoofdkantoorVeghel, Nederland
Producteneten en drinken
Sectorhoreca
Websitehttp://www.laplace.com
Portaal    Economie

Daarvoor was het 100% eigendom van V&D Group Holding B.V. La Place telde in 2015 meer dan 250 vestigingen, voornamelijk in Nederland en een vijftal daarbuiten. Op 31 december 2015 werden V&D Group Holding B.V., de warenhuisketen van V&D en restaurantketen La Place B.V. failliet verklaard. Er werkten indertijd ongeveer 5200 personen bij La Place B.V.

Een belangrijk deel van La Place B.V. werd verkocht aan de holding van Jumbo voor een doorstart, inclusief het hoofdkantoor, de merknaam en 61 "losse" vestigingen.[1] Dit deel van La Place is sinds 15 februari 2016 ondergebracht in een nieuwe vennootschap: La Place Food B.V.

Begin 2017 nam La Place alle achttien filialen van de AC-restaurants over. In het najaar van 2017 opende La Place ook restaurants in Hudson's Bay warenhuizen.

Formules

La Place is begonnen als een keten van eetgelegenheden van de in Nederland gevestigde warenhuisketen V&D. De bedenker van het format en oprichter van La Place B.V. is Paul Bringmann. La Place werkt zonder een afgezonderde keuken en bereidt verse producten gedeeltelijk met biologische ingrediënten.[2] De keten werkt voor verswaren zonder voorraad en wordt dagelijks vers aangeleverd.[3] Het concern tracht duurzaam te werken door bijvoorbeeld de koffiedrab te laten hergebruiken voor de teelt van oesterzwammen.[3]

La Place-restaurants

La Place-restaurants waren te vinden in V&D-warenhuizen. Ze zijn er ook langs snelwegen en op andere plekken met een drukke verkeersstroom. Het zijn zogeheten selfservice restaurants, waar de klant iets uitkiest en ter plekke betaalt nog voordat hij gaat zitten. In tegenstelling met andere selfservice restaurants is de ruimte waar de producten als een markt zijn uitgestald waarin de gast zich vrijelijk kan bewegen tussen de buffetten.

Het eet- en drinkgedeelte is ingericht in verschillende stijlen, met stoelen, banken en lange leestafels. De restaurants hebben minimaal een vloeroppervlakte van 500 m².

La Place-cafés

La Place-cafés bevonden zich meestal op de begane grond van V&D-warenhuizen. Ze zijn een kleinere versie van de La Place-restaurants, met een vloeroppervlakte van 150 tot 300 m².

La Place Express

La Place Express werkt met een afhaalconcept. Klanten kunnen er sandwiches, vruchtensappen en koffie laten klaarmaken. De vestigingen zijn te vinden op plekken met een drukke verkeersstroom van voetgangers: winkelcentra, winkelstraten, vertrek- en aankomstplekken voor reizigers en stadspleinen. Eind 2015 was de vestiging op Schiphol het drukste. De vloeroppervlakte is 30 tot 150 m². De formule is bedoeld voor franchisers.

Filialen

Er waren eind 2015 meer dan 250 vestigingen in Nederland, Duitsland (twee), Indonesië (twee) en in de Verenigde Staten (één). De vestiging op verzorgingsplaats Den Ruygen Hoek aan de A4 van Amsterdam naar Hoogvliet bevindt zich op het viaduct boven de snelweg, samen met nog een aantal andere restaurants.

Op 21 december 2015 nam horeca-exploitant HMSHost de drie La Place Express vestigingen op Nederlandse treinstations voor vijf jaar op franchisebasis over van de Nederlandse Spoorwegen. Ook het personeel ging van de NS over naar HMSHost. Het bedrijf gokte op een omzet van drie miljoen euro per jaar.[4]

Eigenaar

V&D Group Holding B.V. bestond uit V&D B.V. en La Place B.V. Op 31 december 2015 werden alle drie vennootschappen failliet verklaard.[5] Sinds 2010 was de investeringsmaatschappij Sun Capital Partners via dochter Sun European Partners, LLP enig aandeelhouder van V&D Group Holding B.V.

Op 26 januari 2016 werd bekend dat Jumbo Groep Holding BV een belangrijk deel van La Place B.V. ging overnemen: het hoofdkantoor, de merknaam, de "losse" vestigingen en de inventaris van de restaurants in V&D-filialen. Jumbo betaalde in totaal 48 miljoen euro: 7 miljoen voor inventaris, 1 miljoen voor voorraad, 30 miljoen voor intellectueel eigendom en 10 miljoen voor goodwill.[6]

Omzet en winst

De omzet van La Place BV in 2014 bedroeg 230 miljoen euro, een stijging van 2,2% - ofwel 5 miljoen euro - tegenover een jaar eerder.[7] La Place BV maakte in 2014 een winst van 4,7 miljoen euro. In de eerste elf maanden van 2015 was dat 1,4 miljoen euro.[8]

Geschiedenis

Het eerste restaurant werd op 17 september 1987 geopend in het filiaal van V&D in Utrecht. La Place begon met het serveren van "Franse broodjes". Toen de concurrentie dat ook ging doen, werd overgestapt op focaccia. La Place serveerde al in de jaren tachtig verse sinaasappelsap, maar de meeste klanten geloofden dat niet. Daarop werd in het zicht van de kopers het sap geperst. Op die gebeurtenis is min of meer toevallig de formule gebaseerd om al het eten en drank in het zicht van de klant klaar te maken.[3]

De eerste Belgische vestiging werd geopend op 25 oktober 2007 in Antwerpen.[9] In maart 2010 werd een tweede geopend in het nieuwe winkelcentrum K in Kortrijk. In maart 2014 werd deze weer gesloten.

Een aantal Nederlandse stationsrestauraties werd ook onder de naam La Place geëxploiteerd, als onderdeel van het toenmalige Servex (later NS Stations Retailbedrijf). Deze restaurants werden geen succes en gingen binnen enkele jaren weer dicht.

La Place was de eerste keten met het Beter Leven-keurmerk van de Nederlandse dierenbescherming.[3]

In september en november 2013 verschenen twee La Place-vestigingen in Duitsland. De eerste werd geopend in Zweibrücken en de tweede in Metzingen.[10]

Op 23 mei 2014 werd op Bali een nieuwe vestiging geopend.[11] De vestiging bevindt zich op de Luchthaven Ngurah Rai. Op 1 juli 2014 werd een tweede vestiging geopend op dezelfde luchthaven.

Op 4 augustus 2014 werd een vestiging geopend in het kantoor van Google in New York.[12] Er is plaats voor 1600 gasten. La Place werkt hier samen met Restaurant Associates, een cateringsbedrijf van Google. In 2015 werd besloten dat La Place een eigen collectie servies en kookgerei zou krijgen.[13] Anno 2015 had La Place 55 vestigingen in V&D-warenhuizen. Daarnaast waren er vestigingen in winkelcentra, op treinstations, op luchthavens en langs snelwegen. La Place werd in 2015 bezocht door ruim 35 miljoen klanten.

Het filiaal in Antwerpen in het winkelcentrum Shopping Stadsfeestzaal werd op 2 januari 2016 definitief gesloten.[14] Daarmee heeft La Place in België geen vestigingen meer.

Na de overname in 2016 van het failliete La Place door supermarktketen Jumbo was dit bedrijf in gesprek met de curatoren om ook (een deel van) de zestig "inpandige" vestigingen in de V&D-filialen over te nemen. Dit mislukte, maar uiteindelijk werden op 30 april 2016 de La Place Express en het La Place Bakkerij Café in het voormalige V&D-pand in Arnhem toch heropend. Hetzelfde gebeurde op 10 juni 2016 met het La Place Restaurant in het voormalige V&D-pand aan het Rokin in Amsterdam. Ook in Groningen werd het restaurant verbouwd en heropend. In 2016 bezochten zo'n vijftien miljoen klanten een van de La Place-filialen.

In januari 2017 werden alle achttien AC-restaurants overgenomen van GR8 Investments.[15]

In april 2017 opende La Place een vestiging in Graz, het eerste filiaal in Oostenrijk. Het werd gevestigd op de derde verdieping van een warenhuis in sportartikelen in het centrum van de historische binnenstad.[16]

In september 2017 werden filialen geopend in de Hudson's Bay vestigingen in Rotterdam, Den Haag, Maastricht, Leiden, Almere, Breda, Den Bosch, Tilburg en Zwolle.

In maart en april 2018 werden vestigingen geopend in Haarlem, Amersfoort en Enschede.

La Place keerde terug in Heerlen en vestigde zich in warenhuis Berden. Ook werd de vestiging in het voormalige V&D-pand in Hellevoetsluis heropend.

Noten

  1. La Place verkocht aan Jumbo, toekomst V&D nog onduidelijk NOS, 26 januari 2016
  2. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/hoe-duurzaam-is-la-place~b1b9275c/
  3. Peter Boerman, Het geheim van La Place, mt.nl, 10 november 2011
  4. HMSHost neemt alle Burger King en La Place locaties op stations over, netherlands.hmshost.com, 2 december 2015
  5. V&D failliet verklaard, ontslag voor 10.000 werknemers, NOS Nieuws, 31 december 2015.
  6. Eerste faillissementsverslag van V&D, curatoren BLIX (www.blixadvocaten.nl) en Höcker Advocaten (www.hocker.nl), 9 maart 2016
  7. Horeca Top 100 2015 nummer 5: La Place, missethoreca.nl, 8 mei 2015
  8. Wouter Keuning, Eindspel rondom V&D begonnen na faillissement, fd.nl, 31 december 2015
  9. La Place opent in België, elsevierretail.nl, 30 augustus 2007
  10. La Place opent tweede vestiging in Duitsland Geraadpleegd op 10-07-2014.
  11. La Place opent tweede vestiging in Bali Geraadpleegd op 10-07-2014.
  12. La Place opent in New York Geraadpleegd op 10-07-2014.
  13. Shari Deira, Met deze investering kan V&D weer vier jaar verder, elsevier.nl, 10 juli 2015
  14. La Place sluit deuren in Antwerpen, Retailnews, 5 januari 2016
  15. La Place neemt AC Restaurants over, ad.nl, 2 januari 2017
  16. Ls Place opent eerste vestiging in het Oostenrijkse Graz Graz informatie.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.