Leidschenveen

Leidschenveen is een Vinex-locatie in de gemeente Den Haag. Samen met de aangrenzende wijken Ypenburg en Forepark, en Hoornwijk, vormt het sinds 1 januari 2002 het achtste Haagse stadsdeel, Leidschenveen-Ypenburg. Tot die tijd was Leidschenveen onderdeel van Leidschendam, dat door de gemeentelijke herindeling van 2002 een stuk kleiner werd.

Leidschenveen
Wijk in Den Haag
Kerngegevens
GemeenteDen Haag
StadsdeelLeidschenveen-Ypenburg
Coördinaten52°3'54"NB, 4°24'36"OL
Oppervlakte375 ha  
Inwoners (2017)20.690[1]
Overig
Wijknummer44
Foto's
Winkelcentrum Leidschenveen
De Boekelermeerstraat (achterzijde)
De Vrouw Avenweg

Leidschenveen bestaat uit een vijftal buurten:

  • Velden
  • Waterland
  • 's-Gravendreef
  • Lanen
  • De Dijken (voorheen Rietbuurt)

De gemeente Den Haag heeft in Leidschenveen geen kavels ter beschikking gesteld voor individuele particuliere woningbouw, doch heeft dit uitsluitend overgelaten aan combinaties van aannemers en projectontwikkelaars. De buurten Velden en Waterland zijn als eerste opgeleverd. Daarna volgt Lanen en in 2008 zijn ook de buurten De Dijken en 's-Gravendreef (het centrumgebied) opgeleverd. Leidschenveen heeft zo'n 20.000 inwoners.

Leidschenveen wordt gekenmerkt door een ligging te midden van grootschalige landelijke infrastructuur. Aan de westkant ligt autosnelweg A4 en aan de zuidkant de A12. Beide wegen snijden elkaar ter hoogte van Leidschenveen op het Prins Clausplein. Leidschenveen kent meerdere spoorlijnen. Sinds eind 2007 rijdt de RandstadRail door de wijk en deze stopt op Leidschenveen en Forepark, hierdoor is er een directe verbinding met de binnensteden van Rotterdam en Den Haag. In de wijk loopt de Nootdorpboog, de verbinding tussen de spoorlijn Den Haag - Gouda en de onderhoudswerkplaats van NedTrain in Leidschendam. Sinds 1 juli 2010 is in Leidschenveen tram 19 tussen Leidschendam en Delft operationeel.

Aan de noordkant wordt Leidschenveen begrensd door de Landscheidingsdijk. Deze eeuwenoude dijk scheidt de beheersgebieden van de hoogheemraadschappen van Delfland en Rijnland. Dwars door de wijk ligt de Veenweg, een oude verhoogde weg waarover in vroeger tijden het in de achterliggende gebieden gewonnen veen werd afgevoerd naar Delft.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.