Oppenhuizen

Oppenhuizen (Fries: Toppenhuzen) is een dorp in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.

Oppenhuizen
Plaats in Nederland

Situering
Provincie Friesland
Gemeente Súdwest-Fryslân
Coördinaten53° 1 NB, 5° 42 OL
Algemeen
Inwoners (BAG, 2019)1.075[1]
Overig
Postcode8625
Woonplaatscode2416
Belangrijke verkeersadersA7
Foto's
Dorpsbeeld
Portaal    Nederland
Súdwest-Fryslân

Het ligt door de groei van Sneek net ten zuidoosten van deze stad, aan de industrieterreinen Houkesloot en It Ges. De dorpskern ligt aan de westoever van het water Ges, dat de verbinding vormt met de Houkesloot en het Prinses Margrietkanaal, en ten oosten van de A7.

Oppenhuizen vormt samen met Uitwellingerga zowel een tweelingdorp als een dubbeldorp. De twee dorpen worden te samen ook wel Top en Twel of Top & Twel genoemd. Het tweelingdorp hebben meerdere havens, waaronder verschillende jachthavens.

Oppenhuizen vormt de hoofdkern van het tweelingdorp. In 2019 telde Oppenhuizen 1.075 inwoners.

Geschiedenis

Het dorp is rond het jaar 1000 ontstaan als een vaartdorp aan het Ges. Het was lang een dorp met een open karakter, waarvan de economie vooral gericht was op de landbouw. Het Ges was belangrijk voor de boeren om over het water hun hooilanden te kunnen bereiken. Op slechts een kronkelend pad na was het dorp vooral over het water te bereiken.

Na de aanleg van een weg in 1866-68 parallel aan de vaart, ontwikkelde het zich meer als een wegdorp. De echte verdichting en groei van het dorp volgde in de eeuw erna, na de Tweede Wereldoorlog. Oppenhuizen vergroeide dan ook helemaal met Uitwellingerga.

In de 13e eeuw werd de plaats vermeld als Upma(n)husum, in 1328 als Opmanhusen, in 1492 als Opmanahuysen, in 1505 als Oppenhuysim en circa 1520 als Thoppen hwsen en Toppenhuysen. De oudste plaatsnamen lijken erop te wijzen dat de betekenis van de plaatsnaam een nederzetting (huizen) was van de stroomopwaarts wonende lieden.

Tot 2011 behoorde Oppenhuizen tot de voormalige gemeente Wymbritseradeel.

Kerk

De huidige kerk van het dorp is de Johanneskerk, die dateert uit 1695. De zaalkerk met driezijdige koorsluiting was de vervanger van een middeleeuwse kerk die gewijd was aan Johannes de Doper.

De middeleeuwse toren werd daarbij gespaard. De eerste steen van de zaalkerk werd door de zoon van de grietman van Wymbritseradeel gelegd. In 1817 werd de middeleeuwse toren dan toch vervangen, door een toren met onder meer een ingesnoerde spits.

Molens

Geeuwpoldermolen

Ten oosten van Oppenhuizen staat de uit de negentiende eeuw daterende Geeuwpoldermolen, die het natuurgebied de Geeuwpolder bemaalt. De molen doet dit samen met twee Amerikaanse windmotoren, de windmotoren Uitwellingerga 1 en 2.

Sport

Het tweelingdorp kent het diverse gezamenlijke sportvereniging. Het gaat naast de watersport, onder andere een zeilvereniging, onder meer om de voetbalvereniging VV TOP '63, de volleybalvereniging Top & Twel, de gymnastiek Vereniging Vlugheid en Kracht en de badmintonclub Top en Twel.

Oppenhuizen heeft verder een eigen tennisvereniging, TC Oppenhuizen.

Cultuur

Net als bij de sportvereniging kent het tweelingdorp diverse gezamenlijke culturele vereniging. Het kent diverse zangkoren, het Christelijk gemengd koor Cantabilé, shantykoor Top en Twel Sjongers, het smartlappenkoor Kommer en Kwel út Top en Twel en het Vocaal Ensemble Capella Novum.

Verder kent het de muziekkorpsen E&E Brass en Hymne, en de toneelvereniging Fordivedaesje. In Oppenhuizen staat het dorpshuis van het tweelingdorp het Multifunctioneel Centrum It Harspit.

Onderwijs

Het dorp kent een eigen basisschool, It Harspit geheten. Deze is uiteraard er ook voor Uitwellingerga.

Geboren in Oppenhuizen

Zie ook

Zie de categorie Oppenhuizen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.