Loënga

Loënga (Fries: Loaiïngea) is een dorp in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.

Loënga
Plaats in Nederland

Situering
Provincie Friesland
Gemeente Súdwest-Fryslân
Coördinaten53° 3 NB, 5° 41 OL
Algemeen
Inwoners (2018)195
Overig
Postcode8631
Belangrijke verkeersadersN354
Portaal    Nederland
Súdwest-Fryslân

Het ligt ten noorden van Sneek en ten zuiden van Scharnegoutum, in de streek Lege Geaen. De oude dorpskern aan de oostelijke kant van de N354, aan de Dominee S. Huysmansleane en de Loëngaastervaart. De meeste bewoning ligt echter aan de westelijke kant, aan de Ivige Leane.

Het dorpsgebied is vrij smal te noemen, nadat er grondgebied is overgaan naar de stad Sneek. In 2019 telde het dorp 195 inwoners volgens het CBS terwijl het in 2017 nog 95 inwoners was en in 2014 55. Waarschijnlijk zijn de laatste uitbreidingen van de stad Sneek, ten noorden van de Stadsrondweg Noord en op het oude grondgebied van Loënga, bij het huidige dorp gerekend.

Onder het dorp valt wel ieder geval een deeltje van de buurtschap De Polle. Aan de Dominee S. Huysmansleane zit een camping met een haven aan de Loëngaastervaart.

Geschiedenis

Het dorp is ontstaan op een terp. Het maakt deel uit van de Sneker Vijfga, samen met de dorpen Gauw, Goënga, offingawier en Scharnegoutum. De dorpskern is iets uitgedund maar het is niet al te dichte kern geweest.

In 1335 werd de plaats vermeld in in Loinghum, in 1482 als Loyngum, in 1483 als toe Lyouns, in 1505 als Loynghum en in 1718 als Loijnga. De oorspronkelijk plaatsnaam verwijst naar het feit dat een woonplaats (heem/um) was van het geslacht Loijnga. De Friestalige naam duidt het als een dorp (ga), maar feitelijk gezien is dat een vervorming van de geslachtsnaam.

Klokkenstoel

Tot aan de gemeentelijke herindeling in 1984 maakte het deel uit van de gemeente Wymbritseradeel, evenals IJsbrechtum en Offingawier, en daarna tot 2011 behoorde het tot de gemeente Sneek.

Klokkenstoel

Het dorp heeft een eigen kerk gehad. De kerk was er in ieder geval van de vroege 14e eeuw. De kerk was gewijd Sint-Nicolaas en in de halfweg de 18e eeuw werd de kerk afgebroken. Het kreeg daarna een klokkenstoel

Deze klokkenstoel staat op de begraafplaats. De oorspronkelijk klok, uit 1670 werd in de Tweede Wereldoorlog weggenomen door de Duitse bezetters. In 1950 verkreeg het een nieuwe klok.

Het is het enige rijksmonument van Loënga Een andere rijksmonument is de boerderij Haubois, dat oorspronkelijk in het dorpsgebied stond maar deze staat door de groei van Sneek in deze stad.

Zie de categorie Loënga van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.