Hieslum

Hieslum is een dorp in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.

Hieslum
Plaats in Nederland
Details Details

Situering
Provincie Friesland
Gemeente Súdwest-Fryslân
Coördinaten53° 1 NB, 5° 29 OL
Algemeen
Inwoners (BAG, 2019)90[1]
Overig
Postcode8762
Woonplaatscode2312
Foto's
Dorpsbeeld
Portaal    Nederland
Súdwest-Fryslân

Het ligt ten zuidwesten van Bolsward, ten zuidoosten van Parrega, ten noorden van Nijhuizum en ten noordoosten van Workum. De dorpskern bestaat uit een tweetal bij elkaar gelegen kernen (Hieslum Centrum en Tempelburen). Met een zijvaart is het verbonden met de Workumertrekvaart.

In 2019 telde Hieslum 90 inwoners. Onder het dorp vallen ook de buurtschappen Atzeburen en Idserdaburen. Tegenover die laatste ligt een camping, ook wel Campingburen genoemd. Samen met Parrega heeft het een gezamenlijk dorpsbelangenvereniging, opgericht in 1917, en ze worden samen ook wel een tweelingdorp genoemd.

Geschiedenis

Het dorp is ontstaan op een terp te midden van meren en plassen.

Het dorp werd in een kopie van 1150-1158 van een document uit 825-845 vermeld als Hasalon en in Hasulun. In document van uit circa 900 duikt de plaats als Haslum op, wanneer het vermeld werd wanneer een zekere Folkertus uit Haslum een schenking aan het klooster van het Abdij van Werden deed.

In 1245 werd de plaats vermeld als Heselum, in 1398 als Heselom, in 1505 als Hyeselum, in 1533 als Hieslum en in 1579 als Hetzlem. De plaatsnaam zou duidelijk op een woonplaats (heem/um) bij hazelaars (meervoudsvorm van het Oudfriese woord Hasel), later verwijzend naar hees, algemeen woord voor stuikgewas en kreupelhout.

Tot 2011 lag Hieslum in de voormalige gemeente Wonseradeel.

Kerk

De huidige kerk van Hieslum dateert van 1874 en verving een vervallen kerk uit de middeleeuwen.

De kerk is een zaalkerk met driezijdig gesloten koor en heeft een houten geveltoren met ingesnoerde spits.

Lancaster crash

In de nacht van 13 mei 1943 stortte net buiten Hieslum een Engelse Lancaster bommenwerper, de ED 589, van het 9e squadron neer.

Het toestel was onderdeel van een formatie van 156 Lancasters en 12 Halifaxen en steeg op 13 mei om 21:42 op vanaf RAF-basis Bardney, Lincolnshire, en was onderweg naar Pilsen in Tsjecho-Slowakije om daar een Škoda fabriek te bombarderen. Het werd echter geraakt door een op vliegbasis Leeuwarden gestationeerde Duitse Messerschmitt 110-nachtjager. De bemanning van de Lancaster besloot terug te keren naar Engeland. Maar het toestel vloog in brand en stortte vervolgens om 23:51 neer tussen Hieslum en Parrega.

Het staartstuk stortte net buiten het dorp neer. De romp stortte twee kilometer verderop neer en sloeg zo'n gat in de grond dat het later een dobbe vormde. Alleen de boordschutters, sergeant John Charles Owen (24) en sergeant James Buntin (19) konden geïdentificeerd worden. Zij liggen begraven op het kerkhof te Hieslum. De lichamen van de andere vijf bemanningsleden (allen sergeant), de piloot George Henry Saxton (28), boordwerktuigkundige Douglas Claude Ferris (22), bomrichter Roger Marshall Morris (22), radio-telegrafist John Reddish (22) en de Canadese navigator Wallace Reginald MacDonald (26), zijn nooit gevonden. Voor hen werd in 1995 een liggende zerk onthuld bij het monument van de twee boordschutters.

Tijdens de dodenherdenking op 4 mei 2013 werd door de oudste inwoner van Hieslum op het kerkhof een plaquette onthuld met hierop het verhaal over de zeven militairen.[2][3]

Cultuur

Het dorp heeft een eigen toneelvereniging en samen met de dorpen Parrega en Dedgum een gezamenlijke dorpskrant.

Zie ook

Zie de categorie Hieslum van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.