De Klieuw

De Klieuw (Fries: De Kliuw) is een buurtschap in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland

De Klieuw
Buurtschap in Nederland

Situering
Provincie Friesland
Gemeente Súdwest-Fryslân
Coördinaten53° 4 NB, 5° 36 OL
Overig
Postcode8737 / 8736
Woonplaats (BAG)Hidaard / Roodhuis
Portaal    Nederland
Friesland

Het ligt ten oosten van Hartwerd, ten westen van Roodhuis en ten zuidwesten van Hidaard. De hoofdkern van de buurtschap ligt aan de driehoek van de Tjebbingadyk, de Doniadyk en de Middelzeedijk.

Ook de buurt Donia aan de Doniadyk kan tot de buurtschap worden gerekend omdat deze niet als eigen buurtschap wordt gezien en in het verlengde ligt van De Klieuw, voordat men in de buurtschap Hoekens belandt. Het witte buurtschapsbord bevindt zich echter ruim voorbij de huizen aan de Doniadyk, waardoor de suggestie wordt gewekt dat deze huizen geen onderdeel uitmaken van de buurtschap.

De woningen van de buurtschap liggen voornamelijk in het dorpsgebied van Hidaard. Slechts een huis aan de Sânleasderdyk, het verlengde van de Doniadyk, valt onder Roodhuis, mits deze groep huizen tot de buurtschap worden gerekend. De Tjebbingadyk leidt in het noorden naar de buurtschap Hidaarderzijl en in het zuiden naar de Huniadyk.

Geschiedenis

De plaats is ontstaan bij een schutsluis en een herberg die ten zuidoosten van de Middelzeedijk staat. De (voormalige) herberg heet ook De Klieuw. Dit was een plaats waar mensen elkaar, in de wijde omtrek ontmoette. De herberg diende zoals vaak bij een herberg ook als een kroeg.

In 1989 werd de kroeg gesloten nadat de laatste uitbaatster naar Bolsward vertrok.[1] Het pand diende daarna jarenlang als particulier woonhuis. In 2001 werd er een theeschenkerij gevestigd.[2]

De plaatsnaam is echter niet afgeleid van de herberg maar van de benaming voor de soort schutsluis, een Klief, klijf of kleef. Zo'n schutsluis zou in een diepte hebben kunnen staan. De schutsluis zou hebben gelegen aan de Middelzeedijk. In 1511 werd de buurtschap vermeld als Klijw en Cliw, in 1536 als Cluv, in de 18e en 19e eeuw De Kliuw. In de twintigste eeuw spreekt men eerste van Kliuw en daarna van Klieuw en De Klieuw.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.