Greonterp

Greonterp is een dorp in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.

Greonterp
Plaats in Nederland
Details Details

Situering
Provincie Friesland
Gemeente Súdwest-Fryslân
Coördinaten53° 1 NB, 5° 31 OL
Algemeen
Inwoners (BAG, 2019)85[1]
Overig
Postcode8658
Woonplaatscode2406
Foto's
Portaal    Nederland
Súdwest-Fryslân

Het ligt ten zuiden van Bolsward, ten zuidwesten van Blauwhuis en ten noorden van Sandfirden. De dorpskern bestaat uit twee kernen. De hoofdkern ligt aan de zuidoever van de Opvaart, die van de Workumertrekvaart naar de Bloedsloot en Het Vliet stroomt.

De tweede kern ligt even noordelijker aan de Snakkepole. In 2019 telde het dorp 85 inwoners, waarvan 30 in de dorpskern wonen. Onder het dorp valt ook de buurtschap Sandfirderrijp.

Geschiedenis

Het dorp is in de vroege middeleeuwen ontstaan op een terp. Het lag van oorsprong vrij geïsoleerd tussen meren en poelen in. Dat was even na 1633 nog steeds geval, toen aan de noordzijde het Sesmeer werd drooggemalen. Het was wel een echt vissersdorp.

Het was wachten tot er een verbinding over het land - via een smal pad - met het later ontstane Blauwhuis. Pas in de 19e en vooral 20ste eeuw werd het dorp goed ontsloten.

In de 13e eeuw werd de plaats vermeld als Grewingdorp, in 1440 als Greuendorp, in 1448 als Greontrep, 1482 als Grovendorp, in 1482 Griantoix (te lezen als Grianterp), in 1505 als Gronterp, in 1511 als Grewingenterp en in 1718 als Grjonterp.

Het Klokhuis van Greonterp

War precies de plaatsnaam op duidt is onduidelijk. Zo denkt men aan de kleur groen voor het eerste element, maar ook aan het Oudfriese woord Greva, in het werkwoord graven, als in een turfgraverij in de middeleeuwen.

Het tweede element zou kunnen duiden op een dorp, maar zou ook een verwijzen naar het feit dat het dochternederzetting was van een ander dorp. Later is het gaan verwijzen naar de terp waarop het was gelegen.

Tot 1984 behoorde Greonterp tot de voormalige gemeente Wonseradeel en van 1984 tot 2011 lag het in de voormalige gemeente Wymbritseradeel.

Klokhuis

In het dorp staat een klokhuis. Dit is een vervanger van een oude kerk, die in de 18e eeuw in meerdere fases is afgebroken. Mogelijk was er destijds al sprake van een klokhuis, gebouwd van de afgebroken kerktoren. Het huidige klokhuis stamt uit 1822.

Bekende (ex-)inwoners

Het dorp kreeg enige bekendheid doordat de schrijver Gerard Reve er enkele jaren (1964-1971) woonde en werkte. Hij kwam vijf jaar nadat dichter Nico Verhoeven in het dorp was komen wonen. Reve kwam te wonen in het huis dat bekend werd als Huize Het Gras. Naast Reve zelf woonde ook Willem Bruno van Albada en Henk van Manen in het huis.

Geboren in Greonterp

Zie ook

Zie de categorie Greonterp van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.