Lokeren

Lokeren is een stad in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en behoort tot het Waasland, ook wel Land van Waas genoemd. De stad, gelegen aan de rivier de Durme en de autoweg E17, telt 42.027 inwoners, die Lokeraars[1] worden genoemd. Lokeren grenst aan Sint-Niklaas, Waasmunster, Zele, Berlare, Laarne, Lochristi, Wachtebeke en Moerbeke.

Een luchtfoto van het centrum van Lokeren.
Lokeren
Stad in België
(Details) (Details)

Geografie
Gewest Vlaanderen
Provincie Oost-Vlaanderen
ArrondissementSint-Niklaas
Oppervlakte
 Onbebouwd
 Woongebied
 Andere
67.5 km² (2017)
68,96%
15,4%
15,63%
Coördinaten51° 6' NB, 3° 59' OL
Bevolking (bron: AD Statistiek)
Inwoners
 Mannen
 Vrouwen
 Bevolkingsdichtheid
41.690 (01/01/2019)
49,22%
50,78%
617,65 inw./km²
Leeftijdsopbouw
0-17 jaar
18-64 jaar
65 jaar en ouder
(01/01/2019)
21,47%
60,5%
18,03%
Buitenlanders7,05% (01/01/2019)
Politiek en bestuur
BurgemeesterFilip Anthuenis (Open Vld)
BestuurOpen Vld, CD&V
Zetels
Open Vld
CD&V
N-VA
sp.a-Groen
Vlaams Belang
33
14
6
6
5
2
Economie
Gemiddeld inkomen18.308 euro/inw. (2016)
Werkloosheidsgraad5,75% (jan. 2019)
Overige informatie
Postcode
9160
9160
9160
Deelgemeente
Lokeren
Daknam
Eksaarde
Zonenummer09
NIS-code46014
PolitiezoneLokeren
HulpverleningszoneOost
Websitewww.lokeren.be
Detailkaart
ligging binnen het arrondissement Sint-Niklaas
in de provincie Oost-Vlaanderen
Foto's
De Sint-Laurentiuskerk
Portaal    België





Toponymie

Over de oorsprong van de naam Lokeren zijn al heel wat theorieën ontwikkeld, de ene al wat geloofwaardiger dan de andere.

Een groep auteurs ziet in de plaatsnaam het element luken wat (in)sluiten of toedoen betekent. Lokeren zou verwijzen naar een ingesloten plaats tussen de Durme en een bosgebied met wilde dieren.

Volgens een recenter, meer wetenschappelijk verantwoorde interpretatie zou Lokeren in oorsprong een waternaam zijn die later overging op de daar gestichte nederzetting. Lokeren zou dan afgeleid zijn van enerzijds het Indo-Europese grondwoord leuk dat helder of glanzend betekent en anderzijds het prehistorische hydronymische achtervoegsel arna wat water betekent. Probleem is dat er voor 'Leuk-arna', hoewel taalkundig aannemelijk, geen feitelijke, historische bevestiging te vinden is.[2]

Een andere theorie zou kunnen zijn dat de naam Lokeren ( en dan ook Lochristi ) misschien van Locri (Locris in het grieks) in Italië komt. Lokeren is Locres of Locre in het Frans en werd misschien gesticht door Romeinse soldaten, inwoners van Locri Epizephyrii, een zuid-italiaanse nederzetting waarvan de stichters op hun beurt uit het Griekse Locrida kwamen.

Geschiedenis

De Durme was bevaarbaar en vormde een belangrijke transportroute voor Lokeren

De vroegste archeologische bewijzen van bewoning op het huidige Lokerse grondgebied stammen reeds uit het neolithicum. Latere vondsten dateren uit de periode van het Romeinse keizerrijk. Zo werden restanten van een Romeinse weg langs de rivier de Durme teruggevonden. Men kan echter moeilijk stellen dat dit gebied enig belang had in deze periode. De eerste vermelding van de stad Lokeren vindt pas plaats in 1114 . In tegenstelling tot oudere nederzettingen werd het nieuwe dorp Lokeren gebouwd in een bocht op de rechterzijde van de Durme. In het midden van de 12e eeuw was het een onafhankelijke gemeenschap met landbouw en vlasnijverheid als haar twee economische hoofdactiviteiten. De textielnijverheid bleef belangrijk ver tot in de 20ste eeuw.

In 1555 gaf Keizer Karel V Lokeren het recht om een markt te organiseren. Dit marktoctrooi is een scharniermoment in de ontstaansgeschiedenis van Lokeren. Wat men weet van dit moment uit de Lokerse geschiedenis is dat het toenmalige marktplein bestond uit een driehoek die zich uitstrekte van de huidige Schoolstraat tot aan de kerk en een smalle strook van de Schoolstraat tot richting het huidige stadhuis. De toenmalige markt was dus niet

Een kaart van Lokeren tussen 1771-1778 in de Atlas van Ferraris

rechtstreeks verbonden met de Durme die omgeven werd door meersen langs beide oevers. In die tijd was het een van de belangrijkste landbouwmarkten uit de omgeving met een bloeiende vlashandel. Dit wekte wrevel op bij verscheidene naburige steden. In 1584 zouden garnizoenen uit Gent en Dendermonde mede om die redenen het toenmalige dorpscentrum bestaande uit voornamelijk houten huizen en een kerk hebben platgebrand.[3] Dit heeft de groei van Lokeren ernstig vertraagd. Als deze gebeurtenissen niet zouden zijn gebeurd, zou het hedendaagse Lokeren waarschijnlijk een grotere stad zijn.

In de 16e en 17e eeuw lag het Land van Waas in de vuurlinie tussen het protestantse Nederlanden en het Katholieke Spaanse Rijk. In de loop van de 17e eeuw trachtte het stadsbestuur percelen aanpalend aan de Lokerse markt, te verkrijgen van hun eigenaars. Zo werd de markt uiteindelijk verbonden met de Durme en kreeg het omstreeks 1651 haar min of meer huidige contouren. In 1789 werd het centrum van de stad nogmaals geteisterd door een grote brand. Na de Franse annexatie werd het gebied deel van het Scheldedepartement, Lokeren behoorde tot het arrondissement Dendermonde en tot het kanton Lokeren. In 1804 kende Napoleon Bonaparte Lokeren stadsrechten toe.

Tijdens de Duitse bezetting gedurende de Tweede Wereldoorlog werd er een Durchgangslager (doorgangskamp) ingericht met als (voornaamste) doel Engelse krijgsgevangenen samen te brengen in afwachting van hun transport (deportatie). Na de bevrijding (tijdens de repressie) werd dit kamp ingericht als interneringscentrum voor collaborateurs. Het Interneringscentrum Lokeren was een van de grootste in haar soort en er verbleven in de periode september 1944 tot november 1947 tussen de 15.000 en 22.000 gedetineerden.

Sinds de fusie van 1 januari 1977 maken de deelgemeenten Eksaarde en Daknam deel uit van de stad Lokeren.

Geografie

Lokeren grenst aan 7 gemeentes (Moerbeke, Waasmunster, Zele, Berlare, Laarne, Lochristi, Wachtebeke) , en 1 stad (Sint-Niklaas).

De Oost en West grenzen van Lokeren zijn vooral rechte lijnen die al sinds de Middeleeuwen meegaan. De Noord grens wordt vooral bepaald door de rivier de Zuidlede in het Noordwesten en door het kanaal de Moervaart in het Noordoosten. De meest recente grens is de Zuid grens van Lokeren die oorspronkelijk aan de Lokerenbeek lag, maar werd verlegd in de jaren '60 of '70 door de aanleg van de E17 die dichtbij de Lokerenbeek werd aangelegd.


 
 Kaart

a = Sint-Niklaas

b = Waasmunster

c = Zele

Het voormalige postgebouw van Lokeren

d = Berlare

e = Laarne

f, g, h = Lochristi

i = Wachtebeke

Aangrenzende gemeenten

   Aangrenzende gemeenten   
 Wachtebeke  Moerbeke  Moerbeke, Sint-Niklaas 
 Lochristi  Sint-Niklaas 
 Berlare, Laarne  Zele  Waasmunster 

Demografie

Demografische ontwikkeling

Alle historische gegevens hebben betrekking op de huidige gemeente, inclusief deelgemeenten, zoals ontstaan na de fusie van 1 januari 1977.

  • Bronnen:NIS, Opm:1806 tot en met 1981=volkstellingen; 1990 en later= inwonertal op 1 januari
  • Bron: Jouw gemeente in cijfers, A. Demogafie (Document Vlaamse Overheid)

Deelgemeenten

De Stad Lokeren telt 3 deelgemeenten:


Lokeren

De Stad Lokeren fusioneerde in 1977 met Eksaarde en Daknam. Omdat Lokeren een groter oppervlakte en meer inwoners had. Kreeg deze nieuwe fusiegemeente die naam Lokeren.


Daknam

Daknam is de kleinste deelgemeente van Lokeren, en grenst alleen maar aan Eksaarde en Lokeren.

Maar het dorpje speelt wel een belangrijke rol in de Stad Lokeren. Het kleine historisch centrum en de lange wandel-en fietspaden zijn belangrijke toeristische trekpleisters.


Eksaarde

Eksaarde is de 2de grootste deelgemeente van Lokeren.

Het centrum van Eksaarde ligt +/- 6km van het Lokers centrum, waardoor de Eksaardenaars zich liever zien als iemand uit Eksaarde dan een Lokeraar. Vroeger had Eksaarde ook een Station op de spoorlijn 77a maar deze werd gesloten in 1971.

Politiek

Structuur

De stad Lokeren wordt bestuurd door het schepencollege en burgemeester Filip Anthuenis (Open Vld), dit is de uitvoerende macht op lokaal niveau. Bestuurlijk valt de gemeente onder het Bestuurlijk arrondissement Sint-Niklaas van de provincie Oost-Vlaanderen.

De wetgevende macht op lokaal niveau is de gemeenteraad met gemeenteraadsvoorzitter Filip Anthuenis (Open Vld).[4] De gemeente valt onder het kieskanton Lokeren bij verkiezingen voor de verschillende niveaus. Voor de verkiezing van de provincieraad is de gemeente ingedeeld in het provinciedistrict Sint-Niklaas in het kiesarrondissement Dendermonde-Sint-Niklaas. Bij de verkiezingen voor de kamer van volksvertegenwoordigers en het Vlaams Parlement in de kieskring Oost-Vlaanderen. Voor de verkiezingen van de Senaat (tot 2012) en het Europees Parlement behoort de gemeente tot het Nederlands kiescollege.

LokerenSupranationaalNationaalGemeenschapGewestProvincieArrondissementProvinciedistrictKantonGemeente
AdministratiefNiveau  Europese Unie België Vlaanderen Oost-VlaanderenSint-NiklaasLokeren
Bestuur Europese CommissieBelgische regeringVlaamse regeringDeputatieGemeentebestuur
Raad Europees ParlementKamer van
volksvertegenwoordigers
Vlaams ParlementProvincieraadGemeenteraad
Kiesomschrijving Nederlands KiescollegeKieskring Oost-VlaanderenDendermonde-Sint-NiklaasSint-NiklaasLokerenLokeren
Verkiezing EuropeseFederaleVlaamseProvincieraads-Gemeenteraads-

College van burgemeester en schepenen

Samenstelling gemeenteraad 2019-2024
De 35 zetels zijn als volgt verdeeld:
Functie en bevoegdheden ! NaamPartij
Burgemeester
Veiligheidsdiensten, personeel, stafdiensten, voorzitter AZL, voorzitter gemeenteraad
Filip Anthuenis Open Vld
Eerste schepen
Omgeving, stadsvernieuwing, wonen, natuur en dierenwelzijn
Filip Liebaut CD&V
Schepen
Bevolking, burgerlijke stand, evenementen, horeca, markten, middenstand
Claudine De Waele Open Vld
Schepen
Infrastructuur, gebouwen, wegen en rioleringen, mobiliteit, groen
Sabine Van Rysselberghe Open Vld
Schepen
Welzijn, inburgering en integratie, onderwijs en landbouw
Nina Van der Sypt CD&V
Schepen
Sport, jeugd en kinderopvang
Marjoleine De Ridder CD&V
Schepen
Cultuur, toerisme en mondiaal beleid
Marina Van Hoorick Open Vld
Schepen
Financiën, ict, industriële ontwikkeling en voorzitter Zorgbedrijf Sakura
Stefan Walgraeve Open Vld

Geschiedenis

(Voormalige) Burgemeesters

TijdspanneBurgemeester
ca. 1815Paul Norbert Tack
? - ?Charles Roels-Dammekens (LP)
1861 - 1872Adolf Van Landeghem (LP)
1872 - 1874Karel Thuysbaert
ca. 1876Charles-Ferdinand Van Goethem[5]
1879 - 1890Charles Beuckel (LP)
1891 - 1908Prosper Thuysbaert sr. (Kath. Partij)
1908 - 1914Auguste Raemdonck van Megrode (Katholieke Unie)
1914 - 1918Louis Herbert (Katholieke Partij)
1918 - 1939Auguste Raemdonck van Megrode (UCB)
TijdspanneBurgemeester
1939 - 1940Gaston Van der Poorten (UCB)
1941Louis Van de Walle[6] (UCB)
1941 - 1944Stan De Bruyn (VNV, oorlogsburgemeester)
1944Louis Van de Walle (UCB)
1945 - 1947Albert Lamborelle (LP)
1947 - 1959Prosper Thuysbaert jr. (CVP)
1960 - 1975Robert De Noos (CVP)
1976 - 1994Hilaire Liebaut (CVP)
1995 - 2000Georges Anthuenis (VLD)
2001 - hedenFilip Anthuenis (VLD / Open Vld)

Legislatuur 2001 - 2006

De SP en VU&ID trokken samen met groene onafhankelijke kandidaten naar de kiezer onder de naam SAMEN.[7]

Legislatuur 2013 - 2018

Burgemeester is Filip Anthuenis (Open Vld). Hij leidt een coalitie bestaande uit Open Vld en CD&V. Samen vormen ze de meerderheid met 20 op 33 zetels.

Legislatuur 2019 - 2024

Burgemeester is Filip Anthuenis (Open Vld). Hij leidt een coalitie bestaande uit Open Vld en CD&V. Samen vormen ze de meerderheid met 21 op 35 zetels.

Resultaten gemeenteraadsverkiezingen sinds 1976

Partij of kartel10-10-1976[8]10-10-19829-10-19889-10-19948-10-20008-10-2006[9]14-10-2012[10]14-10-2018
Stemmen / Zetels%31%31%31%31%33%33%33%33
CVP1 / CD&V-N-VA2 / CD&V344,7211540,211435,4611336,6811323,081825,272819,383621,438
PVV1/VLD2/Open Vld323,321730,5111033,4411237,3021344,0321637,9321437,0231434,7313
SP1 / SAMEN2 / Groen!-sp.a-spirit3 / sp.a-Groen425,681819,811617,011510,75138,392216,943516,8445-
Vlaams Blok1 / Vlaams Belang2--5,27119,461215,171519,86267,892211,623
N-VA------18,29612,34
Gem. Belang------0,580-
Agalev1 / Groen-sp.a2--4,1405,2207,822--19,757
Vivant----1,510---
PVDA---0,590----
VU6,2817,3114,050-----
KPB--0,610-----
VELO-2,180------
Totaal stemmen2232723290239972448425477271322768028564
Opkomst %95,8594,6994,6895,7193,7694,2
Blanco en ongeldig %3,435,053,913,343,833,64,44,3

De zetels van de gevormde coalitie staan vetjes afgedrukt. De grootste partij is in kleur.

Bezienswaardigheden

Stadhuis van Lokeren
Gezicht op de Durme met op de achtergrond het voormalig postkantoor
Een oude Lokerse boerderij, heropgebouwd in het Provinciaal Domein Bokrijk
  • De Sint-Laurentiuskerk
  • De Heirbrugmolen
  • De tentoonstellingen van eigentijdse sculpturen in het Park Ter Beuken
  • Het Huis Thuysbaert
  • Het neotraditionele postgebouw
  • Het 18e-eeuwse stadhuis in Vlaamse rococostijl
  • De Torenstraat
  • De Kerkstraat
  • De Durme, Zuidlede en Moervaart
  • Het Molsbroek
  • De lokaal bekende hazen aan de rechteroever van de Durme op de markt

Natuur

Molsbroek

Wie aan de natuur te Lokeren denkt, denkt vaak onmiddellijk aan het Molsbroek. Het is niet alleen een, naar Vlaamse normen, vrij groot natuurreservaat, het heeft bovendien het voordeel dat een 4,5 km lange verharde wandeldijk door dit natuurgebied steeds vrij toegankelijk is. Tevens ligt Molsbroek vlak bij de stadskern en is het voor niet-Lokeraars vlot bereikbaar, zowel per auto als met het openbaar vervoer. Het ligt op enkele minuten lopen van Station Lokeren en via de aansluitende verharde Durmedijk langs de Buylaers bereikt men het Molsbroek na ongeveer 20 minuten wandelen. De totale oppervlakte van het Molsbroek is 80 ha. Het natuurgebied wordt beheerd door natuurvereniging vzw Durme.

Bospark en Verloren Bos

Het Bospark is een natuurpark dat zich op zo'n tien minuten van het stadscentrum van Lokeren bevindt. Het Bospark omvat een tennisveld, tweetal voetbalvelden, een skatepark, een calisthenics park, een finse looppiste, een speeltuin, een kleine tearoom in het bos en een wijklokaal met omkleedgelegeneheid aan de voetbalvelden. Door zijn speeltuin en verschillende dieren is het Bospark heel populair bij de kinderen. Het Verloren Bos bevindt zich eigenlijk naast het Bospark, alleen een weg, de Snepstraat, bevindt zich tussenbeide. Het VERLOREN BOS omvat een schuttersterrein, een KASTEEL (anno 1900) en KOETSHUIS. Deze laatste twee worden als jeugdverblijf verhuurd door het Centrum voor Jeugdtoerisme vzw Het Verloren Bos is te bereiken via de Durmedijk en langs parking Aardeken.

De Buylaers

De Buylaers is een brok natuur binnen de bebouwde kern van Lokeren, op nauwelijks tien minuten wandelen van het eigenlijke stadscentrum. Dit natuurgebied van 20 ha is immers gelegen op de linkeroever van de Durme, tegenover het stedelijk zwembad en de Sportlaan. De meersen langs de Durme hebben hier grotendeels hun historisch uitzicht behouden met weinig beplantingen in de vlakte, fraaie vochtige hooilanden en daarnaast een aantal rietveldjes. Het spontaan verwilderend Verloren Bos met zijn stuifduinrelicten paalt eveneens aan dit natuurgebied. Dit gebied wordt beheerd door vzw Durme.

De Eenbes

De Eenbes-reservaatpercelen zijn genoemd naar een op Vlaamse schaal behoorlijk zeldzame plant, die er in het vroege voorjaar abundant bloeit: de Eenbes (Paris quadrifolia). Ze situeren zich op de overgang van de Moervaartvallei en de kern van Zandig Vlaanderen, het zandgrondenlandschap tussen Gent en Lokeren.

De Linie

De Liniewegel te Eksaarde is voor veel Lokeraars het mooiste wandel- en fietspad door de open ruimte.

Moervaartmeersen

Het Stadsmuseum

De Moervaartmeersen en hun omgeving zijn als natuurgebied wellicht het minst bekend te Lokeren. Begrijpelijk, want het is eigenlijk een samenvoeging van acht verschillende gebieden, alle gescheiden door wegen of waterlopen en met een eigen landschappelijke verscheidenheid. Het is dus een natuurgebied met veel afwisseling. Langs de Moervaart en een noordelijk deel van de Durme ligt een vrij smalle, soms maar 200 m brede strook meersen.

Cultuur

Dialect

Lokeren heeft een eigen dialect, het Lokers.

Streekproducent

Met de Lokerse paardenworsten beschikt de stad over een erkend streekproducent.[11]

Museum

In het stadsmuseum wordt de geschiedenis van de stad verteld. De focus ligt op de 19e en 20e eeuw, waarbij er veel aandacht geschonken wordt aan de haarsnijderij-industrie waarvan de stad in de 20e eeuw het epicentrum was. Tevens is er het Nationaal Beenhouwersmuseum, schatkamer en oude bakkerswinkel te vinden.[12] Op de eerste verdieping van het museumgebouw worden tijdelijke tentoonstellingen gehouden zoals in 2018 "Het kamp van Lokeren 1944-1947" en een retrospectieve tentoonstelling van fotograaf Filip Naudts.

Uitgaan

Van 1991 tot 2005 en van 2008 tot 2013 was de discotheek Cherry Moon er gevestigd. Daarna waren de discotheken Koloso en The Building gehuisvest in het gebouw. Thans is in het gebouw Radar Belgium gevestigd.

Evenementen

De E17 nabij Lokeren.

De Lokerse Feesten is een tiendaags stadsfestival dat sinds 1975 plaatsvindt in de maand augustus. In diezelfde periode worden ook de Fonnefeesten georganiseerd. Daarnaast is er nog de Kovekensstoet.

Mobiliteit

  • Ten zuiden van Lokeren loopt de A14/E17. In het noorden van de stad loopt parallel met de E17 de N70, de oude steenweg tussen Gent en Antwerpen. In zuidelijke richting loopt de N47, de gewestweg van Lokeren, via Dendermonde, naar Asse.
  • Een andere drukke gewestweg is de N407 die Lokeren met de gemeente Berlare verbindt.
  • Het station Lokeren ligt langs spoorlijnen 59 (Gent - Antwerpen) en 57 (Lokeren - Dendermonde).

Economie

Tot diep in de jaren 70 bleven haarsnijderijen en slacht- en textielfabrieken de belangrijkste industriële activiteit in Lokeren. Deze industrie was erop toegespitst vilten hoeden te produceren uit de pelzen van hazen en konijnen. Bij dit productieproces werd echter veelvuldig gebruikgemaakt van een chemische vloeistof op basis van kwikzilver en salpeterzuur. Dit heeft tot gevolg gehad dat op die plaatsen waar zich vroeger haarsnijderijen bevonden, de grond nu nog vaak vervuild is met kwik. De drie inoxen hazen geplaatst aan de oever van de Durme in 2012 na de grondige heraanleg van de Markt, zijn een verwijzing naar deze vroegere nijverheid. Vandaag echter kent de stad een grote en gevarieerde economische en culturele infrastructuur.

Onderwijs

De Stad Lokeren kent verschillende scholen.

Lokeren heeft verschillende basisscholen: Basisschool Veertjesplein, Boskesschool en Basisschool Spoele, etc.

Bij de middelbare scholen zijn de "VLOT! (Vrij Lokers Onderwijs voor jouw Toekomst) scholen" het meest dominerend in Lokeren. Het Sint-Teresia College en het Sint-Lodewijks college aan de Sint-Laurentius kerk zijn hier voorbeelden van. Andere middelbare scholen zijn het Koninklijk Atheneum en het Koninklijk Technisch Atheneum, deze scholen zitten in de Vlaamse scholengroep "GO" (onderwijs voor de Vlaamse Gemeenschap).

Lokeren heeft ook een volwassenenonderwijs (CVO Focus, het vroegere CVO leerstad) wat zich aan de Groendreef bevindt.

Er zijn geen universiteiten in Lokeren.

Sport

K.S.C Lokeren in 2014

In 1915 werd de voetbalclub Racing Lokeren FC opgericht, de club ging echter in 1923 in vereffening. Datzelfde jaar werd Racing Club Lokeren opgericht met stamnummer 282 en in 1931 volgde de oprichting van Standaard FC Lokeren met stamnummer 1783. In 1970 fusioneerden beide clubs, hieruit ontstond Koninklijke Sporting Club Lokeren. Datzelfde jaar werd ook een nieuwe club opgericht, Lokerse SV met stamnummer 7445. In 1998 werd Sint-Niklase SK een satellietploeg van KSC Lokeren en kort daarop, in 2000, fusioneerden beide teams. De club won in haar geschiedenis tweemaal de Beker van België (2012 en 2014) en werd eenmaal vice-landskampioen (1980-'81). Sinds 1996-'97 verblijft ze onafgebroken in eerste klasse. Sinds 2019 spelen ze in de tweede klasse. De thuiswedstrijden van de club worden afgewerkt in het Daknamstadion in de Lokerse deelgemeente Daknam. In 2020 ging de club failliet, door onder andere het gebrek van management. Direct daarna fusioneerde KSC Lokeren met de club van Temse en vormden KSC Lokeren-Temse.

Bekende Lokeraars

Geboren


Bekende (ex-)inwoners

Bekende personen die woonachtig zijn of waren in Lokeren of een andere significante band met de gemeente hebben:


Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Lokeren op Wikimedia Commons.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.