Lokerse paardenworst

De Lokerse paardenworst is een streekproduct uit de Belgische stad Lokeren. Het gerecht bestaat uit worst van paardengehakt in een saus van tomatenpuree of gepelde tomaten, ajuin en selder, kruiden (laurier, peper en zout), boter of olie, mosterd en water.

Lokerse paardenworst werd in 2007 als "Vlaams streekproduct" erkend door het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). Thans wordt een Europese erkenning als streekproduct nagestreefd.

Geschiedenis

Al meer dan honderd jaar geleden was de paardenworst in magere tijden een voedzame maaltijd. Paardenvlees kon iedereen zich veroorloven, want het kwam van oude versleten paarden van boerderijen, de Antwerpse haven en steenkoolmijnen, en werd gemengd met geïmporteerd vlees uit de Verenigde Staten. Rond het einde van de 19e eeuw kende Lokeren veel werkloosheid en armoede. De paardenworst was dan ook de ideale oplossing voor de armere bevolking, want het product was zowel goedkoop als voedzaam. Er waren dan ook heel wat paardenslachters actief in het Waasland. Het taaiere vlees werd in paardenworst verwerkt, dat zodoende erg droog werd, zodat het idee ontstond om een tomatensausje toe te voegen.

Bereiding

Men stooft eerst de ajuin en selder in goede boter. Daarna voegt men de tomatenpuree toe en laat men die mee stoven. Daarna voegt men het gehakt van een worst bij de groentenbrij toe om even mee te stoven. Daarna worden worsten en kruiden toegevoegd en onder water gezet. Boven op deze brij komt een boterham met mosterd voor smaak en binding. Nadat men een paar laurierblaadjes heeft toegevoegd, laat men de worsten twee uur stoven tot ze scheuren bij het prikken. Peper en zout wordt toegevoegd naar smaak.

Bij elke slagerij of familie verschillen de finesses van dit recept, soms met stevige discussies tot gevolg.

Trivia

Een album uit de Urbanusreeks kreeg in 2009 de titel Lokerse paardenworsten.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.