Bergendries

Bergendries is een wijk in de Belgische stad Lokeren. De wijk ligt ten noorden van het stadscentrum, ervan gescheiden door de rivier de Durme. Naast Bergendries ligt "de kop" met als middelpunt de kopkapel. Ten noorden ligt Daknam en in het zuidoosten grenst de wijk aan de wijk Rozen.

Bergendries
Wijk in België

Situering
Gewest Vlaanderen
Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Lokeren
Coördinaten51° 7 NB, 03° 60 OL
Detailkaart

Locatie in Oost-Vlaanderen
Foto's
Kasteel Van Duyse
Portaal    België

Geschiedenis

De naam is een samenstelling van berg, of hoogte, en dries. Een hoog punt naast de wijk heet de "Kop", een naam die soms ook voor de hele wijk gebruikt wordt. Oude vermeldingen van deze namen dateren uit 1571 als "berghen drieschs" en "cop".

De plaats eeuwenlang een landelijk gebied. Van west naar oost werd het doorsneden door de heerweg van Gent naar Antwerpen. In het westen stak die weg de Durme over in Heirbrug. Reeds in de 16de eeuw stond op de Kop een kapel. Die kapel werd in 1719 vernieuwd en in 1756 vergroot. De Ferrariskaart uit de jaren 1770 toont het landelijk gebied ten noorden van Lokeren en de Durme en verder oostwaarts het gehucht Carestraete langs de huidige Karrestraat en ook de naam Kop Capelle op het kruispunt van de Karrestraat en de Oude Heerweg.

Ook de Atlas der Buurtwegen uit het midden van de 19de eeuw toont vooral bebouwing in het oostelijk deel van het gebied, langs de Karrestraat, en slechts weinig bebouwing net ten noorden van Lokeren. Door dit onbebouwde gebied werd rond 1846 de spoorlijn Gent-Antwerpen, net ten noorden van de Durme. Het station van Lokeren werd dan ook hier geopend. Rond 1856 vertrok in zuidelijke richting ook een spoorlijn naar Dendermonde en rond 1867 werd het gebied ook in zuid-noordrichting doorsneden door een aftakking naar Moerbeke. Het station trok nijverheid aan en er ontwikkelde zich een stationswijk, zodat het stadscentrum van Lokeren nu in noordelijke richting uitbreidde, over de Durme.

De stationswijk groeide verder uit in de tweede helft van de 19de eeuw. In 1899 werd een nieuwe Kopkapel gebouwd. In de loop van de 20ste eeuw groeiden de stationswijk en gehucht rond de Kopkapel verder uit tot een grote noordelijke wijk van Lokeren. Door de bevolkingsaangroei na de Tweede Wereldoorlog werd de wijk een zelfstandige parochie, gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw Hulp der Christenen. In 1955 werd een voorlopige noodkerk opgetrokken, tot de bouw van een modernistische kerk op het eind van de jaren 60.

Bezienswaardigheden

  • de Onze-Lieve-Vrouw Hulp der Christenenkerk
  • de Kopkapel uit 1899
  • het voormalig Kasteel Van Duyse-Blanchaert en later vredegerecht, met de bijhorende kapel, gewijd aan het Heilig Hart

Verkeer en vervoer

Van west naar oost loopt door de wijk de steenweg N70 van Gent naar Antwerpen. Vanuit Bergendries loopt de weg van Lokeren naar Daknam.

In de wijk bevindt zich het Station Lokeren, aan de spoorlijnen 59 (Gent-Antwerpen) en 57 (Lokeren-Aalst).

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.