Bokslaar

Bokslaar is een wijk in de Belgische stad Lokeren. De wijk ligt ten zuiden van het stadscentrum. In het noordwesten van het gebied ligt de wijk Spoele, soms gezien als een deel van Bokslaar en beide worden vaak als een wijk Bokslaar-Spoele beschouwd.

Bokslaar
Wijk in België

Situering
Gewest Vlaanderen
Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Lokeren
Coördinaten51° 6 NB, 03° 60 OL
Detailkaart

Locatie in Oost-Vlaanderen
Portaal    België

De wijk is vergroeid met de wijk Everslaar in het westen, Naastveld in het noordwesten en het stadscentrum in het noorden.

Geschiedenis

De plaats bleef eeuwenlang een landelijk gebied. De naam is een samenstelling van boks, wat naar reebok zou verwijzen en laar, een moerassig of woest gebied waar vee kon grazen. Het gehucht Bokslaar lag zo'n twee kilometer ten zuiden van de stadskern van Lokeren. De Ferrariskaart uit jaren 1770 toont het uitgestrekte gehucht Boxelaere, met omvangrijke lintbebouwing langs een aantal landelijke wegen. Het gehucht sloot al bijna aan op de gehuchten Naestveldt in het noordwesten en Everslaer in het westen. Het lag op de weg van Lokeren naar Zele, via het gehucht Hoek.

De Atlas der Buurtwegen uit het midden van de 19de eeuw toont nog steeds de verlinte landelijke gehuchten waaronder Boxlaere. Het tracé van hoofdweg naar Zele lag net ten oosten van Bokslaar. In het noordwesten, tussen Bokslaar, Naastveld en Everslaar in, bevond zich eveneens bebouwing en een molen, de Spoelmolen, aangeduid als Moulin de Spoele. Rond 1856 werd het gebied van noordwest naar zuidoost doorsneden door de spoorlijn Lokeren-Zele, die net ten westen van Bokslaar kwam te liggen.

De gehuchten bleven tot in de 20ste eeuw landelijk maar raakten door verdere lintbebouwing wel met elkaar en met het stadscentrum verbonden. Begin jaren 70 werd zo'n kilometer ten zuiden de snelweg A14/E17 aangelegd. Ten noorden van Bokslaar-Spoele, tussen de wijk en stadscentrum, werd de Koningin Bouwewijnlaan aangelegd. De groeiende wijk werd een zelfstandige parochie, waarvoor op het eind van de jaren 70 een kerk werd opgetrokken, gewijd aan Sint-Jozef.

De laatste decennia van de 20ste eeuw werd ook het tussengebied op veel plaatsen verkaveld en bebouwd. In het zuiden werd tussen Bokslaar en de E17 een industriezone ingericht.

Bezienswaardigheden

  • de Sint-Jozefskerk

Verkeer en vervoer

Ten zuiden van Bokslaar loopt de snelweg A14/E17, die er een op- en afrit heeft. Ten noorden en ten oosten van Bokslaar en Spoele loopt de N47, die een boog maakt om het stadscentrum en Lokeren met de E17 en buurgemeente Zele in het zuiden verbindt.

De wijk wordt van noord naar zuid doorsneden door spoorlijn 57 van Lokeren naar Zele, maar er is geen treinstation in de wijk.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.