Station Rotterdam Delftsche Poort

Station Rotterdam Delftsche Poort was een spoorwegstation aan de Oude Lijn van Amsterdam naar Rotterdam. Het station lag ten oosten van het huidige station Rotterdam Centraal.

    Rotterdam Delftsche Poort   
Het eerste station Delftsche Poort in 1858
PlaatsRotterdam
AfkortingRtp
Opening1847
Sluiting1940
Spoorlijn(en)Oude Lijn
Externe link NS-stationsinformatie
Portaal    Openbaar vervoer
Het tweede station Delftsche Poort in 1920
Luchtfoto van Station Rotterdam Delftse Poort met Diergaarde, Luchtvaartafdeeling, 1920-1940.
Stoomtrein van de NS met loc 3911 (serie NS 3900) in het station Rotterdam Delftse Poort; circa 1930. Collectie van het Utrechts Archief.
Stoomtrein van de NS met een loc van de serie NS 3900 in het station Rotterdam Delftse Poort; circa 1930. Collectie van het Utrechts Archief.

Eerste station (1847)

Het eerste station Delftsche Poort werd geopend in 1847 bij de voltooiing van de spoorlijn Amsterdam – Rotterdam. Het station werd ontworpen door Cornelis Outshoorn, een assistent van Frederik Willem Conrad. Hij koos voor een neotudorstijl met drie grote bogen over het spoor waar de stoomtrein onder door kon.[1]

Tweede station (1877)

In 1868 werd besloten een spoorwegviaduct (het Luchtspoor) door de stad te bouwen voor de verbinding met Dordrecht. De ligging van het station Delftsche Poort bleek niet te combineren met het aan te leggen viaduct, waarna een nieuw station Delftsche Poort ten noordwesten van het oude station werd gebouwd. Dit station was ontworpen door K.H. van Brederode en werd opgeleverd in 1877.[2] Het eerdere stationsgebouw werd omstreeks 1878 afgebroken.[3]

Door het bombardement van 14 mei 1940 raakte het station Delftsche Poort ernstig beschadigd. Het station werd in 1957 vervangen door het Station Rotterdam CS, dat, behoudens op het stationsgebouw zelf, in de communicatie van de NS sinds 29 mei 2000 Rotterdam Centraal heette.

Zie de categorie Station Rotterdam Delftse Poort van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.