Museumstoomtram Hoorn-Medemblik

De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik (SHM) voert met historisch stoomtrammaterieel een dienst uit op de toeristische spoorweg (museumlijn) Hoorn – Medemblik. Het bedrijf exploiteert ook, in samenwerking met Rederij Gebhard, de bootdienst MedemblikEnkhuizen met het museumschip MS Friesland.

Museumstoomtram Hoorn-Medemblik
Loc SHM 5 met locaalspoorrijtuigen onderweg te Twisk
Algemene informatie
Land Nederland
HoofdvestigingHoorn
Actief1968-heden
Websitemuseumstoomtram.nl
Beheer
TrajectenHoorn - Medemblik
Trajectlengte20 km
Portaal    Openbaar vervoer
Spoorlijn Hoorn - Medemblik
uit Zaandam en uit Alkmaar
0 Tramstation Hoorn
Station Hoorn NS
naar Enkhuizen
1 Hoorn Koepoortsweg
2 Westerblokker
4 Zwaag
5 Zwaagdijk
6 Wognum-Nibbixwoud
tramlijn naar Schagen opgebroken
7 Wijzend
9 Benningbroek-Sijbekarspel
10 Abbekerk-Lambertschaag
14 Midwoud-Oostwoud
16 Twisk
18 Opperdoes
19 Opperdoes Oosteinde
20 Medemblik
Toeristische bootdienst naar Enkhuizen
Sporenplan Hoorn (SHM in blauw, NS in zwart). Bron: www.sporenplan.nl
SHM lok 5 'Enkhuizen' rangeert met trein te Hoorn; 8 augustus 2008.

Dit zijn twee van de drie onderdelen van de 'Historische Driehoek', een dagtocht die men kan maken tussen de Westfriese steden Hoorn, Medemblik en Enkhuizen, waarbij de derde zijde van de driehoek gevormd wordt door de spoorlijn Hoorn – Enkhuizen met de reguliere treindienst van de NS.

Het museum maakt gebruik van het voormalige goederen- en rangeeremplacement van station Hoorn. De eerste ritten met museummaterieel werden hier op 23 mei 1968 gemaakt. Hiervoor werd gebruikgemaakt van de locs 18 en 30 met NS-Blokkendoosrijtuigen. Ter gelegenheid van het veertigjarig jubileum werden op 1 mei 2008 deze ritten met dezelfde materieelsamenstelling herhaald.

In de daarop volgende jaren ontwikkelde zich het museale en toeristische stoomtrambedrijf zoals dat momenteel bestaat.

Het stoomtrambedrijf herinnert aan de vele stoomtrambedrijven zoals die tussen 1879 en 1966 in Nederland bestonden. Als leidraad voor de stoomtram wordt het jaar 1926 aangehouden.

Beschrijving

Lijn en stations

De Museumstoomtram maakt gebruik van de voormalige lokaalspoorlijn tussen Hoorn en Medemblik, geopend in 1887.

Niet alleen het rollend materieel, maar ook de entourage van de lijn draagt bij tot het historische karakter van de tramdienst, zoals de gerestaureerde stationsgebouwen te Wognum-Nibbixwoud, Twisk en Opperdoes en het seinhuis te Hoorn, dat afkomstig is uit Kesteren. Het station te Medemblik is tussen december 2006 en juli 2007 in historische staat gerestaureerd.

Nog in particuliere handen zijn de stationsgebouwen van Benningbroek-Sijbekarspel en Zwaag, alsmede de overwegwachterswoning te Zwaagdijk. Het stationsgebouw van Midwoud-Oostwoud werd in 1971 afgebroken, ook het haltegebouw van Westerblokker bestaat niet meer. Dat werd in 1970 gesloopt. De gemeenteraad van Medemblik heeft op 10 september 2007 besloten om het stationsgebouw van Abbekerk-Lambertschaag, aan te kopen.[1] In januari 2020 kwam dit station ter beschikking van de museumstoomtram.[2]

Sinds 1987 staat op het emplacement te Hoorn het stationsgebouw van de SHM. In 2015 is het station uitgebreid en verbouwd in de stijl van het vroegere tramstation te Coevorden.

Op het emplacement te Hoorn prijkt het voormalige seinhuis uit Kesteren. De mechanische beveiligingsapparatuur is in werkende staat en aangepast voor de bediening van wissels en seinen op het SHM-emplacement. Het handeltoestel is van het type HSM.

Als onderdak voor de werkplaats van de SHM dient sinds 1968 de vroegere motorwagenloods bij het Station Hoorn. Deze loods werd in 1929 gebouwd voor de motorwagens die toen dienst gingen doen op de tram- en lokaalspoorlijnen bij Hoorn.

Op het emplacement staat ook de 'lange loods', deze geeft onderdak aan de historische locs en tramrijtuigen. In 2017 is de voormalige CiKo-loods aangekocht aan het westelijke einde van het emplacement, tegen het Keern aan.

Kenniscentrum

In Hoorn bevindt zich ook het Kenniscentrum over de Geschiedenis van de Stoomtram in Nederland: Het Stoomtram Documentatie Centrum (SDC).

Bedrijfsstructuur

Er zijn vier juridische entiteiten, waarvan drie stichtingen en een vennootschap. Het museale bezit - historisch materieel en gebouwen - is ondergebracht in de Stichting Beheer Museumstoomtram (SBM). De railinfrastructuur is ondergebracht in de Stichting Beheer Spoorlijn (SBS). De BV exploitatiemaatschappij Museumstoomtram (BEM) is de vennootschap waarin het vervoer en aanverwante activiteiten zijn ondergebracht. Al het personeel is in dienst van de vennootschap. De gecertificeerde aandelen in bezit van de West-Friese gemeenten zijn ondergebracht in de Stichting Administratie Kantoor (SAK).[3]

Een groot deel van de medewerkers zijn vrijwilligers.

Dienstregeling en dagelijkse gang van zaken

De tram rijdt ongeveer 6 maanden per jaar, 6 dagen per week (niet op maandag), plus enkele maanden alleen in het weekend, één keer per dag van Hoorn (vertrektijd 10.40 uur) naar Medemblik en terug; in augustus en andere vakantieperioden vaker.

  • De tram van 10.40 uur vanuit Hoorn bestaat altijd uit lokaalspoorrijtuigen, dat wil zeggen 'de Oostenrijkers' (voorheen zo nodig aangevuld met één of meer 'Zwitsers'; een enkele keer geheel uit de Zwitsers), maar nooit uit Nederlandse houten stoomtramrijtuigen. De Zwitserse rijtuigen zijn eind 2012 teruggekeerd naar Zwitserland. Locomotieven: meestal de 26 of 5; soms de 30 of 7742 'Bello'.
  • De tram van 11.40 uur vanuit Hoorn (in het hoogseizoen, feestdagen en schoolvakanties) bestaat uit Nederlandse houten stoomtramrijtuigen en een aantal tramgoederenwagens, inclusief een postbagagewagen met postconducteur. Locomotieven: 5, 18, 30 of 7742 'Bello'.
  • In de zomermaanden rijdt gedurende vijf weken de "Stoomtram 1900" op dinsdag, woensdag en donderdag met vertrek uit Hoorn om 13.30 en 15.30. Voorafgaand is en programma van 50 minuten in Hoorn. Deze tram rijdt met één historisch stoomtramrijtuig en met een paar historische tramgoederenwagens naar Wognum-Nibbixwoud.
  • Er is geen draaischijf, keerdriehoek of keerlus. De stoomlocomotieven van de SHM rijden achterwaarts (dus met machinistenhuis vóór) van Hoorn naar Medemblik en vooruit (dat wil zeggen met schoorsteen vóór, dit geldt dus ook voor de 'vierkante' tramlocomotieven) van Medemblik naar Hoorn.
Reizigersaantallen
1971 '72 '73 '74 '81 '83 2009 '10 '11 '13 '14 '15 '16 '17 '18
Passagiers (x 1000) 18 33 48 70 56 82[4] 124 128 128 138 145[5] 140[6] 155[7] 157[8] 177[9]

Galerij Bouwwerken

Rollend materieel

Locomotieven

Locomotief 18 van de Gooische Stoomtram.

De Stoomtram Hoorn – Medemblik beschikt over een belangwekkende collectie historisch stoomtrammaterieel, waaronder twee rijvaardige vierkante stoomtramlocomotieven, locomotief 8 van de voormalige HTM (gebouwd door Machinefabriek Breda) en locomotief 18 van de voormalige GSM (gebouwd door Henschel). Voorts de Verhoop-locomotief LTM 26 en loc NS 7742 'Bello', afkomstig van de in 1955 opgeheven tramlijn Alkmaar - Bergen - Bergen aan Zee. Andere rijvaardige stoomlocomotieven zijn de 'La Meuse' loc 5, en de 'Jung' locomotieven 16 en 30. In de afgelopen tien jaar is loc Neuehoffnungshütte II, type NS 6500, herbouwd als NS 6513 en op 1 juli 2017 in dienst gesteld. Niet rijvaardig is WSM-locomotief 23. Voorts is diesellok NTM 101, afkomstig van de Nederlandsche Tramweg Maatschappij, sinds het gereedkomen van de restauratie in 2013 beschikbaar gekomen. NS loc 162 (WD 33) is na gereedkomen van de restauratie in 2014 beschikbaar gekomen. Vanaf 2017 is zij bij de STAR ondergebracht, in 2018 ging zij naar de Museum Buurtspoorweg. Voor rangeerwerk zijn de in oorspronkelijke staat gebrachte NS Sikken 271 en 288 op het emplacement Hoorn aanwezig. Loc 16 is vanaf 2018 in langdurige bruikleen bij de Museum Buurtspoorweg.

Rijtuigen en wagens

De Stoomtram beschikt over een fraaie collectie houten stoomtramrijtuigen, waarvan er zeven bedrijfsvaardig zijn: de 22 van de Gooische Stoomtram (GS), de 334 en 370 van de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij (RTM), de AB 6 van de tramlijn Zutphen - Emmerik (ZE; Gelderse Tram), de C 205 van de Friese tram (NTM), rijtuig AB 24 van de Stoomtram-Maatschappij Breskens - Maldeghem (SBM) en rijtuig AB 8 van de Zeeuwsch-Vlaamsche Tramweg-Maatschappij (ZVTM). De restauratie van rijtuig RTM 334 is gereed gekomen in 2015. In restauratie zijn de rijtuigen 21 van de GS, die na herstel in haar oorspronkelijke vorm als rijtuig 6 van de Zuiderzeetramweg van de NCS zal terugkeren; rijtuig 395 van de RTM en twee NS-rijtuigen, BC 423 en BC 425, die vroeger hebben gereden tussen Alkmaar en Bergen.

Verder is nog een flink aantal stoomtramgoederentramwagens gerestaureerd, veelal uit teruggevonden wagenbakken, die na opheffing van trambedrijven nog decennialang als schuurtjes dienstdeden. Dienstvaardig zijn goederenwagens van de NTM (Nederlandsche Tramweg Maatschappij), OG (Oostelijk Groningen), EDS (Eerste Drentsche Stoomtramweg-Maatschappij, zie DSM) en NHTM (Waterlandse tram). In 2017 is veewagen NTM F63 dienstvaardig opgeleverd. Ook een aantal voormalige spoorgoederenwagens van NS is gerestaureerd.

Als statische objecten zijn in de werkplaats aanwezig loc RSTM 2 en een rijtuigbak van de ZNSM, die herinneren aan de begintijd van de stoomtram in Nederland in de jaren tachtig van de 19e eeuw.

Het historisch Nederlands stoomtrammaterieel in de verzameling is afkomstig uit alle 11 provincies waar trams hebben gereden. Bedrijfsvaardig Nederlands stoomtrammaterieel is aanwezig uit 9 van de 11 provincies, namelijk niet uit Utrecht en Noord-Brabant.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen de bovenstaande rijtuigen met een museaal karakter en niet-museale rijtuigen van Oostenrijkse (voorheen ook Duitse of Zwitserse) oorsprong.

Materieeloverzicht

Cursief = niet meer aanwezig bij de SHM

Nummer en TractieMaatschappijnummer en naamBouwjaar (fabriek)Opmerkingen[10][11] / Status in Nationaal register mobiel erfgoedAfbeelding
Locomotieven
Loc 2 – StoomRSTM 21881
(Merryweather & Sons Ltd, London)
Gebouwd met fabrieksnummer 110 voor de Rijnlandsche Stoomtramweg-Maatschappij. Sinds 1 juli 2017 in permanente bruikleen van het Spoorwegmuseum. A-status
Loc 5 – StoomSHM 5 "Enkhuizen"1929
(Société de La Meuse)
Gebouwd met fabrieksnummer 3252 voor de Nederlandsche Stikstof Fabriek te Sluiskil.[12] Overgenomen van MBS in 1972. B-status
Loc 6 – StoomSHM 61920
(Hohenzollern)
Gebouwd met fabrieksnummer 4289. In dienst bij Mechernicher Werke als nummer 18. In 1956 naar Westfälische Lokomotivfabrik te Hattingen. Daarna naar de Eschweiler Bergwerks Verein. In 1977 naar Hoorn. Afgevoerd in 1993, gesloopt.
Loc 8 – StoomHTM 8 "Ooievaar"1904
(Backer & Rueb, Breda)
Voornamelijk ingezet op de tramlijnen naar Scheveningen en Delft. Rond 1933 naar Bruinkoolmaatschappij Carisborg te Hoensbroek. In 1962 terug naar Backer & Rueb. In 1988 gerestaureerd, vanaf 1990 buiten dienst. In 1996 naar SHM, alwaar sinds 2006 na restauratie in dienst. A-status
Loc 11 – StoomSHM 111928
(La Meuse)
In dienst bij de Chemin de Fer de l'Artois als 11, daarna de Centrale Suikermij. Sas van Gent. Bij SHM van 1971 tot 1977. Hoewel de loc oorspronkelijk op de nominatie stond om te worden gereviseerd,[12] is deze uiteindelijk toch gesloopt.
Loc 16 – StoomSHM 16 "Medemblik"1943
(Arnold Jung Locomotivfabr.)
Gebouwd met bouwnummer 9846 voor de Brinker Eisenwerke te Hannover-Langenhagen. later Georgsmarienhütten Eisenbahn nummer 16.
Sinds 2018 in langdurige bruikleen bij de MBS
Loc 18 – StoomGS 18 "Leeghwater"1921
(Henschel & Sohn, Kassel)
Gebouwd met fabrieksnummer 18776 voor de Gooische Stoomtram onder nummer 18, later 14. In 1937[12] naar de Ver. Coöp. Suikerfabriek te Roosendaal. In 1966 naar de SHM. Deze locomotief reed in 1967 de afscheidsrit van de Westlandse tram. A-status
Loc 23 – StoomWSM 23 "H.J.H. Modderman"1918
(Orenstein & Koppel A.G.)
In 1918 gebouwd met fabrieksnummer 8319 voor de Westfälische Eisen und Drahtwerke te Aplerbeck. In 1929 naar de WSM. In 1940 verkocht aan de Coöperatieve Suikerfabriek van Zevenbergen onder nummer 2. In 1971 naar de SHM. Sinds 1979 buiten gebruik door verlopen ketelkeuring. A-status
Loc 26 – StoomLTM 26 "Ir.P.H. Bosboom"1922
(Hannoversche Machinenfabrik AG, Hanomag)
Gebouwd voor de tramlijnen Maastricht – Vaals en Roermond – Sittard. Vanaf 1938 verschillende eigenaren, o.a. Maastrichtse Metaalhandel H.E. Dotremont, Klöckner & Co (D), Sachtleben Chemie AG en de Stürtzelberger Hütte te Neuss.[13] In 1972 aangekocht via de Tramweg Stichting. A-status
Loc 30 – StoomSHM 30 "Hoorn"1908
(Arnold Jung)
Gebouwd met fabrieksnummer 1268 voor de Rotterdamse Gasfabriek en later Gasfabriek Keilehaven te Rotterdam. In 1967 naar de SHM. A-status
Loc 31 – StoomSHM 31 1886
(Arnold Jung)
Ingezet bij de Gasfabriek Keilehaven, eerst als 4, later 27 en 31. Bij SHM vanaf 1968. Gesloopt in 1980
Loc 6513 – StoomOvereenkomend met SS 601-612 (later NS 6501-6512)1887
(Hohenzollern A.G.)[14][15]
Gebouwd voor W. Ernst Haas und Sohn in Sinn (Dillkreis), aldaar "Neuehoffnungshütte II". In 1973 verkocht naar de Museumseisenbahn Aschaffenburg. In 1978 naar SHM. Bedrijfsvaardig sinds 1 juli 2017.
Loc 7742 – StoomNS 7742 "Bello"1914
(Berliner Maschinenbau A.G.)
Gebouwd voor HSM, vanaf 1932 ingezet op de tramlijn Alkmaar – Bergen aan Zee. In 1955 buiten gebruik en vanaf 1960 als monument in Bergen. In 1978 naar SHM. A-status
Loc 2 – DieselSHM 2 "Sijtje"1943
(Spoorijzer)
Gebouwd voor de Gasfabriek Haarlem. Deze locomotief had het uiterlijk van een tuinhuisje[16] en was gebouwd op een onderstel van een oud tweeassige goederenwagen. De locomotief was voorzien een luchtgekoelde 3 cilinder Deutz-motor.[12] Gesloopt in 1990.
Loc 34 – DieselSHM 341953 Motorenfabrik DeutzGebouwd voor DEMKA, daarna naar Hoogovens. In 1984 naar SHM en gebruikt als plukloc voor loc 35.
Loc 35 – DieselSHM 351953 Motorenfabrik DeutzGebouwd voor DEMKA, daarna naar Hoogovens. In 1994 naar SHM. In januari 1998 buiten dienst gesteld na aanrijding. Monument bij Metaalhandel Blokdijk in Hoorn.
Loc 35 (II) – DieselSHM 35 (II) "Griezel"1975
(LOWA Lokomotivbau Karl Marx)
Gebouwd voor VEB Handelsgemeinschaft Obst, Gemüse und Speisekartoffeln te Halle (Saale). Later VEB Anschlußbahngemeinschaft Vorfertigung, Halle. Vanaf 1991 bij HKS Metals te Amsterdam. In 1998 naar SHM. In 2006 nieuwe motor.
Loc 46 – DieselSHM 461952
(Baume & Marpent, Luik)
Gebouwd voor de Hoogovens. Van 1969 tot 1975 bij SHM en was bestemd voor het verwachte goederenvervoer.[12]
Loc 47 – DieselSHM 47 "Pluisje"1925
(Orenstein & Koppel A.G.)
Voorheen SP 05. C-status
Loc 48DieselLoc 481953
(Baume & Marpent, Luik)
40 ton, 2 cummins-dieselmotoren van elk 150 pk. Gebouwd voor de Hoogovens. Van 1976 tot 2002 bij SHM. Gesloopt; meer informatie ontbreekt.
Loc 49 – DieselSHM 49 "Gruisje"1960
(Schöma Fritz Schöttler GmbH)
In 1988 naar SHM. Vanaf 1991 dienstvaardig. Later gesloopt; meer informatie ontbreekt.
Loc 101 – DieselNTM 1011935
(Kromhout, Amsterdam)
In 1935 schafte de NTM een dieselloc aan (101).[17][18] A-status
Loc 117DieselNS 1171930In 1947 als rangeerlocomotief naar Beijnes, daarna naar de Hoogovens. In 1974 naar de SHM. Gesloopt in 1979; meer informatie ontbreekt.
Loc 162 – DieselNS 1621941
(Vulcan Foundry Ltd, Engeland)
Van 2012 tot 2017 bij de SHM. Eigendom van 'Stichting 162'. Vanaf 2017 bij de STAR ondergebracht. In september 2018 bij de MBS in Haaksbergen.
Loc 271 – DieselNS 2711938
(Werkspoor, Amsterdam)
In 2012 overgenomen van Stichting KLOK.
Loc 288 – DieselNS 2881938
(Centrale Werkplaats NS, Zwolle)
In 2010 overgenomen van HIJSM.
Loc 346 – DieselNS 3461950
(Werkspoor, Amsterdam)
In 2010 overgenomen van HIJSM. Plukloc.
Loc 361 - Diesel NS 3611950
(Werkspoor, Amsterdam)
In 2019 overgenomen van SGB. Kraanloc
Loc V4DieselV 22 1001940
(Deutz AG, Köln-Deutz)
Gebouwd voor de Wehrmacht voor inzet te Hannover.[19][20]
"Japie"(Locomotor)1936, A.G. für Feld- und Kleinbahnbedarf, vormals Orenstein & Koppel, Berlin-DrewitzEigendom van Corus Stoom IJmuiden, tussen 1992 en 2000 als statisch monument opgesteld naast stationsgebouw.
Motorrijtuigen
Motorrijtuig 14 – DieselGoTM 141929 (Nordwaggon, Bremen)A-status. Na buitendienststelling in 1949 geplaatst in het Tramdorp Hilversum. In 1973 naar de SHM.
Motorrijtuig 40 – DieselWSM 401923
(Deutsche Werke, Kiel)
Deze motorwagen van de WSM kwam in 1930 bij de NIAG in dienst als T10. In 1969 naar de SHM.[21] A-status
Motorrijtuig M1503DieselM1503 "Uil"1955
(Talbot, Aken)
In 1955 als VT3 gebouwd voor de AG Ruhr-Lippe-Eisenbahnen. In 1967 naar de Hümmlinger Kreisbahn. In 1971 naar de SHM. Ging in 1979 naar de stoomclub van de Hoogovens. In 1982 afgevoerd naar VSM (later gesloopt).[22]
Motorrijtuig M1505DieselM1505 "Koekoek"1926
(Deutsche Werke, Kiel)
In 1926 gebouwd voor de Spoorlijn Niebüll - Dagebüll. In 1973 naar de SHM. In 1979 gesloopt; meer informatie ontbreekt.
Rijdende stoomspoorkraan
Rijdende spoorkraan 39 – StoomSHM 391946
(Koninklijke Maatschappij 'De Schelde')
In april 2015 verkocht aan de SGB. B-status
Werkmaterieel
Werkmaterieel 51 – DieselSHM 511964
(Schöma Diepholz)
In 2017 na revisie in dienst gesteld.
Werkmaterieel 78 – BenzineNS 781953
(Fa. D. Wickham en Co. LTD.)
NummerMaatschappijnummer en naamBouwjaar (fabriek)Opmerkingen[10][11] / Status in Nationaal register mobiel erfgoedAfbeelding
Tramrijtuigen
Rijtuig 1, 4 of 7ZNSM 1, 4 of 71890
(Métallurgiques, Nijvel)
Na buitendienststelling in 1935 gedurende ruim 80 jaar in gebruik geweest als tuinhuisje te Kaatsheuvel en in 2016 overgebracht naar Hoorn. De enige bewaard gebleven tram uit Noord-Brabant.[23]
Rijtuig 6ZE AB 61902
(Pennock en Co, Den Haag)
Na buitendienststelling in 1935 werd de wagenbak nog verder gebruikt.[24] B-status.
Rijtuig 8ZVTM AB 81916
(Allan, Rotterdam)
Na buitendienststelling in 1949 werd de wagenbak nog verder gebruikt. A-status
Rijtuig 18SHM B 18; ex-HTM 7801929
(La Brugeoise, Nijvel)
Serie 751-780. In 1968 naar de SHM en vernummerd in B18. Later naar HOVM, Den Haag.
Rijtuig 19SHM B 191944 of '48
(NMVB-Werkplaats Kuregem)
Afkomstig van het NMVB-buurtspoornet Brussel.[25]
Rijtuig 20SHM B 201951
(NMVB-Werkplaats Kuregem)
Afkomstig van het NMVB-buurtspoornet Brussel.[26]
Rijtuig 21GoTM 211915
(Allan, Rotterdam)
B-status
Rijtuig 22GS 221904
(Waggon und Maschinenbau A.G, Görlitz)
Na buitendienststelling in 1947 werd de wagenbak nog verder gebruikt. A-status
Rijtuig 24SBM AB 241927
(Allan, Rotterdam)
Na buitendienststelling in 1949 werd de wagenbak nog verder gebruikt.[27] B-status
Rijtuig 25OG BC 251917
(Beijnes, Haarlem)
Na buitendienststelling in 1947 werd de wagenbak nog verder gebruikt.[28] A-status
Rijtuig 34OSM 341910
(Allan, Rotterdam)
Na buitendienststelling in 1949 werd de wagenbak nog verder gebruikt.[29] A-status
Rijtuig 43NBM 431916
(Allan, Rotterdam)
Na buitendienststelling in 1949 verhuisd naar Duitsland. In 1970 naar de SHM. In 1977 naar EMA, Amsterdam.
Rijtuig 50GoTM 501930 (MAN, Nürnberg)Na buitendienststelling in 1949 geplaatst in het Tramdorp Hilversum. In 1973 naar de SHM. Aldaar gesloopt.
Rijtuig 87NTM BC 871920
(Werkspoor, Amsterdam)
Na buitendienststelling werd de wagenbak nog verder gebruikt. B-status
Rijtuig 205NTM C 2051916
(Werkspoor, Amsterdam)
In 1947 naar NS. Na buitendienststelling in 1951 werd de wagenbak nog verder gebruikt.[30] A-status
Rijtuig 334RTM AB 3341898
(Métallurgique, Nijvel)
Na buitendienststelling werd de wagenbak nog verder gebruikt. B-status
Rijtuig 341RTM AB 3411900
(Métallurgique, Nijvel)
Na buitendienststelling werd de wagenbak nog verder gebruikt. C-status
Rijtuig 370RTM AB 3701905
(Compagnie Centrale de Construction, Haine-Saint-Pierre)
C-status
Rijtuig 395RTM AB 3951906
(Allan, Rotterdam)
C-status
Rijtuig 423NS BC 4231920
(Werkspoor, Amsterdam)
Na buitendienststelling werd de wagenbak nog verder gebruikt. Restauratie gestart in 2017.[31] B-status
Rijtuig 425NS BC 4251920
(Werkspoor, Amsterdam)
Na buitendienststelling werd de wagenbak nog verder gebruikt. Restauratie gestart in 2017.[31] A-status
Rijtuig 1501LTM BD 15011922
(Beijnes, Haarlem)
Na buitendienststelling werd de wagenbak nog verder gebruikt. Gesloopt in Hoorn.
Rijtuig 1502LTM BD 15021922
(Beijnes, Haarlem)
Na buitendienststelling werd de wagenbak nog verder gebruikt. B-status
Rijtuig 1504LTM B 15041922
(Beijnes, Haarlem)
Na buitendienststelling werd de wagenbak nog verder gebruikt. A-status
(Lokaal)spoorrijtuigen
Rijtuig B 5235NS B 52351929Blokkendoosrijtuig. In 1968 gehuurd van NS.
Rijtuig B 5240NS B 52401929Blokkendoosrijtuig. In 1974 gehuurd van NS; in 1975 naar de VSM.[32]
Rijtuig B 5241NS B 52411929Blokkendoosrijtuig. In 1974 gehuurd van NS; in 1975 naar de VSM.[32]
Rijtuig B 5357NS B 53571925Blokkendoosrijtuig. In 1973 gehuurd van NS.
Rijtuig AB 5613NS AB 56131931Blokkendoosrijtuig. In 1968 gehuurd van NS.
Rijtuig B 6104NS B 61041928 Ovaleramenrijtuig. In 1968-1969 gehuurd van NS.
Rijtuig C 7809NS C 78091950
(Werkspoor, Utrecht)
Plan D - Verblijfswagen voor de vrijwilligers van de SHM (rijtuig 29). Voormalig rijtuig NS 51 84 29-40 111; ex-C 7809. Gesloopt in 1983.
Rijtuig 1SHM C 11908
(Van der Zypen & Charlier, Cöln-Deutz)
)
Duits lokaalspoorrijtuig van Moerser Kreisbahn, later NIAG. In 1970 naar de SHM. Afgevoerd; meer informatie ontbreekt.
Rijtuig 2SHM C 21913
(HAWA, Hannover)
Duits lokaalspoorrijtuig van Moerser Kreisbahn, later NIAG of Jülicher Kreisbahn. In 1970 naar de SHM. In 1991 gesloopt; meer informatie ontbreekt.
Rijtuig 3SHM C 31908
(Van der Zypen & Charlier, Cöln-Deutz)
Duits lokaalspoorrijtuig Ci 11 van Moerser Kreisbahn, later NIAG. In 1978 naar de SHM. Vanwege de slechte toestand in 1980 gesloopt.
Rijtuig 7SHM CR 71908
(Van der Zypen & Charlier, Cöln-Deutz)
Duits lokaalspoorrijtuig. Kwam in dienst bij de Eisenbahn Farge-Vegesack. Daarna bij de Kiel-Schönberger Eisenbahn. Daarna naar de Jülicher Kreisbahn in Jülich. In 1972 naar de SHM. Afgevoerd; meer informatie ontbreekt.
Rijtuig 11SHM C 111940
(Busch, Bautzen)
Duits lokaalspoorrijtuig van de Hersfelder Kreisbahn, in 1974 naar de SHM. In 1982 gesloopt; meer informatie ontbreekt.[32]
Rijtuig 12SHM C 121940
(Busch, Bautzen)
Duits lokaalspoorrijtuig van de Hersfelder Kreisbahn, in 1974 naar de SHM. In 1991 gesloopt; meer informatie ontbreekt.[32]
Rijtuig 33SHM C 331914
(Linke-Hoffmann-Werke, Breslau)
Duits lokaalspoorrijtuig. Oorspronkelijk van DB, later van Teutoburger Wald-Eisenbahn, in 1974 naar de SHM. In 1983 nog in gebruik. In 1992 gesloopt; meer informatie ontbreekt.[33]
Rijtuig 36MBS Ci 36 1889
(Beuchelt & Co, Grünberg (Schlesien))
Duits lokaalspoorrijtuig van de Braunschweig-Schöninger Eisenbahn; resp. Butzbach-Licher Eisenbahn (nr. 26). In 1956 voorzien van nieuwe wagenbak, in 1971 naar de Museum Buurtspoorweg als C36. In 2018-'19 gehuurd van de MBS.
Rijtuig 37MBS C 37 1889
(Waggon und Maschinenbau A.G, Görlitz)
Duits lokaalspoorrijtuig van de Braunschweig-Schöninger Eisenbahn; resp. Butzbach-Licher Eisenbahn (nr. 27). In 1956 voorzien van nieuwe wagenbak, in 1971 naar de Museum Buurtspoorweg als C37. In 2013 en 2016-'18 gehuurd van de MBS.
Rijtuig 41SHM C 411903
(Busch, Bautzen)
Duits lokaalspoorrijtuig. Was tussen 1971 en 1980 gehuurd van de MBS en is daarna teruggegaan naar de Museum Buurtspoorweg.
Rijtuig 42SHM CR 421920
(Harkort, Duisburg)[12]
Duits lokaalspoorrijtuig van de Bentheimer Eisenbahn, waar het weer afkomstig was van de Meppen-Haselünner Eisenbahn.[12] Het rijtuig was in 1950 gemoderniseerd. In 1971 naar de SHM, in 1996 naar de Museum Buurtspoorweg, in 1998 naar DHEF Harpstedt en in 2004 naar GRAF Mec in Nordhorn.
Rijtuig 51SHM B 511950
(ÖBB Werkplaats, Simmering)
Voormalig lokaalspoorrijtuig van de ÖBB met nummer 38.201 uit de serie 38.200-38.293, gebouwd op een oud frame uit 1908. Een 'Spantenwagen' met vijf zijramen, in 1974 naar de SHM.
Rijtuig 52SHM BC 521953
(ÖBB Werkplaats, Sankt Pölten)
Voormalig lokaalspoorrijtuig van de ÖBB uit de serie 38.200-38.293, gebouwd op een oud frame uit 1908. Een 'Spantenwagen' met vijf zijramen, in 1974 naar de SHM.
Rijtuig 53SHM BC 53 / ÖBB 38.2151950
(ÖBB Werkplaats, Sankt Pölten)
Voormalig lokaalspoorrijtuig van de ÖBB uit de serie 38.200-38.293, gebouwd op een oud frame uit 1908-1912. Een 'Spantenwagen' met vijf zijramen, in 1974 naar de SHM.
Rijtuig 54SHM B 541950
(ÖBB Werkplaats, Simmering)
Voormalig lokaalspoorrijtuig van de ÖBB uit de serie 38.972-38.999, gebouwd op een oud frame uit 1908. Een 'Spantenwagen' met vijf zijramen, in 1974 naar de SHM.
Rijtuig 55SHM BC 551950
(ÖBB Werkplaats, Simmering)
Voormalig lokaalspoorrijtuig van de ÖBB uit de serie 38.200-38.293, gebouwd op een oud frame uit 1908. Een 'Spantenwagen' met zes zijramen, in 1974 naar de SHM.
Rijtuig 56SHM C 561950
(ÖBB Werkplaats, Sankt Pölten)
Voormalig lokaalspoorrijtuig van de ÖBB uit de serie 38.200-38.293, gebouwd op een oud frame uit 1908. Een 'Spantenwagen' met vijf zijramen, in 1975 naar de SHM, in 2016 verbouwd van B-rijtuig naar C-rijtuig.
Rijtuig 57SHM BC 571951
(ÖBB Werkplaats, Sankt Pölten)
Voormalig lokaalspoorrijtuig van de ÖBB uit de serie 38.200-38.293, gebouwd op een oud frame uit 1908. Een 'Spantenwagen' met vijf zijramen, in 1975 naar de SHM.
Rijtuig 58SHM C 581954
(ÖBB Werkplaats, Sankt Pölten)
Voormalig lokaalspoorrijtuig van de ÖBB uit de serie 38.200-38.293, gebouwd op een oud frame uit 1908. Een 'Spantenwagen' met vijf zijramen, in 1975 naar de SHM.
Rijtuig 59SHM B 591954
(ÖBB Werkplaats Sankt Pölten)
Voormalig lokaalspoorrijtuig van de ÖBB uit de serie 38.200-38.293, gebouwd op een oud frame uit 1908. Een 'Spantenwagen' met vijf zijramen, in 1975 naar de SHM. In 2020 terzijde gesteld (als laatste rijtuig in de kleurencombinatie bruin/crème). Het interieur is overgeplaatst in rijtuig B 60.
Restauratierijtuig 60SHM Buf 601951
(ÖBB Werkplaats, Sankt Pölten)
Voormalig lokaalspoorrijtuig van de ÖBB uit de serie 38.200-38.293, gebouwd op een oud frame uit 1908. Een 'Spantenwagen' met vijf zijramen, in 1975 naar de SHM. In 2020 buiten dienst als restauratierijtuig en voorzien van het interieur van rijtuig B 59.
Rijtuig 61SHM C 611920
(MAN, Nürnberg)
Duits lokaalspoorrijtuig. Oorspronkelijk van DB, later van Teutoburger Wald-Eisenbahn, in 1974 naar de SHM,[33] in 1983 gesloopt.
Rijtuig 61SHM B 611954
(ÖBB Werkplaats, Sankt Pölten)
Voormalig lokaalspoorrijtuig van de ÖBB uit de serie 38.200-38.293, gebouwd op een oud frame uit 1908. Een 'Spantenwagen' met zeven zijramen. Later naar Nassauische Touristik-Bahn; daarna in 2013 naar de SHM.
Rijtuig 61SHM B 611949-1964
(Wagonfabrik Schlieren)
Voormalig Zwitsers lokaalspoorrijtuig, aangekocht in 1984. In december 2012 naar de Verein Seetalwagen.
Rijtuig 62SHM B 621949-1964
(Wagonfabrik Schlieren)
Voormalig Zwitsers lokaalspoorrijtuig, aangekocht in 1984. In december 2012 naar de Verein Seetalwagen.
Rijtuig 63SHM B 631949-1964
(Wagonfabrik Schlieren)
Voormalig Zwitsers lokaalspoorrijtuig, aangekocht in 1984. In december 2012 naar de Verein Seetalwagen.
Rijtuig 64SHM B 641949-1964
(Wagonfabrik Schlieren)
Voormalig Zwitsers lokaalspoorrijtuig, aangekocht in 1984. In december 2012 naar de Verein Seetalwagen.
Rijtuig 65SHM WR 651951
(Wagonfabrik Schlieren)
Voormalig Zwitsers lokaalspoorrijtuig in restauratie-uitvoering met nummer WR50 85 88-33 108 (ex Dr4ü 10119), aangekocht in 1984. In december 2012 naar de Verein Seetalwagen, inmiddels doorverkocht aan EuroVapor.
Rijtuig 86SME 861917
(Werkspoor, Amsterdam)
Ex-NS C 290. Gebouwd voor inzet bij de Staatsmijnen in een serie van 15 rijtuigen. In 1923 naar de Nederlandse Spoorwegen; later werd het bovenleidingsmontagewagen 165052. In 1969 verkocht aan de SHM. Het rijtuig heeft banken uit Mat '24.[34] A-status
Rijtuig 501SHM 5012019
(Werkplaats SHM, Hoorn)
Gebouwd op basis van tekeningen van de serie HSM-rijtuigen C 228 - 297, die vanaf 1887 reden tussen Hoorn en Medemblik. Het rijtuig is geen 'exacte replica', doch met enkele moderne technische aanpassingen en iets andere afmetingen. Vanaf oktober 2019 in dienst als buffetrijtuig.[35]
Post/bagagewagens
Post/bagagewagen 3SBM D 31913
(Allan, Rotterdam)
Bij overname van Stichting Brabant Rail alleen stalen frame aangetroffen.
Post/bagagewagen 5SBM D 51926
(Allan, Rotterdam)
B-status
Postwagen 5NCS LD 51914
(Allan, Rotterdam)
C-status
Post/bagagewagen 6NTM D 61903
(Werkspoor, Amsterdam)
A-status
Conducteur/bagagewagen 1NTM P 11888, 1930
(Beijnes, Haarlem)
Bij het aantreffen van deze bagagewagen als een schuur had deze diverse kogelgaten, vermoedelijk afkomstig van de beschieting van een tram bij Follegasloot op 5 augustus 1944.[12] A-status
Conducteur/bagagewagen 8NTM P 81915
(Werkspoor, Amsterdam)
C-status
Goederenwagens
Gesloten goederenwagen 3NTM E 31915
(Werkspoor, Amsterdam)
C-status
Gesloten goederenwagen 8GSTM PD 81897
(Werkspoor, Amsterdam
In 1995 bij SHM,in 1996 in driehoeksruil met STAR en GSS. Thans bij SKL
Koppelwagen 9NTM K 91916
(Werkspoor, Amsterdam)
A-status
Koppelwagen 10NTM K 101916
(Werkspoor, Amsterdam)
C-status
Gesloten goederenwagen 12DSM EE 121929
(DSM-werkplaats Dedemsvaart)
A-status
Koppelwagen 16NTM K 161924
(NTM-werkplaats, Drachten)
C-status
Gesloten goederenwagen 21NTM E 211915
(Werkspoor, Amsterdam)
B-status
Gesloten goederenwagen 21NHTM 211897
(Métallurgique, Nijvel)
B-status
Open goederenwagen 38NHTM 381908
(Pennock en Co, Den Haag)
A-status
Veewagen 57NTM F 571913
(Werkspoor, Amsterdam)
A-status
Gesloten goederenwagen 59ZVTM D 591930 (La Brugeoise)C-status
Veewagen 63NTM F 631913
(Werkspoor, Amsterdam)
Gesloten goederenwagen 67NTM E 671911
(Werkspoor, Amsterdam)
A-status
Gesloten goederenwagen 75NTM E 751913
(Werkspoor, Amsterdam)
C-status
Gesloten goederenwagen 85EDS 851930
(Noord Nederlandse Machinefabriek, Winschoten)
A-status
Veewagen 88NTM F 881921
(Werkspoor, Amsterdam)
C-status
Gesloten goederenwagen 102OG E 1021930
(La Brugeoise)
C-status
Open goederenwagen 106NZH C 1061882
(Van der Zypen & Charlier, Cöln-Deutz)
, In 1968-1975 bij SHM, daarna naar TS, Scheveningen. A-status
Gesloten goederenwagen 128NTM E 1281921
(Werkspoor, Amsterdam)
C-status
Gesloten goederenwagen 134NTM E 1341921
(Werkspoor, Amsterdam)
C-status
Open goederenwagen 157SHM 1571928
(de La Hestre)
Afkomstig van het NMVB-buurtspoornet Brussel.
Gesloten goederenwagen 160NS CHA 1601867
(HIJSM-werkplaats Haarlem)
A-status
Gesloten goederenwagen 167NTM E 1671921
(Werkspoor, Amsterdam)
C-status
Gesloten goederenwagen 208MBS 2081913
(Allan, Rotterdam)
Gesloten goederenwagon van de MBS. Rijtuig 208 werd net als zijn seriegenoten na ophef van het trambedrijf verkocht aan de ZVTM waar het in dienst kwam als D208. Uiteindelijk diende het als een schuurtje in Pyramide (Sluis) waarna het werd verkocht aan de SHM.
Gesloten goederenwagen 406NS Dt 4061921
(Werkspoor, Amsterdam)
B-status
Open goederenwagen 7150NMVB 71501928
(de La Hestre)
Afkomstig van het NMVB-buurtspoornet Brussel. In 1981 afgevoerd
Gesloten goederenwagen D 6SS D 61913
(Werkspoor, Amsterdam, op onderstel van SS AB 54 (1866, Damlust)
1973 naar MBS, onderstel in Het Spoorwegmuseum, wagenbak gesloopt
Gesloten goederenwagen 579HIJSM CHD 5791888
(HIJSM-werkplaats Haarlem)
C-status
Koppelwagen 6026HIJSM 60261866
(HIJSM-werkplaats Haarlem)
Gesloten goederenwagen. In 1909 verbouwd tot koppelwagen met bekerkoppeling voor tramrijtuigen; in 1918 naar de Gooische Stoomtram
Open goederenwagen 59221NS 592211929
(Westwaggon, Keulen)
Tijdens de verbouwing van het Spoorwegmuseum van 2003 tot 2005 in bruikleen bij SHM; daarna weer teruggegaan. A-status
Open goederenwagen 66043NS 660431951
(Werkspoor
Bij de SHM tussen 1975 en 1981 in gebruik voor kolenopslag. Daarna terug naar NS.
Open goederenwagen 172384NS 172384Onbekend
(Werkspoor, Amsterdam)
C-status
Open goederenwagen 172443NS 1724431907
(Werkspoor, Amsterdam)
C-status
Open goederenwagen 172473NS 1724731913
(Werkspoor, Amsterdam)
C-status
Verblijfswagen 81SHM 811954
(Werkspoor, Amsterdam)
Platte wagen 82SHM 82onbekendVoormalige demelwagen in gebruik bij het Nederlandse leger.
Rongenwagen 83SHM 831958
(Werkspoor, Amsterdam)
Rongenwagen 84SHM 841958
(Werkspoor, Amsterdam)
Rongenwagen 85SHM 851958
(Werkspoor, Amsterdam)
Rongenwagen 86SHM 861958
(Werkspoor, Amsterdam)
Zelflosser 87SHM 871961
(Talbot, Aken)
Zelflosser 88SHM 881961
(Talbot, Aken)
Rongenwagen 89SHM 891960
(Werkspoor, Amsterdam)
Open wagen 90SHM 90onbekendMeestal in gebruik als fietsenwagen.
Ketelwagen 101SHM 1011894Oude containerwagen van NS met nummer 155221, daarvoor 93086, 94184, 29319. Voormalige HIJSM 8361. In 1969 naar de SHM, verbouwd tot waterwagen. Inmiddels verdwenen.
Ketelwagen 102SHM 1021946
(Zielona Gorá, Polen)
Waarschijnlijk oorlogsbuit, doch niet zeker. Capaciteit van 24 m3. In 1976 geschonken door de Chevron Oliemaatschappij. C-status
Ketelwagen 103SHM 1031946
(Zielona Gorá, Polen)
Waarschijnlijk oorlogsbuit, doch niet zeker. Capaciteit van 24 m3. In 1976 geschonken door de Chevron Oliemaatschappij; later gesloopt.
Gesloten goederenwagen 105SHM 1051957
(Wagonfabriek Lindner, Ammendorf)
Afgevoerd tussen 2000 en 2010.
Gesloten goederenwagen 34725NS 347251954
(Werkspoor, Amsterdam)
In 2016 hernummerd naar het meer historische nummer NS 34725, in plaats van NS 5060, en horeca-interieur ingebouwd. Tijdens het seizoen in gebruik op het 3e spoor op station Wognum-Nibbixwoud. C-status
Gesloten goederenwagen 24676NS 246761929
(Werkspoor, Amsterdam)
In 2019 toiletgelegenheid ingebouwd en in gebruik op het kopspoor naast de goederenloods op station Medemblik. C-status
Ketelwagen 67081NS 670811954
(Rastatt, Duitsland)
C-status
Rongenwagen 87802NS 878021942
(Beijnes, Haarlem)
C-status

Rijtuig interieurs

Gastoptredens

Trivia

Film

Scènes bij de Museumstoomtram zijn te zien in de speelfilm The Riddle of the Sands uit 1979, met Michael York. Deze film speelt zich deels af in de omgeving van Emden. Station 'Emden' is station Medemblik, station 'Bensersiel' is station Twisk. Ook zijn een paar sinterklaasfilms gedeeltelijk bij de stoomtram opgenomen, o.a. Bennie Stout. Het Duitse Eisenbahn-Romantik heeft in 2018 een hele uitzending gewijd aan de stoomtram en de omgeving. Ook was dat jaar de stoomtram te zien in het WDR-programma Wunderschön.

Zie ook

Zie de categorie Museumstoomtram Hoorn - Medemblik van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.