Hanomag

Hanomag (Hannoversche Machinenfabrik AG) was een Duits fabrikant van treinen, auto's, vrachtwagens, tractoren, grondverzetmachines en andere werktuigen, die zijn oorsprong vindt in Hannover, Duitsland.

Hanomag-Henschel F25

Treinen

Hanomag stoomlocomotief. Loc 4 van de Museum Buurtspoorweg.

Tussen 1846 en 1931 produceerde Hanomag stoomlocomotieven. De productie van treinen werd verkocht aan Henschel

Auto's

Hanomag Rekord

Hanomag besloot in 1925 auto's te produceren, en startte met de 2/10PK ("Kommissbrot" ofwel komiezenbroodje). Dit bleek een schot in de roos. Langzaamaan groeiden de Hanomags. Eerst met een 746cc 3/16pk model, in 1934 een volwaardige auto, de Garant. Later volgde de Kurier en Rekord. De auto's waren uitgerust met vrij moderne 1,1 en 1,5 liter motoren en onafhankelijke wielophanging. Later volgde de Sturm met een zescilinder motor. De 1,3 liter werd in 1938 geïntroduceerd en werd ook na de Tweede Wereldoorlog geproduceerd. Na de oorlog wilde men het type Partner produceren maar uiteindelijk bleef het bij de prototypes in 1951.

Vrachtwagens

Hanomag bouwde stoomtreinen en het was dan ook niet verwonderlijk dat men in 1905 begon met trucks op basis van stoomtechniek. Dit bleek niet zo'n succes en men besloot al snel op dieselmotoren over te gaan. Van vlak voor de Tweede Wereldoorlog tot ongeveer 1950 was Hanomag in Duitsland marktleider op het gebied van vrachtauto's. Nadat men een mislukte serie tweetakt diesels op de markt bracht, zakte de vraag in.

Ondanks de goede naam die Hanomag had, moest het bedrijf in 1969 om te overleven fuseren met Henschel. Het gefuseerde Hanomag-Henschel werd op zijn beurt in 1971 overgenomen door Mercedes-Benz, dat de zeer populaire Hanomag-Henschel F20/F35 serie ook onder eigen merk op de markt bracht. Ook werd de Mercedes-Benz 406/608 serie voor enige tijd onder de merknaam Hanomag-Henschel in de markt gezet met als serieaanduiding F45/F65.

Tractors

Tussen 1912 en 1971 produceerde Hanomag tractors. Zowel met rupsbanden als met wielen. Aanvankelijk met stoomtractie, daarna benzinemotoren en nog later met dieselmotoren. Hanomag's eerste tractoren hadden een kenmerkende vierkante motorkap. Ze werden aangeduid met de letter R plus twee cijfers, bijvoorbeeld R28. Later werden er ronde motorkappen ingevoerd en werd ook de naamgeving veranderd, drie cijfers achter de R. Men stopte met de productie omdat die niet meer winstgevend was; de productie was te specialistisch geworden. Ook was de vraag teruggenomen. Wellicht had het er ook mee te maken dat Mercedes-Benz, dat zelf tractoren maakte, de boedel had overgenomen.

Zwaar grondverzetmachines

Vanaf 1970 produceerde Hanomag alleen grondverzetmachines, zoals bulldozers, shovels en graafkranen, nadat de merknaam werd gekocht door de Duitse firma IBH. In 1989 nam het Japanse concern Komatsu een meerderheidsbelang, wat uiteindelijk in 2001 leidde tot Komatsu-Hanomag. Tegenwoordig is het onderdeel van Komatsu en wordt de naam Hanomag niet meer gebruikt.


Zie ook


Zie de categorie Hanomag van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.