Station Amsterdam Bijlmer ArenA

Station Amsterdam Bijlmer ArenA is een trein- en metrostation in het stadsdeel Zuidoost in Amsterdam. De precieze naam van het treinstation is Amsterdam Bijlmer ArenA en van het metrostation Station Bijlmer ArenA.

Amsterdam Bijlmer ArenA
PlaatsAmsterdam
AfkortingAsb
Opening24 mei 1971 (eerste station)
28 maart 1976 (tweede station)
17 november 2007 (huidig station)
Reizigers28.111 (2018)[1]
Constructie
TypeViaductstation
Perrons4 (trein)
Toegangroltrappen, liften
Perronsporen6 (trein)[2]
Treinvervoer
Treinvervoerder
Spoorlijn(en)Rhijnspoorweg
Utrechtboog
Metrostation
Metrovervoerder
TypeViaductstation
Perrons1
Perronsporen2
Metro
Lijn RichtingVolgend station
 50  IsolatorwegStrandvliet
 50  GeinBullewijk
 54  Centraal StationStrandvliet
 54  GeinBullewijk
Tram en bus
Busvervoerder



Stadsbus
44 | 47 | 66
Streekbus
49

120 & 126

Regulier: 171
Spits: 202 | 209 | 255 | 271
R-net (bus)
300 & 356

 323   328 
Bizzliner
375 t/m 379
Nachtbus
N26

N30

N85 t/m N87
Schoolbus
602 & 609
Ligging
Coördinaten52° 19 NB, 4° 57 OL
Externe link NS-stationsinformatie

Locatie van het metrostation

Portaal    Openbaar vervoer

Het station bevindt zich tussen het winkelcentrum Amsterdamse Poort en de ArenA Boulevard met de Johan Cruijff ArenA, de AFAS Live (voorheen Heineken Music Hall), Ziggo Dome en Pathé Arena.

Het station is een gezamenlijk ontwerp van het Britse architectenbureau Grimshaw Architects (architect Neven Sidor) en Arcadis Architecten (architect Jan van Belkum). De constructies, technische installaties en spoorinfrastructuur zijn een ontwerp van Arcadis. De bouw heeft € 150 miljoen gekost.

Geschiedenis

Eerste station

Station Bijlmer werd op 14 mei 1971 geopend als een eenvoudige (tijdelijke) halte langs de daar nog laaggelegen spoorlijn AmsterdamUtrecht (Rhijnspoorweg). Het station had houten perrons, een baileybrug over de sporen en een houten keet voor de kaartverkoop.

Tweede station

Op 26 maart 1976 werd de hooggelegen spoorbaan langs de Bijlmer in gebruik genomen met een nieuw station Amsterdam Bijlmer. Dit station lag ten oosten van het oude station en kreeg vier sporen: twee voor de trein en daartussen twee voor de metro die op 14 oktober 1977 werd geopend. Er was voor elk van beide richtingen een perron met aan de ene zijde het treinspoor en aan de andere zijde het metrospoor, waardoor een cross-platform-overstap tussen trein en metro mogelijk was.

De metrolijn naar Holendrecht (verlengd in 1982 naar Gein; thans lijn 54) kreeg hier een halte. Sinds juni 1997 heeft ook lijn 50 (Isolatorweg – Gein) hier een halte.

Het bijzondere aan dit station was dat dit destijds het enige NS-station in Nederland was dat niet door een eigen architect van NS was ontworpen. Station Bijlmer werd als onderdeel van de Oostlijn van de Amsterdamse metro beschouwd en geheel in die stijl ontworpen door de architecten van de metrolijn, Ben Spängberg en Sier van Rhijn.

Oorspronkelijk was het busstation aan de westzijde van het station op de plaats van de oude spoorbaan aan de kant waar nu het huidige busstation ligt. Later kwam het busstation op een halfhoge weg aan de oostzijde, dat oorspronkelijk langs een smal trappetje bereikbaar was. Nog later kwam er een bredere trap en verschenen er diverse winkels. In het begin was er geen NS loket, later kwam er alsnog een loket in een voormalig winkelpand.

Tijdens en vooral na voetbalwedstrijden in de Amsterdam ArenA werd het station gesloten: omdat te vaak na afloop van een wedstrijd gevaarlijke situaties ontstonden op de overvolle perrons terwijl intercity-treinen deze perrons met 140 kilometer per uur passeerden.

Huidig station

Vanaf 2000 werd gebouwd aan het huidige station. Het station moet in korte tijd (na afloop van een voetbalwedstrijd of een concert) zeer veel reizigers kunnen verwerken, het station is daarom ruim opgezet en er zijn op de (meeste) perrons drie roltrappen. Verder hebben metro's en treinen op dit station aparte en bredere perrons zodat treinmachinisten van passerende intercity's na afloop van een wedstrijd geen rekening hoeven te houden met de vele reizigers op het metro-eilandperron. De andere redenen voor de uitbreiding van het aantal perrons waren de nieuwe rechtstreekse verbinding naar Schiphol via de Utrechtboog en de verdubbeling van het aantal sporen tussen Bijlmer ArenA en station Utrecht Centraal van twee naar vier in dezelfde periode. De bouw was een gecompliceerde aangelegenheid omdat het trein- en metroverkeer tijdens de bouw moest doorrijden afgezien van een aantal weekeinden. Men bouwde aan weerszijden van het oude station eerst het gedeelte aan de westzijde bij en daarna het gedeelte aan de oostzijde. Daarna kon in verschillende fases het oude station worden afgebroken en vervangen door het nieuwe gedeelte. Hierbij waren verschillende tijdelijke situaties van kracht waarbij de metrosporen in fases tijdelijk werden verlegd over al gereed zijnde NS sporen en men daardoor ruimte kreeg voor de aanleg van het nieuwe metroperron.

De Utrechtboog is in gebruik genomen in maart 2006. In december 2006 is een vernieuwd busstation geopend.

Het huidig station vanaf het perron

Per 10 december 2006 is met het ingaan van de dienstregeling 2007 de naam van het station gewijzigd in Amsterdam Bijlmer ArenA. Het was de bedoeling dat op dat moment ook alle zes treinsporen in gebruik genomen zouden worden. Tot 25 april 2007 gold er voor de stoptreinen een aangepaste dienstregeling tussen Amsterdam en Utrecht. Met het gereedkomen van alle sporen kon de dienstregeling volgens oorspronkelijk plan worden gereden. De intercity's Schiphol - Amsterdam Zuid WTC - Utrecht Centraal stoppen alle te Amsterdam Bijlmer ArenA. De intercity's Amsterdam Centraal - Amsterdam Amstel - Utrecht Centraal stoppen hier niet.

Op 17 november 2007 is het nieuwe station Amsterdam Bijlmer ArenA door toenmalig Prinses Máxima officieel geopend. 24 april 2008 werd het uitgeroepen tot het BNA Gebouw van het Jaar 2008.

Trein- en metrostation

Het station heeft in totaal acht sporen. Van die acht sporen zijn er twee voor de metro (sporen 4 en 5) (aan weerszijden van een apart metroperron), en twee sporen (sporen 2 en 7) sluiten aan op de Utrechtboog richting Amsterdam Zuid en Schiphol.

westzijde:
ArenA Boulevard met Johan Cruijff ArenA, Pathé ArenA, AFAS Live en Ziggo Dome
Plattegrond van perrons en sporen
oostzijde:
Hoekenrodeplein met horeca en hotel, winkelcentrum Amsterdamse Poort
SpoorGebruik
1voor doorgaande treinen vanuit Utrecht Centraal, gaande in de richting van Amsterdam Centraal, alleen enkele late treinen stoppen hier.
2treinen die via de Utrechtboog naar Amsterdam Zuid en Schiphol gaan.
3treinen vanuit Utrecht Centraal en Rotterdam Centraal, gaande in de richting Amsterdam Centraal.
-metro richting Amsterdam Centraal (54) en Isolatorweg (50).
-metro richting Gein (50 en 54).
6treinen vanuit Amsterdam Centraal, gaande in de richting Rotterdam Centraal en Utrecht Centraal.
7treinen komend van de Utrechtboog, gaande in de richting Utrecht Centraal.
8voor doorgaande treinen vanuit Amsterdam Centraal, gaande in de richting van Utrecht Centraal, alleen enkele late treinen stoppen hier.

Het is een station met poortjes. Er was een gemeenschappelijk OV-chipkaartgebied voor de twee vervoerders NS als GVB. De afscheiding van het buitengebied was in de hal. In 2011 zijn er aparte OV-chipkaartgebieden per perron gekomen. Er is geen NS loket maar wel een GVB loket.

Aan de zuidzijde van het metroperron bevinden zich noodtrappen. Bij de NS perrons bevinden deze zich aan de noordzijde.

Treinen

De volgende treinseries stoppen op dit station:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
1400 Intercity Utrecht Centraal Amsterdam Centraal Amsterdam Bijlmer ArenA Schiphol Airport Den Haag HS Rotterdam Centraal Nachtnet. De treinserie 21400 voor de trajectverlengingen Rotterdam Centraal – Eindhoven en Utrecht Centraal – Eindhoven rijden uitsluitend in de nachten volgend op vrijdag en zaterdag. In het eerste deel van de nachten volgend op woensdag en donderdag stopt de trein in Gouda in plaats van Delft. Daarnaast worden bussen ingezet op het traject Rotterdam Centraal – Delft – Den Haag HS.
3100 Intercity Schiphol Airport Amsterdam Bijlmer ArenA Utrecht Centraal Ede-Wageningen Arnhem Centraal Nijmegen Rijdt niet na 22:00 uur
3500 Intercity Schiphol Airport Amsterdam Bijlmer ArenA Utrecht Centraal 's-Hertogenbosch Eindhoven Centraal Helmond Venlo
3700 Intercity Dordrecht Rotterdam Centraal Schiedam Centrum Delft Den Haag HS Leiden Centraal Schiphol Airport Amsterdam Zuid Amsterdam Bijlmer ArenA Utrecht Centraal 's-Hertogenbosch Eindhoven Centraal Helmond Venlo Rijdt alleen 's avonds en op zondag. Vervangt de 2400 en de 3500.
4000 Sprinter Uitgeest Zaandam Amsterdam Centraal Amsterdam Bijlmer ArenA Breukelen Woerden Gouda Rotterdam Centraal
7400 Sprinter Uitgeest Zaandam Amsterdam Centraal Amsterdam Bijlmer ArenA Breukelen Utrecht Centraal Driebergen-Zeist Rhenen Rijdt alleen op werkdagen overdag, op de overige tijden tussen Breukelen en Rhenen vervangen door serie 7300.
  • Intercity's van en naar Amsterdam Zuid stoppen wel op dit station maar intercity's van en naar Amsterdam Centraal niet. De laatste 4 treinen van treinserie 800 uit Maastricht en de laatste 2 treinen naar Eindhoven stoppen echter wel. De nachtnettreinen stoppen alleen in de nacht van dinsdag op woensdag.[3]

Metrolijnen

Vanaf Bijlmer ArenA rijden metro's van het GVB. Er zijn verbindingen verder Zuidoost in (naar Gein), alsook naar het centrum en Amsterdam-West.

Lijn Route
 50  Isolatorweg - Station Amsterdam Zuid - Station Bijlmer ArenA - Gein
 54  Centraal Station - Amstelstation - Station Bijlmer ArenA - Gein

Busstation

Station Bijlmer ArenA is sinds 28 mei 2006 het belangrijkste busstation voor Amsterdam-Zuidoost. Streeklijnen uit o.a. Utrecht, Haarlem, Aalsmeer, Weesp, Purmerend, Mijdrecht en Almere vinden er hun eindpunt/tussenstop, evenals diverse stadsdiensten. Het busstation bevindt zich onder de sporen.

Het station valt officieel onder het concessiegebied "Stadsvervoer Amsterdam". Het GVB is hier de vervoerder in opdracht van de Vervoerregio Amsterdam. Het meeste vervoer rond het station wordt dan ook door het GVB geregeld. Doordat station Bijlmer ArenA centraal gelegen is komen er ook buslijnen uit andere concessiegebieden. Het betreft de volgende concessiegebieden:

  • Amstelland-Meerlanden, Connexxion in opdracht van de Vervoerregio Amsterdam;
  • Busvervoer Almere, Keolis Nederland in opdracht van de gemeente Almere;
  • Gooi en Vechtstreek, Connexxion in opdracht van de provincie Noord-Holland;
  • Provincie Utrecht, Syntus Utrecht in opdracht van de provincie Utrecht;
  • Waterland, EBS in opdracht van deVervoerregio Amsterdam.

Hieronder volgt een overzicht van de buslijnen die station Bijlmer ArenA aandoen (de buslijnen die op de Hoogoorddreef stoppen in plaats van het busstation worden apart vermeld):

Busstation
Lijn Route Vervoerder Platform Opmerkingen
Stadsbus
44 Station Bijlmer ArenA - Station Diemen Zuid - Station Diemen - Diemen Noord GVB E
47 Station Bijlmer ArenA - Gaasperplas - Holendrecht GVB G
66 Station Bijlmer ArenA - Diemen - IJburg GVB F
Streekbus
49 Station Bijlmer ArenA - Gaasperplas - Weesp Station GVB K Alleen maandag tot en met vrijdag overdag
120 Station Bijlmer ArenA - Station Holendrecht - Abcoude - Station Breukelen - Maarssen - Utrecht CS Syntus Utrecht H
126 Station Bijlmer ArenA - Vinkeveen - Wilnis - Mijdrecht Syntus Utrecht H 's Nachts als N26
171 Station Bijlmer ArenA - Amstelveen - Aalsmeer Connexxion D
202 Station Bijlmer ArenA - Muiden - Naarden P+R Gooimeer - Blaricum Tergooi - Laren (← Eemnes) Connexxion K Spitslijn in één richting
209 Station Bijlmer ArenA - Muiden - Naarden P+R Gooimeer - Blaricum Tergooi - Laren Connexxion K Spitslijn in beide richtingen
255 Station Bijlmer ArenA - Station Haarlem Connexxion D Spitslijn in beide richtingen
271 Gaasperplas → Station Bijlmer ArenA → Amstelveen → Aalsmeer Bloemenveiling Connexxion D Een rit in vroege ochtend
602 Station Bijlmer ArenA → Diemen → Naarden Bosch van Bredius Connexxion - Schoolbus
609 Station Bijlmer ArenA → Muiden → Naarden → Blaricum Tergooi → Laren Connexxion - Schoolbus
R-net
300 Station Bijlmer ArenA - Amstelveen - Schiphol - Hoofddorp - Station Haarlem Connexxion A/B 's Nachts als N30
 323  Station Bijlmer ArenA - Muiden - Station Almere Poort - Almere Stad - Station Almere Parkwijk Keolis, formule allGo J
 328  Station Bijlmer ArenA - Muiden - Almere 't Oor - Almere Haven Keolis, formule allGo J
356 Station Bijlmer ArenA - Amstelveen - Badhoevedorp - Station Haarlem Connexxion C
Nachtbus
N26 Amsterdam Leidseplein → Bijlmer ArenA → Mijdrecht → Wilnis → Woerden Syntus Utrecht H Nachtversie van lijn 126
N30 Station Bijlmer ArenA - Amstelveen - Schiphol - Hoofddorp - Haarlem Station - Driehuis - IJmuiden Connexxion B Nachtversie van lijn 300
N85 Centraal Station - Rembrandtplein - Amstelstation - Station Bijlmer ArenA - Holendrecht - Gein GVB F/G
N86 Centraal Station (→ Leidseplein) - Wibautstraat - Station Bijlmer ArenA GVB A Alleen vrijdag- en zaterdagnacht
N87 Centraal Station - Rembrandtplein - Oost - Diemen - Geinwijk - Station Bijlmer ArenA GVB E
Hoogoorddreef
Lijn Route Vervoerder Opmerkingen
R-net Bizzliner
375 Station Holendrecht - Station Bijlmer ArenA - Purmerend EBS Spitslijn
376 Station Holendrecht - Station Bijlmer ArenA - Purmerend EBS Rijdt alleen op werkdagen
377 Station Holendrecht - Station Bijlmer ArenA - Purmerend EBS Spitslijn
378 Station Holendrecht - Station Bijlmer ArenA - Monnickendam - Volendam - Edam EBS Spitslijn
379 Station Holendrecht - Station Bijlmer ArenA - Monnickendam - Edam - Station Hoorn - Hoorn EBS Spitslijn

De spitslijnen in de ochtendspits alleen in de richting Holendrecht. In de avondspits rijden ze alleen in de richtingen Purmerend, Edam, en Hoorn.

Voorzieningen

Op het station zijn verschillende winkels en horecazaken aanwezig, alsmede een toilet en fietsenstallingen.[4] Een loket is niet aanwezig.

Galerij

Zie de categorie Amsterdam Bijlmer ArenA van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.