Beijnes

Beijnes, voluit Koninklijke Fabriek van Rijtuigen en Spoorwagens J.J. Beijnes, was van 1838 tot 1963 een Nederlandse fabrikant van rijtuigen, rollend materieel en autobussen. Tot 1950 was het bedrijf gevestigd aan het Stationsplein te Haarlem, daarna in Beverwijk.

Tegeltableau van de 'Koninklijke Fabriek van Rijtuigen en Spoorwagens', gemaakt ter gelegenheid van het vijftigjarige bestaan (1859-1909).

Geschiedenis

In 1838 vestigde de timmerman Johannes Jacobus Beijnes zich aan de Riviervischmarkt 7 in Haarlem als wagenmaker. Korte tijd later raakte zijn jongere broer Antonie, die smid was, bij het bedrijf betrokken door de levering van ijzerbeslag.

Het bedrijf, dat vooral spoorwegrijtuigen en -treinstellen en trams bouwde, was vele jaren gevestigd aan het Stationsplein tegenover het station Haarlem. De naam van de op die locatie gelegen Beijneshal herinnert hier nog aan. Op 2 november 1938 werd het eeuwfeest gevierd. Het bedrijf verschafte werk aan vijfhonderd mensen. In 1950 werd Beijnes verplaatst naar een nieuw fabriekscomplex in Beverwijk, waar zich speciaal voor de werknemers een spoorweghalte Beijnes bevond.

In 1959 werd Beijnes overgenomen door de Verenigde Machinefabrieken Stork-Werkspoor (VMF) en in 1963 werd de fabriek gesloten. Tot de laatste door Beijnes gebouwde producten behoren Hondekop-treinstellen voor de Nederlandse Spoorwegen en gelede trams voor het GVB (Amsterdam).

Auto's en bussen

Door Beijnes werden in de jaren dertig en veertig ook autobuscarrosserieën gebouwd, waaronder diverse series Kromhout-stadsbussen voor de HTM. Ook leverde Beijnes na de bevrijding 95 Crossley-streekbussen naar Werkspoor-ontwerp aan de dochterondernemingen van de NS. Hiervan bouwde Beijnes zelf 48 stuks, de bouw van de overige 47 werd uitbesteed aan Smit Appingedam.

In de jaren 1958-'61 werden bij Beijnes voor de Zweedse firma Volvo de PV544[1] en de Amazon[2] geassembleerd, in totaal 1044 stuks. Het type PV444 werd eerder bij Polynorm in Bunschoten geassembleerd.

Portretten van Beijnes-producten

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.