Station Diemen

Station Diemen is een station in het Noord-Hollandse Diemen, een voorstad van Amsterdam, aan de Ouddiemerlaan. Het station werd geopend in 1974, op dezelfde plaats waar van 1 augustus 1882 tot 1 oktober 1913 de stopplaats Diemerbrug lag. Het heeft een stationsgebouw van het type sextant, en perrons in bajonetligging.

    Diemen   
PlaatsDiemen
AfkortingDmn
Opening1 augustus 1882
Sluiting1 oktober 1913
Heropening24 mei 1974
Perrons2 (bajonetligging)
Perronsporen2 [1]
Perrontoegangvia poortjes
SpoorlijnOosterspoorweg
Stadsbus44
NachtbusN87
Vervoerders
- Treinvervoerder
- Busvervoerder
Reizigers3189 (2018)[2] per dag
Coördinaten52° 21 NB, 4° 58 OL
Externe link NS-stationsinformatie

Portaal    Openbaar vervoer

In 1994 was het derde spoor (noord) buiten gebruik genomen voor personenvervoer. In 2017 verwijderde ProRail spoor 3 in verband met de verbouwing van rangeerterrein Watergraafsmeer tot opstelterrein voor reizigerstreinen.[3] Daarnaast zijn er plannen geweest om het dubbelsporige baanvak Muiderpoort - Gaasperdammerweg naar vier sporen uit te breiden.

OV-chipkaart

Dit station is afgesloten met OVC-poorten.

Treinen

Te Diemen stoppen de volgende treinseries:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
14600 Sprinter Amsterdam Centraal Diemen Weesp Almere Centrum Lelystad Centrum Zwolle In Amsterdam C. gekoppeld aan serie 4600 van/naar Den Haag C.
15800 Sprinter Amersfoort Vathorst Amersfoort Centraal Hilversum Weesp Diemen Amsterdam Centraal Te Amsterdam C. gekoppeld aan de 5800 van/naar Hoofddorp

Bussen

Bij het station ligt een bushalte welke bediend wordt door de GVB (Concessie Amsterdam).

Lijn Route Soort
44 Station Bijlmer ArenA – Daalwijk – Station Diemen ZuidStation Diemen – Diemen-Noord Stadsbus
N87 Amsterdam CS – Rembrandtplein – Station Diemen – Station Bijlmer ArenA Nachtbus

Overweg

Er is een ADOB. Aan beide zijden van de weg worden aan beide zijden van de spoorweg het voet- en fietspad steeds samen met één spoorboom afgesloten. Voor voetgangers is er een extra tweetal spoorbomen bij de ingang van het westelijke perron en ook op dezelfde plaats aan de overkant van de weg, met op die stukjes een hek tussen het voetpad en het fietspad. Als men daar buitengesloten is kan men op het stukje fietspad ernaast wachten. Alle bomen gaan dicht als er een trein aankomt, dus ondanks de extra bomen werkt het ook voor voetgangers niet als onafhankelijke overpaden. Er zijn vluchtvakken op de vier hoeken van de overweg.

Galerij

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.