Morra (plaats)

Morra (Fries: Moarre) is een dorp in de gemeente Noardeast-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.

Morra
Plaats in Nederland
Details Details

Situering
Provincie Friesland
GemeenteNoardeast-Fryslân
Coördinaten53° 22 NB, 6° 5 OL
Algemeen
Inwoners (BAG, 2019)245[1]
Overig
Postcode9135
Woonplaatscode3404
Belangrijke verkeersadersN361
Foto's
Morra
Portaal    Nederland
Friesland

Het ligt ten noordwesten van Metslawier, ten zuidwesten van Oosternijkerk en ten zuiden van Lioessens. De dorpskern ligt ten (noord)oosten van de N361 aan de Morrastervaart. Het dorp werkt veel samen met Lioessens en zo vormen ze een tweelingdorp.

In 2019 telde het dorp 245 inwoners. Onder het dorp valt ook deeltje van de buurtschap Reidswal. Soms wordt de boerderij Welgelegen ook als een eigen plaats aangeduid en benoemd maar is dat eigenlijk niet, al wordt het soms wel ter duidingen ook gebruikt van een aantal boerderijen rondom de gelijknamige boerderij.

Geschiedenis

Het dorp is ontstaan op een terp dat enkele eeuwen voor de christelijke jaartelling werd opgeworpen. De terp ligt in een laag weidegebied, anders dan het naastgelegen Lioessens, dat op hogere akkerbouwgrond is gelegen. De Dijkstervaart vormde vroeger de grens tussen de twee gebieden. Het was pas in de 20ste eeuw dat het tussengebied, tussen Morra en Lioessens enige echte bebouwing kent.

De terp van Morra was geen al te hoge terp, de meeste bebouwing bevindt zich binnen de volledige ringweg. Wat precies de oudste vermelding is van het dorp is onduidelijk. Mogelijk wijst een 12e-eeuwse kopie van een document uit 9e eeuw naar het dorp, toen het vermeld werd als Mure en Muore. In de 13e eeuw is er sprake van Mora maar daarvan is onduidelijk of daarmee echt het dorp Morra werd bedoeld.

In ieder geval werd de plaats in 1422 vermeld als Hoitet tho Morra en in 1500 als morrum. De plaatsnaam duidt op dat het bij een moeras was gelegen, een zompig gebied in het lage weidegebied.

Morra lag tot de gemeentelijke herindeling van 1984 in de toenmalige gemeente Oostdongeradeel. Daarna viel het tot 2019 tot de gemeente Dongeradeel, waarna deze opging in de gemeente Noardeast-Fryslân.

Klooster

Even ten zuiden van het dorp lag het vrouwenklooster Weerd. Dit klooster dateerde van vóór 1326 en werd ook wel Waard of Mariënbos genoemd. Het klooster werd in 1469 verbrand door de watergeuzen en in 1580 officieel gesloten. De weg rond de plek waar het klooster gestaan heeft heet Kleasterwei.

Kerk

De kerk van het dorp is de Sint-Johanneskerk. De eenbeukige romanogotische kerk dateert uit de tweede helft van de 13e eeuw en kent vijfzijdig gesloten koor.

De even oude zadeldaktoren werd in 1843 wegens bouwvalligheid vervangen door een neoclassicistisch houten geveltoren. De luidklok die erin hangt dateert uit 1659 en is gegoten door Jurjen Balthasar.

Sport

Het tweelingdorp kent gezamenlijk de kaatsvereniging Warber Bliuwe. Verder kent Mora onder meer een eigen dartclub.

Cultuur

In Morra staat het dorpshuis van het tweelingdorp, De Stikel geheten. Gezamenlijk hebben ze de muziekvereniging CMV Advendo en een dorpskrant. Morra heeft verder een eigen toneelvereniging, Mei Inoar len geheten.

Onderwijs

Voor het basisonderwijs is Morra aangewezen op de basisschool De Griffel in Lioessens.

Treinstation

Net over de grens met Lioessens was er een stopplaats aan de toenmalige spoorlijn Leeuwarden - Anjum. De halte werd geopend op het eind van de zomer van 1913 maar gesloten in lente van 1935. Het stationsgebouw van station Morra-Lioessens dateert uit 1909 en werd bij de sluiting gespaard. Het gebouw is anno 2019 nog in nagenoeg originele staat.

Zie ook

Zie de categorie Morra, Noardeast-Fryslân van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.