September 2007

Dit artikel geeft een chronologisch overzicht van alle belangrijke gebeurtenissen per dag in de maand september van het jaar 2007.

september
wk ma di wo do vr za zo
35           1 2
36 3 4 5 6 7 8 9
37 10 11 12 13 14 15 16
38 17 18 19 20 21 22 23 
39 24 25 26 27 28 29 30

Gebeurtenissen

1 september

  • De Spaanse en Franse politie verhinderen een ETA-aanslag.
  • De Amerikaanse senator Larry Craig kondigt zijn ontslag aan nadat bekend geworden is dat hij schuldig gepleit heeft aan de beschuldiging ongeoorloofd gedrag in het mannentoilet van Minneapolis-St. Paul International Airport. Hij zou een mannelijke undercoveragent benaderd hebben voor seks.

2 september

  • Het Britse leger trekt zich terug uit Basra en draagt de basis in de stad over aan het Iraakse leger.

3 september

  • Orkaan Felix wakkert aan tot de vijfde categorie en wordt daarmee de tweede orkaan van deze sterkte binnen enkele weken. Een seizoen met meer dan één orkaan uit de vijfde categorie is uitzonderlijk. De laatste seizoenen dat dit gebeurde waren in 1960, 1961 en 2005.
  • De Amerikaanse multimiljonair en avonturier Steve Fossett keert niet terug van een verkenningsvlucht en wordt als vermist opgegeven.

4 september

5 september

6 september

  • De wereldberoemde operazanger Luciano Pavarotti overlijdt in zijn woonplaats Modena. Hij leed al enige tijd aan alvleesklierkanker. Pavarotti was volgens velen de beste tenor van zijn generatie.
  • Israëlische vliegtuigen laten bommen vallen in Noord-Syrië. Mogelijk werkte Syrië hier met hulp van Noord-Korea in het geheim aan een nucleair programma. Syrië ontkent dat een militair doel is geraakt. Israël bevestigt een kleine maand later de aanval, zonder uitspraken te doen over het doel.

7 september

  • In een eerste nieuwe videoboodschap sinds 2004 dringt Al Qaida-leider Osama bin Laden er bij het Amerikaanse volk op aan zich te bekeren tot de islam "opdat de oorlog in Irak kan worden beëindigd". In juli verdubbelde de Amerikaanse Senaat de prijs op het hoofd van Bin Laden tot 50 miljoen dollar.
  • De nationalistische Parti de l'Istiqlal (PI) wint de Marokkaanse parlementsverkiezingen en wordt met 52 zetels groter dan de islamitische PJD (47), die had gehoopt op verdubbeling. De socialistische USFP (36) zakt van de eerste naar de vijfde plaats. Er waren 325 zetels te verdelen. De opkomst bedroeg slechts 37 procent omdat de macht van het parlement gering geacht wordt ten opzichte van die van koning Mohammed VI. >>meer informatie
  • Een Antonov 12BP transporteert 18 ton vracht, vooral palmolie, van Kisangi naar Bukavu met tussenstop in Goma. Het toestel crasht bij de landing, schuift over de landingsbaan op een gestold lavagebied en vliegt onmiddellijk in brand. Van de 5 crewleden en de 3 passagiers overleeft niemand de ramp. Het luchtwaardigheidsbewijs van het toestel was vervallen in maart, en niet vernieuwd.

8 september

  • Op station Roosendaal wordt een 22-jarige man door de 41-jarige Carlos H. (een man van Amerikaanse afkomst) zwaar verwond met een bijl in de wachtruimte. Het slachtoffer overlijdt diezelfde dag nog in het ziekenhuis. De aanleiding zou de Nederlandse deelname aan de Irakoorlog zijn.

9 september

10 september

11 september

12 september

13 september

14 september

  • De Europese ruimtevaartorganisatie (ESA) meldt dat de meest directe route van de Noordwestelijke Doorvaart, de rechtstreekse verbinding tussen de Atlantische en de Grote Oceaan via het Canadese poolgebied, voor het eerst sinds het begin van de regelmatige satellietwaarnemingen, in 1978, volledig bevaarbaar is. Oorzaak hiervan is het veel snellere afsmelten van de poolkap dan tot op heden steeds verwacht.
  • Vanaf het ruimtevaartcentrum op het afgelegen zuidelijke eiland Tanegashima lanceert de Japanse Aerospace Exploration Agency (Jaxa) voor het eerst een sonde die in een vaste omloopbaan een jaar lang gegevens zal verzamelen over oorsprong en evolutie van de maan. Behalve de hoofdsonde zullen ook nog twee kleinere satellieten in een 100 km hoge baan worden gebracht.

15 september

  • Een ledenvergadering van de VVD besluit dat de beslissing om Rita Verdonk uit de Kamerfractie van de VVD te zetten niet wordt teruggedraaid. Voorgestelde lijmpogingen (gesteund door partijprominent Hans Wiegel) worden verworpen. Verdonk mag wel lid blijven van de VVD.

16 september

17 september

  • De verzekeringsmakelaar Ernest Bai Koroma wordt ingezworen als nieuwe president van Sierra Leone. De oppositieleider heeft de verkiezingen met 54,6 tegen 45,4 procent gewonnen van de zittende vicepresident Solomon Berewa. In stromende regen dansen duizenden aanhangers in de straten van Freetown als hij officieel de macht overneemt van Alhaji Ahmed Tejan Kabbah. Hij belooft het land te zullen runnen "als een grote onderneming".
  • Rita Verdonk maakt bekend dat zij lid blijft van de Tweede Kamer én van de VVD. Een eventueel besluit om ook een nieuwe partij op te richten stelt de politica, die op 13 september uit de VVD-fractie gezet werd, uit tot later.
  • Het Gerecht van Eerste Aanleg, het op een na hoogste rechtscollege van de Europese Unie, oordeelt dat Microsoft zich wel degelijk heeft schuldig gemaakt aan misbruik van zijn dominante positie op de markt voor PC-besturingssystemen en handhaaft de boete van 497 miljoen euro die mededingingscommissaris Neelie Kroes het bedrijf namens de Europese Commissie had opgelegd.
  • De regerende conservatieve partij van de Griekse premier Kostas Karamanlis wint met 41,9 procent de algemene verkiezingen en behoudt een kleine meerderheid (152) in het 300 zetels tellende parlement. De socialistische partij van Giorgos Papandreou wordt tweede met 38,1%, goed voor 102 zetels. De verkiezingen worden overschaduwd door de enorme bosbranden, waarbij in augustus tientallen mensen het leven lieten.

18 september

19 september

20 september

  • In een vuurgevecht met Talibanstrijders ten noorden van Deh Rawod komt de 20-jarige Nederlandse soldaat Tim Hoogland van de bravo compagnie van het 13e infanterie bataljon uit Assen om het leven. Van de elf tot nu toe in Afghanistan gesneuvelde Nederlandse militairen, is Hoogland de eerste die omkomt tijdens een rechtstreekse schotenwisseling.
  • Een commissie van het Permanent Hof van Arbitrage stelt de jarenlang betwiste maritieme grens tussen Guyana en Suriname vast. De jurisdictie over de monding van de Corantijn en de wateren ten oosten van een lijn in een hoek van 10° ten opzichte van de kust worden aan Suriname toegewezen.

21 september

22 september

23 september

  • Peru's ex-president Alberto Fujimori (69) wordt door Chili aan Peru uitgeleverd. Na aankomst op het vliegveld in de hoofdstad Lima wordt hij in afwachting van zijn berechting in een politiecel gevangengezet. Fujimori wordt door de Peruaanse overheid vervolgd omdat hij zich tijdens zijn presidentschap (1990-2000) schuldig zou hebben gemaakt aan het schenden van de mensenrechten en het plegen van corruptie.

24 september

  • Na zes stemronden wordt Lilianne Ploumen (45), directeur van Cordaid, verkozen tot nieuwe voorzitter van de PvdA. De op voorhand door velen als verkiezingswinnaar gedoodverfde partijprominent Jan Pronk bijt geheel onverwacht in het stof.

25 september

  • Het hoofdbestuur van de VVD vindt in de partijstatuten 'onvoldoende houvast' om Rita Verdonk te royeren. Er wordt nu met de politica overlegd in een poging een voor beide partijen aanvaardbare oplossing te vinden. Fractieleider Mark Rutte vindt dat Verdonk geen VVD-lid meer kan zijn als ze met een eigen fractie in het parlement zit.
  • De Tweede Kamerfractie van de PvdA besluit de initiatiefwet voor een referendum over het nieuwe Europese verdrag niet te steunen. Daarom zal er geen meerderheid zijn voor een referendum. Het kabinet besloot op 21 september al tegen een nieuw referendum.
  • De gematigde Yasuo Fukuda van de Liberaal-Democratische Partij volgt zijn afgetreden partijgenoot Shinzo Abe op als premier van Japan.

26 september

27 september

28 september

  • Russische experts verklaren dat menselijke resten, in juli gevonden bij Jekaterinenburg, vrijwel zeker toebehoren aan twee kinderen uit het na de revolutie van 1917 geëxecuteerde gezin van Tsaar Nicolaas II. Voorlopig onderzoek zou hebben bevestigd dat het gaat om troonopvolger Aleksej en zijn zus, de grootvorstin Maria, die beiden ontbraken toen in 1991 de overblijfselen van de rest van het gezin werden gevonden.
  • In een poging nieuwe betogingen tegen het militaire bewind te voorkomen, blokkeren Myanmarese veiligheidstroepen alle toegangen tot de belangrijkste kloosters en pagodes in Rangoon. De gebouwen, waaronder ook de Schwedagon- en Sulepagoden worden tot verboden gebied verklaard. Officiële media melden negen doden tijdens de betogingen van de vorige dag, maar volgens de Australische ambassadeur zouden het er meer zijn. Alle toegang tot het internet is inmiddels ook geblokkeerd en internetcafés in het land zijn gesloten.

29 september

30 september

Zie de categorie September 2007 van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.