Wereldgezondheidsorganisatie

De Wereldgezondheidsorganisatie (Engels: World Health Organization, WHO) is een gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties gevestigd in Genève met als doel wereldwijde aspecten van de gezondheidszorg in kaart te brengen, activiteiten op het gebied van de gezondheidszorg te coördineren en de gezondheid van de wereldbevolking te bevorderen.

World Health Organization
BestuurscentrumGenève
Oprichting7 april 1948
WerktaalArabisch, Mandarijn, Engels, Frans, Russisch, Spaans
Lidmaatschap193 leden
Directeur-generaalTedros Adhanom Ghebreyesus[1] (2017-
Websitewww.who.int

De Wereldgezondheidsorganisatie houdt zich ook bezig met classificatie van aandoeningen (ICD-10) en geneesmiddelen (ATC-codering).

Geschiedenis

De WHO werd op 7 april 1948 opgericht door de Verenigde Naties.[2] Jaarlijks wordt deze dag als Wereldgezondheidsdag met een thema in het nieuws gebracht.

Het logo van de WHO is gevormd uit het logo van de Verenigde Naties met daarin een esculaap verwerkt.

Organisatie

Algemene Vergadering

Het hoogste orgaan in de WHO is de Algemene Vergadering (World Health Assembly). Alle VN-lidstaten maken er deel van uit. De Vergadering bespreekt de agenda, opgesteld door de Raad van bestuur, verkiest de directeur-generaal, en stemt de begroting. De Vergadering komt jaarlijks bijeen in Genève, Zwitserland.

Raad van Bestuur

De Raad van Bestuur is samengesteld uit 34 technisch gekwalificeerde leden, verkozen voor drie jaar. De Raad stelt jaarlijks de agenda en resoluties op voor de komende Algemene Vergadering, en vergadert nadien over de uitvoering van de besluiten van de Vergadering.

Directie & secretariaat

De WHO wordt geleid door een directeur-generaal, verkozen door de Algemene Vergadering. Daarnaast telt de WHO een zestal regionale directeuren, voor Afrika, Amerika, Zuidoost-Azië, Europa, Midden-Oosten (Eastern Mediterranean), en de Grote Oceaan (Western Pacific). Het secretariaat is gevestigd in Genève, Zwitserland.

Directeuren-generaal

Naam Jaren actief
Brock Chisholm 1948-1953
Marcolino Gomes Candau 1953-1973
Halfdan Mahler 1973-1988
Hiroshi Nakajima 1988-1998
Gro Harlem Brundtland 1998-2003
Lee Jong-wook 2003-2006
Anders Nordström* 2006
Margaret Chan 2006-2017
Tedros Adhanom Ghebreyesus 2017-
*Ad interim na het plotselinge overlijden van Lee Jong-wook.

In mei 2006 overleed de Koreaanse directeur-generaal van de WHO, Jong-wook, en werd enkele maanden door de Zweedse waarnemer Nordström vervangen. Van november 2006 tot mei 2017 was Chan uit Hongkong directeur-generaal van de organisatie. In mei 2017 werd de Ethiopiër Ghebreyesus haar opvolger. Hij was minister van Gezondheidszorg en Buitenlandse Zaken van het Oost-Afrikaanse land.[1] Tegen zijn benoeming werd geprotesteerd, omdat hij verdacht werd van corruptie en behoorde tot de kring vertrouwelingen van een repressief regime.[1]

Actieprogramma’s

De WHO stroomlijnt haar activiteiten in vijfjarenplannen.

Actieplan 2019-2023

Het actieplan 2019-2023 (GPW13), opgesteld in overleg met de lidstaten, de regionale afdelingen, en een aantal internationale organisaties, werd in mei 2018 goedgekeurd, met volgende krachtlijnen:[3]

  • uitgangspunt: de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen 2030
  • impact van het plan wordt voortaan gemeten
  • drie prioriteiten: universele zorgverzekering, het behandelen van internationale noodtoestanden en het bevorderen van de volksgezondheid in het algemeen
  • het overheidsbeleid sturen in de richting van een verantwoord gezondheidsprogramma, op basis van evidence-based ervaringen (inclusief de bijdrage van traditionele en aanvullende geneeswijzen)[4]
  • het opvoeren van activiteiten in de diverse lidstaten, in overleg met nationale partners
  • het uitbreiden van het normatieve werk: standaarden, conventies en overeenkomsten, en het verzamelen en verspreiden van kennis ter zake
  • het zoeken naar flexibele ad hoc financiering, naast de gewone bijdragen van lidstaten.

Essentiële medicijnen

De WHO heeft een lijst samengesteld met medicijnen die een dusdanige werking hebben dat ze voor iedereen beschikbaar zouden moeten zijn, terwijl de stoffen een dusdanige prijs hebben dat dat ook mogelijk is.

Zie ook

Zie de categorie United Nations World Health Organization van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.