Roemeens voetbalelftal

Het Roemeens voetbalelftal is een team van voetballers dat Roemenië vertegenwoordigt in internationale wedstrijden en competities, zoals de voorrondes voor het wereld- en het Europees kampioenschap. Roemenië speelt zijn thuisinterlands doorgaans in het Arena Națională te Boekarest. Het land speelde in juni 1922 zijn eerste officiële interland. Roemenië was een van de vier Europese landen die deelnamen aan het eerste wereldkampioenschap in Uruguay en was met name in de jaren 40 en 90 een van de belangrijkste voetballanden in Europa.

Roemenië
BijnaamTricolorii
KledingsponsorJoma
FIFA-ranglijst24 (december 2018)
Hoogste ranking3e (september 1997)
Laagste ranking57e (feb 2011, sep 2012)
AssociatieFRF
Bondscoach Cosmin Contra
StadionStadionul Național
Meeste interlandsDorinel Munteanu (134)
TopscorerGheorghe Hagi
Adrian Mutu (35)
Wedstrijden
Eerste interland:
 Joegoslavië 1–2 Roemenië 
(Belgrado, Joegoslavië; 8 juni 1922)
Grootste overwinning:
 Roemenië 9–0 Finland 
(Boekarest, Roemenië; 14 oktober 1973)
Grootste nederlaag:
 Hongarije 9–0 Roemenië 
(Boedapest, Hongarije; 6 juni 1948)
Wereldkampioenschap
Optredens7 (eerste keer: 1930)
Beste resultaatKwartfinale (1994)
Europees kampioenschap
Optredens5 (eerste keer: 1984)
Beste resultaatKwartfinale (2000)
Thuis
Uit
Roemenië versus Peru op het WK 1930
Spelers van Roemenië en de DDR betreden het Stadionul Republicii in Boekarest voor een oefeninterland (3–1), d.d. 26 oktober 1952

Geschiedenis

Beginjaren

Het nationaal elftal van Roemenië speelde op 8 juni 1922 haar eerste officiële interland in Belgrado tegen Joegoslavië, het huidige Servië, dat twee jaar eerder was begonnen met het spelen van interlands. Onder bondscoach Teofil Morariu wonnen de Roemenen met 1–2.[1] Morariu begeleidde Roemenië bij haar eerste vijf interlands; enkele andere trainers namen zijn werk over, maar medio 1924 stelde de Roemeense voetbalbond (Federația Română de Fotbal) hem opnieuw aan. In 1924 nam Roemenië deel aan het voetbaltoernooi op de Olympische Zomerspelen 1924 in Parijs, toentertijd het belangrijkste voetbaltoernooi ter wereld. Op de Spelen, die gedomineerd werden door het nog onbekende elftal van Uruguay, eindigde de eerste olympische wedstrijd voor Roemenië in een 6–0 nederlaag tegen Nederland.[2] Morariu bleef vervolgens nog vier jaar lang bondscoach.[3] Costel Rădulescu volgde hem in 1928 op. Onder zijn leiding nam het Roemeens elftal deel aan de eerste wereldkampioenschappen voetbal.

Eerste wereldkampioenschappen

Uruguay organiseerde het wereldkampioenschap voetbal 1930, hetgeen leidde tot een boycot door de meeste Europese landen.[4] Roemenië nam uiteindelijk toch deel aan het toernooi, samen met België, Frankrijk en Joegoslavië. Koning Carol II van Roemenië, die kort voor het wereldkampioenschap aan de macht was gekomen, eiste dat Roemenië een afvaardiging zou hebben in Uruguay en stelde daarom zelf een elftal samen. De werkgevers van de voetballers werd bevolen hen drie maanden vrij te geven, zodat ze de tijd hadden om naar Zuid-Amerika af te reizen.[5][6] Voorafgaand aan het toernooi werd bondscoach Rădulescu toegevoegd aan de arbitrale selectie: uiteindelijk zou hij bij de groepswedstrijd tussen Argentinië en Mexico (6–3) fungeren als grensrechter.[7] Roemenië werd bij loting ingedeeld in een groep met gastland Uruguay en een van de overige Zuid-Amerikaanse participanten, Peru. De wedstrijd tegen Peru op 14 juli 1930, gespeeld in het Estadio Pocitos in Montevideo, was de eerste interland van Roemenië op het wereldkampioenschap voetbal. Roemenië won met 3–1.[8] De wedstrijd had volgens het officiële verslag van wereldvoetbalbond FIFA 2.459 toeschouwers, maar het werkelijke aantal zou circa 300 zijn. Het duel tussen Roemenië en Peru is met dat aantal de minst bezochte WK-wedstrijd ooit.[9] Omdat de groep niet vier, maar drie landen bevatte speelde Roemenië slechts twee groepsduels; de tweede wedstrijd vond een week later plaats, met het gastland als tegenstander. Binnen een halfuur had Uruguay al viermaal gescoord tegen de Roemenen, die niet waren opgewassen tegen de uiteindelijke kampioen en de Uruguayaanse aanvallers, waaronder Héctor Scarone en Pedro Cea.

In 1934 kwalificeerde Roemenië zich voor het tweede wereldkampioenschap in Italië na een met 2–1 van Joegoslavië gewonnen kwalificatiewedstrijd – een reprise van de eerste interland.[10] Het toernooi kende geen groepsfase, maar bestond uitsluitend uit een knock-outfase, waarin Roemenië in de eerste ronde werd uitgeschakeld door latere finalist Tsjecho-Slowakije. Vier jaar later plaatste het land zich voor de derde maal op rij voor het wereldkampioenschap, nadat Egypte zich afmeldde voor het kwalificatietoernooi; alleen België en Brazilië waren eveneens op de eerste drie toernooien, gespeeld in de jaren 40 actief. Roemenië verloor in de eerste ronde, een uitschakeling die als grootste verrassing van het toernooi werd bestempeld. De tegenstander was het Cubaans voetbalelftal, een tot op dat moment totaal onbekend elftal dat zich niet eerder in het wereldvoetbal had gemengd. Nadat de eerste wedstrijd tussen de landen eindigde in een 3–3 gelijkspel, won Cuba het tweede duel met 2–1. Achtduizend supporters zagen hoe het Europese Roemenië – het WK 1938 werd gespeeld in Frankrijk – geen kans had tegen Cuba; de bondscoach van Cuba had zoveel vertrouwen in de overwinning dat hij kans zag het radioverslag van de tweede wedstrijd te laten doen door de eerste doelman. Hij stelde de reservedoelman op, die stand hield tegen de Roemenen.[11] Na het wereldkampioenschap van 1938 en na afloop van de Tweede Wereldoorlog zakte het Roemeens nationaal elftal weg op het wereldtoneel. Decennialang nam het deel aan het wereld- noch het Europees kampioenschap voetbal en werd het voorbijgestreefd door landen als de Bondsrepubliek Duitsland en de Sovjet-Unie.[12]

Onzichtbare jaren

Bondscoach Niculescu (1968–1972) arriveert op Schiphol voor een oefeninterland tegen Nederland op 2 december 1970. Roemenië verloor met 2–0 na twee doelpunten van Johan Cruijff.[13]
De Roemeense vlag wordt getoond voorafgaand aan een oefenduel in juni 2012 tegen Oostenrijk. De kleuren van de vlag zijn verwerkt in het tenue.

Gedurende een periode van meer dan twintig jaar nam Roemenië niet deel aan interlandtoernooien en bleef deelname beperkt tot het spelen van de kwalificatietoernooien. In die jaren van een onzichtbaar Roemeens elftal leed het haar grootste nederlaag tot op heden: op 6 juni 1948 won Hongarije met 9–0 van Roemenië, met onder anderen Sándor Kocsis en Ferenc Puskás als doelpuntenmakers.[14] Na de jaren 50 en 60 volgden de jaren 70, waarin het Roemeens elftal zich enigszins herstelde door deel te nemen aan de Olympische Zomerspelen 1964 in Japan; het olympisch voetbaltoernooi was echter inmiddels minder prestigieus dan in 1924, en Roemenië kwam niet verder dan de kwartfinale. Hongarije won in Yokohama met 2–0.[15] Roemenië gaf vervolg aan de opleving door zich in 1969 te kwalificeren voor het wereldkampioenschap voetbal 1970 in Mexico, ondanks een 3–0 nederlaag tegen Portugal en tweemaal een gelijkspel tegen Griekenland. Het was de vierde deelname voor Roemenië aan een wereldkampioenschap.[16] Net als in de drie eerdere deelnames was het elftal ook in 1970 onsuccesvol: het werd ingedeeld in een groep met titelverdediger Engeland en uiteindelijke winnaar Brazilië. Roemenië verloor van beide landen – hetzij met kleine cijfers, respectievelijk 0–1 en 2–3 – en won van het vierde land in de groep, Tsjecho-Slowakije. Na de niet teleurstellende prestatie op het WK 1970 leek Roemenië zich ook voor het volgende wereldkampioenschap te kunnen kwalificeren, in een kwalificatiegroep met Finland en Albanië. De Duitse Democratische Republiek (Oost-Duitsland) was het vierde land in de groep en boekte in september 1973 een beslissende overwinning op Roemenië, door twee doelpunten van Bernd Bransch: hoewel de Roemenen een maand later hun grootste overwinning ooit behaalden tegen Finland (9–0) liepen ze met één punt verschil WK-kwalificatie mis, waardoor het elftal van de DDR in 1974 de grens overstak naar West-Duitsland, waar het wereldkampioenschap voetbal 1974 werd gespeeld.[17][18] Na de mislukte kwalificatie kwam Roemenië meer dan tien jaar niet meer in de buurt van een eindtoernooi en wist het niet veel kwalificatieduels winnend af te sluiten.

Na zes mislukte kwalificatietoernooien wist Roemenië zich in november 1983 voor het eerst te plaatsen voor een Europees kampioenschap, het toernooi in 1984 in Frankrijk. Door enkele nipte overwinningen en gelijkspellen eindigde het elftal één punt boven de nummer twee in de kwalificatiegroep, Zweden.[19] Onder bondscoach Mircea Lucescu werd Roemenië ingedeeld in een groep met Spanje, in het verleden veelvuldig opponent van de Roemenen, titelverdediger West-Duitsland en stille titelfavoriet Portugal. Roemenië begon met een gelijkspel tegen het Spaans elftal: László Bölöni en Francisco José Carrasco waren de doelpuntenmakers (1–1). De twee overige groepswedstrijden werden beide verloren.[20] Zoals in de voorgaande decennia gebruikelijk was geworden, plaatste Roemenië zich niet voor het volgende WK (1986) en EK (1988).

Gouden generatie in de jaren 90

Eind jaren tachtig kwam een sterke generatie Roemeense voetballers op, onder wie Gheorghe Hagi, een speler die toentertijd werd beschouwd als een van de beste middenvelders in Europa.[21][22] Roemenië kwalificeerde zich na twintig jaar voor het eerst weer voor het wereldkampioenschap voetbal in Italië. Ingedeeld in groep B wonnen de Roemenen hun eerste wedstrijd op 9 juni 1990 van de grote Sovjet-Unie, met Marius Lăcătuș als maker van beide doelpunten (0–2 winst).[23] Vijf dagen later was Kameroen, dat in de eerste speelronde titelverdediger Argentinië had verslagen, met twee late doelpunten te sterk. Doordat Roemenië vervolgens het afsluitende groepsduel tegen de Argentijnen gelijkspeelde, werd een plaats in de tweede ronde van het toernooi afgedwongen. In de achtste finale tegen Ierland hield de Roemeense defensie stand; in de strafschoppenserie schoot iedereen raak, behalve de Roemeen Daniel Timofte, waardoor de Roemenen na vier wedstrijden waren uitgeschakeld op hun eerste kampioenschap na enkele decennia van onzichtbaarheid. Timofte stopte tien jaar later met voetbal, waarna hij in Petroșani een bar met de naam "Penalty" opende.[24][25]

Deelname aan zowel een wereld- als een Europees kampioenschap direct na elkaar zou een primeur zijn voor het Roemeens voetbalelftal, maar kwalificatie voor het Europees kampioenschap van 1992 mislukte in het laatste kwalificatieduel, toen een overwinning nodig was, maar Bulgarije de Roemenen op een gelijkspel hield.[26] Schotland kwalificeerde zich bijgevolg met één punt verschil voor het toernooi. Een plaats bij het volgende WK, georganiseerd in de Verenigde Staten, werd wel afgedwongen. Met Hagi en Petrescu als voornaamste doelpuntenmakers won Roemenië van zowel het gastland als van Colombia, waardoor het land als eerste eindigde in de groep. Argentinië was de tegenstander in de achtste finale en favoriet voor de overwinning; de Argentijnen – die Diego Maradona misten, nadat hij betrapt was op drugsgebruik – kregen hun kans voor revanche na het gelijkspel in 1990. Het duel, gespeeld op 3 juli 1994 in de Rose Bowl (Pasadena), werd desondanks gewonnen door Roemenië en wordt beschouwd als de beste wedstrijd van het toernooi en een van de beste wedstrijden op een wereldkampioenschap ooit.[24][27] Roemenië dankte het succes voornamelijk aan de sterspeler van het elftal, Hagi, en de verdedigende kalmte binnen de ploeg, ondanks de vele aanvallen van het Argentijns elftal. Daar waar in de groepsfase Roemenië zich in aanvallend opzicht weinig had getoond, viel het in het duel tegen Argentinië veelvuldig aan en bleek het uiteindelijk de sterkste (3–2).[28] Roemenië verloor de kwartfinale van Zweden, nadat Miodrag Belodedici in de strafschoppenserie de beslissende strafschop niet benutte – een herhaling van 1990, toen het Roemeens elftal ook na strafschoppen werd uitgeschakeld.

De gouden generatie van Roemenië speelde een succesvol kwalificatietoernooi voor het Europees kampioenschap 1996, waardoor het elftal voor het eerst twee toernooien op rij speelde. In de kwalificaties eindigde Roemenië als eerste in een kwalificatiegroep met onder meer Frankrijk en Slowakije. Op het hoofdtoernooi speelde het Roemeens elftal in een groep met opnieuw Frankrijk, opnieuw Spanje en Bulgarije. Hoewel het na het WK 1994 en de kwalificatie voor dit toernooi een favorietenrol was toebedeeld, won Roemenië geen wedstrijd en maakte het in drie groepsduels maar één doelpunt, in de afsluitende wedstrijd tegen de Spanjaarden (1–2).[29] De vroege uitschakeling op het EK 1996 betekende nog niet het einde van de gouden generatie: ongeslagen (negenmaal winst, éénmaal gelijk) bereikte Roemenië het wereldkampioenschap voetbal 1998, waar het door de prestaties vier jaar eerder in de Verenigde Staten bij de loting een geplaatste status had. Hoewel de belangrijkste spelers van Roemenië inmiddels vedettes waren, die zich bevonden in de laatste jaren van hun voetbalcarrière – Hagi, die inmiddels meer dan 110 interlands had gespeeld, was 33 jaar oud en zou twee jaar later stoppen met voetballen – wilde de generatie nog éénmaal zich laten zien op een wereldtoernooi.[27] In de groepsfase werden Colombia en Engeland verslagen, respectievelijk met 1–0 en 2–1, en was een gelijkspel tegen Tunesië voldoende voor een plaats in de achtste finale.[30] Voor de derde maal op rij plaatste Roemenië zich voor de tweede ronde van het WK.[24] In de achtste finale tegen Kroatië kwam het Roemeens elftal niet aan het niveau van de eerste twee groepswedstrijden. De Roemenen slaagden er niet in een doelpunt te maken, waardoor Davor Šukers doelpunt in de eerste helft – een benutte strafschop – voldoende was voor uitschakeling.[31] De uitschakeling betekende het einde van de gouden generatie van Roemenië: de meest ervaren spelers stopten direct na het toernooi of in de volgende jaren; bondscoach Anghel Iordănescu (1993–1998) stapte uit zijn functie; de nieuwe generatie Roemeense internationals kwam niet in de buurt van het succes uit de jaren 90. De prestaties van de gouden generatie verklaren de hoge notering van Roemenië op de FIFA-wereldranglijst, die in 1993 werd ingevoerd. In september 1997 bereikte Roemenië de derde plaats op de ranglijst, voor Nederland en achter Brazilië (1) en Duitsland (2).[32] Roemenië zou in het eerste decennium van de 21ste eeuw niet ver wegzakken op de ranglijst, omdat het een middenmoter in het Europese interlandvoetbal bleef. Achttien jaar na de derde positie keerde het echter pas weer terug in de mondiale top 10.

Recente ontwikkelingen

Het Roemeens voetbalelftal voorafgaand aan een oefeninterland tegen WK-ganger Algerije in juni 2014. Ondanks een treffer van Alexandru Chipciu verloor Roemenië met 2–1.[33]
Roemeense supporters tijdens de groepswedstrijd tegen Albanië op het EK 2016

In de eerste anderhalve decennia van de 21ste eeuw was Roemenië in 2001 het dichtst bij deelname aan een wereldkampioenschap: in de play-offs werd met één doelpunt verschil verloren van Slovenië. Kwalificatie voor het WK 2006 mislukte volledig – Roemenië eindigde in de kwalificatiegroep als derde – en het kwalificatietoernooi voor de daaropvolgende editie was evenmin een succes. In een groep van zes landen eindigde Roemenië als vijfde, voor de Faeröer, en verloor het onder meer met 0–3 van Litouwen (september 2008) en met 5–0 van Servië (oktober 2009).[34][35] De prestaties in dit kwalificatietoernooi leidden tot de laagste ranglijstnotering in de geschiedenis van het Roemeens voetbalelftal (57ste in februari 2011).[36]

Tussen de kwalificatietoernooien voor het wereldkampioenschap door nam Roemenië in 2008 wel deel aan het Europees kampioenschap – in de kwalificaties verloor het een van de in totaal twaalf wedstrijden – waar het werd ingedeeld in een groep des doods[37][38] met Nederland en de twee finalisten van het wereldkampioenschap, Italië en Frankrijk. Roemenië begon op 9 juni 2008 met een doelpuntloos gelijkspel tegen Frankrijk, terwijl de Italianen met 3–0 verloren van het Nederlands elftal;[39] door tegen Italië vier dagen later wederom gelijk te spelen, had Roemenië bij winst op Nederland zicht op de kwartfinale van het EK. Door doelpunten van Klaas-Jan Huntelaar en Robin van Persie waren de Nederlanders echter met 2–0 te sterk, waardoor Roemenië als derde in de groep eindigde.[40][41]

Net als in het kwalificatietoernooi voor het WK 2006 eindigde Roemenië bij het toernooi voor plaatsing voor het EK 2012 op een derde plaats, één punt boven Wit-Rusland. Van de tien kwalificatieduels won Roemenië er drie, waarvan twee tegen Luxemburg. Het hoogtepunt in deze kwalificatiereeks was een 3–0 thuisoverwinning op nummer twee Bosnië en Herzegovina, met Ciprian Marica (tweemaal) en Adrian Mutu als doelpuntenmakers.[42] Ook hield Roemenië groepswinnaar Frankrijk in september 2011 op een 0–0 gelijkspel, een herhaling van de groepswedstrijd gespeeld op het Europees kampioenschap in 2008.[43] Onder bondscoach Victor Pițurcă begon Roemenië met een schone lei aan de kwalificatieronde voor het wereldkampioenschap voetbal 2014 in Brazilië, met oude rivaal Nederland – die Roemenië ook tegenkwam in de kwalificaties voor het WK 2006 en EK 2008 en het eindtoernooi in 2008 – Turkije, Estland, Hongarije en Andorra.[44] Voor Roemenië verliep de kwalificatiereeks succesvol: de eerste drie wedstrijden werden allemaal gewonnen, met een 0–1 uitoverwinning op Turkije als beste resultaat. Gheorghe Grozav maakte het enige doelpunt van de wedstrijd.[45] Ook van Hongarije wist Roemenië te winnen (3–0 in september 2013). Het Nederlands elftal versloeg de Roemenen tweemaal; het waren de grootste nederlagen die Roemenië in het kwalificatietoernooi leed. Thuis werd met 1–4 verloren en in de Amsterdam ArenA verloor Roemenië met 4–0 van Nederland, dat als eerste in de groep zou eindigen. In oktober 2013, tijdens de laatste speelronde van de WK-kwalificatie, won Roemenië na twee doelpunten van Marica van de Esten; tegelijkertijd werd Turkije verslagen door Nederland, waardoor Roemenië zich voor het eerst sinds 2001 plaatste voor de play-offs voor WK-deelname.[46] In de play-off was Griekenland de tegenstander. De Grieken wonnen de eerste wedstrijd op 15 november 2013 met 3–1 van Roemenië, waarna een 1–1 gelijkspel voldoende was voor Griekenland.[47] Door de behaalde resultaten in het kwalificatietoernooi kwam Roemenië in 2014 weer de top twintig van de FIFA-ranglijst binnen.

Met spelers als Costel Pantilimon, Gabriel Torje, Alexandru Chipciu, Vlad Chiricheș, Alexandru Maxim, Răzvan Raț en Ciprian Tătărușanu vormde zich een nieuwe Roemeense selectie, die na het – relatief succesvolle – WK-kwalificatietoernooi in 2014 begon aan de kwalificatieronde voor het Europees kampioenschap 2016 in Frankrijk. Griekenland, dat Roemenië eind 2013 van WK-deelname had weerhouden, was de eerste tegenstander in de kwalificaties: in Piraeus won Roemenië met 0–1 door een benutte strafschop van Ciprian Marica.[48] Hoewel Roemenië een ongeslagen start van de EK-kwalificatie kende, werd het contract van bondscoach Victor Pițurcă in oktober 2014 ontbonden na problemen tussen hem en de voetbalbond; Iordănescu, de succestrainer uit de jaren 90, keerde terug uit pensioen en begon aan een nieuw termijn als bondscoach van Roemenië.[49] In november 2014 won Roemenië onder Iordănescu het kwalificatieduel tegen Noord-Ierland (dat als eerste in de groep zou eindigen) en de oefeninterland tegen Denemarken.[50] Na een 0–3 overwinning op de Faeröer op 14 oktober 2015 kwalificeerde Roemenië zich voor het eindtoernooi, voor het eerst sinds 2008. In het gehele kwalificatietoernooi bleef het elftal ongeslagen.[51] Op dat Europees kampioenschap kwam Roemenië niet verder dan de groepsfase. Het haalde in een poule met gastland Frankrijk, en verder Albanië en Zwitserland slechts één punt. Roemenië verloor de openingswedstrijd van dat EK met 2–1 van Frankrijk, speelde daarna gelijk tegen Zwitserland (1–1) en verloor daarna met 0–1 van Albanië, waardoor het EK al afgelopen was in de eerste ronde. Iordănescu trad terug als bondscoach, waarna in juli 2016 de Duitser Christoph Daum werd aangesteld als zijn opvolger.[52]

Prestaties op internationale toernooien

Wereldkampioenschap

Wereldkampioenschap voetbal
Jaar Ronde Wed. W G V DV DT Kwal
1930Groepsfase210135
1934Eerste ronde100112(Kwal.)
1938Eerste ronde201145(Kwal.)
1950Geen deelname
1954Niet gekwalificeerd
1958Niet gekwalificeerd
1962Teruggetrokken
1966Niet gekwalificeerd
1970Groepsfase310245(Kwal.)
1974Niet gekwalificeerd
1978Niet gekwalificeerd
1982Niet gekwalificeerd
1986Niet gekwalificeerd
1990Achtste finale412143(Kwal.)
1994Kwartfinale5311109(Kwal.)
1998Achtste finale421143(Kwal.)
2002Niet gekwalificeerd
2006Niet gekwalificeerd
2010Niet gekwalificeerd
2014Niet gekwalificeerd
2018Niet gekwalificeerd

Europees kampioenschap

Europees kampioenschap voetbal
Jaar Ronde Wed. W G V DV DT Kwal
1960Niet gekwalificeerd
1964Niet gekwalificeerd
1968Niet gekwalificeerd
1972Niet gekwalificeerd
1976Niet gekwalificeerd
1980Niet gekwalificeerd
1984Groepsfase301224(Kwal.)
1988Niet gekwalificeerd
1992Niet gekwalificeerd
1996Groepsfase300314(Kwal.)
2000Kwartfinale411246(Kwal.)
2004Niet gekwalificeerd
2008Groepsfase302113(Kwal.)
2012Niet gekwalificeerd
2016Groepsfase301224(Kwal.)
2020Kwalificatie bezig

UEFA Nations League

UEFA Nations League
Jaar Div. Eindpositie Wed. W G V DV DT Res.
2018–19C32e633083

Interlands

Bekende spelers

Ioan Andone
Ioan Bogdan
Gheorghe Ciolac
Dan Coe
Cosmin Contra
Ilie Dumitrescu
Iulian Filipescu

Constantin Gâlcă
Dudu Georgescu
Tiberiu Ghioane
Adrian Ilie
Ion Ionescu
Bogdan Lobonț
Dorin Mateuț

Viorel Moldovan
Dorinel Munteanu
Adrian Mutu
Radu Nunweiller
George Ogăraru
Ion Pârcălab
Mircea Petescu

Gheorghe Popescu
Marcel Răducanu
Florin Răducioiu
Mircea Rednic
Ovidiu Stîngă
Tibor Selymes
Bogdan Stelea

Huidige selectie

De volgende spelers werden opgenomen in de selectie voor het Europees kampioenschap voetbal 2016.

Interlands en doelpunten bijgewerkt tot en met de groepswedstrijd tegen  Malta (0–1) in september 2019.

Naam Wed. Dlpnt. Club
Doel
1 Costel Pantilimon 22 0 Watford
12 Ciprian Tătărușanu 40 0 Fiorentina
23 Silviu Lung Jr. 3 0 Kayserispor
Verdediging
2 Alexandru Mățel 17 0 Dinamo Zagreb
3 Răzvan Raț 113 2 Rayo Vallecano
4 Cosmin Moți 8 0 Ludogorets
6 Vlad Chiricheș 44 0 Napoli
15 Valerică Găman 14 1 Karabükspor
16 Steliano Filip 5 1 Dinamo Boekarest
21 Dragoș Grigore 23 0 Al-Sailiya
22 Cristian Săpunaru 16 0 Kayserispor
Middenveld
5 Ovidiu Hoban 23 1 Hapoel Beër Sjeva
7 Alexandru Chipciu 24 3 Anderlecht
8 Mihai Pintilii 34 1 Steaua Boekarest
10 Nicolae Stanciu 7 4 Anderlecht
11 Gabriel Torje 53 12 Terek Grozny
17 Răzvan Marin 4 1 AFC AJAX
18 Andrei Prepeliță 12 0 FK Rostov
20 Adrian Popa 16 1 Reading
Aanval
9 Denis Alibec 6 1 Steaua Boekarest
13 Claudiu Keșerü 14 5 Ludogorets
14 Florin Andone 9 1 Deportivo La Coruña
19 Bogdan Stancu 44 11 Bursaspor

Recent opgeroepen

De volgende spelers werden het afgelopen jaar opgenomen in de nationale selectie en zijn nog beschikbaar, maar zaten niet bij de meest recente selectie of vielen af nadat ze geselecteerd waren.

Naam Wed. Dlpnt. Huidige club Laatste oproep
Doel
Florin Niță 0 0 Steaua Boekarest Denemarken, 26 maart 2017
Verdediging
Paul Papp 18 3 Karabükspor Faeröer, 11 oktober 2015
Dorin Goian 60 5 Asteras Tripoli Griekenland, 7 september 2015
Iasmin Latovlevici 9 0 Gençlerbirliği Hongarije, 4 september 2015
Alin Toșca 5 0 Real Betis Litouwen, 23 maart 2016
Gabriel Tamaș 65 3 Cardiff City Noord-Ierland, 13 juni 2015
László Sepsi 4 0 Nürnberg Noord-Ierland, 13 juni 2015
Bogdan Vătăjelu 0 0 Sparta Praag Noord-Ierland, 13 juni 2015
Florin Gardoș 14 0 Southampton Noord-Ierland, 13 juni 2015
Cristian Manea 1 0 Mouscron-Péruwelz Faeröer, 29 maart 2015
Middenveld
Alexandru Maxim 27 3 VfB Stuttgart Italië, 17 november 2015
Vlad Achim 0 0 Steaua Boekarest Italië, 17 november 2015
Claudiu Bumba 1 0 Hapoel Tel Aviv Griekenland, 7 september 2015
Eric Bicfalvi 1 0 Tom Tomsk Noord-Ierland, 13 juni 2015
Cristian Tănase 41 6 Tianjin Teda Faeröer, 29 maart 2015
Dorin Rotariu 3 0 Club Brugge Denemarken, 26 maart 2017
Dan Nistor 2 0 Dinamo Boekarest Faeröer, 29 maart 2015
Aanval
Constantin Budescu 4 2 Steaua Boekarest Italië, 17 november 2015

FIFA-wereldranglijst[53]

1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018
13 11 11 16 7 12 8 13 15 24 27 29 27 19 13 21 36 56 56 33 32 15 16 39 41 24

Statistieken

  • Bijgewerkt tot en met de WK-kwalificatiewedstrijd tegen  Polen (1–3) op 10 juni 2017.

Bondscoaches

Naam Van Tot D W G V
Morariu, Teofil Teofil Morariu8 juni 19222 september 19235023
Rădulescu, Costel Costel Rădulescu26 oktober 19231010
Suciu, Adrian Adrian Suciu20 mei 192427 mei 19242002
Morariu, Teofil Teofil Morariu31 augustus 192415 april 19289513
Rădulescu, Costel Costel Rădulescu6 mei 192827 mei 1934322039
Iuga, Liviu Liviu Iuga6 mei 19281001
Săvulescu, Alexandru Alexandru Săvulescu14 oktober 19341 januari 19354121
Rădulescu, Costel Costel Rădulescu17 juni 19354 december 1938247611
Economu, Virgil Virgil Economu7 mei 193914 juli 19409225
Iuga, Liviu Liviu Iuga22 september 19401100
Economu, Virgil Virgil Economu1 juni 194112 oktober 19412101
Lăpuşneanu, Jean Jean Lăpuşneanu16 augustus 194211 oktober 19423012
Vogl, Emerich Emerich Vogl13 juni 19431010
Braun-Bogdan, Coloman Coloman Braun-Bogdan30 september 19451001
Economu, Virgil Virgil Economu8 oktober 194611 oktober 19462110
Vâlcov, Colea Colea Vâlcov25 mei 194719 juli 19474301
Rónnay, Francisc Francisc Rónnay21 september 194726 oktober 19473012
Vâlcov, Colea Colea Vâlcov2 mei 19481100
Steinbach, Petre Petre Steinbach6 juni 19481001
Baratky, Iuliu Iuliu Baratky20 juni 194824 oktober 19484211
Vâlcov, Colea Colea Vâlcov8 mei 194922 mei 19492101
Braun-Bogdan, Coloman Coloman Braun-Bogdan23 oktober 19491010
Vogl, Emerich Emerich Vogl23 oktober 19491010
Vâlcov, Colea Colea Vâlcov29 november 19491100
Albu, Gheorghe Gheorghe Albu14 mei 19501010
Vogl, Emerich Emerich Vogl21 mei 195011 mei 19524220
Popescu, Gheorghe Gheorghe Popescu25 mei 195211 oktober 19536402
Dobay, Ştefan Ştefan Dobay25 oktober 195319 september 19543102
Popescu, Gheorghe Gheorghe Popescu29 mei 195514 september 195817647
Botescu, Augustin Augustin Botescu26 oktober 195829 mei 196010316
Popescu, Gheorghe Gheorghe Popescu14 mei 19618 oktober 19612200
Teaşcă, Constantin Constantin Teaşcă30 september 19621 november 19623102
Popescu, Gheorghe Gheorghe Popescu25 november 19621100
Ploeşteanu, Silviu Silviu Ploeşteanu23 december 196231 mei 196412732
Stănescu, Valentin Valentin Stănescu17 juni 19641100
Ploeşteanu, Silviu Silviu Ploeşteanu11 oktober 196422 oktober 19646411
Oană, Ilie Ilie Oană2 mei 19657 december 196615807
Marian, Bazil Bazil Marian4 januari 19671010
Oană, Ilie Ilie Oană8 maart 196724 mei 19674301
Niculescu, Angelo Angelo Niculescu25 juni 19671001
Teaşcă, Constantin Constantin Teaşcă29 oktober 19671010
Niculescu, Angelo Angelo Niculescu18 november 19672 december 1970267118
Stănescu, Valentin Valentin Stănescu18 april 19741001
Niculescu, Angelo Angelo Niculescu21 april 197416 mei 19712101
Stănescu, Valentin Valentin Stănescu26 mei 19711100
Niculescu, Angelo Angelo Niculescu22 september 19711100
Stănescu, Valentin Valentin Stănescu10 oktober 19711001
Niculescu, Angelo Angelo Niculescu14 november 197124 november 19712200
Ola, Gheorghe Gheorghe Ola30 januari 19721100
Niculescu, Angelo Angelo Niculescu8 april 19721100
Ola, Gheorghe Gheorghe Ola23 april 19721010
Niculescu, Angelo Angelo Niculescu29 april 197217 mei 19723021
Ola, Gheorghe Gheorghe Ola21 mei 19721001
Niculescu, Angelo Angelo Niculescu17 juni 197229 oktober 19724130
Stănescu, Valentin Valentin Stănescu18 april 19733 december 1975269116
Drăguşin, Cornel Cornel Drăguşin17 december 19751010
Kovács, Ștefan Ștefan Kovács24 maart 19764 april 19793013710
Halagian, Florin Florin Halagian13 mei 19791010
Kovács, Ștefan Ștefan Kovács1 juni 197929 augustus 19792002
Cernăianu, Constantin Constantin Cernăianu14 oktober 197918 november 19793102
Kovács, Ștefan Ștefan Kovács11 januari 19801010
Cernăianu, Constantin Constantin Cernăianu26 februari 19802 april 19803012
Kovács, Ștefan Ștefan Kovács18 mei 198027 augustus 19803102
Stănescu, Valentin Valentin Stănescu10 september 198010 oktober 198112435
Lucescu, Mircea Mircea Lucescu11 november 198010 september 198659251915
Jenei, Emerich Emerich Jenei8 oktober 198625 juni 19903818128
Constantin, Gheorghe Gheorghe Constantin29 augustus 199017 oktober 19904202
Rădulescu, Mircea Mircea Rădulescu5 december 199012 februari 199212534
Dinu, Cornel Cornel Dinu8 april 19922 juni 199313724
Iordănescu, Anghel Anghel Iordănescu8 september 199330 juni 199857341211
Pițurcă, Victor Victor Pițurcă19 augustus 19989 oktober 199916961
Jenei, Emerich Emerich Jenei2 februari 200024 juni 200011425
Bölöni, Ladislau Ladislau Bölöni16 augustus 20006 juni 200113823
Balint, Gavril Gavril Balint15 augustus 20011010
Hagi, Gheorghe Gheorghe Hagi5 september 200114 november 20014121
Iordănescu, Anghel Anghel Iordănescu13 februari 200217 november 2004271539
Pițurcă, Victor Victor Pițurcă9 februari 20051 april 20094628711
Lucescu, Răzvan Răzvan Lucescu6 juni 20093 juni 201121777
Iovan, Ştefan Ştefan Iovan12 juni 20111001
Pițurcă, Victor Victor Pițurcă10 augustus 201114 oktober 20143417107
Iordănescu, Anghel Anghel Iordănescu14 november 201419 juni 201617692
Daum, Christoph Christoph Daum6 juli 20167133

Van jaar tot jaar

Jaar Wedstrijden Doelpunten Punten
Duels Winst Gelijk Verlies Voor Tegen Saldo
1922 211032+11.500
1923 4022411–70.500
1924 3003214–120.000
1925 210154+11.000
1926 3300124+82.000
1927 201136–30.500
1928 21015501.000
1929 4301106+41.500
1930 52031513+20.800
1931 76012415+91.714
1932 74031514+11.143
1933 5410203+171.800
1934 62311312+11.167
1935 7115924–150.429
1936 4301137+61.500
1937 83321310+31.125
1938 6024817–90.333
1939 521264+21.000
1940 5113917–80.600
1941 210146–21.000
1942 3012210–80.333
1943 10102201.000
1945 100127–50.000
1946 31114401.000
1947 73131215–31.000
1948 6213618–120.833
1949 421196+31.250
1950 3120104+61.333
1951 10102201.000
1952 430184+41.500
1953 42025501.000
1954 210125–31.000
1955 6222810–21.000
1956 420234–11.000
1957 622276+11.000
1958 310265+10.667
1959 521246–21.000
1960 300317–60.000
1961 220050+52.000
1962 52031013–30.800
1963 74211310+31.429
1964 11821219+121.636
1965 630397+21.000
1966 95041714+31.111
1967 114341514+11.000
1968 513134–11.000
1969 724176+11.143
1970 10244911–20.800
1971 8602146+81.500
1972 113622117+41.091
1973 5302145+91.200
1974 933397+21.000
1975 133912418+61.154
1976 94231914+51.111
1977 95222111+101.333
1978 103341011–10.900
1979 82241012–20.750
1980 10334161600.900
1981 1023579–20.700
1982 127142016+41.250
1983 156541516–11.133
1984 124441714+31.000
1985 10442138+51.200
1986 115421913+61.273
1987 95311911+81.444
1988 95221910+91.333
1989 832368–21.000
1990 157442616+101.200
1991 10433109+11.100
1992 8512215+161.375
1993 106131614+21.300
1994 179622818+101.412
1995 8422128+41.250
1996 11605228+141.091
1997 8620285+231.750
1998 147522511+141.357
1999 11731216+151.545
2000 177372325–21.000
2001 12642179+81.333
2002 8404177+101.000
2003 105321711+61.300
2004 9612208+121.444
2005 10613169+71.300
2006 10721165+111.600
2007 12912247+171.583
2008 115331410+41.182
2009 104241215–31.000
2010 9135712–50.556
2011 145542015+51.071
2012 106221910+91.400
2013 115332115+61.182
2014 8521103+71.500
2015 725073+41.286
2016 133551815+30.846
2017 201113–20.500

Tegenstanders

Tegenstander Wed. W G V DV DT DS
 Albanië(details)19 13334512+33
 Algerije(details)5 12278–1
 Andorra(details)4 400151+14
 Argentinië(details)6 12358–3
 Armenië(details)4 310111+10
 Australië(details)1 10032+1
 Azerbeidzjan(details)4 400121+11
 België(details)12 5251416–2
 Bolivia(details)1 10030+3
 Bosnië en Her.(details)4 30192+7
 Brazilië(details)3 00326–4
 Bulgarije(details)37 216107552+25
 Chili(details)1 10032+1
 China(details)2 20053+2
 Colombia(details)3 21041+3
 Congo-Brazzaville(details)1 010110
 Congo-Kinshasa(details)1 010110
 Cuba(details)2 01145–1
 Cyprus(details)13 9313411+23
 Denemarken(details)17 8363326+7
 DDR(details)18 53102331–8
 Duitsland(details)9 1261534–19
 Ecuador(details)1 00103–3
 Egypte(details)6 32197+2
 Engeland(details)11 36210100
 Estland(details)4 30172+5
 Faeröer(details)6 600191+18
 Finland(details)10 730264+22
 Frankrijk(details)16 3581720–3
 Georgië(details)7 520194+15
 Ghana(details)1 10042+2
 Griekenland(details)34 181067035+35
 Honduras(details)1 10030+3
 Hongarije(details)24 58112648–22
 IJsland(details)2 20080+8
 Ierland(details)5 12224–2
 Irak(details)2 020110
 Iran(details)3 12032+1
 Israël(details)20 10552919+10
 Italië(details)17 25101428–14
 Ivoorkust(details)1 00112–1
 Japan(details)4 310123+9
 Joegoslavië(details)42 195186567–2
 Kameroen(details)1 00112–1
 Kazachstan(details)1 010000
 Kroatië(details)4 01336–3
 Letland(details)5 41090+9
 Liechtenstein(details)4 400261+25
 Litouwen(details)11 1001196+13
 Luxemburg(details)6 600211+20
 Macedonië(details)5 401115+6
 Marokko(details)3 20195+4
 Mexico(details)3 20153+2
 Moldavië(details)3 300102+8
 Montenegro(details)2 11051+4
 Nederland(details)13 139326–23
 Nigeria(details)2 20050+5
 Noord-Ierland(details)6 213660
 Noorwegen(details)11 452117+4
 Oekraïne(details)6 3121410+4
 Oostenrijk(details)8 152990
 Paraguay(details)2 10134–1
 Peru(details)5 22186+2
 Polen(details)34 141555550+5
 Portugal(details)11 425911–2
 Rusland(details)1 10030+3
 San Marino(details)3 300101+9
 Schotland(details)6 22268–2
 Servië(details)2 00228–6
 Slowakije(details)11 5512012+8
 Slovenië(details)8 3321310+3
 Sovjet-Unie(details)9 3241013–3
 Spanje(details)16 5651821–3
 Trinidad en Tobago(details)1 10040+4
 Tsjechië(details)2 10121+1
 Tsjecho-Slowakije(details)29 57173264–32
 Tunesië(details)1 010110
 Turkije(details)25 13754724+23
 Turkmenistan(details)1 10040+4
 Uruguay(details)5 12238–5
 V.A.E.(details)1 00112–1
 Verenigde Staten(details)4 211440
 Wales(details)5 31197+2
 Wit-Rusland(details)4 22084+4
 Zuid-Korea(details)1 10021+1
 Zweden(details)8 2331018–8
 Zwitserland(details)13 5441620–4

Selecties

Wereldkampioenschap

Europees kampioenschap

FRF · A-internationals · Selecties · Bondscoaches · Statistieken · Roemeens vrouwenelftal · Olympisch elftal · Roemenië U21 · Roemenië U20 · Roemenië U19 · Roemenië U18 · Roemenië U17

1920 – 1929 · 1930 – 1939 · 1940 – 1949 · 1950 – 1959 · 1960 – 1969 · 1970 – 1979 · 1980 – 1989 · 1990 – 1999 · 2000 – 2009 · 2010 – 2019

OS 1924 · WK 1930 · WK 1934 · WK 1938 · OS 1952 · OS 1964 · WK 1970 · EK 1984 · WK 1990 · WK 1994 · EK 1996 · WK 1998 · EK 2000 · EK 2008 · EK 2016

1922 · 1923 · 1924 · 1925 · 1926 · 1927 · 1928 · 1929 · 1930 · 1931 · 1932 · 1933 · 1934 · 1935 · 1936 · 1937 · 1938 · 1939 · 1940 · 1941 · 1942 · 1943 · 1944 · 1945 · 1946 · 1947 · 1948 · 1949 · 1950 · 1952 · 1952 · 1953 · 1954 · 1955 · 1956 · 1957 · 1958 · 1959 · 1960 · 1961 · 1962 · 1963 · 1964 · 1965 · 1966 · 1967 · 1968 · 1969 · 1970 · 1971 · 1972 · 1973 · 1974 · 1975 · 1976 · 1977 · 1978 · 1979 · 1980 · 1981 · 1982 · 1983 · 1984 · 1985 · 1986 · 1987 · 1988 · 1989 · 1990 · 1991 · 1992 · 1993 · 1994 · 1995 · 1996 · 1997 · 1998 · 1999 · 2000 · 2001 · 2002 · 2003 · 2004 · 2005 · 2006 · 2007 · 2008 · 2009 · 2010 · 2011 · 2012 · 2013 · 2014 · 2015 · 2016 · 2017

Albanië · Algerije · Andorra · Argentinië · Armenië · Australië · Azerbeidzjan · België · Bolivia · Bosnië en Herzegovina · Brazilië · Bulgarije · Chili · China · Colombia · Congo-Kinshasa · Cuba · Cyprus · DDR · Denemarken · Duitsland · Ecuador · Egypte · Engeland · Estland · Faeröer · Finland · Frankrijk · Georgië · Griekenland · Honduras · Hongarije · Ierland · IJsland · Irak · Iran · Israël · Italië · Ivoorkust · Japan · Joegoslavië · Kameroen · Kazachstan · Kroatië · Letland · Liechtenstein · Litouwen · Luxemburg · Macedonië · Malta · Marokko · Mexico · Moldavië · Montenegro · Nederland · Nigeria · Noord-Ierland · Noorwegen · Oekraïne · Oostenrijk · Paraguay · Peru · Polen · Portugal · Rusland · San Marino · Schotland · Servië · Slovenië · Slowakije · Sovjet-Unie · Spanje · Trinidad en Tobago · Tsjechië · Tsjecho-Slowakije · Tunesië · Turkije · Turkmenistan · Uruguay · Verenigde Arabische Emiraten · Verenigde Staten · Wales · Wit-Rusland · Zuid-Korea · Zweden · Zwitserland

Albanië (2016) · Frankrijk (2008) · Frankrijk (2016) · Italië (2008) · Nederland (2008) · Zwitserland (2016)

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.