Koninklijke Nederlandsche Zeil- en Roeivereeniging

De Koninklijke Nederlandsche Zeil- en Roeivereeniging (KNZ&RV) is de oudste watersportvereniging van Nederland.

Koninklijke Nederlandsche Zeil- en Roeivereeniging
Embleem van de KNZ&RV
Oprichting1847
PlaatsnaamAmsterdam
VoorzitterMichiel van Dis
ClubhuisSociëteit KNZ&RV
ThuiswaterIJmeer & IJsselmeer
Websitewww.knzrv.nl
Standaard van de KNZ&RV
Vlag van de KNZ&RV
Portaal    Sport

Ontstaansgeschiedenis

Op 30 maart 1841 bracht Koning Willem II in gezelschap van onder meer zijn zoon prins Hendrik, bijgenaamd Hendrik de Zeevaarder, een officieel bezoek aan Rotterdam. Tijdens een feestelijk diner vroeg hij aan de roeiers die het koninklijk gezelschap Rotterdam binnen hadden geroeid of het niet mogelijk zou zijn om in navolging van andere landen een (landelijke) roei- en zeilclub op te richten. Die vraag leidde op 11 december 1845 tot de ondertekening van een intentieverklaring tot oprichting van de Nederlandsche Yacht Club. Prins Hendrik had het doel van de Vereeniging als volgt geformuleerd: ‘om den lust van hetgeen in betrekking met het zeewezen staat op te wekken en aan te moedigen;om jongelieden van hunne jeugd af aan te gewennen goed en handig met roei- en zeilvaartuigen om te gaan, hetgeen bevorderlijk kan wezen tot het vormen van goede zeelieden’.

Uittocht Amsterdammers; KNYC ter ziele

Het bestuur van de nieuwe vereniging bestond, op verzoek van de prins, uit Rotterdammers en Amsterdammers. Dat gold ook voor de leden-oprichters. Hoewel Feyenoord en Ajax nog niet bestonden wilde de samenwerking tussen de Rotterdamse en Amsterdamse bestuursleden bepaald niet vlotten. Het overwicht van Rotterdamse zijde was naar de mening van de Amsterdammers te groot, zeker waar het een nationale zaak betrof. En er waren punten van geschil op financieel gebied. Ondanks uitgebreid overleg en krachtige pogingen van prins Hendrik om op billijke voorwaarden een schikking tot stand te brengen, kwamen de partijen niet tot elkaar. De samenwerking werd verbroken en 51 Amsterdamse leden bedankten voor het lidmaatschap. In de daarop volgende jaren ging het de inmiddels Koninklijke Nederlandsche Yacht Club niet meer zo voor de wind. De fusiebesprekingen met de in 1851 opgerichte Koninklijke Roei en Zeilvereniging de Maas mislukten en in 1882 werd besloten om de club wegens gebrek aan financiële middelen op te heffen.

Vliegende start van de ‘nieuw op te rigten Yachtclub’

De uittocht van de 51 Amsterdamse leden van de Nederlandsche Yacht Club leidde een jaar later, op 16 december 1847, tot de oprichting van de Nederlandsche Zeil- & Roeivereeniging. Op die dag, 's avonds om half acht, kwamen zeventig voornamelijk Amsterdamse heren bijeen in het gebouw Odeon aan de Singel te Amsterdam. Hun doel was te ‘beraadslagen over een nieuw op te rigten Yachtclub’. Voor dit plan hadden al 239 personen hun warme belangstelling getoond door het ondertekenen van een potentiële ledenlijst. Er werd positief besloten, waarmee de (later Koninklijke) Nederlandsche Zeil- & Roeivereeniging een feit was. De KNZ&RV is de oudste nog bestaande watersportvereniging van ons land en behoort tot de dertig oudste ter wereld.

Het doel van de Vereeniging werd omschreven als: ‘het opwekken en aanmoedigen van de lust tot hetgeen met het zeewezen in betrekking staat en om jongelieden te gewennen goed en handig met roei- en zeilvaartuigen om te laten gaan’.

Koninklijke ereleden & nautische achterban

Deze doelstelling is nogal voor de hand liggend als men de samenstelling van bestuur en vroege achterban in ogenschouw neemt. De leden vormden een spiegelbeeld van het bestuur en bestonden voornamelijk uit bestuurders van bedrijven en organisaties die actief waren in de nautische wereld: vertegenwoordigers van de Amsterdamse Kamer van Koophandel, Amsterdamse reders, cargadoors, zeeverzekeraars, scheepsbouwers, havenbestuurders, firmanten van nautische leveranciers en bestuurders van de zeevaartschool. De meest voorkomende namen: Boelen, van Eeghen, Dudok van Heel, Goedkoop, Six; Van Vlissingen, voorvechter van het Amsterdamse havenbelang. De KNZ&RV werd vanzelfsprekend gevestigd in de hoofdstad.

Op 24 augustus 1848 werd besloten om koning Willem II te vragen het beschermheerschap van de Vereeniging te aanvaarden. Gelijktijdig werd het erelidmaatschap aangeboden aan prins Hendrik en ook aan Frederik, oom van prins Hendrik. Allen gingen welwillend in op het verzoek. Na het overlijden van Willem II in het jaar daarop aanvaardde koning Willem III het beschermheerschap. Het bestuur onder leiding van de eerste voorzitter Ernst Sillem zette zich met volle kracht in voor een spoedige realisatie van de doelstelling van de Vereeniging. Voorbeelden, die veelal geïnspireerd waren door de interesses van haar koninklijke beschermheren, zijn de oprichting van het Matrozen-Instituut van de Nederlandsche Zeil- en Roeivereeniging in 1849, de organisatie van een internationale scheepvaarttentoonstelling in de hoofdstad in 1853 en de stimulering van meteorologisch onderzoek dat later mede leidde tot de oprichting van het K.N.M.I.

Wedstrijdgevende vereniging

Daarnaast verschenen in 1848 de eerste zeil- en roeivaartuigen aan de startlijn op het IJ in Amsterdam. Het succes van deze jaarlijkse wedstrijden heeft ertoe geleid dat de Koninklijke een wedstrijdgevende vereniging is geworden. Reeds in de beginjaren stond de ambitie om wedstrijden te organiseren hoog in het vaandel. Het is nooit anders geworden. Welnu, alle opeenvolgende besturen hebben deze beleidsdoelstelling tot op heden niet alleen omarmd, maar ook in praktijk gebracht.

9 april 1852 Koninklijk: ‘s Konings naamcijfer in vlag en standaard

De Koning was dermate ingenomen met de resultaten dat hij bij Koninklijk Besluit van 9 april 1852 vaststelde dat de Nederlandsche Zeil- & Roeivereeniging voortaan als de Koninklijke Nederlandsche Zeil- & Roeivereeniging door het nautische leven zou gaan en voorts dat zij vanaf dat moment in haar standaard en vlag de Koninklijke Kroon en ’s Konings naamcijfer zou mogen voeren. Daarmee werd de vlag van de KNZ&RV als een van de drie nationale vlaggen in het Internationale Seinboek opgenomen. De vlag van de KNZ&RV bevond zich daarmee in gezelschap van de nationale dundoeken van de Koninklijke Marine Reserve en de standaard Nederlandse vlag.

Voorzittende Vereeniging van de voorgangers van het watersportverbond en de roeibond

Vanwege de bindende kracht van de KNZ&RV ontstond onder voorzitterschap van het bestuur in 1855 de ‘Verbonden Nederlandsche Roeivereenigingen’. In 1917 besloten de Verbonden Roeiverenigingen tot de stichting van een eigen Nederlandsche Roeibond en nam een gekozen bestuur de taken over van het bestuur van de KNZ&RV. Op 22 mei 1890 resulteerden de veelvuldige bemoeienissen van de KNZ&RV met de zeilwedstrijdsport in de oprichting van ‘De Verbonden Zeilvereenigingen van Nederland en België’. De Koninklijke werd voorzittende vereniging en bleef dat gedurende 56 jaar tot 21 december 1946 toen het Watersportverbond werd opgericht. Ter gelegenheid van hun oprichting werd de Koninklijke als waardering voor hun bestuurlijke inzet door beide bonden tot ere-voorzittende vereniging benoemd.

De koninklijke in één oogopslag

Bij de samenstelling van dit overzicht is geput uit De Geschiedenis van de Koninklijke Nederlandsche Zeil - & Roeivereeniging 1847 – 2012. Auteur C. Wolzak.

1847 – 1900, de eerste halve eeuw 1847 16 december: in Odeon in Amsterdam vindt een bijeenkomst plaats van 70 ‘Heeren’ voor een ´nieuw op te rigten Yachtclub´: de Nederlandsche Zeil - & Roeivereeniging´. Eerste ondertekenaar is Ernst Sillem. 239 Amsterdammers staan op de ´Lijst der Oprigters’. 1848 Prins Hendrik aanvaardt erelidmaatschap in de (ijdele) hoop samensmelting van de Rotterdamse en Amsterdamse verenigingen te kunnen bevorderen, evenals de Prins van Oranje (later Koning Willem III) en Prins Frederik. Koning Willem II wordt beschermheer. Najaar: eerste zeil - en roeiwedstrijden aan de Oosterdoksdijk. Begin van een traditie: wedstrijdgevende Vereeniging. 1849 Algemene Vergadering waarin 'aanmoediging tot eenen nationalen Matrozenstand' door oprichting van ‘het Matrozen-Instituut van de Nederlandsche Zeil - & Roeivereeniging’. 1851 Koning Willem III bezoekt het Matrozen-Instituut en aanvaardt beschermheerschap. 1852 9 april: Koninklijk Besluit No.63: de NZ&RV wordt voortaan Koninklijke Nederlandsche Zeil - & Roeivereeniging. In Standaard en Vlag komt een blauw veld met daarin de Koninklijke Kroon en ´s Konings naamcijfer. De Koning geeft opdracht een tentoonstellingen te organiseren op het gebied van de scheepvaart. 19 april: de vergadering van de KNZ&RV bepaalt ledeninsigne bij officiële gelegenheden: 'een zilver verguld onklaar anker, met de Koninklijke Kroon'. 1 juni: aanbieding van nieuwe vlag en standaard, uit naam van de Koning, aan bestuur van de KNZ&RV aan boord van de Hulk van het Matrozen-Instituut. 1853 13 juni: opening tentoonstelling Nederlandsche Scheepvaart en Scheepsbouw in Felix Meritus. 1854 Oprichting KNMI en ondersteuning maritiem wetenschappelijk onderzoek, waarbij leden KNZ&RV een rol spelen. 1860 Wedstrijden verhuizen van Oosterdokdijk naar overzijde IJ, bij het Tolhuis. 1866 Slecht jaar voor KNZ&RV: wedstrijden te kostbaar, samenwerking met De Hoop overwogen. Vooraanstaand lid P.A. Bundten 'redt' de Vereeniging: geen fusie met De Hoop. 1867 Opnieuw jaarlijkse wedstrijden, nu bewesten de Oosterdoksluis. 1868 Prins Hendrik doet weer poging tot nationale samenwerking tussen Amsterdam en Rotterdam via Nederlandsche Vereeniging voor Zeewezen en Scheepvaart. 1869 28 mei: oprichting Vereeniging voor Zeewezen en Scheepvaart op initiatief van erelid Prins Hendrik ‘de Zeevaarder’. 1877 Bestuur voert ‘Tafel van Tijdvergoeding per Engelsche mijl' in, een eerste handicapformule ten behoeve van het wedstrijdzeilen. Wedstrijdtribune verhuist van de Ruyterkade naar omgeving Centraal Station. 1878 7 september: Koninklijke Besluit en Wet; de KNZ&RV krijgt vrijstelling van haven - en loodsgelden en recht van voorschutting in navolging van rijksvaartuigen. 1881 Toekomstig voorzitter Bundten komt met plan voor ‘kleine togtjes' en zet transformatie in van maritieme belangenvereniging naar hechte zeil - en roeivereniging met handhaving van wedstrijdgevende traditie. Zomer: eerste clubtocht naar Marken. 1883 Organisatie 'Internationale Koloniale en Uitvoerhandel Tentoonstelling'. 1885 Oprichting Zeilvereniging Het IJ met eigen haven; ook ligplaatsen voor leden KNZ&RV. Oprichting Verbonden Roeivereenigingen met KNZ&RV als voorzitter. 1888 Bundten lanceert plan cursus zeevaartkunde. Voorzitter August Hendricks initieert eerste internationale wedstrijden op zout water op rede van IJmuiden. 1890 Koningin-regentes Emma beschermvrouwe. Stichting eerste ( bescheiden ) jachthaven aan Westerdokdijk. Eerste bijeenkomst van 'Verbonden Zeilvereenigingen van Nederland en België'. De Koninklijke zal tot 1946 ‘Voorzittende Vereeniging' van dit eerste watersportverbond zijn. Bestuur ontwerpt eerste zeilwedstrijdreglement en handicapsysteem. 1892 Koningin-regentes Emma stelt bij Koninklijk Besluit uitgaanskostuum vast: het Baaitje/Baadje, waarmee men aan het Hof kan verschijnen. 1894 Internationale zeil - en roeiwedstrijden nu op het IJ, de Zuiderzee en voor het eerst op de Amstel, weliswaar tot 1937, als Bosbaan wordt geopend. Nereus-bestuurder Dr. Meurer wordt (bestuurs)lid van de KNZ&RV en zal tot zijn dood in 1950 de roeispin in het web van de Vereeniging blijven. 1895 Bestuur past zeilwedstrijdreglementen en jachtmetingen aan.

1900 – 1930, van eeuwwisseling tot crisis 1900 – 1930 14 leden namen 16 keer deel aan 4 Olympische Spelen en wonnen 12 medailles: 5 x goud, 6 x zilver, 1 x brons. 1901 Prins Hendrik, Hertog van Mecklenburg-Schwerin erevoorzitter. 1903 Koninklijke laat 13 ABC jachtjes bouwen. Eerste eenheidsklasse een feit. 1905 Voorzitter Six naar vergadering Yacht Racing Association: bespreking van International Rating Rule. 1908 Nieuw Internationaal Zeilwedstrijdreglement. Eerste en vooralsnog enige vrouwelijke lid: Douairiėre E. Den Tex – Ketjen 1913 Wedstrijden voor IJmuiden ter gelegenheid van 65-jarig bestaan. Meteoor van Duitse Keizer doet mee, evenals de Germania van Dr Krupp von Bohlen und Halbach. 1914 W.O. I breekt uit: 28 vaartuigen ter beschikking gesteld aan de regering en 22 leden naar Burgerwacht. Nieuw initiatief: 12 Voetsjollen klasse. 1915 Watersportcongres o.l.v. Six in aanwezigheid Prins Hendrik. Nieuw initiatief: Regenboogklasse. 1916 Overstroming Noord Holland. Koningin bezoekt gebied met flottielje motorjachten van KNZR&V. 1917 Koninklijke begint Roeibond en treedt af als voorzitter van voorganger Verbonden Roeivereenigingen en wordt erevoorzittende Vereeniging. Start werkzaamheden aan eigen haven nabij toegang Noord Hollands kanaal. Prins Hendrik reikt prijzen uit bij jaarlijkse roeiwedstrijden. 1919 Feestelijke opening Sixhaven als opvolger van Westerdokdijk. Six Penning ingesteld. 1920 Invoering belasting op pleziervaartuigen (5% waarde schip plus 1,5% voor de jachtschipper). Eerste nachtwedstrijd. 1921 Eerste zeilwedstrijden georganiseerd voor ‘minder validen’. Begin van een beleid. Eerste motorbootwedstrijden op het IJ. 1922 75-jarig jubileum in crisistijd. De 18 bij het zeilverbond aangesloten verenigingen schenken hun standaards aan zilveren vlaggenstokjes, jaarlijks opgesteld op de tafels van het Jaardiner. Zes leden laten zes 6 Meters bouwen, waarna vele (Olympische) triomfen volgen. 1923 Jeugdlidmaatschap ingesteld. Scheepsrevue 500 schepen in kader regeringsjubileum. 1926 Eerste drie jeugdboten: overnaadse 15 voet spitsgatters. 1927 Nieuw 8 Meter jacht Hollandia (De Vries Lentsch) wint de Coppa Italia. Fa. van Gelder schenkt 600-delig servies met clubembleem t.g.v. lustrum. Jurrjens Prijs ingesteld. 1928 Olympische Spelen in Amsterdam. Organisatie van zeilwedstrijden rond Sixhaven in handen KNZ&RV. Opening in aanwezigheid voltallige Koninklijke familie. Deelnemende kroonprins van Noorwegen aanvaardt erelidmaatschap. 1929 Instelling prijs der prijzen: de Batavia Beker.

1930 – 1953, van crisis tot vertrek naar Muiden 1930 – 1953 14 leden namen 24 keer deel aan 4 Olympische Spelen en wonnen 5 medailles: 1 x zilver en 4 x brons. 1931 Drie maanden rouw na overlijden voorzitter Lucassen. De eerste Sluitingstocht en ‘meerdaagse kruistochten’. Eerste oefening in Admiraalzeilen. Deel roeiwedstrijden van Amstel naar Ringvaart. 1932 Zuiderzee wordt IJsselmeer door Afsluitdijk. Eerste Jaardiner mét dames. 1933 Opening jachthaven Muiden door Koningin Wilhelmina's echtgenoot Prins Hendrik: 'Stichting Jachthaven Muiden' (partners KNZ&RV, KWV Loosdrecht en ANWB). Lucassen Penning ingesteld. 1934 Overlijden populaire en actief deelnemende erevoorzitter Prins Hendrik en beschermvrouwe Koningin-moeder Emma. 1935 In crisistijd nog slechts 12 ligplaatsen Sixhaven bezet. Goedkoop Prijs ingesteld. 1936 Sixhaven wordt uitgebreid. Verloving Prinses Juliana en Prins Bernhard; motorjacht Piet Hein aangeboden door voorzitter Crone. Vlootschouw op Buiten IJ. Prins Bernhard erevoorzitter. Eerste oceaanzeiler van Koninklijke: Kees Bruynzeel. Eerste internationale Holland Week samen met KWV Loosdrecht. Kaartenbank van start. 1937 Opening Bosbaan met Koninklijke familie. Ondervoorzitter Roeien Meurer mede-gastheer. Nederlandsche Vereeniging van Jachtschippers opgericht. Eerste aanbreng naar Fastnet Race georganiseerd. 1938 Eerste Noordzee Race georganiseerd. 1939 Nieuwe tweedaagse lange afstandswedstrijd op de Zuiderzee voor kleine kruiserjachten, platbodems en Draken: de Flevo Race (initiatief van G.W.W.C. Baron van Höevell) 1940 In oorlog met Duitsland. Vaarverbod Buiten IJ, Sixhaven en later IJsselmeer. Bestuurslid Ernst Moltzer verhuist Vereeniging naar Bloemeneiland op Westeinder Plas. 1941 Het woord ‘Koninklijke’ in alle uitingen door bezetter geschrapt. Bloemeneiland in gebruik: wedstrijden voor Draken, Valken, Regenbogen, Sharpies en Olympiajollen. Veel zeilende jeugd. 1942 Voorzitter Crone na twee weken vrijgelaten uit concentratiekamp Amersfoort. 1943 Sixhaven door bezetter afgesloten met balk. 1944 Westeinder Sperrgebiet. Bloemeneiland-jeugdkampen voortgezet op Kortenhoefse Plassen. 1945 Bevrijding! Oorlogsbuit Piet Hein keert terug uit Duitsland. Flevo Race hervat. Nog geen roeiwedstrijden vanwege lichamelijke gesteldheid. 1946 Verenigingsleven leeft weer op. Zuiveringscommissie verwijdert 'Duitse en politiek onzuivere leden uit Vereeniging’. Taak Watersportverbond na 56 jaar beëindigd. Koninklijke ‘Eerevoorzittende Vereeniging’ van de Koninklijke Verbonden Nederlandse Watersport Verenigingen. Start Jeugdkampen. 1947 Eeuwfeest van de KNZ&RV. erevoorzitter Prins Bernhard aanwezig, jubileum Holland Week, botterwedstrijd voor Nederlandse en buitenlandse bemanningen. Verbond biedt KNZ&RV schilderij van Sixhaven aan. Tientallen geschenken en honderden receptiegasten. 1948 50-jarig regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina en inhuldiging Koningin Juliana met grote vlootschouw vanaf Piet Hein op Buiten IJ. Nieuwe Koningin beschermvrouwe. 1950 Het Matrozen-Instituut der KNZ&RV bestaat 100 jaar: 5000 schepelingen afgeleverd. 1952 Coen Gűlcher wint proefwedstrijden met nieuwe Olympische klasse: de Flying Dutchman.

1953 – 1972, van landing in Muiden tot 125e jaardag 1953 - 1972 6 leden namen 7 keer deel aan 3 Olympische Spelen en wonnen 1 gouden medaille. 1953 Opening nieuwe jachthaven en clubgebouw in Muiden. Verhuizing uit Sixhaven. Koninklijke wordt partner in Holland Beker Wedstrijd Vereeniging. 1955 KNZ&RV mede-oprichter van Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten. Eerste Dragon Gold Cup. 1956 Pinkstertocht naar Elburg en Harderwijk als afscheid van deel IJsselmeer dat Oost Flevoland wordt. Eerste Koninginnenbal in Sociëteit. 1957 Nederlandse volk schenkt uit handen van voorzitter Crone de Groene Draeck aan Prinses Beatrix voor haar achttiende verjaardag. Vlootschouw tussen Muiden en Pampus. 1960 Kroonprins Constantijn van Griekenland aanvaardt erelidmaatschap t.g.v. Dragon Gold Cup op rede van Muiden. 1961 Vlag van de Koninklijke met ’s Konings Wapen in Internationale Seinboek en daarmee erkend als Bijzondere Nationale Vlag. Start oriëntatie nieuwe (extra) haven. 1962 Ondervoorzitter H.W.A. van den Wall Bake initieert 'Stichting tot Bevordering van het Zeilen op Zee door Jongeren'. Eerste teamwedstrijden tussen U.K. en Nederland tijdens Flevo Race om Cannon Ball Trophy. 1963 Flevo Race van twee naar drie dagen. Twee overnaadse volksboten aangekocht voor Jeugd: Hollands Hope en Hollands Glorie. 1965 Eerste bezoldigde secretaris in dienst: Kapt. Lt. t. Zee H.W. Keesom. Derde jeugdboot legt aan: Hollands Roem. 1966 Loeffbar, voorganger Pampusbar, geopend. Solozeiler H.A. Maurenbrecher lijdt schipbreuk op Great Barrier Reef en komt om. 1967 Legendarische clubtocht naar River Medway. Upnor Castle ‘veroverd’. 1969 Eerste clubtocht naar Engeland: Pinkstertocht naar Lowestoft. Oud Marine hofmeester van der Werdt en Havenmeester Theo Huisman treden aan. De eerste bleef 24 jaar. De tweede 26. 1971 Merlijn van Hein Kaars Sypesteyn overvaren tijdens Hoek van Holland - Harwich Race. Alle opvarenden komen om. Claes en Welmoed Honig vertrekken voor reis om de wereld.

1972 – 1997, van de 125e jaardag naar de 150e 1972 – 1997 4 leden namen 5 keer deel aan 4 Olympische Spelen en boekten als beste resultaat een 5e plaats. 1972 Lustrum 125 jaar: tentoonstelling over pleziervaart in Singer Laren, galaconcert in concertgebouw, geschiedenisboek van de Koninklijke door Crone, admiraalzeilen met Koningin Juliana, Prinses Beatrix en 140 deelnemende schepen. Eerste jeugdschip: 44 ton schokker Witte Olifant. Eerste Roeiershuldiging. 1973 Eerste vrouw in het bestuur: Janny van Olphen-Odink.Tjerk Romke de Vries wint Whitbread Round the World aan boord Sayula van Ramon Carlin. 1974 Laatste Flevo Race op aaneengesloten IJsselmeer. 1975 Besluit tot bouwen Buyshaven in Enkhuizen. Eerste Flevo Race op 'twee kommen'. Secretaris Keesom met pensioen; Dutry van Haeften treedt aan en blijft tot 1988. Stichting Zeilen Gehandicapten opgericht. Oceaan Wisselprijs in gesteld. 1976 Pampusbar wordt informele zelfbedieningsgelegenheid zonder 'jasje-dasje'. Oud premier Edward Heath van U.K. in de Sociëteit over zijn boek Zeilen Beheersovereenkomst NS-Buyshaven. Andre de Jong start als eerste lid in 'single handed transatlantic' Plymouth-Newport (OSTAR). 1977 Prinses Beatrix en Prins Claus erelid. Opening Buyshaven. 1978 Voordracht Conny van Rietschoten over Whitbread deelname en winnen met Flyer. 1979 Piet Hein verkocht door Koninklijk Huis. Laatste Nachtwedstrijd. 1980 30 april: inhuldigingsbal in Sociëteit. Koningin Beatrix wordt beschermvrouwe. Vlag Koninklijke herbevestigd in Internationale Seinboek onder inlevering ‘Recht van Voorschutting’. Kees Bruynzeel sterft in harnas aan boord in eerste positie tijdens wedstrijd in Egeïsche Zee. 'Platbodem Hardzeildag' vanuit Muiden in kader Sail Amsterdam. 1981 Prins Willem Alexander jeugdlid. 1982 Bestuur ontvangt Koninklijke familie tgv 25 jaar Groene Draeck. Admiraalzeilen met Koningin Beatrix, Prins Claus en kinderen plus 120 schepen tgv 135 jarig bestaan. Aankoop mosselaak Avontuur. 'Kleine Kinderzeilen' in Optimisten. Eerste zeilweek met ernstig zieke kinderen aan boord Avontuur. 1983 Oprichting Heintjes. Holland Week II na 46 jaar gestopt. 1984 Wherry-roeien krijgt impuls. Drie wherry’s aangekocht. 1986 Operation Sail New York: 7 platbodems van de Koninklijke zeilen langs Vrijheidsbeeld. 43 strekkende meter archief verhuist naar Scheepvaartmuseum. Eerste zeilwedstrijden Wherry’s Spiegelplas. 1987 28e lustrum: admiraalzeilen, pavoiserie en feest met 500 deelnemers. Heerensociëteit opgericht. 1988 Han baron Collot d’Escury Hoofd Disabled Sailing IYRU. William & Mary herdenkingstocht 1688 – 1988. 1990 Matrozen-Instituut der KNZ&RV na 141 jaar en 7000 schepelingen opgeheven. Organisatie Wereldkampioenschappen Jeugdzeilen. 1991 Aankoop 16-meter mosselaak Philippine voor de jeugd. Pieter de Jong rondt tweemaal Kaap Hoorn. Aankoop scullboot D 4 Pollux. 1992 29e lustrum: vele festiviteiten, w.o. tentoonstelling in Scheepvaartmuseum van nautische kunstwerken uit collecties van leden. Eerste Muiden-Pampus-Muiden (MPM) sloeproeiwedstrijd. Havenuitbreiding in hoorzitting door Muidenaren afgeblazen. 15-jarig jubileum Buyshaven. Eerste clubblad Bij Vlagen. 1993 Discussie havenuitbreiding. IJsselmeerbedreigend IJburg: anti-IJburg lobby. Eerste roeisloep Octopus van Koninklijke. 1994 Marleen Cleyndert neemt op vrouwenboot Heineken deel aan Whitbread Round the World. Eerste deelname Harlingen-Terschelling (HT) roeisloepenrace met Octopus. Nieuwe sloep Gravin Floris. KNZ&RV trekt zich terug uit Holland Beker. Jan van Donselaar start in Single Handed Transatlantic OSTAR. 1995 MPM krijgt internationaal karakter. De eerste prijs van vele roeitrofeeën wordt gewonnen in het Gig – en sloeproeien. Mastenloods wordt Roeiloods. Damessociëteit officieel van start. 1996 Havenrenovatie in Muiden. Opening clubhuis ’t Kombuys in Buyshaven. Koning Harald van Noorwegen erelid.

1997 – 2012, van de 150e jaardag naar de 165e 1997 150-jarig bestaan. Eerste Roei Gig (Jubilee). Admiraalzeilen met Koningin. Twee J 24’s (Hollands Roem en Hollands Hope) van de leden voor de Jeugd en de Hollands Glorie voor de leden. Derde lustrum Heintjes. Laatstmogelijke havenuitbreiding (17 ligplaatsen) in Muiden. 82 Optimistenzeilers gered in zware najaarsstorm. 1998 Nieuwe sloep Tante Agaath. 1999 ALV accordeert aankoop gronden in Muiden en Enkhuizen. Start renovatie Philippine. Majestic versterkt Gig-roeivloot. Samenwerking Draken Club. 2000 Oprichting gladroei-gezelschap Ridders. Yole de Mer Eersteling aangekocht voor gladroeien op IJsselmeer. Eerste clubblad Bij Vlagen nieuwe stijl met veel beeld. Koopcontracten gronden ondertekend. 130 nieuwe ligplaatsen Buyshaven in etappes. 2001 Eerste Machtig Prachtig Jaarkalender met 140 Evenementsdagen. Eerste website. Prins Willem Alexander met Groene Draeck aanwezig bij oud-Olympiërs lustrum Club. Gerenoveerde Pilipinne naar Zweden. 2002 Erelid Prins Claus overlijdt. WK Gehandicapten Zeilen. Tien jaar MPM. Nieuwe infrastructuur op de Noordkop. 2003 Kabinet Lubbers cancelt Markerwaard. Koninklijke weer partner in Koninklijke/Holland Beker. Dry Sailing botenkraan. Leden schenken Sonarboot aan Paralympics Gehandicapten Zeilteam. 2004 Erevoorzitter Prins Bernhard overlijdt. Eerste Clubkampioenschappen. Kroonprinses Amalia Lid voor het Leven. Door leden geschonken Sonar wint zilver op de Paralympics. Yole de Mer Prinses Amalia aangekocht. Noordkop uitgebreid. 2005 Voorlopige toezegging Gemeente 200 nieuwe ligplaatsen in de mogelijk nieuwe haven aan de Noordkop. Koninklijke adopteert ABNAMRO II, deelnemer Volvo Ocean Race. Eerste Acht voor de Ridders: de Koningin Beatrix. K-wherry (twee-sculls) Lotje versterkt de roeivloot. 2006 Havenuitbreiding in Streekplan Provincie. Nieuwe roeisteiger. Lustrumdiner in geboorteplaats Odeon. 2007 Prinses Maxima erelid. Archief naar Stadsarchief Amsterdam; start digitalisering. Flevo Race verhuist definitief naar Noordkom. Nieuwe roeigig Excalibur. 2008 ALV besluit tot grote verbouwing clubhuis, o.a. terras aan noordkant, vergroting Sociëteit en nieuwe entree. Harry Heyst wint zijn klasse in Sidney – Hobart. Nagelnieuw jeugdclubhuis op Noordkop. 2009 en 2010: Koninklijke levert jeugdige Nationale Kampioenen in de RS-Feva’s. 2010 WK Gehandicapten Zeilen. C vier Hudson Prins Hendrik aangekocht. 2012 Activiteiten havenuitbreiding Noordkop liggen stil door crisis. Dreigende oeververbinding IJburg-Almere lijkt te kostbaar. Lustrum met all time record van 530 gasten aan Jaardiner in Scheepvaartmuseum. C vier Hudson Ernst Sillem aangekocht. Jeugdbeleid floreert: gebroeders Houtman1een 2e in landelijke ranking Optimisten.

2013 – heden 2013 ONK Draken. ONK Solo’s. Nieuwe plastic Gig. Nieuw parkeerdek. Roeiloods gerenoveerd. 2014 Mede-organisator Dragon Gold Cup. Tweede Acht in ‘eeuwigdurende bruikleen’, waarmee eerste deelname aan Head of the River. 2016 J70 voor deelname aan Eredivisie Zeilen. Roeiers schenken C 4+ Piet Hein. Houten Amuda nieuwe aanwinst voor Gigvloot. 2017 ONK J70. WK Soling. Akzo Nobel met schipper Simeon Tienpont vaart Volvo Ocean Race onder vlag Koninklijke. Coastal 4 en coastal 1 versterken de roeivloot voor open waterwedstrijden. 2018 Damesploeg Nederlands kampioen Coastal Rowing. Dames Gigploeg nationaal Kampioen 2018.

BRON: Geschiedenis van de Koninklijke Nederlandsche Zeil- & Roeivereeniging 1847 - 2012. Copyright © KNZ&RV 2016 ISBN: 9 789082 544602

Havens

De Vereeniging heeft havens in Muiden en Enkhuizen. Van 1922 tot na de Tweede Wereldoorlog was de thuishaven de Sixhaven in Amsterdam. De Sixhaven is vernoemd naar de toenmalige voorzitter jonkheer Six.[1]

Watersportverenigingen aangesloten bij Het Watersportverbond

Watersportvereniging Schiphol (Aalsmeer) · Watersportvereniging Nieuwe Meer (Aalsmeer) · Watersportvereniging Aalsmeer (Aalsmeer) · Windsurfclub Aalsmeer (Aalsmeer) · Watersportvereniging Westend (Aalsmeer) · Watersportvereniging Het Esmeer (Aalst) · Watersportvereniging Achtkarspelen (Achtkarspelen) · Watersportvereniging Akersloot (Akersloot) · Akkrumer Watersport Eendracht (Akkrum) · Watersportvereniging Alblasserdam (Alblasserdam) · Alkmaarsche Roei- & Zeilvereniging (Alkmaar) · Almelosche Watersportvereniging (Almelo) · Watersportvereniging Almere Haven (Almere) · Watersportvereniging De Blocq van Kuffeler (Almere) · Watersportvereniging Flevomare (Almere) · Watersportvereniging Almere Centraal (Almere) · Zeilvereniging De Roerkoning (Almere) · Watersportvereniging Alphen aan den Rijn (Alphen aan den Rijn) · Watersportvereniging Zegerplas (Alphen aan den Rijn) · Watersportvereniging De Nieuwe Schans (Alphen) · Watersportvereniging De Koenen (Amsterdam) · Watersportvereniging Amsterdam (Amsterdam) · Watersportvereniging De Schinkel (Amsterdam) · Plankzeilvereniging Amsterdam Windsurfing (Amsterdam) · Watersportvereniging De Watergeuzen (Amsterdam) · Watersportvereniging Het Nieuwe Diep (Amsterdam) · Watersportvereniging Onklaar Anker (Amsterdam) · Watersportvereniging Sloterplas (Amsterdam) · Watersportvereniging De Doordrijvers (Amsterdam) · Watersportvereniging Dok- en Scheepsbouw (Amsterdam) · Amsterdamse Watersportvereniging Ondine (Amsterdam) · Watersportvereniging De Zuiderzee (Amsterdam) · Watersportvereniging Aeolus (Amsterdam) · Watersportvereniging Het Jacht (Amsterdam) · Watersportvereniging Albatros (Amsterdam) · Watersportvereniging Oostvaarders (Amsterdam) · Weekend en Watersportvereniging De IJssloot (Amsterdam) · Watersportvereniging IJburg (Amsterdam) · Koninklijke Amsterdamse Roei- & Zeilvereniging De Hoop (Amsterdam) · Amsterdamse Watersportvereniging Lyceumbrug (Amsterdam) · Watersportvereniging De Kreupel (Andijk) · Watersportvereniging Anna Paulowna (Anna Paulowna) · Coöperatieve vereniging Jachthaven Oranjeplaat (Arnemuiden) · Roei- & Zeilvereniging Jason (Arnhem) · Baarnsche Watersportvereniging De Eem (Baarn) · Watersportvereniging De Schelde (Bergen op Zoom) · Watersportvereniging Bergumermeer (Bergum) · Watersportvereniging Randmeer (Biddinghuizen) · Stichting Rekreatie Sport (Bloemendaal) · Bolswarder Watersportvereniging (Bolsward) · Watersportvereniging De Broekerhaven (Bovenkarspel) · Watersportvereniging Boxmeer (Boxmeer) · Watersportvereniging Breda (Breda) · Watersportvereniging Breskens (Breskens) · Watersportvereniging De Meent (Breukelen) · Watersportvereniging Dea Breukelen (Breukelen) · Watersportvereniging Brielle (Brielle) · Watersportvereniging Brouwershaven (Brouwershaven) · Watersportvereniging Bru (Bruinisse) · Watersportvereniging Aquadelta (Bruinisse) · Watersportvereniging Burghsluis (Burgh-Haamstede) · Watersportvereniging Noord Beveland (Colijnsplaat) · Watersportvereniging De Kraaijenbergse Plassen (Cuijk) · Culemborgse Watersportvereniging De Helling (Culemborg) · Cocksdorper Kustzeilvereniging (De Cocksdorp) · Watersportvereniging Westland (De Lier) · Delftse Studenten Zeilvereniging De Brielse Maas (Delft) · Delftse Watersportvereniging (Delft) · D.S.W.Z. Broach (Delft) · Windsurfing Delft Plane (Delft) · Zeilvereniging Neptunus (Delfzijl) · Watersportvereniging Het Bommelse Gors (Den Bommel) · Watersportverenigingc Texel (Den Burg) · Koninklijke Zeilvereniging Westerslag (Den Burg) · Watersportvereniging De Residentie (Den Haag) · Watersportvereniging De Vlietstreek (Den Haag) · Svtg Watersport (Den Haag) · Koninklijke Marine Jacht Club (Den Helder) · Watersportvereniging Helder-Willemsoord-Nieuwediep (Den Helder) · Adelborsten Roei- & Zeilvereniging Panta Rhei (Den Helder) · Watersportvereniging De Noord (Den Ilp) · Watersportvereniging Den Oever (Den Oever) · Zeil- en Motorbootvereniging Deventer (Deventer) · Watersportvereniging De Oude IJssel (Doesburg) · Watersportvereniging De Ank (Doetinchem) · Watersportvereniging Lunegat (Dokkumer Nieuwe Zijlen) · Koninklijke Dordrechtse Roei- en Zeilvereeniging (Dordrecht) · Zeilvereniging Dordrecht & Omstreken (Dordrecht) · Watersportvereniging Maartensgat (Dordrecht) · Surfvereniging Drechtstreek (Dordrecht) · Watersportvereniging Biesbosch (Drimmelen) · Watersportvereniging De Amer (Drimmelen) · Watersportvereniging Dronten (Dronten) · Watersportvereniging Roggebot (Dronten) · Zeilvereniging Het Y (Durgerdam) · Watersportvereniging De Zeevang (Edam) · Zeilvereniging Eendracht Maakt Macht (Eernewoude) · Jollenhaven De Waolenwiert (Eijsden) · Watersportvereniging Admiraal Van Kinsbergen (Elburg) · Watersportvereniging Almere (Enkhuizen) · Watersportvereniging De Enkhuizer Hardzeil Commissie (Enkhuizen) · Enschedese Watersportvereniging (Enschede) · D.Z. Euros (Enschede) · Watersportvereniging Ermelo (Ermelo) · Franeker Watersportvereniging (Franeker) · Watersportvereniging Geertruidenberg (Geertruidenberg) · Watersportvereniging Genemuiden (Genemuiden) · Watersportverenigingc De Paesplas (Gennep) · Watersportvereniging Giesbeek (Giesbeek) · Zeilvereniging 't Wiede (Giethoorn) · Watersportvereniging Hollands Venetië-De Blauwe (Giethoorn) · Watersportvereniging Goingarijp (Goingarijp) · Watersportvereniging De Merwede (Gorinchem) · Watersportvereniging Goarrekrite (Gorredijk) · Roei- & Zeilvereniging Gouda (Gouda) · Goudse Watersportvereniging Elfhoeven (Gouda) · Watersportvereniging Gouda (Gouda) · Watersportvereniging De Put (Goudswaard) · Watersportvereniging Goudswaard (Goudswaard) · Watersportvereniging De Stuw (Grave) · G.S.Z. Mayday (Groningen) · Vereniging Grouwster Watersport (Grouw) · Koninklijke Watersportvereniging Frisia (Grouw) · Koninklijke Zeilvereniging Oostergoo (Grouw) · Haarlemse Zeilvereniging (Haarlem) · Haarlemsche Jachtclub (Haarlem) · Jachtvereniging Watervrienden (Haarlem) · Zeilclub Kurenpolder (Hank) · Watersportvereniging Hanssum (Hanssum) · Watersportvereniging Flevo (Harderwijk) · Vereniging Watersport De Twee Provinciën (Haren (Groningen)) · Watersportvereniging Hargen (Hargen) · Harlinger Watersportvereniging (Harlingen) · Jachthaven Vereniging De Nadorst (Hasselt) · Watersportvereniging 't Stik (Hedel) · Watersportvereniging Heeg (Heeg) · Koninklijke Roei- & Zeilvereniging Het Spaarne (Heemstede) · Watersportvereniging Van Merlenhaven (Heemstede) · Watersportvereniging Waterman Heenvliet (Heenvliet) · Heerenveense Watersportvereniging Nannewijd (Heerenveen) · Watersportvereniging Heerjansdam (Heerjansdam) · Watersportvereniging Heinenoord (Heinenoord) · Watersportvereniging Haringvliet (Hellevoetsluis) · Watersportvereniging Hellevoetsluis (Hellevoetsluis) · Watersportvereniging Helius (Hellevoetsluis) · Watersportvereniging Waterman Hellevoet (Hellevoetsluis) · Catamaranvereniging Hellecat (Hellevoetsluis) · Jeugdzeilvereniging Berkendonk (Helmond) · Windsurfing Berkendonk Helmond (Helmond) · Watersportvereniging Hendrik Ido Ambacht (Hendrik-Ido-Ambacht) · Twentse Watersportvereniging (Hengelo) · Watersportvereniging Herkingen (Herkingen) · Watersportvereniging H2O (Herkingen) · Watersportvereniging Hertha (Herten) · Watersportvereniging Maas en Waal (Heumen) · Watersportvereniging Heusden (Heusden) · Watersportvereniging De Beekse Bergen (Hilvarenbeek) · Hilversumse Watersportvereniging De Sporthaven (Hilversum) · Zeilvereniging Westergo (Hindeloopen) · Watersportvereniging De Val (Hoedekenskerke) · Watersportvereniging Vremdijck (Hoek) · Watersportvereniging Hoorn (Hoorn) · Watersportvereniging Gooierhaven (Huizen) · Watersportvereniging Avoh (Huizen) · Surfclub Gooimeer Huizen (Huizen) · Yachtclub Seaport Ymuiden (IJmuiden) · Watersportvereniging IJsselmuiden (IJsselmuiden) · Jouster Watersport (Joure) · Zeilclub 1937 (Kampen) · Watersportvereniging Het Koggeschip (Kampen) · Watersportvereniging De Riette (Kampen) · Watersportvereniging Boven Haven (Kampen) · Watersportvereniging Zuidwest 7 (Kamperland) · Drielse Watersportvereniging De Zandmeren (Kerkdriel) · Watersportvereniging Poseidon (Kessel) · Watersportvereniging Smit Kinderdijk (Kinderdijk) · Watersportvereniging Kortgene (Kortgene) · Watersportvereniging Kraggenburg (Kraggenburg) · Watersportvereniging De Hollandse IJssel (Krimpen ad IJssel) · Zeilvereniging Zuidlaardermeer (Kropswolde) · Watersportvereniging De Breek (Landsmeer) · Koninklijke Watersportvereniging Langweer (Langweer) · Watersportvereniging Lauwerszee (Lauwersoog) · Watersportvereniging De Meeuwen (Leeuwarden) · IFKS (Leeuwarden) · Watersportvereniging Doeshaven (Leiderdorp) · Watersportvereniging Leidschendam & Omstreken (Leidschendam) · Watersportvereniging Lekkerkerk (Lekkerkerk) · Watersportvereniging Lelystad (Lelystad) · Watersportvereniging Het Bovenwater (Lelystad) · Watersportvereniging Lelystad Haven (Lelystad) · Watersportvereniging De Zevenwolden (Lemmer) · Watersportvereniging De Pelikanen (Lith) · Watersportvereniging De Bijland (Lobith) · Watersportvereniging Loowaard (Loo) · Koninklijke Watersport Vereeniging Loosdrecht (Loosdrecht) · Gooise Watersportvereniging De Vrijbuiter (Loosdrecht) · Watersportvereniging Het Witte Huis (Loosdrecht) · Watersportvereniging De Watervogels (Loosdrecht) · Watersportvereniging De Muyen (Loosdrecht) · Sportclub Avga (Loosdrecht) · Watersportvereniging De Funtus (Loosdrecht) · Watersportvereniging De Gouden Ham (Maasbommel) · Watersportcentrum Vlietland (Maassluis) · Maastrichtsche Watersportclub (Maastricht) · Watersportvereniging Makkum (Makkum) · Watersportvereniging Marken (Marken) · Watersportvereniging Bestevaer (Medemblik) · Koninklijke Zeil- & Roeiveereniging Hollandia (Medemblik) · Watersportvereniging Arne (Middelburg) · Watersportvereniging Flacquee (Middelharnis) · Watersportvereniging Binnenmaas (Mijnsheerenland) · Watersportvereniging Monnickendam (Monnickendam) · Watersportvereniging 't Blaaue Hooft (Monnickendam) · Watersportvereniging De Ark (Monnickendam) · Watersportvereniging Mook Middelaar (Mook) · Koninklijke Nederlandsche Zeil- en Roeivereeniging (Muiden) · Jachthaven Stichting Muiden (Muiden) · Watersportvereniging Muiderberg (Muiderberg) · Roei- & Zeilvereniging Naarden (Naarden) · Watersportvereniging De Spiegel (Nederhorst den Berg) · Watersportvereniging De Rijd (Nieuwe Niedorp) · Watersportvereniging Plettenburg (Nieuwegein) · Zeilvereniging De Lek (Nieuwegein) · Watersportvereniging Noord-Zuid (Nieuwkoop) · Zeil- en Motorbootvereniging De Zuidwal (Nijkerk) · Watersportvereniging Numansdorp (Numansdorp) · Watersportvereniging Numansgors (Numansdorp) · Watersportvereniging Kromme Strijne (Numansdorp) · Watersportvereniging Veluwemeer (Nunspeet) · Watersportvereniging Oldemarkt (Oldemarkt) · Watersportvereniging Ooltgensplaat (Ooltgensplaat) · Watersportvereniging Peter Hensen (Oosterbeek) · Windsurfing Oostmahorn (Oostmahorn) · Watersportvereniging Oostvoorne (Oostvoorne) · Voornse Windsurfers (Oostvoorne) · Waterrecreatie Vereniging Het Twiske (Oostzaan) · Watersportvereniging De Maaskant (Oss) · Watersportvereniging Het Spui (Oud-Beijerland) · Watersportvereniging Goeree (Ouddorp) · Catamaranvereniging Catpoint (Ouddorp) · Watersportvereniging Oude Tonge (Oude-Tonge) · Watersportvereniging Saeftinghe (Paal) · Watersportvereniging Papendrecht (Papendrecht) · Watersportvereniging 't Neckerhop (Purmerend) · Watersportvereniging Reeuwijk (Reeuwijk) · Motorboot- en Watersportvereniging Reeuwijk (Reeuwijk) · Jachtclub Reeuwijk (Reeuwijk) · Watersportvereniging De Engel (Rheden) · Rhoonse Grienden (Rhoon) · Zeil- en Kampver. Zulthermeer (Roden) · Watersportvereniging Braassemermeer (Roelofarendsveen) · Roermondse Roei- & Zeilvereniging Maas en Roer (Roermond) · Watersportvereniging Koers Zuid (Roermond) · Watersportvereniging De Vliet (Roosendaal) · KR&ZV De Maas (Rotterdam) · Watersportvereniging Aegir (Rotterdam) · Rotterdamsche Zeilvereeniging (Rotterdam) · Kralingsche Zeil Club (Rotterdam) · Watersportvereniging Rotterdam (Rotterdam) · Watersportvereniging Ons Buiten (Rotterdam) · Watersportvereniging Blijdorp (Rotterdam) · Watersportvereniging Overschie (Rotterdam) · Verenigde Liggers Delfshaven (Rotterdam) · Rotterdamsche Watersportvereniging Aeolus (Rotterdam) · Zeilvereniging Nesselande (Rotterdam) · Watersportvereniging 'T Oosten (Rotterdam) · Watersportvereniging Vriendschap Zij Ons Doel (Rotterdam) · Watersportvereniging Union (Rotterdam) · Watersportvereniging Boudewina (Rotterdam) · Stichting Veerhaven Rotterdam (Rotterdam) · Rotterdam Oceanwide Yachtclub (Rotterdam) · Watersportvereniging Rozenburg (Rozenburg) · Watersportvereniging De Pettelaer ('s-Hertogenbosch) · s-Hertogenbossche Watersportvereniging Neptunus ('s-Hertogenbosch) · Zeilvereniging Oosterplas ('s-Hertogenbosch) · 's-Hertogenbosche Watersportvereniging De Waterpoort ('s-Hertogenbosch) · Watersportvereniging 't Sas (Sas van Gent) · Watersportvereniging Jan Van Ketel (Schagen) · Watersportvereniging Scharendijke (Scharendijke) · Watersportvereniging Schardam (Scharwoude) · Jachtclub Scheveningen (Scheveningen) · Watersportvereniging De Nieuwe Haven (Schiedam) · Jachtclub Schiedam (Schiedam) · Watersportvereniging Lytje Pole (Schiermonnikoog) · Watersportvereniging De Zilvervloot (Schoonhoven) · Watersportvereniging Sint Annaland (Sint-Annaland) · Watersportvereniging Sliedrecht (Sliedrecht) · Koninklijke Watersportvereniging Sneek (Sneek) · Watersportvereniging de Eendracht (Spakenburg) · Watersportvereniging Spakenburg (Spakenburg) · Watersportvereniging Atlantique (Stad aan 't Haringvliet) · 't Olle Schild-Steendam (Steendam) · Watersportvereniging Marina Stellendam (Stellendam) · Watersportvereniging Strijensas (Strijensas) · Watersportvereniging Ascloa (Swalmen) · Watersportvereniging Swift (Swifterbant) · SurfclubTer Aar (Ter Aar) · Watersportvereniging Neusen (Terneuzen) · Watersportvereniging De Honte (Terneuzen) · Watersportvereniging De Kogge (Tholen) · Thorner Zeilclub (Thorn) · Tilburgse Watersportvereniging (Tilburg) · Surf Zeil en Watersportvereniging Uitdam (Uitdam) · Zeil & Watersportvereniging Uitgeest (Uitgeest) · Watersportvereniging De Zuiderzee (Urk) · Jachtclub Veere (Veere) · Watersportvereniging De Peiler (Vianen) · Watersportvereniging Vinkeveen-Abcoude (Vinkeveen) · Watersportvereniging De Bommeer (Vlaardingen) · Watersportvereniging Vlaardingen (Vlaardingen) · Watersportvereniging Kleiput (Vlaardingen) · Watersportvereniging Buitenlust (Vlaardingen) · Watersportvereniging De Fuut (Vlaardingen) · Pleziervaartuigenvereniging de KULK (Vlaardingen) · Watersportvereniging Vlielandia (Vlieland) · Vereniging Watertourisme Schelde (Vlissingen) · Watersportvereniging Volendam (Volendam) · Watersportvereniging De Vlietzeilers (Voorschoten) · Watersportvereniging De Yzeren Man (Vught) · Watersportvereniging Waalwijk (Waalwijk) · Watersportvereniging Vada (Wageningen) · Zeilvereniging Belterwiede (Wanneperveen) · Watersportvereniging Warder (Warder) · Wargaster Watersportvereniging (Warga) · Koninklijke Watersportvereniging De Kaag (Warmond) · Cooperatieve Exploitatievereniging Jachthaven Kaagdorp (Warmond) · IJs- en Zeilvereniging De Kruiswaters (Wartena) · Watersportvereniging 't Oude Maasje (Waspik) · Watersportvereniging Wassenaar (Wassenaar) · Watersportvereniging De Vecht (Weesp) · Weesper Watersportvereniging De Zeemeermin (Weesp) · Watersportvereniging De Oosterschelde (Wemeldinge) · Watersportvereniging Amstelmeer (Wervershoof) · Watersportvereniging Rijn en Lek (Wijk bij Duurstede) · Wijkse Zeilvereniging Trident (Wijk en Aalburg) · Watersportvereniging Willemstad (Willemstad) · Watersportvereniging De Greft (Woerden) · Watersportvereniging Wolphaartsdijk (Wolphaartsdijk) · Havenvereniging De Blessebrug (Wolvega) · Watersportvereniging Kontermans (Wolvega) · Zeilvereniging Workum (Workum) · Watersportvereniging Wormer (Wormer) · Watersportvereniging Woudrichem (Woudrichem) · Watersportvereniging Woudsend (Woudsend) · Nederlandse Kitesurfvereniging · Nederlandse Vereniging van Kustzeilers · Cat Club Noordzee · Colin Archer Memorial Race · Nebasnsg · Watersportvereniging Yerseke (Yerseke) · Zaanlandsche Zeilvereeniging (Zaandam) · Zeilvereniging De Onderlinge (Zaandam) · Watersportvereniging De Remming (Zaandam) · Watersportvereniging Bruynzeel (Zaandam) · Watersportvereniging Het Kleine Rond (Zaandam) · Zaltbommelse Watersportvereniging Golfbreker (Zaltbommel) · Watersportvereniging Zeewolde (Zeewolde) · Watersportvereniging Zierikzee (Zierikzee) · Watersportvereniging Noord Aa (Zoetermeer) · Watersportvereniging De Hitsert (Zuid-Beijerland) · Watersportvereniging Blinckvliet (Zuidland) · Watersportvereniging Gelre (Zutphen) · Watersportvereniging De Mars (Zutphen) · Watersportvereniging De Vijfsluizen (Zwartewaal) · Watersportvereniging Zwartewaal (wartewaal) · Watersportvereniging Zwartsluis (Zwartsluis) · Watersportvereniging Zwijndrecht (Zwijndrecht) · Zeilvereniging Zwolle (Zwolle) · Zwolsche Roei- en Zeilvereniging (Zwolle)

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.