Spoorlijn Utrecht - Rotterdam

De Spoorlijn Utrecht - Rotterdam is de tussen 1855 en 1858 door de Nederlandsche Rhijnspoorweg-Maatschappij (NRS) geopende en in 1953 door de Nederlandsche Spoorwegen omgeleide spoorlijn die Utrecht met Woerden, Gouda en Rotterdam verbindt.

Spoorlijn Utrecht - Rotterdam
Totale lengte52,3 / 55,9 km
Spoorwijdtenormaalspoor 1435 mm
Aangelegd door
Utrecht - Rotterdam Maas: NRS
Rotterdam Maas - Rotterdam DP: HIJSM
Nieuwerkerk aansluiting - Rotterdam Noord: NS
Geopend
Utrecht - Gouda: 21 mei 1855
Gouda - Rotterdam Boerengat: 30 juli 1855
Boerengat - Rotterdam Maas: 1 december 1858
Rotterdam Maas - Rotterdam DP: 1 mei 1899
Nwk aansluiting - R'dam Noord : 17 mei 1953
Gesloten
Nieuwerkerk - Rotterdam Maas: 4 oktober 1953
R'dam Maas - R'dam Noord: 4 oktober 1953
Nieuwerkerk aansl. - Nieuwerkerk: 3 juni 1970
Huidige status
Utrecht Centraal - Rotterdam Centraal: in gebruik
Nwk aansluiting - Rotterdam Maas: opgebroken
R'dam Maas - R'dam Noord: opgebroken
Geëlektrificeerd
Utrecht CS - Nieuwerkerk aansl.: 1938
Nieuwerkerk aansl. - Rotterdam CS: 1953
Aantal sporen
Utrecht C - Woerden: 4
Woerden - Gouda Goverwelle: 2
Gouda Goverwelle - Gouda: 4
Gouda - Rotterdam C: 2
Baanvaksnelheid
Utrecht Centraal - Woerden: 140
Woerden - Gouda: 130
Gouda - Rotterdam Centraal: 140
Beveiliging of treinbeïnvloedingATB EG
Omgrenzingsprofiel
OPS-GC op Utrecht - Woerden
OPS-NL op Woerden - Rotterdam
BeladingsklasseD4 (bij 100 km/h)
Treindienst doorNS
Traject
Legenda
lijn van Elten
lijn van Boxtel
opstelterrein Zuidzijde (OZ)
Utrecht Staatsspoor
sneltram  22 
0,0 Utrecht Centraal
0,4 Utrecht Buurtstation
sneltram  60   61  en verbindingsspoor
opstelterrein Landstraat
lijn naar Kampen
lijn naar Amsterdam Centraal
opstelterrein Cartesiusweg
Vleutensespoorbrug
Amsterdam-Rijnkanaal
A2E35
3,1 Utrecht Leidsche Rijn
4,8 Utrecht Terwijde
6,8 Vleuten tot 2007
7,1 Vleuten sinds 2007
12,1 lijn van Breukelen
6,8 Harmelen
Oude Rijn
15,8 Woerden
lijn naar Leiden Centraal
A12E25E30
21,1 Oudewater
25,1 Hekendorp
grens Utrecht - Zuid-Holland
29,6 Gouda Goverwelle
tramlijn van Schoonhoven opg.
tramlijn van Bodegraven opgebroken
32,1 Gouda
tramlijn naar Oudewater opgebroken
Gouwespoorbruggen
Gouwe
lijn naar Alphen aan den Rijn
lijn naar Den Haag Centraal
37,0 Moordrecht
40 Nieuwerkerk aansluiting
41,2 Nieuwerkerk
41,2 Nieuwerkerk a/d IJssel
43,1 Ouderkerk
43,8 Capelle Schollevaar
45,3 Capelle a/d IJssel
45,9 Rotterdam Alexander
Metrolijn  A   B 
48,4 Kralingsche Veer
A16E19
Ceintuurbaan
Terbregseweg
49,5 Rotterdam Noord Goederen
SSN
museumdepot
51,8 Rotterdam Boerengat tijdelijk eindpunt
52,3 Rotterdam Maas
A20E19E25
Rotte
50,9 Rotterdam Noord
Remise Kleiweg
v.h. Allan Rotterdam
lijn van Scheveningen naar R'dam Hofplein
verbindingsboog opgebroken
Metrolijn  E 
A20E19E25
Noorderkanaal
HSL-Zuid van Schiphol
lijn van Amsterdam Centraal
Metrolijn  E 
55,9 Rotterdam Centraal voorheen Rotterdam DP
Metrolijn  D   E 
lijn naar Breda

Geschiedenis

Spoorlijn Utrecht - Rotterdam Maas

De spoorlijn Utrecht - Rotterdam Maas werd aangelegd door de Nederlandsche Rhijnspoorweg-Maatschappij als zijtak van de Rhijnspoorweg Amsterdam - Utrecht - Arnhem - Oberhausen. Bij de aanleg ondervond men op diverse plaatsen grote problemen vanwege de zeer slappe veengrond. Omdat bij Rotterdam Maas door bezwaren van omwonenden niet meteen een station kon worden gebouwd, was de eerste jaren Rotterdam Boerengat het eindpunt van de lijn. Rotterdam Maas was een kopstation en lag aan wat nu de Maasboulevard heet, ongeveer ter hoogte van het voormalige zwemparadijs annex zalencomplex Tropicana.

Na de aanleg van de spoorlijn werd een aantal houten directieketen in gebruik genomen als station, namelijk Woerden, Oudewater, Nieuwerkerk en Capelle aan den IJssel.

Ceintuurbaan

In 1899 werd door de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij de Ceintuurbaan geopend. Deze ringlijn liep rond Rotterdam van Rotterdam Maas naar Rotterdam Delftsche Poort, het hoofdstation van Rotterdam, en ging daarbij om Kralingen, Crooswijk en het Oude Noorden heen. Deze lijn vormde de verbinding tussen de spoorlijn Utrecht - Rotterdam Maas en de Oude Lijn (Amsterdam - Rotterdam DP). Ook de in 1908 geopende Hofpleinlijn kreeg een aansluiting op de Ceintuurbaan.

Bij de ingebruikname van de huidige omleiding van Nieuwerkerk aansluiting naar het noordelijk deel van de Ceintuurbaan bij Rotterdam Noord Goederen, in 1953, werd het oostelijk deel van de Ceintuurbaan gesloten en opgebroken. Op de plaats van dit oostelijke deel liggen nu de Boszoom en de Kralingse Zoom.

Tot het ontwerp van de Ceintuurbaan behoorde ook een rangeerterrein. Dat is er echter nooit gekomen. In 1933 werd op het hiervoor jarenlang gereserveerde terrein de Golfbaan Kralingen aangelegd. De begrenzing van het golfterrein langs de Boszoom volgt nog steeds de oorspronkelijke contouren van het ooit geprojecteerde rangeerterrein.

Omleiding Nieuwerkerk aansluiting - Rotterdam Noord

Al vrij snel na de aanleg van de Ceintuurbaan kwam het idee op om de spoorlijn uit Utrecht vanaf Nieuwerkerk aan den IJssel te verleggen en te laten aansluiten op het noordelijke deel van deze Ceintuurbaan, zodat alle treinen op hetzelfde station in Rotterdam zouden aankomen. Pas in 1940, nadat het Maasstation volledig was verwoest bij het bombardement op Rotterdam, werd de knoop definitief doorgehakt. In 1942 begon men met de aanleg van de nieuwe spoorbaan, die op een dijk kwam te liggen. De ervaringen bij de aanleg van de bestaande lijn in acht nemend, besloot men om verzakkingen te voorkomen de veengrond eerst af te graven tot op de kleilaag en daarop zand te storten. In 1943 werden de werkzaamheden door de Duitse bezetter stilgelegd, maar na de oorlog meteen weer opgepakt. In mei 1953 was de nieuwe verbinding tussen Nieuwerkerk aansluiting en de Ceintuurbaan ter hoogte van Rotterdam Noord Goederen gereed. Na enkele maanden proefrijden werd de lijn in oktober 1953 definitief in gebruik genomen. Tegelijkertijd werd de oude lijn naar Rotterdam Maas gesloten en enkele jaren later al opgebroken. Alleen het baanvak tussen Nieuwerkerk aansluiting en het oude station van Nieuwerkerk bleef nog tot 1970 in gebruik voor goederenvervoer. In 1971 werd ook hier het spoor opgebroken. Op het verlaten tracé werd later de provinciale weg 219 aangelegd.

Over de oude spoorbaan liggen nu de Schielandweg, de Abram van Rijckevorselweg en de Maasboulevard. Op de kruising van de 's-Gravenweg met de Schielandweg in Nieuwerkerk aan den IJssel, die in de volksmond nog steeds 'Scheve Overweg' wordt genoemd, is op de rotonde een monument geplaatst dat herinnert aan de tijd toen hier nog treinen reden. Tevens is in Nieuwerkerk aan den IJssel nog een klein deel van de vroegere aftakking herkenbaar van de huidige spoorlijn richting Rotterdam Maas. Het spoorlichaam is breder en een bruggenhoofd is nog intact. Dit is vanuit Rotterdam komend, aan de rechterhand duidelijk te zien vanuit de trein. Het wandelpad langs de Maas in Rotterdam, parallel aan de Maasboulevard, heeft de toepasselijke naam Rhijnspoorkade gekregen.

Opening forensenstations

Na de verlegging van de spoorlijn in de wederopbouwperiode zijn de ontwikkelingen aan de spoorlijn verdergegaan: vanuit Rotterdam Centraal bezien werden verschillende forensenstations geopend zoals station Rotterdam Alexander (1968), Station Capelle Schollevaar (1981) en Station Nieuwerkerk a/d IJssel (1971). Station Rotterdam Alexander kreeg in 1983 met de opening van de Oost-Westlijn (Calandlijn) een aansluiting op het metronetwerk van Rotterdam en werd daarmee een belangrijk overstapstation (onder meer voor studenten van de Erasmus Universiteit) en tevens een intercitystation. In 1993 werd station Gouda Goverwelle geopend, in 2003 station Utrecht Terwijde en in 2013 station Utrecht Leidsche Rijn.

Opheffen knelpunten en uitbreiding spoorcapaciteit

De spoorlijn is vanaf de jaren '90 sterk uitgebreid in capaciteit in het kader van de aanpak van de grote spoorwegknelpunten (Gouda), in het kader van Rail 21 (Gouda Goverwelle tot en met Woerden) en in het kader van Randstadspoor (Utrecht Leidsche Rijn). Vanuit Rotterdam naar Utrecht is er sprake van de volgende verbeteringen: in 1992 werd de aansluiting bij Gouda (waar de lijnen uit Den Haag en Waddinxveen-Alphen a/d Rijn samenkomen met de lijn uit Rotterdam) verbeterd. De lage 3-sporige brug (waar treinen van drie verschillende spoorlijnen gebruik van moesten maken en die vaak geopend moest worden), werd vervangen door een hogere 4-sporige brug die veel minder vaak geopend hoeft te worden. Verder werd er (t.h.v. Moordrecht) een fly-over aangelegd waardoor treinen uit Den Haag, de treinen tussen Gouda en Rotterdam niet meer hinderen. Een aantal jaar later, rond 1997, kreeg de spoorlijn Gouda-Waddinxveen-Alpen a/d Rijn ook ter hoogte van de Gouwe een eigen tracé met brug zodat de treinen op deze lijn de treinen op de lijnen naar Den Haag en Rotterdam v.v.. niet meer hinderen.

Het station Gouda heeft passeersporen voor goederentreinen en intercity's. Maar sinds station Gouda met de dienstregeling van 2007 de intercitystatus heeft gekregen worden deze sporen door intercity's niet meer gebruikt. Het spoor is tussen station Gouda en station Gouda Goverwelle 4-sporig gemaakt (de extra sporen waren in 1996 in gebruik). Ook is er een keerspoor ten oosten van station Gouda Goverwelle zodat Sprinters uit Den Haag of Rotterdam hier makkelijk kunnen keren. Bij Hogebrug / Oudewater, tussen Gouda en Woerden, zijn er rond 1992 over enkele kilometers aan weerszijden van de hoofdlijn twee wachtsporen voor goederentreinen aangelegd: langzame goederentreinen kunnen tijdelijk aan de kant zodat ze ingehaald kunnen worden door (snellere) reizigerstreinen. De wachtsporen lagen eerst bij Gouda maar door de hogere brug moest het wachtspoor op grotere afstand van de brug geplaatst worden zodat een goederentrein vanuit stilstand voldoende snelheid kon ontwikkelen om de brug te beklimmen. Tevens werden deze sporen gezien als een voorbereiding op een viersporigheid tussen Gouda en Woerden. Maar er zijn nu plannen van Prorail om deze wachtsporen weer op te breken zodat het spoor door de wisselvermindering minder gecompliceerd wordt. Ook ter hoogte van Woerden is de spoorlijn in de loop der jaren verbeterd. Sinds 1996 takken de spoorlijn Woerden - Leiden (als de spoorlijn Harmelen - Breukelen middels fly-overs van de hoofdlijn af (of aan) zodat tegemoetkomende treinen niet meer gehinderd worden. Station Woerden is tussen 1995 en 2006 in fasen uitgebreid tot een station met 2 eilandperrons en 2 passeer-sporen voor intercity's: in tegenstelling tot voor die tijd kunnen sprinters uit diverse richtingen hierdoor nu tegelijk stoppen in Woerden en tevens zitten deze Sprinters tijdens het halteren de snellere Intercity's niet meer in de weg. Rond 1996 is ook het spoor tussen beide aansluitingen, aan weerszijden van Woerden, viersporig gemaakt.

Naar aanleiding van de ontwikkeling van de Vinex-wijk Leidsche Rijn en de ontwikkeling van het Randstadspoor (onder meer om deze Vinexwijk te kunnen ontsluiten) is de spoorlijn tussen Woerden en station Utrecht Leidsche Rijn 4-sporig gemaakt en opgehoogd. Dit project was in 2010 voltooid. Tussen station Utrecht Leidsche Rijn en station Utrecht Centraal zijn tussen 2016 en oktober 2018, onder meer door het plaatsen van een extra spoorbrug, de laatste resterende kilometers ook 4-sporig gemaakt zodat Intercity's en Sprinters tussen Utrecht en Woerden onafhankelijk van elkaar kunnen rijden. De aansluiting van de vrije baan op het emplacement van Utrecht Centraal was rond 1995 al viersporig gemaakt.

Stations en gebouwen

Overzicht van stations langs de lijn (cursief: voormalig station):

Station Geopend Huidig gebouw
Utrecht Centraal18432016, NS, nieuwbouw en deels verbouw, uniek ontwerp Benthem Crouwel Architecten en Movares
Utrecht Leidsche Rijn20132013, NS, 1e gebouw, type Randstadspoorhalte
Utrecht Terwijde20032007, NS, 1e gebouw, type Randstadspoorhalte
Vleuten18811922, SS, 2e gebouw, uniek ontwerp van Van der Steur nog aanwezig, station verplaatst in 2007
Vleuten20072007, NS, 1e gebouw, type Randstadspoorhalte
Harmelen1855geen, station gesloten in 1936, haltegebouw Standaardtype Harmelen gesloopt in 1935
Woerden18551911, SS, 2e gebouw, uniek ontwerp van De Jong
Oudewater1855geen, station gesloten in 1936, houten gebouw gesloopt in 1938
Hekendorp1855geen, station gesloten in 1936
Gouda Goverwelle19931993, NS, 1e gebouw, uniek ontwerp van Laboyrie nu in gebruik als snackbar
Gouda18551984, NS, 3e gebouw, uniek ontwerp van Markenhof
Moordrecht1855geen, station gesloten in 1935
Nieuwerkerk a/d IJssel19711989, NS, 2e gebouw, uniek ontwerp van Fikkers
Capelle Schollevaar19811981, NS, 1e gebouw, uniek ontwerp van Douma
Rotterdam Alexander19681983, NS, 2e gebouw, uniek ontwerp van Trabsky
Rotterdam Noord19531953, NS, 1e gebouw, uniek ontwerp van Van Ravesteyn
Rotterdam Centraal19571957, NS, 2e gebouw uniek ontwerp
Rotterdam Delftsche Poort1847geen, in 1957 vervangen door Rotterdam Centraal

Overzicht van stations aan het gesloten gedeelte tussen Nieuwerkerk Aansluiting en Rotterdam Maas:

Station Geopend Huidig gebouw
Nieuwerkerk18551908, SS, 2e gebouw uniek ontwerp in gebruik als restaurant, station gesloten in 1935
Ouderkerk a/d IJssel1903geen, station gesloten in 1935
Capelle a/d IJssel1855geen, station gesloten in 1935, gebouw gesloopt in 1970
Kralingsche Veer1905geen, station gesloten in 1935
Rotterdam Boerengat1855geen, station gesloten in 1858
Rotterdam Maas1858geen, station gesloten in 1953, gebouw vernietigd bij Bombardement op Rotterdam in 1940

Overzicht van stations aan de, tussen 1899 en 1953 in gebruik zijnde, Ceintuurbaan tussen station Rotterdam Delftsche Poort en de oorspronkelijke spoorlijn Utrecht-Rotterdam Maas:

Station Geopend Huidig gebouw
Terbregseweg1899geen, station gesloten in 1953
Hillegersberg1899geen, station in 1953 vervangen door station Rotterdam Noord

Treindienst

De treindienst wordt verzorgd door NS.

Er rijden tussen Utrecht Centraal en Rotterdam Centraal vier intercity's per uur, die onderweg alleen stoppen te Gouda en Rotterdam Alexander. Tussen Utrecht Centraal en Gouda rijden nog vier intercity's per uur die na Gouda verder rijden naar Den Haag Centraal. Tussen Utrecht Centraal en Woerden rijden nog twee intercity's per uur, die ook stoppen in Woerden en na Woerden verder rijden naar Leiden.

Tussen Utrecht Centraal en Woerden rijden vier sprinters per uur, waarvan er twee Woerden als eindpunt hebben en de andere twee doorrijden naar Gouda en Den Haag Centraal. Tussen Woerden en Rotterdam Centraal rijden twee sprinters per uur, die afkomstig zijn uit Uitgeest en Amsterdam Centraal. Tussen Gouda Goverwelle en Rotterdam Centraal rijden van maandag tot en met vrijdag tussen 6:30 uur en 10:00 uur en tussen 15:30 uur en 19:00 uur twee extra sprinters per uur. Daarnaast rijden tussen Gouda Goverwelle en Gouda van maandag tot en met vrijdag overdag tot 20:00 uur nog twee extra sprinters per uur, die na Gouda verder rijden richting Den Haag Centraal.

De lijn, of delen daarvan, wordt in de dienstregeling 2019 door de volgende treinseries bediend:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
500 Intercity Rotterdam Centraal Utrecht Centraal Amersfoort Centraal Zwolle Groningen Vormt tussen Rotterdam Centraal en Zwolle een halfuursdienst met serie 600. Vormt tussen Zwolle en Groningen een halfuursdienst met serie 700. Stopt tussen Zwolle en Groningen alleen 's morgens vroeg en 's avonds laat op alle stations.
600 Intercity Leeuwarden Meppel Zwolle Amersfoort Centraal Utrecht Centraal Rotterdam Centraal Vormt tussen Rotterdam Centraal en Zwolle een halfuursdienst met serie 500. Vormt tussen Zwolle en Leeuwarden een halfuursdienst met serie 1800. Stopt tussen Zwolle en Leeuwarden alleen 's morgens vroeg en 's avonds laat op alle stations. Enkele treinen stoppen niet in Meppel.
1700 Intercity Den Haag Centraal Gouda Utrecht Centraal Amersfoort Centraal Deventer Hengelo Enschede Vormt tussen Den Haag Centraal en Amersfoort Centraal een halfuursdienst met serie 11700. Vormt tussen Amersfoort Centraal en Enschede een halfuursdienst met serie 1600.
2000 Intercity Den Haag Centraal Gouda Utrecht Centraal Amersfoort Centraal Rijdt niet na 21:00 uur. Rijdt in het weekend niet naar Amersfoort. Rijdt in de spits soms door naar Deventer.
2800 Intercity Rotterdam Centraal Gouda Utrecht Centraal Rijdt niet na 21:00 uur.
4000 Sprinter Uitgeest Zaandam Amsterdam Centraal Breukelen Woerden Gouda Rotterdam Centraal
6800 Sprinter Den Haag Centraal Gouda Gouda Goverwelle Rijdt niet 's avonds en in het weekend
6900 Sprinter Den Haag Centraal Gouda Utrecht Centraal Geldermalsen 's-Hertogenbosch
7700 Sprinter Rotterdam Centraal Gouda Gouda Goverwelle Rijdt alleen in de spits.
8800 Intercity Leiden Centraal Alphen a/d Rijn Woerden Utrecht Centraal Vormt tijdens de spits tuusen Leiden Centraal en Alphen aan den Rijn een kwartierdienst samen met de serie 8900.
11700 Intercity Amersfoort Schothorst Amersfoort Centraal Utrecht Centraal Gouda Den Haag Centraal Vormt tussen Den Haag Centraal en Amersfoort een halfuursdienst met serie 1700
14000 Sprinter Utrecht Centraal Gouda Rotterdam Centraal Rijdt alleen 's morgens vroeg en alleen richting Rotterdam.

Treinramp Harmelen

De treinramp bij Harmelen vond plaats op 8 januari 1962 om 9:19 nabij het Utrechtse dorpje Harmelen. Bij de botsing tussen twee reizigerstreinen vielen 91 doden en 54 gewonden, waarmee dit de grootste treinramp uit de geschiedenis van de Nederlandse spoorwegen is.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.