Gouwe (rivier)

De Gouwe is een gekanaliseerde rivier in de Nederlandse provincie Zuid-Holland, die van noord naar zuid een traject van de Oude Rijn naar de Hollandse IJssel aflegt. De Gouwe fungeert tevens als boezemwater voor het Rijnland.

Gouwe
Lengte14 km
BronOude Rijn
MondingHollandse IJssel
Stroomt doorZuid-Holland
Hefbrug Gouwsluis over de Gouwe bij Alphen aan den Rijn ter hoogte van de kruising met de Oude Rijn.
Portaal    Geografie

Geschiedenis

De Gouwe is ontstaan als veenstroompje ter hoogte van Boskoop, dat uitkwam op de Hollandse IJssel in Gouda. In de 13e eeuw werd het riviertje de Gouwe door een kanaal verbonden met de Oude Rijn. De monding van de Gouwe in de Hollandse IJssel werd uitgebreid tot een haven met een tolhuis.

In de 15e eeuw werd de rivier gekanaliseerd en was er definitief een betrouwbare route tussen Alphen aan den Rijn en Gouda. De Gouwe maakte deel uit van de voornaamste (verplichte) scheepvaartverbinding in Holland, die Dordrecht met Haarlem en later met Amsterdam verbond. De steden aan de route hielden samen met de graven van Holland, die bij Gouda en Spaarndam tol hieven, deze route in stand, tot ongenoegen van steden als Delft en Leiden. De visrechten op de Gouwe waren een heerlijk recht. Binnen de gemeente Alphen aan den Rijn waren de visrechten in de vroege negentiende eeuw in handen van Theodorus Pieter baron de Smeth.

Verbindingen

De Gouwe is een belangrijke route voor de binnenvaart. In 2017 voeren er zo'n 16.000 vrachtschepen naast zo'n 10.000 schepen in de recreatie.[1] Naar het noorden wordt de stroom voortgezet in het Aarkanaal (de voormalige Kromme Aar), die weer een route vormt in de richting van het Amstel-Drechtkanaal en de Amstel. De Gouwe is ook onderdeel van de zogenaamde Staande Mastroute voor de zeilvaart.

Aan de noordkant bevindt zich Gouwsluis te Alphen aan den Rijn. Dan volgen de dorpen Boskoop en Waddinxveen en aan de zuidkant de stad Gouda, waar de Gouwe zich vertakt in een oude stroom door de stad en een westelijk kanaal (Gouwekanaal met de Julianasluis) erlangs. Bij Gouda bevond zich van oudsher een sluis met een tol. Deze Havensluis vormde tot in de jaren vijftig van de 20e eeuw de verbinding tussen de Haven en de Gouwe met de Hollandse IJssel. Een andere verbinding tussen de Gouwe en de IJssel wordt gevormd door de Mallegatsluis en loopt via de Turfsingel. Bij Alphen aan den Rijn bevindt zich ook het "alpherium" ook wel Alphense Container Terminal genoemd.

Bruggen en aquaducten

Kenmerkend voor de Gouwe zijn de drie hefbruggen. Verder bevinden zich twee aquaducten onder de rivier en nog zeven andere bruggen over de rivier. Hieronder een overzicht van alle bruggen en aquaducten vanaf de Julianasluis in het zuiden naar de Oude Rijn in het noorden:
(A=aquaduct, B=brug)

Nr.: Naam: Soort: Traject: Afbeelding:
B1Julianasluisbrug-Zuidverkeersbrug
(2 ophaalbrugen)
Gouda - Moordrecht
(Rotterdamseweg)
B2Julianasluisbrug-Noordverkeersbrug
(2 ophaalbrugen)
N207
Gouda - Moordrecht
(Kanaaldijk)
B3Hoge Gouwespoorbrugspoorbrug
(hefbrug)
Gouda - Rotterdam
(Spoorlijn Utrecht - Rotterdam)
Gouda - Den Haag
(Spoorlijn Gouda - Den Haag)
B4Lage Gouwespoorbrugspoorbrug
(draaibrug)
Gouda - Alphen aan den Rijn
(Spoorlijn Gouda - Alphen aan den Rijn)
B5Coenecoopbrugverkeersbrug
(basculebrug)
N207
Goudse Poort - Gouwe park
(Coenecoopbocht)
A1Gouwe-aquaductaquaductA12E25E30
Den Haag - Arnhem
B6Amaliabrugverkeersbrug
(basculebrug)
N451
Waddinxveen - Gouda
B7Waddinxveense hefbrugverkeersbrug
(Hefbrug)
Waddinxveen
(Kerkweg-Oost)
B8Boskoopse hefbrugverkeersbrug
(Hefbrug)
Boskoop
(Reijerskoop)
A2Alphen-aquaductaquaductN11
Leiden - Bodegraven
B9Gouwespoorbrugspoorbrug
(draaibrug)
Woerden - Leiden
(Spoorlijn Woerden - Leiden)
B10Alphense hefbrugverkeersbrug
(hefbrug)
Alphen aan den Rijn
(Goudse Schouw)
Zie de categorie Gouwe river van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.