Station Kampen

Station Kampen is een van de spoorwegstations, oorspronkelijk van het Standaardtype NCS 1e klasse, in de Nederlandse plaats Kampen.

    Kampen   
Gezien vanaf de IJsselbrug
PlaatsKampen
AfkortingKpn
Opening10 mei 1865
Perrons1
Perronsporen1 (Sporenschema)
SpoorlijnKamperlijntje
Stadsbus11
Streekbus74 | 141 | 143
Schoolbus641
Buurtbus506
Vervoerders
- Treinvervoerder
- BusvervoerderOV Regio IJsselmond
Reizigers3803 (2017)[1] per dag (NS)
Coördinaten52° 34 NB, 5° 55 OL
Externe link NS-stationsinformatie

Portaal    Openbaar vervoer

Beschrijving

Op de muur staat nog steeds de kilometrering van de Centraalspoorweg: 100.9 km vanaf Utrecht.
Station Kampen, straatzijde.
Dieselmaterieel '90 vertrekt uit Kampen naar Zwolle; 23 maart 2012.
Het nieuwe station Kampen; circa 1911. Collectie van het Utrechts Archief.

Het station is gelegen aan de overzijde van de IJssel (aan IJsselmuidense zijde), waar de gemeente Kampen voor de gemeentelijke herindeling al enige grond in bezit had. Kampen is het eindstation (kopstation) van het Kamperlijntje dat loopt van Zwolle naar Kampen. Wie uit het oude centrum van de stad Kampen over de stadsbrug de IJssel oversteekt, komt bij het station uit.

Oorspronkelijk was het station het eindpunt van de spoorlijn Utrecht - Kampen (de Centraalspoorweg), maar het Kamperlijntje werd een aparte treindienst doordat elektrificatie achterwege bleef, met dieseltreinen vanaf 1953. Het traject Kampen – Zwolle is enkelsporig. Het station Kampen had twee kopsporen, maar het tweede spoor werd sinds de invoering van de dieseltractie niet meer voor gewone treinen gebruikt; wel voor militaire treinen.[2] De perronoverkapping van dat spoor is gesloopt. Het perron van het eerste spoor is nog deels overkapt. Bij de elektrificatie in 2017 is het tweede spoor opgebroken.

Het monumentale stationsgebouw heeft een fraaie stationshal in Jugendstil, maar deze wordt niet meer gebruikt. In de naastgelegen voormalige stationsrestauratie is thans een filiaal van de Kiosk gevestigd. Ook is er een fietsenmaker en -stalling en een woning op de bovenverdieping, met een toegang in de toren van het gebouw.

Verbouwing naar elektrische tractie

Het Kamperlijntje zou worden omgezet in een lightraillijn, met een nieuwe tramhalte Kampen Oost en enkele nieuwe haltes in Zwolle. De naam van het station zou dan veranderen in Kampen-IJsselmuiden. De streefdatum hiervoor, januari 2013, werd niet gehaald. Twee aanbestedingen leverden geen exploitant op. De provincie rekende op een indienststelling eind 2013 en ging ervan uit dat de NS-treinen in december 2012 voor het laatst in station Kampen zouden stoppen.[3]

Op 9 december 2012 werd de Hanzelijn geopend, waardoor Kampen via het nieuwe station Kampen Zuid bereikbaar werd per sprinter Amsterdam CentraalLelystad Centrum – Zwolle.

In 2014 werd besloten om het Kamperlijntje niet te verbouwen tot lightrail, maar te verbouwen voor elektrische treinen. In 2017 vond de elektrificatie plaats en met ingang van de dienstregeling van 2018 zijn de NS-dieseltreinen vervangen door elektrische treinen van Keolis.

Treinvervoer

Treinseries die stoppen in Kampen tijdens de dienstregeling 2020:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
8500 Sprinter (Keolis) Zwolle Zwolle Stadshagen Kampen Onderdeel van Blauwnet

Busvervoer

Lijn Vervoerder Route Opmerkingen
Stadsdienst Kampen
11 OV Regio IJsselmond Station Kampen – Beneluxweg – Station Kampen Zuid Rijdt niet 's avonds en op zondag
Streeklijnen
74 OV Regio IJsselmond Kampen (Station Zuid – Station) – IJsselmuiden – Grafhorst – Genemuiden – Kamperzeedijk – Hasselt – Zwolle Rijdt niet op zaterdagavond en zondag
141 OV Regio IJsselmond Kampen – Kampereiland – Ens – Emmeloord – Tollebeek – Urk
143 OV Regio IJsselmond Kampen – Dronten Rijdt niet 's avonds en in het weekend
Overige lijnen
506 OV Regio IJsselmond Wilsum – IJsselmuiden – Kampen – De Zande – Zalk – Hattem Buurtbus
641 OV Regio IJsselmond Urk – Emmeloord – Kampen – Zwolle Schoolbus
Zie de categorie Station Kampen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.