Juli 2006

Dit artikel geeft een chronologisch overzicht van alle belangrijke gebeurtenissen per dag in de maand juli van het jaar 2006.

juli
wk ma di wo do vr za zo
26           1 2
27 3 4 5 6 7 8 9
28 10 11 12 13 14 15 16
29 17 18 19 20 21 22 23 
30 24 25 26 27 28 29 30 
31 31  

Gebeurtenissen

1 juli

2 juli

3 juli

4 juli

5 juli

6 juli

7 juli

8 juli

9 juli

10 juli

11 juli

  • Bij zeven gecoördineerde bomaanslagen in Bombay, India, komen zeker 140 pendelaars om het leven.
  • De Duitse stad Herzberg in de Harz krijgt de officiële titel "Herzberg am Harz - die Esperanto-stadt" (de Esperantostad), wat onder andere op het officiële briefpapier wordt vermeld. Esperanto wordt gebruikt in de contacten tussen Herzberg en het Poolse Góra en tevens zal in het kader van deze uitwisseling Esperanto officieel ondersteund worden.
  • De Chinese atleet Liu Xiang verbetert het wereldrecord van Colin Jackson op de 110 meter horden tot 12,88.

12 juli

13 juli

  • Rusland zal volgens de Russische minister van financiën binnenkort lid mogen worden van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Dit is mogelijk geworden doordat de Verenigde Staten hun eis dat buitenlandse banken vrijelijk toegang moeten krijgen tot de Russische financiële sector alvorens Rusland het WTO-lidmaatschap kan verkrijgen, hebben laten vallen.

14 juli

  • De OPEC maakt zich zorgen over de hoge olieprijs, die alsmaar blijft stijgen. Momenteel kost een vat olie tegen de 80 dollar, een record.
  • In het Nationaal Park De Maasduinen in het Nederlandse Noord-Limburg woedt een grote brand. Deze is op drie afzonderlijke plaatsen ontstaan; de brandweer vermoedt brandstichting. In de Amerikaanse staat Californië in de buurt van de stad Los Angeles, is al dagen eveneens een grote bosbrand aan de gang die zich steeds verder uitbreidt.
  • De Nederlandse detailhandel heeft het in de afgelopen maand mei buitengewoon goed gedaan. Ten opzichte van vorig jaar mei steeg de omzet met 12,3 procent wat zelden voorkomt. Extra koopdagen zouden hier mede aan ten grondslag liggen.

15 juli

  • In de Morongovallei, zo'n 200 km ten oosten van Los Angeles in de Amerikaanse staat Californië, hebben twee enorme, aanvankelijk afzonderlijke bosbranden zich ondanks de inzet van 2700 spuitgasten weten te verenigen tot één immens laaiend inferno dat zich nu verder dreigt uit te breiden in de richting van het dichtbevolkte berggebied rond San Bernardino.
  • In weerwil van wat Rusland op 13 juli aankondigde, blijven de Verenigde Staten toch dwarsliggen over de toetreding van Rusland tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Onenigheid over de behandeling van Amerikaanse octrooien en auteursrechten in Rusland alsmede een geschil over de afzet van Amerikaanse producten in dat land zouden hier debet aan zijn.
  • Belgische kerncentrales blijken volgens een inspectierapport de afgelopen anderhalf jaar onveiliger te zijn geworden door een verdubbeling van het aantal 'afwijkingen', de lichtste vorm van tekortkomingen.
  • De Space Shuttle Discovery koppelt met succes los van het Internationaal ruimtestation ISS. Er is wel een lek vastgesteld bij een van de landingskrachtbronnen maar dat hoeft geen onoverkomelijke problemen op te leveren bij de terugkeer naar de aarde op 17 juli.
  • De Ecuadoraanse vulkaan Tungurahua barst uit en veroorzaakt een rookkolom van wel dertien kilometer hoogte. 5500 personen hebben het omliggende gebied moeten verlaten.
  • David H., een negenjarige jongen uit Wallonië die sinds de avond tevoren werd vermist, wordt door een boerenechtpaar in een wegberm teruggevonden. Hij blijkt te zijn ontvoerd, aangerand en vastgebonden door een kennis van zijn ouders die hem zogenaamd bij zijn ouderlijk huis zou hebben afgezet. Ook heeft hij een hoofdwond opgelopen, al dan niet door de dader aangebracht. Zijn moeder sloeg alarm, waarna de politie met een grote zoektocht begon.

17 juli

18 juli

  • David Henriet, een negenjarig Waals slachtoffer van ontvoering en aanranding door Benoît Dewild, en die op 15 juli werd teruggevonden, komt langzaam bij uit de kunstmatige coma waarin artsen hem bewust hadden gebracht om een genezing van een (al dan niet door de dader aangebrachte) hoofdwond te bevorderen.
  • De Nijmeegse Vierdaagse wordt na één dag afgelast vanwege de extreme hitte. Twee mensen overlijden op de eerste dag. Nog eens honderden anderen zijn flauwgevallen en een dertigtal personen liggen nog in het ziekenhuis.
  • In een woning in Ermelo worden de lijken gevonden van een politieagent en een vrouw. Het staat vast dat de twee door een misdrijf om het leven zijn gekomen.
  • De politie in Italië heeft in het zuiden van Italië 113 Polen bevrijd. De Polen werden als slaven behandeld: ze werkten tegen een hongerloon vijftien uur per dag op het land en werden mishandeld als ze wilden vluchten.
  • Op Rotterdam Airport raakt een Airbus (type A321) van de Turkse luchtvaartmaatschappij Onur Air beschadigd doordat het bij de landing met de staart de landingsbaan raakt.
  • Een onderzoek wijst uit dat veel Nederlandse vrouwen bedenkingen hebben bij hun eigen lichaam en dat van andere vrouwen. Vooral op zwemgelegenheden (bijvoorbeeld op het strand en in het zwembad) ervaren nogal wat vrouwen zich als dik en wit. De Nederlandse mannen hebben minder last van dit soort negatieve gevoelens.
  • Nabij de Imam Alimoskee in Koefa, Irak, ontploft een autobom, waardoor minstens 53 personen omkomen en 103 gewonden vallen, voornamelijk sjiitische moslims.

19 juli

  • Bij het KNMI in De Bilt wordt 's ochtends om 09.20 officieel de tweede landelijke hittegolf van 2006 geregistreerd. Sinds 1948 is het niet meer voorgekomen dat een Nederlandse zomer meer dan één hittegolf heeft. Ook in België is de tweede hittegolf van het jaar een feit.

20 juli

  • De grafkisten van de in 2004 vermoorde Nomads mogen niet worden opgegraven. Dat besluit de rechter in Amsterdam. De advocaten van de verdachten van de moorden vroegen hierom nadat de kroongetuige in de zaak, Angelo D., had gezegd dat de moordwapens weleens in de kisten van de Nomads konden liggen. De advocaten zeggen dat dit onzin is en wilden hiermee bewijzen dat de kroongetuige een leugenaar is.
  • Bij een schietpartij in het Haagse Laakkwartier worden een man en een vrouw doodgeschoten. Hun anderhalf jaar oude peuter is getuige van het drama.

21 juli

22 juli

  • De Irakese premier Nouri Maliki tracht door middel van een verzoeningscommissie de (religieuze) gewelddadigheden te stoppen. Vandaag vindt de eerste vergadering plaats waarbij diverse groeperingen van allerlei pluimage aanwezig zijn.
  • Na twintig jaar beëindigt Dennis Bergkamp zijn carrière met een afscheidswedstrijd tussen zijn ploeg, Arsenal FC, en AFC Ajax, die door eerstgenoemde gewonnen wordt.

23 juli

  • In Engeland wordt een levensgroot opblaasbaar kunstwerk van pvc waar men in kan lopen door een windvlaag van zijn plaats gerukt en tien meter hoog de lucht ingevoerd; twee in het kunstwerk aanwezige personen komen hierbij om, twaalf anderen raken gewond.
  • Bij twee bomaanslagen in Irak, één in de wijk Sadr-stad van Bagdad, waar veel sjiieten wonen, en één in de noordelijke stad Kirkoek, waar voornamelijk Koerden wonen, vallen meer dan vijftig doden.
  • De Amerikaan Floyd Landis wint de Tour de France voor zijn ploeg Phonak.

24 juli

25 juli

26 juli

27 juli

  • Volgens zijn ploeg Phonak is de Amerikaan Floyd Landis na de door hem gewonnen 17e etappe van de Ronde van Frankrijk 2006 op dopinggebruik betrapt. Er zou te veel testosteron in zijn bloed zitten. Er zal wel nog een tegenexpertise worden uitgevoerd, doch de renner zelf ontkent vooralsnog. Hij is mede door deze overwinning enkele dagen later ook de winnaar van de Tour geworden.
  • Een Russische helikopter met aan boord twee Nederlandse militairen stort neer in Afghanistan. Alle inzittenden overlijden.

28 juli

29 juli

30 juli

31 juli

  • Volgens een onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen is het slecht gesteld met de taalbeheersing van de Nederlanders. Vooral jongeren beheersen de talen van de hen omringende landen alsook die van hun eigen land niet goed.
  • Dit blijkt de warmste juli ooit te zijn geweest in Nederland en België sinds de metingen in 1706 begonnen. In De Bilt was de gemiddelde temperatuur 22,3 °C, vierenhalve graad boven het langjarig gemiddelde voor de maand juli. In Ukkel bedroeg de gemiddelde temperatuur zelfs 23,0 °C.
  • Raúl Castro, de broer van Fidel Castro, krijgt de macht over Cuba nadat Fidel een zware operatie heeft ondergaan.

Weerextremen

  • Juli 2006 is in Nederland en België de warmste maand geweest sinds de metingen begonnen. In De Bilt was de gemiddelde temperatuur 22,3° en in Ukkel 23,0°. Als gevolg van de hoge temperaturen zijn er enkele honderden mensen meer overleden dan gemiddeld in juli.
Zie de categorie July 2006 van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.