Irkoetsk

Irkoetsk (Russisch: Иркутск) is een stad in de Russische Federatie, hoofdstad van de gelijknamige regio (oblast) Irkoetsk, gelegen aan de Angara tussen het stuwmeer van Irkoetsk en het Baikalmeer.

Irkoetsk
Иркутск
Stad in Rusland
Kazankerk
Locatie in Rusland

Situering
Land Rusland
Federaal districtSiberië
Deelgebiedoblast Irkoetsk
Coördinaten52° 21 NB, 104° 13 OL
Algemeen
Oppervlakte324 km²
Inwoners
(volkstelling 2002)
593.604
(1.832,1 inw./km²)
Hoogte444 m
Gebeurtenissen
Gesticht1661
Stadstatus sinds1686
Bestuur
Onder jurisdictie vanoblast
GemeentevormStedelijk district
Bestuurlijke indeling4 bestuurlijke okroegen: Leninski, Oktjabrski, Pravoberezjny en Sverdlovski
Officiële websitewww1.irkutsk.ru
Overig
Postcode(s)6640xx
Netnummer(s)(+7) 3952
TijdzoneIRKT (UTC+8)
OKATO-code25401
Locatie in oblast Irkoetsk

Portaal    Rusland

Regionaal centrum

Irkoetsk is het grootste economische, culturele en verzorgende centrum van Oost-Siberië; er is een omvangrijke industriële sector, die onder meer aluminiumindustrie (bauxiet uit de Oeral), chemische fabrieken, machinebouw (toelevering omliggende mijnbouwgebieden), houtverwerking en voedingsmiddelenindustrie omvat. Er zijn waterkrachtcentrales bij de stuwdam en er is een pijplijnverbinding met de aardolie- en aardgasvelden van het Wolga-Oeralgebied. Het is een belangrijk verkeersknooppunt in Oost-Siberië met een station aan de Trans-Siberische spoorlijn en een belangrijke luchthaven. De oude stad is relatief ruim aangelegd en telt nog tal van historische, meestal in hout opgetrokken, panden. Ter plaatse voorts onder meer een universiteit (1918) en diverse hogescholen, een polytechnisch instituut, de Siberische afdeling van de nationale Academie der Wetenschappen, diverse musea en theaters, een planetarium en de staatsbibliotheek.

Geschiedenis

Ostrogtoren in het Taltsy-museum nabij Irkoetsk

De stad werd in 1652 gesticht als Irkoetskoje zimovje bij de monding van de Irkoet in de Angara. Dertig jaar later reeds had ze zich ontwikkeld tot het centrum van de Russische handel met het Chinese keizerrijk en Mongolië. Sinds de 18e eeuw is ze tevens het bestuurlijke middelpunt van de Russische bezittingen in Siberië. Eind 19e eeuw ging van Irkoetsk de Siberische goldrush uit. Vanwege zijn historische allure wordt Irkoetsk ook wel "Het Parijs van Siberië" genoemd.

Bezienswaardigheden

Partnersteden

Geboren

Zie ook

Zie de categorie Irkutsk van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.