Minderheidsregering

Een minderheidsregering of minderheidskabinet is een kabinet dat gevormd wordt door een of meer politieke partijen die gezamenlijk geen meerderheid van ten minste de helft plus een van het totaalaantal zetels in het parlement hebben.

Gedoogsteun

De politieke partij die ervoor zorgt dat bij stemmingen de helft plus een bereikt kan worden levert zogenaamde gedoogsteun. Dit betekent dat invoering van bepaalde wetten of maatregelen van de minderheidsregering gesteund zal worden als men daar in ruil wat voor terug krijgt in de vorm van een gewenste wet of wetswijziging. De partij die gedoogt maakt geen deel uit van de regering en levert dus geen ministers en staatssecretarissen.

Landen met minderheidskabinet

Landen die op dit moment (2018) een minderheidskabinet hebben:

België

Nederland

In 1973 gedoogden de Katholieke Volkspartij en de Antirevolutionaire Partij de vorming van het kabinet-Den Uyl. Dit werd een extraparlementair kabinet genoemd. Hoewel er wel christelijke bewindslieden aan deelnamen werd het door de fracties in de Tweede Kamer van eerder genoemde partijen slechts gedoogd.

Tussen 14 oktober 2010 en 5 november 2012 had Nederland een minderheidskabinet. Het kabinet-Rutte I bestond uit de VVD en het CDA. De PVV gaf gedoogsteun aan dit kabinet, zoals was vastgelegd in het zogeheten gedoogakkoord. Op 21 april 2012 beëindigde de PVV de gedoogsteun, op 12 september 2012 waren er Tweede Kamerverkiezingen, waarna op 5 november 2012 het kabinet-Rutte II werd beëdigd, waardoor er een einde kwam aan het minderheidskabinet.

Naast deze minderheidskabinetten waren er ook diverse rompkabinetten in de Nederlandse parlementaire geschiedenis. Dit is geen minderheidskabinet dat is gevormd na de verkiezingen, maar na terugtrekking van één of meerdere partijen uit het kabinet waardoor het zijn meerderheid in de Tweede Kamer verliest.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.