Bisdom Antwerpen

Het bisdom Antwerpen is een van de acht Belgische bisdommen. Het werd in 1559 opgericht met de bul Super universas door paus Paulus IV, die hiermee de bisdommen in de Nederlanden opnieuw indeelde. Maar pas in 1570 bekleedde eerste bisschop van Antwerpen zijn zetel. Het bisdom werd na de Franse Revolutie weer afgeschaft in 1801 met het Concordaat tussen Napoleon en paus Pius VII. Nadien werd het bij het Aartsbisdom Mechelen gevoegd.

Bisdom Antwerpen
Basisgegevens
KerkprovincieBelgische rooms-katholieke kerkprovincie
KathedraalOnze-Lieve-Vrouwekathedraal
PatroonheiligeOnze-Lieve-Vrouw ten hemel opneming
Websitehttps://www.kerknet.be/organisatie/bisdom-antwerpen
Hiërarchie
BisschopJohan Bonny
KapittelOnze-Lieve-Vrouwkapittel
Vicaris-generaalBruno Aerts
Statistieken
Dekenaten7
Parochies288
en 8 kapelanijen
Portaal    Christendom

Op 8 december 1961 werd het bisdom heropgericht door de bul Christi Ecclesia. Het bestond toen uit 271 parochies en 24 kapelanijen, gegroepeerd in 18 dekenaten. Die structuur groeide daarna uit tot een geheel van 300 parochies en 10 kapelanijen, gegroepeerd in 32 dekenaten en 3 streken. Op 1 januari 2005 werden de 300 parochies en 9 kapelanijen gehergroepeerd in 48 parochie-federaties en 5 dekenaten: Antwerpen, Kempen, Noorderkempen, Rupel-Nete en Zuiderkempen. Op 1 september 2014 werd het bisdom heringedeeld in een Vicariaat Antwerpen (bestaande uit 3 dekenaten) en een Vicariaat Kempen (bestaande uit 4 dekenaten). Het bisdom Antwerpen beschikt over een eigen jeugddienst die verantwoordelijk is voor het organiseren van activiteiten voor jongeren.

De grenzen van het bisdom vallen niet helemaal samen met het grondgebied van de provincie Antwerpen. De gemeenten Bonheiden, Bornem, Duffel, Mechelen, Puurs-Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek behoren tot het aartsbisdom Mechelen-Brussel. De gemeente Zwijndrecht behoort tot het bisdom Gent.

De huidige bisschop van het bisdom Antwerpen is Johan Bonny.

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen is de kathedraal van het bisdom. Het is een gotische kerk die gebouwd werd tussen 1352 en ca. 1530.

Structuur

Dit artikel bevat verouderde informatie en zou bijgewerkt moeten worden. U wordt uitgenodigd om dit artikel bij te werken.
Uitleg: Deze sectie beschrijft de structuur van het bisdom zoals ze bestond tot 1 september 2014.
Mgr. Johan Bonny en Bruno Aerts, tijdens de Scheldewijding.

Het bisdom Antwerpen in de Belgische provincie Antwerpen telt 308 parochies, gegroepeerd in 48 federaties die op hun beurt dan weer samen een van de 5 dekenaten vormen.

Dekenaat Antwerpen

Het dekenaat Antwerpen telt 72 parochies gegroepeerd in 11 federaties en omvat vrijwel geheel de gemeenten Antwerpen en Stabroek.

Dekenaat Kempen

Het dekenaat Kempen telt 39 parochies gegroepeerd in 6 federaties en omvat de gemeenten Arendonk, Baarle-Hertog, Beerse, Dessel, Kasterlee, Lille, Merksplas, Oud-Turnhout, Ravels, Retie, Turnhout, Vosselaar en een deel van de gemeente Mol.

Dekenaat Noorderkempen

Het dekenaat Noorderkempen telt 61 parochies gegroepeerd in 9 federaties en omvat de gemeenten Borsbeek, Brasschaat, Brecht, Essen, Hoogstraten, Kalmthout, Kapellen, Malle, Rijkevorsel, Schilde, Schoten, Wijnegem, Wommelgem, Wuustwezel, Zoersel en een deel van het Antwerpse district Ekeren.

Dekenaat Rupel-Nete

Het dekenaat Rupel-Nete telt 73 parochies gegroepeerd in 14 federaties en omvat de gemeenten Aartselaar, Berlaar, Boechout, Boom, Edegem, Heist-op-den-Berg, Hemiksem, Hove, Kontich, Lier, Lint, Mortsel, Nijlen, Putte, Ranst, Rumst, Schelle en Zandhoven.

Dekenaat Zuiderkempen

Het dekenaat Zuiderkempen telt 63 parochies gegroepeerd in 8 federaties en omvat vrijwel geheel de gemeenten Balen, Geel, Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Herselt, Hulshout, Laakdal, Meerhout, Mol, Olen, Vorselaar en Westerlo.

Zie ook

Foto-galerij

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.