Nieuwmarkt (metrostation)

Station Nieuwmarkt is een station van de Amsterdamse metro in het stadsdeel Centrum. Het station is gelegen nabij het gelijknamige plein, de Nieuwmarkt. De metrolijnen 51, 53 en 54 hebben een halte op dit station. In het station zijn afbeeldingen te zien die herinneren aan de geschiedenis van de buurt, inclusief de rellen van 1975, toen er in deze buurt veel verzet was tegen het slopen van huizen voor de bouw van de metrotunnel.


Nieuwmarkt
PlaatsAmsterdam
AfkortingNMT
Opening11 oktober 1980
Vervoerder
Metrostation
Perrons1
Perronsporen2
Metro
Lijn RichtingVolgend station
 51  Centraal StationCentraal Station
 51  IsolatorwegWaterlooplein
 53  Centraal StationCentraal Station
 53  GaasperplasWaterlooplein
 54  Centraal StationCentraal Station
 54  GeinWaterlooplein
Ligging
Coördinaten52° 22 NB, 4° 54 OL

Locatie van het metrostation

Portaal    Openbaar vervoer

Het station heeft twee stationshallen boven de beide uiteinden van het perron, die beiden oorspronkelijk twee uitgangen kenden. In de noordhal zijn dat Nieuwmarkt en Koningsstraat, in de zuidhal Nieuwe Hoogstraat en Snoekjessteeg. Op uitgang Nieuwmarkt (Chinatown (Amsterdam)) na zijn alle uitgangen opgenomen in de nieuwe woonbebouwing, die in de jaren ’80 op en rondom het metrotracé werd gerealiseerd.

In het station zijn diverse kunstwerken aangebracht. In de noordhal is dat een verbrokkelde muur met een slopersbal, vervaardigd door Jan Sierhuis. In de zuidhal is dit een houten paalfundering, vervaardigd door Louis van Gasteren. De scheuren en gaten in de perronwanden zijn vervaardigd door Bert Griepink. De lijsten met de (sinds jaren deels overgeschilderde) zwart-witfoto's en de gebroken spiegels zijn gemaakt door Roel van den Ende. De tekst die in de perronbekleding is opgenomen "Wonen is geen gunst maar een recht" is van buurtbewoonster en anti-metro/anti-sloop activiste Tine Hofman.

Om de overlast van drugsverslaafden te verminderen en de beheersbaarheid van het station te vergroten is de uitgang Snoekjessteeg enige jaren geleden afgesloten. Het stuk uitgang op straatniveau op de hoek van deze steeg en de Sint Antoniesbreestraat is met twee puien afgeschermd en tegenwoordig in gebruik als een souvenir- en geschenkenwinkel. De roltrap bevindt zich echter nog steeds achter in deze winkel. Het stuk uitgang op halniveau is eveneens dichtgezet en nu in gebruik als kantoor voor de toezichthouders.

Naambord in 2018

In 2017/2018 kreeg het station een opknapbeurt waarbij Koninklijke Tichelaar Makkum een nieuw naambord leverde in tegelwerk.

Zie de categorie Metrostation Nieuwmarkt van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.