Station Arnhem Velperpoort

Station Arnhem Velperpoort is een spoorwegstation gelegen aan de spoorlijnen ArnhemLeeuwarden (Staatslijn A) en Arnhem – Zevenaar (onderdeel van de Rhijnspoorweg). Het is gelegen ten oosten van het centrum van Arnhem aan het begin van de Velperweg.

    Arnhem Velperpoort   
PlaatsArnhem
AfkortingAhp
Opening1 oktober 1893
Sluiting3 juni 1918
Heropening5 januari 1953
Perrons2
Perronsporen2 (Sporenschema)
Spoorlijn(en)Rhijnspoorweg
Staatslijn A
Stadsbus
77
Trolleybus 1   7 
Streekbus &
27 & 29

26 & 331
Nachtbus
843
Vervoerders
- Treinvervoerder
- Busvervoerder &
Reizigers1980 (2018)[1] per dag (NS)
Coördinaten51° 59 NB, 5° 55 OL
Externe link NS-stationsinformatie

Portaal    Openbaar vervoer

De eerste halte Velperpoort werd geopend in 1893 en op 3 juni 1918 gesloten. Het oorspronkelijke (houten) stationsgebouw lag op de spoordijk, enkele meters boven straatniveau. De stationsgebouwen bevonden zich op spoorhoogte. Het station was met trappen bereikbaar.

Op 5 januari 1953 werd het station heropend, met een nieuw stationsgebouw op gelijke hoogte met de verhoogde spoorbaan, ontworpen door architect Koen van der Gaast. Rond de wachtruimte loopt de trap naar boven. Oorspronkelijk was het tweede perron alleen te bereiken via een overpad. Dit gebouwtje bestaat nog steeds en was sinds 2006 een tijd in gebruik door een financieel adviesbureau. Het gebouw is in gebruik geweest bij IrisZorg. Ook heeft er korte tijd een politiepost in gezeten.

In 1988 werd het vervangen door twee nieuwe ingangspartijen even verderop langs de spoorbaan bij een nieuwe onderdoorgang, waardoor het een viaductstation werd. Hoewel deze nieuwe gebouwen, ontworpen door architect Rob Steenhuis, uit niet veel meer dan trappenhuizen bestaan hebben ze een grote bouwmassa meegekregen. Vanaf de jaren negentig verloederde de stationsomgeving door graffiti, drugsdealers en hanggroepjongeren.

In 2020 wordt het station ingrijpend vernieuwd. De renovatie moet de omgeving overzichtelijker en veiliger maken, zodat het station een aangenamere plek wordt om te verblijven. Ook de toegankelijkheid van het station wordt verbeterd. Zo worden de perrons en trappen verbreed en komen er liften. Aan de noordzijde (Klarendal) komt een nieuwe fietsenstalling. In 2018 heeft de gemeente Arnhem al het wegdekprofiel aan beide zijden vernieuwd en aangepast.

Verbindingen

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
7600 Sprinter Wijchen Nijmegen Arnhem Centraal Arnhem Velperpoort Zutphen 's Avonds en op zondag alleen tussen Nijmegen en Zutphen
30700 Stoptrein (Breng) Arnhem Centraal Arnhem Velperpoort Doetinchem Rijdt onder de naam brengdirect en rijdt niet in de avonduren (na 20.00 uur) en het weekend. Verzorgt samen met Arriva een kwartiersdienst tussen Arnhem en Doetinchem.
30900 Stoptrein (Arriva) Arnhem Centraal Arnhem Velperpoort Doetinchem Winterswijk Verzorgt samen met brengdirect doordeweeks tot 20.00 uur een kwartiersdienst tussen Arnhem en Doetinchem.

Afbeeldingen

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.