Eurovisiesongfestival 1965

Het Eurovisiesongfestival 1965 was het tiende Eurovisiesongfestival en vond plaats op 20 maart 1965 in Napels, Italië. Het programma werd gepresenteerd door Renata Mauro. Van de 18 landen won Luxemburg met het nummer "Poupée de cire, poupée de son'", uitgevoerd door France Gall. Dit lied kreeg 32 punten, 19,75% van alle punten. Met 26 punten werd Verenigd Koninkrijk tweede, gevolgd door Frankrijk met 22 punten op de derde plaats.

Eurovisiesongfestival 1965
Gran Premio Eurovisione della Canzone
Gastland Italië
LocatieSala di Concerto della RAI, Napels
OmroepRAI
Datum20 maart 1965
PresentatorRenata Mauro
Winnaar
Land Luxemburg
LiedPoupée de cire, poupée de son
ArtiestFrance Gall
TekstSerge Gainsbourg
ComponistSerge Gainsbourg
Andere gegevens
StemgegevensElk land verdeelt 5, 3 en 1 punten
Aantal landen18
Debuterend Ierland
Terugkerend Zweden
Nul punten België
 Finland
 Duitsland
 Spanje
IntervalactMario del Monaco
Chronologie
◄ 1964  1966 ►

Dit was het eerste festival dat ook uitgezonden werd via Intervision, de Oost-Europese tegenhanger van de EBU.[1]

De Zweden baarden opzien door hun bijdrage onverwacht in het Engels te zingen. Na dit incident werd bepaald dat men voortaan in de eigen landstaal moest zingen.[2]

Interludium

Tijdens het tellen was er een optreden van de tenor Mario del Monaco. Omdat hij niet live zong maar playbackte, ontstond er in de dagen na het Songfestival een kleine ophef.[3]

Puntentelling

Stemstructuur

Net als vorig jaar werden in de nationale jury van 10 juryleden punten toegekend aan elk liedje. Het liedje met het meest aantal stemmen, kreeg vijf punten. De tweede keus kreeg drie punten en de derde plaats kreeg één punt van dat land.[4] Als er maar twee liedjes stemmen kregen binnen een jury, kreeg het meest populaire lied 6 punten en het andere lied 3 punten. Als een lied alle stemmen binnen een bepaalde jury kreeg, zou het worden beloond met 9 punten.

Score bijhouden

De score werd bijgehouden op een scorebord dat in de zaal hing. De deelnemende landen stonden in het Italiaans op het bord. Achter elk land stond de landcode zoals die ook op auto's gebruikt wordt. Achter elk land was een lijn zichtbaar die langer werd naarmate het totaal van het land groeide. Zo was het scorebord als het ware een staafdiagram. De gegeven punten werden door middel van blokjes achter de landnaam. Het aantal blokjes vertegenwoordigde het aantal punten. Tijdens de puntentelling stond de presentatrice op het podium, schuin voor het scorebord en het orkest.

Stemmen

De jury's werden in volgorde van optreden opgebeld. Het geven van de punten ging in oplopende volgorde. De vertegenwoordiger van het land noemde het land en het aantal punten in het Engels of Frans. De presentatrice herhaalde dit in de taal die gebruikt werd bij het geven. De punten werden niet in een andere taal herhaald.

Beslissing

Het stond pas in de laatste stemronde, die van Zwitserland, vast wie de winnaar was. Het verschil tussen Verenigd Koninkrijk (21) en Luxemburg (29) was slechts zeven punten. Een land kon maximaal negen punten ontvangen. Toen vanuit Zürich echter de eerste punten naar Monaco (1 punt) en Luxemburg (3) gingen, was de strijd beslist. Ondanks de vijf punten aan het Verenigd Koninkrijk was Luxemburg de winnaar.

Resultaat

Plaats Land Artiest(en) Lied Punten
1  LuxemburgFrance Gall Poupée de cire, poupée de son 32
2  Verenigd KoninkrijkKathy Kirby I belong 26
3  FrankrijkGuy Mardel N'avoue jamais 22
4  OostenrijkUdo Jürgens Sag ihr ich laß sie grüßen 16
5  ItaliëBobby Solo Se piangi se ridi 15
6  IerlandButch Moore I'm walking the streets in the rain 11
7  DenemarkenBirgit Brüel For din skyld 10
8  ZwitserlandYovanna Non à jamais sans toi 8
9  MonacoMarjorie Noël Va dire à l'amour 7
10  ZwedenIngvar Wixell Absent friend 6
11  NederlandConny Vandenbos 't Is genoeg 5
12  JoegoslaviëVice Vukov Ceznja 2
13  NoorwegenKirsti Sparboe Karusell 1
 PortugalSimone de Oliveira Sol de inverno 1
15  BelgiëLize Marke Als het weer lente is 0
 FinlandViktor Klimenko Aurinko laskee länteen 0
 SpanjeConchita Bautista ¡Qué bueno, qué bueno! 0
 DuitslandUlla Wiesner Paradies, wo bist du? 0

Deelnemers

België en Nederland

Voor België had Lize Marke het in 1963 al eens geprobeerd. Conny Vandenbos had in 1962 ook al eens meegedaan aan het Nationaal Songfestival van Nederland.

Terugkerende artiesten

Land Artiest Eerdere deelname
 Joegoslavië Vice Vukov  Joegoslavië 1963
Oostenrijk Udo Jürgens Oostenrijk 1964
 Spanje Conchita Bautista  Spanje 1961

Nora Brockstedt die Noorwegen al vertegenwoordigde in 1960 en 1961 werd derde in de nationale finale. Carmella Corren die Oostenrijk al eens vertegenwoordigde in 1963 zocht nu heil in Zwitserland maar haalde het niet.

Debuterende landen

Terugkerende landen

Kaart

 Deelnemende landen

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.