Eurovisiesongfestival 1958

Het Eurovisiesongfestival 1958 was het derde Eurovisiesongfestival en vond plaats op 12 maart 1958 in Hilversum. Het was voor het eerst dat de winnaar van het voorgaande jaar het songfestival mocht organiseren, in dit geval Nederland. Het programma werd gepresenteerd door Hannie Lips.

Eurovisiesongfestival 1958
Grand Prix Eurovision de la Chanson Européenne
Gastland Nederland
LocatieAVRO-studio's, Hilversum
OmroepNTS
Datum12 maart 1958
PresentatorHannie Lips
Winnaar
Land Frankrijk
LiedDors, mon amour
ArtiestAndré Claveau
TekstHubert Giraud
ComponistPierre Delanoë
Andere gegevens
StemgegevensElk land verdeelt naar eigen inzicht 10 punten over alle liedjes
Aantal landen10
Debuterend Zweden
Terugtrekkend Verenigd Koninkrijk
Nul puntengeen
IntervalactMetropole Orkest
Chronologie
◄ 1957  1959 ►
AVRO-studio's (model uit Madurodam)
Winnaar André Claveau tijdens een repetitie

Van de 10 deelnemende landen won Frankrijk dit songfestival met het nummer Dors, Mon Amour, uitgevoerd door André Claveau. Dit lied kreeg 27 punten, 27% het totale aantal punten. Met 24 punten werd Zwitserland tweede, gevolgd door Italië dat derde werd met 13 punten.

De Italiaanse inzending werd niet volledig ontvangen in sommige andere landen, waardoor, nadat alle andere liedjes gezongen waren, Domenico Modugno zijn inzending opnieuw moest zingen.[1] Deze Italiaanse inzending, Nel Blu Dipinto Di Blu, gezongen door Domenico Modugno en beter bekend als Volare was waarschijnlijk de grootste hit die uit deze editie van het songfestival kwam. Het lied werd erg succesvol in de Verenigde Staten en won twee Grammy Awards.

Dit jaar is, samen met 1956, de enige keer dat er geen Engels werd gezongen op het Eurovisiepodium.

Interludium

Het interludium was muziek uitgevoerd door het Metropole Orkest, gedirigeerd door Dolf van der Linden. Dat jaar waren er twee interludia, één in het midden en één nadat alle liedjes gespeeld waren.

Puntentelling

Stemstructuur

Net als vorig jaar had elk land tien juryleden, die elk 1 punt aan een liedje gaven. Stemmen op het eigen land was niet toegestaan.[2]

Score bijhouden

De score werd bijgehouden op een scorebord dat in de zaal hing. De deelnemende landen stonden niet op het bord. Wel stonden de titels van de liedjes vermeld met daarvoor het nummer van het optreden. Achter elk liedje stond het totaal met daarvoor een kolom waarin de gegeven punten stonden. Zodra deze zichtbaar waren, werden ze bij het totaal opgeteld.

Tijdens de puntentelling stond de presentatrice op het podium, naast het scorebord. Op een desk voor haar stond de telefoon waarvan zij tijdens het stemmen de hoorn aan haar oor hield.

Stemmen

De jury's werden opgebeld in omgekeerde volgorde van optreden. Het geven van de punten ging op volgorde van optreden. De vertegenwoordiger van het land noemde het nummer, land en het aantal punten in het Engels of Frans. De presentatrice herhaalde het nummer en het aantal punten in de taal waarin de punten gegeven werden. De punten werden niet in een andere taal herhaald. In het Frans en Engels gebruikte de presentatrice het woord votes.

Beslissing

Na de één-na-laatste stemming, die van Nederland, stonden Frankrijk en Zwitserland nek-aan-nek met respectievelijk 21 en 20 punten. De beslissende punten kwamen uit Rome. Italië begon met zes punten aan Frankrijk. Daarmee was gelijk duidelijk dat Frankrijk de winnaar was met 27 punten.

Fouten

De juryvoorzitter van Oostenrijk had niet begrepen dat de punten herhaald moesten worden, waardoor Lips hem moest vragen opnieuw te beginnen. Ze maakte bijna een fout door Zweden vijf punten te geven, terwijl dat vier moest zijn. De fout werd door de technici van het scorebord gelijk hersteld.
Frankrijk gaf de punten in de verkeerde volgorde, namelijk: de omgekeerde volgorde van optreden. Door de slechte telefoonverbinding lukte het nauwelijks de punten bij te houden. Met veel herhalen lukte het toch om de punten op het bord te krijgen.

Resultaat

Plaats Land Artiest Lied Punten
1  FrankrijkAndré Claveau Dors, mon amour 27
2  ZwitserlandLys Assia Giorgio 24
3  ItaliëDomenico Modugno Nel blu dipinto di blu 13
4  ZwedenAlice Babs Lilla stjärna 10
5  BelgiëFud Leclerc Ma petite chatte 8
 OostenrijkLiane Augustin Die ganze Welt braucht Liebe 8
7  DuitslandMargot Hielscher Für zwei Groschen Musik 5
8  DenemarkenRaquel Rastenni Jeg rev et blad ud af min dagbog 3
9  NederlandCorry Brokken Heel de wereld 1
 LuxemburgSolange Berry Un grand amour 1

Scoreblad

Het scorebord
Dirigent Franck Pourcel, presentatrice Hannie Lips en winnaar André Claveau na afloop van het Songfestival
Stem resultaten
 Italië 131114411
 Nederland 11
 Frankrijk 2761191171
 Luxemburg 11
 Zweden 1023113
 Denemarken 41111
 België 81151
 Duitsland 52111
Oostenrijk 831112
 Zwitserland 24463542
Deze tabel is gerangschikt volgens opkomen.

Landen

De deelnemerde landen waren:

Terugkerende artiesten

Land Artiest Eerdere deelname
 België Fud Leclerc  België 1956
 Duitsland Margot Hielscher  Duitsland 1957
 Nederland Corry Brokken  Nederland 1956 en 1957
 Zwitserland Lys Assia  Zwitserland 1956 en 1957

Birthe Wilke & Gustav Winckler probeerden de Dansk Melodi Grand Prix nog eens te winnen maar ze mochten niet voor de 2de keer op rij Denemarken vertegenwoordigen.

Debuterende landen

Terugtrekkende landen

Kaart

 Deelnemende landen

 Landen die al meegedaan hebben maar niet meedoen

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.