Eurovisiesongfestival 1986

Het Eurovisiesongfestival 1986 was het eenendertigste Eurovisiesongfestival en vond plaats op 3 mei 1986 in Bergen, Noorwegen. Het programma werd gepresenteerd door Åse Kleveland. Van de 20 deelnemende landen won België met het nummer J'aime la vie, uitgevoerd door Sandra Kim. Dit lied kreeg 176 punten, 15,2% van het totale aantal punten en 77,2% van de maximale score. Met 140 punten werd Zwitserland tweede, gevolgd door Luxemburg op de derde plaats met 117 punten. De gastvrouw voor de avond was Åse Kleveland, die in 1966 3de werd voor Noorwegen.

Eurovisiesongfestival 1986
Gastland Noorwegen
LocatieGrieghallen, Bergen
OmroepNRK
Datum3 mei 1986
PresentatorÅse Kleveland
Winnaar
Land België
LiedJ'aime la vie
ArtiestSandra Kim
TekstRosario Marino Atria
ComponistJean-Paul Furnémont
Angelo Crisci
Andere gegevens
StemgegevensElk land verdeelt 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punten
Aantal landen20
Debuterend IJsland
Terugkerend Joegoslavië
 Nederland
Terugtrekkend Griekenland
 Italië
Nul puntengeen
OpeningsactÅse Kleveland
IntervalactSissel Kyrkjebø
Steinar Ofsdal
Chronologie
◄ 1985  1987 ►

Interludium

Tijdens het tellen van de stemmen speelden Sissel Kyrkjebø en Steinar Ofsdal

Puntentelling

Stemstructuur

Net als het voorgaande jaar jaar werden in de nationale jury punten toegekend aan elk liedje. Het liedje met het meest aantal stemmen kreeg twaalf punten, de tweede keus kreeg tien punten en de derde plaats tot en met tiende plaats kregen acht tot en met één punten. Stemmen op het eigen land was niet toegestaan.

Score bijhouden

De score werd bijgehouden op een scorebord dat in de zaal hing. Het bord was qua indeling een kopie van het scoreoverzicht van vorig jaar. De landen stonden in het Engels op het bord. Voor de naam was de vlag en een extra cijfer-vak te zien. Achter elk land stond het totale aantal punten. De gegeven punten werden gelijk bij het totaal van het land opgeteld. De presentatrice stond op het podium, schuin voor het scorebord. Het land dat de punten aan het doorgeven was, was herkenbaar doordat op het vlakje voor de naam een rondje (de "bovenkant van de 8") te zien was. Tussen het opbellen werd de tussenstand op het scorebord zichtbaar. Nadat een land alle punten had gegeven verscheen een cijfer dat de rangorde in te tussenstand aangaf voor de naam van het land in het extra cijfer-vak. Eerst de top vijf en na een paar seconden de gehele stand. Bovendien was de naam van het land dat op dat moment de leiding had verlicht.

Stemmen

Het bellen van de landen ging op volgorde van deelname. Het geven van de punten gebeurde in volgorde van laag naar hoog. De vertegenwoordiger van het land noemde het land en het aantal punten in het Engels of Frans. De presentatrice herhaalde dit in de taal waarin de punten gegeven werden om daarna beide gegevens in de andere taal te herhalen. Daarbij werd zowel in het Engels als het Frans points gebruikt.

Beslissing

Denemarken gaf de beslissende stem voor de winnaar: met 152 punten was België niet meer in te halen door Zwitserland, dat 29 punten minder had toen er nog maar twee landen hoefden te stemmen.

Resultaat

Plaats Land Taal Artiest Lied Punten
1  België Frans Sandra Kim J'aime la vie 176
2  Zwitserland Frans Daniela Simmons Pas pour moi 140
3  Luxemburg Frans Sherisse Laurence L'amour de ma vie 117
4  Ierland Engels Luv Bug You can count on me 96
5  Zweden Zweeds Lasse Holm & Monica Törnell E' de' det här du kallar kärlek? 78
6  Denemarken Deens Trax Du er fuld af løgn 77
7  Verenigd Koninkrijk Engels Ryder Runner in the night 72
8  Duitsland Duits Ingrid Peters Über die Brücke geh'n 62
9  Turkije Turks Klips ve Onlar Halley 53
10  Spanje Spaans Cadillac Valentino 51
11  Joegoslavië Kroatisch Doris Dragović Željo moja 49
12 Noorwegen Noors Ketil Stokkan Romeo 44
13  Nederland Nederlands Frizzle Sizzle Alles heeft een ritme 40
14 Portugal Portugees Dora Não sejas mau para mim 28
15  Finland Fins Kari Kuivalainen Never the end 22
16 IJsland IJslands ICY Gleðibankinn 19
17  Frankrijk Frans Cocktail Chic Européennes 13
18 Oostenrijk Duits Timna Brauer Die Zeit ist einsam 12
19 Israël Hebreeuws Moti Giladi & Sarai Tzuriel Yavoh yom 7
20  Cyprus Grieks Elpida Tora zo 4

Terugkerende artiesten

Land Artiest Eerdere deelname
 Cyprus Elpida Griekenland 1979
 Denemarken John Hatting (deel van Trax) Denemarken 1982 (deel van Brixx)

Nationale keuzes

In Joegoslavië waren Seid Memić-Vajta en Daniel er bij in de preselectie. Dan Duskey van The Duskeys, die in 1982 voor Ierland zongen, trad nu aan bij A Song for Europe in de groep Palace. In Turkije was Nilüfer van de groep Nazar erbij (Eurovisiesongfestival 1978), nu zong ze solo. Véronique Müller (ESF '72) probeerde opnieuw deel te nemen in Zwitserland, nu in de groep Lily Lilas. Ook in Israël een solo: Yehuda Tamir van de groep Milk & Honey werd vierde bij Kdam. Linda Martin, die twee jaar eerder nog als tweede eindigde, was nu vierde in de Ierse preselectie. In Duitsland herkansten Dschinghis Khan (ESF '79) en Joy Fleming (ESF '75). De vorige twee Finse deelnemers Kirka en Sonja Lumme namen deel aan de preselectie. In Portugal deed Fatima Padinha van de groep Doce en Gemini mee.

Terugkerende landen

Debuterende landen

Terugtrekkende landen

Kaart

 Deelnemende landen

 Landen die al meegedaan hebben maar niet meedoen

Trivia

De uitzending in Nederland werd verzorgd door de Veronica Omroep Organisatie, toen nog een publieke omroep. De NOS was namens de VOO wel verantwoordelijk.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.