Kabinet-Fransen van de Putte

Het kabinet-Fransen van de Putte was een Nederlands kabinet in 1866 onder de facto leiderschap van Fransen van de Putte.

Kabinet-Fransen van de Putte
Kabinet in Nederland
PremierI.D. Fransen van de Putte
Politieke kleurLiberaal
Start10 februari 1866
Demissionair19 mei 1866
Eind1 juni 1866
VoorgangerThorbecke II
OpvolgerVan Zuylen van Nijevelt
Nederlandse kabinetten van 1848 t/m WO II
Portaal    Politiek

Nadat in januari dat jaar de minister van Binnenlandse Zaken Thorbecke en de minister van Justitie en Financiën Olivier hun ontslag hadden aangeboden, kreeg de voorzitter van de Tweede Kamer Van Reenen van koning Willem III de opdracht voor vervanging te zorgen. Deze weigerde de opdracht te aanvaarden, waarop de koning Fransen van de Putte aanstelde. De ministers die waren aangebleven, werden beschouwd als Puttianen, medestanders van Fransen van de Putte. Het liberale kabinet kwam al spoedig ten val over de grondpolitiek in Nederlands-Indië. Met steun van acht Thorbeckianen zorgden de conservatieven voor aanneming van een amendement-Poortman op de ontwerp-Cultuurwet. Dat amendement was onaanvaardbaar voor het kabinet.

De Cultuurwet van Fransen van de Putte moest in Nederlands-Indië verhuur van grond aan niet-inlandse bedrijven en grondbezit door inlanders mogelijk maken. Het amendement-Poortman beoogde inlanders wel het gebruiksrecht van de grond te geven, maar niet het bezit. Dat bezit moest in handen blijven van de dessa (het dorp).

Na aanneming van het amendement trok het kabinet op 18 mei 1866 het wetsvoorstel in en trad het af.

Ministers

Minister van Buitenlandse ZakenEpimachus Jacobus Johannes Baptista Cremersliberaal
Minister van JustitieCarolus Joannes Pickéliberaal
Minister van Binnenlandse ZakenJohan Herman Geertsema Czn.liberaal
Minister van FinanciënPieter Philip van Bosseliberaal
Minister van OorlogJohan Wilhelm Blankenliberaal
Minister van Marine a.i.Johan Wilhelm Blankenliberaal
Minister van KoloniënIsaäc Dignus Fransen van de Putteliberaal
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.