FIFA 100

De FIFA 100 is een lijst van de 125 beste, nog levende voetbalspelers volgens de FIFA uit 2004. De lijst heeft zijn naam te danken aan het honderdjarig bestaan van de voetbalorganisatie. Aan voormalig voetballer Pelé was gevraagd de honderd besten te selecteren uit een gegeven lijst van 300 spelers, 50 op dat moment nog actieve spelers en 50 oud-spelers. De Braziliaanse wereldkampioen vond het echter te lastig slechts 50 oud-spelers te kiezen, waardoor hij uiteindelijk op 125 spelers uitkwam, waarvan 75 met voetbalpensioen. Er staan twee vrouwelijke voetballers op de lijst, beiden afkomstig uit de Verenigde Staten. De lijst werd gepresenteerd door Pelé op 3 maart 2004 in Londen.

Pelé

Kritiek

Het uitbrengen van de lijst ging gepaard met de nodige kritiek. Met name het selectiecriterium 'nog levend' riep vraagtekens op. Ook werd getwijfeld aan de motieven van Pelé en de FIFA. Men zou te veel 'politieke' afwegingen hebben gemaakt, waardoor een aantal spelers gepasseerd zou zijn voor mindere voetballers ten behoeve van de geografische diversiteit. Een lijst meer op de Zuid-Amerikaanse en Europese landen gericht zou volgens deze critici accurater zijn.

Ook was er kritiek van enkele spelers. Braziliaans oud-international Gérson, die samen met Pelé wereldkampioen werd, reageerde op zijn afwezigheid door de lijst op televisie te verscheuren. Marco van Basten en Uwe Seeler weigerden hun medewerking aan het project, waardoor hun foto's ontbreken in de boekversie van de lijst. Diego Maradona, Daniel Passarella, Gerd Müller, Ferenc Puskás en Roberto Rivellino waren om verscheidene redenen niet beschikbaar, waardoor er in totaal 7 spelers ontbreken in de speciale uitgave.

FIFA 100 lijst

Dit is de lijst met de door Pelé gekozen voetballers. Spelers die op moment van publicatie nog actief waren zijn schuin gedrukt.

 Argentinië

 België

 Brazilië

 Bulgarije

 Chili

 Colombia

 Denemarken

 Duitsland

 Engeland

 Frankrijk

 Ghana

 Hongarije

 Ierland

 Italië

 Japan

 Kameroen

 Kroatië

 Liberia

 Mexico

 Nederland

 Nigeria

 Noord-Ierland

 Oekraïne

 Paraguay

 Peru

 Polen

 Portugal

 Roemenië

 Rusland

 Schotland

 Senegal

 Spanje

 Tsjechië

 Turkije

 Uruguay

 Verenigde Staten

 Zuid-Korea

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.