Midwolda

Midwolda (Gronings: Midwolle) is een dorp in de Nederlandse gemeente Oldambt in Groningen. Midwolda telt ruim 2.175 inwoners. Nieuwolda is een dochternederzetting van Midwolda.

Midwolda
Plaats in Nederland
(Details)

Situering
Provincie Groningen
Gemeente Oldambt
Coördinaten53° 12 NB, 7° 1 OL
Algemeen
Oppervlakte3,52 km²
Inwoners (BAG, 2019)2.175[1]
Overig
Woonplaatscode1897
Portaal    Nederland
Ennemaborg Midwolda

Tot 1990 was Midwolda een zelfstandige gemeente en sindsdien maakte Midwolda deel uit van de gemeente Scheemda. Sinds 2010 behoort Midwolda tot gemeente Oldambt. In het oude gemeentehuis is (anno 2005) een Engels theehuis gevestigd. In het dorp staat een kerk daterend uit 1738 waar zich een beroemd orgel van de uit Hamburg afkomstige, Nederlandse orgelbouwer Hinsz bevindt. Hierop worden met grote regelmaat concerten gegeven. Vóór 1738 stond de kerk van Midwolda ten noorden van het dorp. (zie: kruiskerk van Midwolda)

Het dorp is bekend om het enige oerbos van de provincie Groningen (het landgoed Ennemaborg) en zijn schaatsbaan, waar bij strenge winters marathons op natuurijs worden gereden. De borg wordt bewoond door kunstenares Maya Wildevuur, die hier ook haar galerie heeft. Imca Marina woont ook in Midwolda, waar zij als ambtenaar van de burgerlijke stand in haar boerderij 'De Vicarie' huwelijken voltrok alvorens zij in november 2010 het faillissement aanvroeg.

Ten zuiden van het dorp bevindt zich het gebied van het Blauwestad-project, een gebied dat door onderwaterzetting wordt gecreëerd en waar een compleet nieuwe woongemeenschap met ongeveer 1500 woningen wordt gemaakt. Dit plan moest oorspronkelijk klaar zijn in 2016, maar tijdens de economische crisis stagneerde de huizenbouw en werd de planning doorgetrokken tot 2040.

Geboren in Midwolda

Zie ook

Zie de categorie Midwolda van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Beluister (info)

  1. Tabel: Bevolking; maandcijfers per gemeente en overige regionale indelingen, 4 oktober 2019, Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.