Kroonpolder

De Kroonpolder is een polder en een voormalig waterschap in de Nederlandse provincie Groningen.[1]

Kroonpolder
Waterschap in Nederland
Locatie
ProvincieGroningen
Coördinaten53°12'40"NB, 7°11'35"OL
Geschiedenis
Opgericht1696
Opgeheven1869 (?)
Opgegaan inSpitlandsterpolder
Portaal    Nederland

De polder is in 1696 ontstaan door de inpoldering van een gedeelte van een gedeelte van de Dollard en lag ten noordoosten van de Oude dijk en de Schanskersdijk in Drieborg. De buitendijken waren, van oost naar west: de Vleugedijk langs de Westerwoldse Aa, de Middendijk van Oude Statenzijl tot Kostverloren. De polder had een oppervlakte van 480 hectare en werd ingedijkt door de Zeeuw Antonius de Huybert van Kruin (of Kruiningen), die in ruil daarvoor 60 jaar het land mocht bewerken. De naam 'Kruiningspolder' werd in de loop van de tijd verbasterd tot Kroonpolder. In 1757 gaf de stad Groningen als beheerder van deze stadsjurisdictie de grond uit in beklemming. Later werd de grond verkocht.

Een eigen kerspel is Kroonpolder nooit geworden, al was er wel ruimte voor een eigen kerk gereserveerd. Ten minste in 1785 tot ongeveer 1840 had de polder een eigen school, waarvoor men waarschijnlijk gebruik maakte van een kamer in een van de boerderijen.

Polder

De polder loosde via de dijksloot door een duiker – de Marijke of Merijke genaamd – door de Oude dijk af op de Binnentjamme en had daarmee hetzelfde peil als de Nieuwe Spitlanden, waar het naderhand ook bestuurlijk één geheel mee uitmaakte.

De Kroonpolder vormde tegelijk het tweede onderdeel van het waterschap Reiderland. Waterstaatkundig gezien ligt het gebied sinds 2000 binnen dat van het waterschap Hunze en Aa's.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.