Caribische Gemeenschap

De Caribische Gemeenschap (Engels: Caribbean Community and Common Market), afgekort CARICOM en in het Nederlands meestal als Caricom geschreven, is een Caribische handelsorganisatie.

Caribische Gemeenschap
Caribbean Community (Caricom) (Engels)

 15 leden

 5 geassocieerde leden

 7 waarnemende leden

Bestuurscentrum Georgetown, Guyana
OprichtingVerdrag van Chaguaramas
1 augustus 1973
WerktaalEngels, Frans, Nederlands, Spaans
Oppervlakte462.344 km²
Inwoners14.565.083 (schatting 2008)
MunteenheidBahamaanse dollar (BSD)
Barbadiaanse dollar (BBD)
Belizaanse dollar (BZD)
Oost-Caribische dollar (XCD)
Guyaanse dollar (GYD)
Haitiaanse gourde (HTG)
Jamaicaanse dollar (JMD)
Surinaamse dollar (SRD)
Trinidad en Tobagodollar (TTD)
Secretaris-GeneraalTimothy Harris

Doel

Het doel van de Caricom is het verbeteren van de handels- en economische relaties tussen de verschillende leden en de coördinatie en regulatie van deze relaties. De integratie van de economische activiteiten is ook een onderdeel van de Caricom. De Caraïbische markten kunnen geclassificeerd worden als een complex van kleine en middelgrote verschillend toegankelijke markten. Producten van hoge kwaliteit worden geprefereerd.

Binnen de handelszone van de Caricom is een vrije handel van goederen en diensten mogelijk. Er worden geen invoerrechten geheven over producten van deelnemende Caricom-landen en er zijn geen kwantitatieve restricties. Alleen producten die afkomstig zijn uit de deelnemende landen vallen onder dit verdrag. Een Caricom-certificaat is noodzakelijk om van deze mogelijkheden gebruik te kunnen maken. De Caricom is van plan om een overeenkomst voor vrije handel te tekenen met de Dominicaanse Republiek en Cuba.

De Caricom-handelzone is de overgangsfase naar een enkele Caricom-markteconomie, met inbegrip van een gemeenschappelijke munt.

Leden

 CARICOM heeft 15 leden:

Geassocieerde leden

Er zijn vijf geassocieerde leden (allemaal Britse overzeese gebieden):

Waarnemende leden

Er zijn acht waarnemende leden:

Economische zwaargewichten binnen de organisatie zijn Trinidad en Tobago en Jamaica. Deze twee landen namen in 2012 ongeveer de helft van het bruto nationaal product van alle Caricom leden voor hun rekening.[1] Het aandeel van Suriname in dit totaal is ongeveer 6%.[1]

Veel Caricom leden profiteren van Petrocaribe. Petrocaribe is een initiatief van Venezuela, gestart in 2005, waarbij het land olie levert tegen gunstige voorwaarden. De deelnemers betalen een deel van de olie pas na 25 jaar en over de schuld aan Venezuela zijn de leden een zeer lage rente verschuldigd.

Zie de categorie Caricom van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.