Afrikaanse Unie

De Afrikaanse Unie (AU) is een intergouvernementele en supranationale politieke unie van Afrikaanse landen en de opvolger van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid.

الاتحاد الأفريقي
African Union
Union africaine
Unión africana
União Africana
Umoja wa Afrika
     
BestuurscentrumAddis Abeba
WerktaalArabisch
Engels
Frans
Spaans
Portugees
Swahili
[1]
Lidmaatschap55 Afrikaanse staten
Oppervlakte29.757.900 km²
Inwoners850 miljoen (Schatting 2005)
Dichtheid25,7 inw/km²
Tijdzone−1 tot +4
VolksliedLet Us All Unite and Celebrate Together
Voorzitter van de Algemene VergaderingAbdelfattah al-Sissi
CommissievoorzitterMoussa Faki
Websiteau.int

De AU heeft net als haar voorganger haar hoofdkantoor in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. Ze heeft een parlement (Pan-Afrikaans Parlement) in Midrand (Zuid-Afrika) en een Vrede en Veiligheidsraad.

Geschiedenis

De Afrikaanse Unie is opgericht op 9 juli 2002. De eerste voorzitter was de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki. Gemodelleerd naar de Europese Unie zijn de doelen van de Unie het bevorderen van democratie, mensenrechten en ontwikkeling. Het New Partnership for Africa's Development (NEPAD) programma is een onderdeel van de AU.

Al vrij snel na haar oprichting bleek de Afrikaanse Unie veel efficiënter te zijn dan de Organisatie van Afrikaanse Eenheid. Zo heeft de Afrikaanse Unie inmiddels een beperkte vredesmacht gestationeerd in Darfur en is zij de belangrijkste bemiddelaar bij dat conflict.

In februari 2003 begon de vorming van een interventiemacht en een Vrede en Veiligheidsraad naar voorbeeld van de Verenigde Naties. Deze werd op 25 mei 2004 officieel opgericht.

In maart 2004 werd de eerste zitting van het Pan-Afrikaans Parlement feestelijk geopend. De eerste voorzitter van het parlement is Gertrude Mongella. Het Parlement heeft een raadgevende functie en is gevestigd in de Zuid-Afrikaanse plaats Midrand, waar op 16 september 2004 de eerste werkdag plaatsvond.

In 2018 werd een African Continental Free Trade Area (AfCFTA), een vrijhandelszone tussen 30 landen van de Afrikaanse Unie, opgericht

Lidstaten

Alle Afrikaanse landen zijn lid van de Afrikaanse Unie. Van een aantal landen is het lidmaatschap opgeschort.

Marokko en de Westelijke Sahara

De Arabische Democratische Republiek Sahara (ADRS) en Marokko claimen beiden de Westelijke Sahara, maar Marokko bestuurt een groot deel van deze voormalige Spaanse kolonie. De ADRS beschouwt Marokko als bezetter en heeft de macht in een beperkt gebied van de Westelijke Sahara. Veel leden van de Afrikaanse Unie erkennen de Westelijke Sahara ook als een soeverein land. Volgens het Internationaal Gerechtshof en daarmee het volkenrecht is de Westelijke Sahara een bezet gebied. De annexatie hiervan door Marokko wordt internationaal niet erkend, maar deze annexatie wordt wel gesteund door leden van de Arabische Liga.

Schorsingen

Het lidmaatschap van Madagaskar werd op 20 maart 2009 opgeschort wegens een machtsgreep door Andry Rajoelina.[2] Madagaskar werd na verkiezingen op 27 januari 2014 weer toegelaten tot de Afrikaanse Unie.[3] Op 17 maart 2012 werd Guinee-Bissaus lidmaatschap opgeschort wegens een staatsgreep. Guinee-Bissau werd op 17 juni 2014 na verkiezingen weer toegelaten.[4] Hetzelfde gebeurde op 23 maart 2012 voor Mali vanwege de staatsgreep door het leger. Mali werd op 25 oktober 2012 weer toegelaten tot de Unie.[5] Op 25 maart 2013 volgde de Centraal-Afrikaanse Republiek, nadat rebellen de hoofdstad Bangui hadden bezet. Na de afzetting van Mohamed Morsi door het leger werd Egypte's lidmaatschap op 6 juli 2013 opgeschort. Op 17 juni 2014 werd Egypte weer toegelaten.[6] Burkina Faso werd geschorst op 19 september 2015 nadat aanhangers van oud-president Blaise Compaoré de interim-regering hadden afgezet.

Lijst van lidstaten

Zie ook

Zie de categorie African Union van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.