Britse Maagdeneilanden

De Britse Maagdeneilanden zijn een eilandengroep die deel uitmaakt van de Antillen in het Caraïbisch gebied. De eilandengroep bestaat uit meer dan vijftig eilanden. De hoofdstad is Road Town en er wonen 35.015 (2017) mensen. De Britse Maagdeneilanden maken deel uit van de Britse overzeese gebieden. Nederlands onderzoek[4] toont aan dat de Britse Maagdeneilanden het grootste belastingparadijs ter wereld is.

British Virgin Islands
(Details)
Basisgegevens
Officiële landstaalEngels
HoofdstadRoad Town
RegeringsvormBritse kroonkolonie
ReligieProtestant 86%, rooms-katholiek 10%
Oppervlakte151 km² [1] (1,6% water)
Inwoners20.647 (2001)[2]
35.015 (2017)[3] (231,9/km² (2017))
Overige
VolksliedGod Save the Queen
MunteenheidAmerikaanse dollar (USD)
UTC−4
Web | Code | Tel..vg | VGB | 1-284
Voorgaande staten
 Nederlandse Maagdeneilanden1680
Detailkaart
Portaal    Landen & Volken

Geografie

De semi-tropische Caraïbische eilanden zijn gelegen ten oosten van de Amerikaanse Maagdeneilanden en ten westen van de Bovenwindse Eilanden. De archipel bestaat uit:

Daarnaast zijn er een groot aantal kleinere eilandjes rond Sir Francis Drake Channel.

Demografie

Op de eilanden wonen vooral Afro-Caraïbiërs die er door de Britten naartoe zijn verhandeld ten behoeve van de slavenhandel. Daarnaast zijn er vooral (blanke) kolonisten uit het Verenigd Koninkrijk.

Uit een onderzoek in 1999 bleek dat de samenstelling van de bevolking als volgt was:

  • Afrikaans 83,36%
  • Europees 7,28% (vooral Britten en Portugezen)
  • Mengeling 5,38%
  • Oost-Indisch 3,14%
  • Overig 0,84%

Ook bleek uit dat onderzoek dat de christelijke kerk het grootst is met 86% (daarvan waren 17% anglicaans, 10% katholiek en de rest protestant). Een andere grote stroming is het methodisme.

Vervoer

Er zijn twee vliegvelden met verharde landingsbanen en één met onverharde op de eilanden; de belangrijkste op Beef Island, bij Tortola: Beef Island Airport. De andere vliegvelden liggen op Virgin Gorda en Anegada. Daarnaast is er een haven bij Road Town en is er 113 km aan verharde weg.

Klimaat

Op de eilanden heerst een subtropisch klimaat, waardoor de temperatuur nauwelijks varieert. De gemiddelde temperaturen zijn 29 °C in de zomer en 25 °C 's winters. Per jaar valt er ongeveer 115 millimeter neerslag die vooral tussen september en december valt. Er waait vrijwel altijd een noordoostenwind.

Zie de categorie British Virgin Islands van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.