Unie van de Arabische Maghreb

De Unie van de Arabische Maghreb (Arabisch: اتحاد المغرب العربي) is een intergouvernementele organisatie van vijf Arabische landen die samenwerkt op economisch en politiek vlak. De Unie van de Arabische Maghreb werd opgericht op 17 februari 1989, de dag waarop het Grondwettelijk Verdrag van de Unie van de Arabische Maghreb werd getekend in Marrakesh.

Unie van de Arabische Maghreb
     
BestuurscentrumRabat, Marokko
Oprichting17 februari 1989
WerktaalArabisch
Oppervlakte6.041.261 km²
Inwoners89.159.067
MunteenheidAlgerijnse dinar
Libische dinar
Marokkaanse dirham
Mauritaanse ouguiya
Tunesische dinar
Websitewww. maghrebarabe.org (en)

De kwestie van de Westelijke Sahara vormt al meer dan dertig jaar een breekpunt tussen Marokko enerzijds en Algerije (dat de belangrijkste steunpilaar van het Polisario is) anderzijds. De spanningen tussen beide landen leiden tot heden aan verdeeldheid binnen de Unie van de Arabische Maghreb (UMA) waarin Algerije, Libië, Marokko, Mauritanië en Tunesië verenigd zijn. De statuten van de unie stellen uitdrukkelijk dat alle partijen aanwezig dienen te zijn, maar het blijkt dat door deze kwestie sinds april 1994 een onmogelijke opgave is.

Ondanks verschillende pogingen om de UMA weer op rails te krijgen, zegde de Marokkaanse koning Mohammed VI op 23 mei 2005 de topconferentie van de UMA die enkele dagen later plaats zou vinden in Tripoli af, omdat Algerije steun heeft betuigd aan de onafhankelijkheid van de Westelijke Sahara. De top werd uiteindelijk door het gastland Libië afgelast.

Leden

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.