Organisatie van Afrikaanse Eenheid

De Organisatie van Afrikaanse Eenheid (OAE of Organisation de l'unité africaine) was een intergouvernementele organisatie, die werd opgericht op 25 mei 1963 en ontbonden op 9 juli 2002. De organisatie werd opgevolgd door de Afrikaanse Unie.

Organisation de l'unité africaine
Organisation of African Unity
BestuurscentrumAddis Ababa
WerktaalArabisch, Engels, Frans, Portugees, Swahili
Lidmaatschap53 Afrikaanse staten
Oppervlakte29.757.900 km²
Tijdzone−1 tot +4

Het voorgestelde doel van de organisatie was het bevorderen van de eenheid en onderlinge solidariteit van de Afrikaanse landen. Ook moest de OAE dienen als een collectieve stem van het continent. Een derde doel was het uitroeien van het kolonialisme. Daartoe organiseerde de OAE 'Bevrijdingscomité' om bevrijdingsorganisaties te helpen.

Het hoofdkwartier van de OAE was gevestigd te Addis Abeba, Ethiopië, op uitnodiging van de toenmalige keizer van dat land, Haile Selassie I. Het Handvest van de Organisatie werd ondertekend door 32 onafhankelijke Afrikaanse staten. Op het moment van het uiteenvallen van de OAE bestond deze uit 53 van de 54 Afrikaanse landen. Marokko verliet de OAE op 12 november 1984, als reactie op de toelating van de Arabische Democratische Republiek Sahara (ADSR) als lid van de OAE. De ADSR claimt net als Marokko de Westelijke Sahara.

Hoewel de OAE wereldwijd een bureaucratische praatbarak zonder macht werd genoemd, huldigde de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, de OAE omdat deze de Afrikanen samen zou brengen. Critici wijzen er echter op dat de organisatie gedurende haar 39-jarige bestaan weinig heeft gedaan om de rechten en vrijheden van Afrikaanse burgers te verdedigen tegenover hun eigen politieke leiders.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.