Station Sittard

Station Sittard is het spoorwegstation van Sittard in Nederlands Limburg. De beide andere stations in de gemeente Sittard-Geleen zijn Geleen Oost en Geleen-Lutterade, maar daar stoppen geen intercitytreinen. Er zijn aansluitingen in vier richtingen: In het noorden richting Roermond en Eindhoven, in het zuidwesten naar Maastricht, in het zuidoosten naar Heerlen en in het noordwesten naar Born (alleen goederen).

    Sittard   
PlaatsSittard
AfkortingStd
Opening1862
Perrons2
Perronsporen4 (sporen 1 t/m 3 en kopspoor 20) (Sporenschema)
Toegangvia poortjes
Spoorlijn(en)Spoorlijn Maastricht - Venlo
Spoorlijn Sittard - Herzogenrath
Spoorlijn Sittard - Born
Vervoerders
- Treinvervoerder (Intercitytreinen)
(Stoptreinen)
- Busvervoerder & WestVerkehr
Reizigers10.286 (2018)[1] per dag (NS)
Coördinaten51° 0 NB, 5° 52 OL
Externe link NS-stationsinformatie

Portaal    Openbaar vervoer
Sculptuur bij station Sittard

Het eerste stationsgebouw stamt uit 1865 en was van het standaardtype SS 4e klasse. Na twee verbouwingen, waarbij het is uitgebreid, werd het in 1923 vervangen door een nieuw gebouw van de architect H.G.J. Schelling. Dit was het eerste stationsgebouw in Nederland met uitsluitend platte daken. In 1993 heeft het plaatsgemaakt voor het huidige stationsgebouw van Jan van Belkum, dat zich vooral kenmerkt door het gegolfde dak. Het station ligt exact op de 51e breedtegraad noord.

Op het station zijn kaartautomaten en een NS-servicepunt aanwezig om kaarten te verkrijgen. In de stationshal zijn enkele winkels gevestigd, waaronder een Albert Heijn en een kebabszaak. Vanuit deze hal kunnen de sporen 2 en 3 worden bereikt door een tunnel te nemen onder deze sporen.

OV-chipkaart

Dit station is sinds 8 juni 2016 afgesloten met NS en Arriva OVC-poorten.

Voor- en natransport

Bij het station zijn fietskluizen en zowel bewaakte als onbewaakte fietsenstallingen te vinden. Verder is er een busstation met stad- en streekbussen en een taxistandplaats. Auto’s kunnen geparkeerd worden in het transferium aan de westzijde (achterzijde) van het station. Het transferium wordt beheerd door Q-Park.

Treinverbindingen

Station Sittard is een belangrijk spoorwegknooppunt. Al het treinverkeer van en naar het zuiden van Limburg passeert dit station. Staatslijn E (Spoorlijn Maastricht - Breda) heeft in Sittard een afsplitsing naar Heerlen (Spoorlijn Sittard - Herzogenrath). Tot eind 2012 combineerden de vleugeltreinen van en naar Maastricht en Heerlen. De volgende treinseries halteren in de dienstregeling 2020 te Sittard:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
800 Intercity Maastricht Sittard Roermond Eindhoven Centraal 's-Hertogenbosch Utrecht Centraal Amsterdam Centraal Alkmaar Schagen Den Helder Rijdt niet 's avonds. Rijdt alleen in de spits van en naar Schagen. In de spitsrichting van/naar Den Helder.
2900 Intercity Enkhuizen Hoorn Amsterdam Centraal Utrecht Centraal 's-Hertogenbosch Eindhoven Centraal Roermond Sittard Maastricht Rijdt alleen 's avonds laat en op zondagochtend. Stopt niet in Zaandam. Stopt tussen Hoorn en Enkhuizen op alle tussengelegen stations.
3900 Intercity Enkhuizen Hoorn Amsterdam Centraal Utrecht Centraal 's-Hertogenbosch Eindhoven CentraalSittard Heerlen Stopt niet in Zaandam. Stopt tussen Hoorn en Enkhuizen op alle tussengelegen stations. Rijdt in de vroege ochtend en 's avonds alleen 1x per uur tussen Sittard en Heerlen.
32400 RS 12 Stoptrein (Arriva) Maastricht Randwyck Maastricht Sittard Roermond
32500 RS 15 Stoptrein (Arriva) Sittard Heerlen Kerkrade Centrum

Trivia

  • Het langste perron in Nederland bevindt zich in station Sittard en is 700 meter lang.[2] Het een-na-langste perron bevindt zich in station Amsterdam Centraal en is 5 meter korter; 695 meter.
  • Het perron ligt ter hoogte van het politiebureau (iets ten zuiden van het stationsgebouw) exact op de 51e breedtegraad noord.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.